Jump to content

Ръководство конвертиране (рипване) на DVD в AVI


Препоръчан пост

  • Отговори 160
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Струва ми се, че самият ти източник е повреден и има някакъв дефект. По принцип не би трябвало да засича пътеките със звука и субтитрите като "unknown". Какво точно се опитваш да конвертираш?
Link to comment
Сподели другаде

Струва ми се, че самият ти източник е повреден и има някакъв дефект. По принцип не би трябвало да засича пътеките със звука и субтитрите като "unknown". Какво точно се опитваш да конвертираш?

 

DVD документален филм със ниско качество на видеото . Точно като "unknown('яя')" се показват в настройките а не като "English". И комбинираните програми ги хващат и ги вкарват във филма.

...............................

 

Пробвах и по начина за напреднали, всичко стана отлично(без субтитри) от първия път, макар че е голяма играчка.

..................................

Може ли някаква инструкция за вградените субтитри по "начина за напреднали". Как се вкарват във филма или в отделен файл ?

............

Инструкция за h.264 ?

Link to comment
Сподели другаде

Може ли някаква инструкция за вградените субтитри по "начина за напреднали". Как се вкарват във филма или в отделен файл ?

Има 3 възможни варианта: 1) вграждане на субтитрите от DVD филма във видео потока; 2) рипване на субтитрите от DVD диска в отделен файл (както се прави в 99% от случаите) и 3) вграждане на субтитри от отделен файл (или конкретно вече рипнатите от DVD диска от вариант №2) във видео потока.

 

Вариант №1:

- още преди да отвориш D2V файла (от т.1 в ръководството) отваряш подпрозорец (tab) Subtitles / Chapters;

- кликаш бутон Configure и след това Open...;

- посочваш папката, където са рипнати IFO и VOB файловете от DVD диска, от долното падащо меню сменяш VobSub Files на Ifo and Vobs, for creating idx/sub и кликаш два пъти върху появилия се IFO файл;

- посочваш къде да се създадат въпросните IDX и SUB файлове и кликаш OK;

- в появилия се прозорец в горното, дясно поле ще се появявт засечените потоци със субтитри; задържаш Ctrl, маркираш всички нежелани субтитри, кликаш <-- (т.е. премахваш всички нежелани субтитри, докато останат само желаните),и кликаш OK;

- изчакваш да бъде засечен ключа и да бъдат обработени потоците и кликаш OK, когато е готово;

- потвърждаваш с OK отново;

- след това, след указването на аудио файла, кликаш бутон Add в поле Files и посочваш създадените 2 файла (IDX и SUB);

- след това в прозореца за създаване на AVS файл (т.14 от ръководството) сложи отметка на Select VobSub Files и посочи IDX файла в новотворилия се прозорец;

- можеш да провериш дали субтитрите се появяват чрез бутон Preview;

- ако всичко е наред и си готов, продължаваш с компресията както си е по ръководоството.

 

Вариант №2:

За целта ще е най-добре да ползваш SubRip. Не че не може да се извърши и в Gordian Knot, но SubRip е по-удобна и предлага доста повече опции и гъвкавост. В SubRip от меню File избери Open VOB(s). Кликни бутон Open IFO и посочи IFO файла от рипнатите от DVD диска файлове. Кликни Start. Започва процес по оптично разпознаване на символи (OCR - Optical Character Recognition). Това няма как да се избегне, защото субтитрите във всяко DVD са на практика изображения, а не текст. Затова трябва да се преобразуват от изображения в текст, а това става по този начин. SubRip ще пита за всеки символ, който не разпознава. Ти си ги въвеждаш точно каквито трябва да бъдат - малки/главни, нормални/курсив (italic) и т.н. Програмата запомня въведените символи и не пита повече за тях. След като приключиш с разпознаването на субтитрите в прозореца със субтитри в SubRip кликаш меню Output Format и избираш Set Output Format. В прозореца, в лявото поле избираш SubRip (*.srt) и кликаш Convert to this format. От меню File избираш Save As, след това бутон Save и си запазваш файла.

Субтитрите са готови. Можеш да си ги заредиш в желан текстов редактор за допълнителна редакция и поправка.

При изход от SubRip можеш да си запазиш файла матрица, за да го ползваш занапред при рипване на други DVD дискове, ако те ползват същите изображения.

 

Вариант №3:

Можеш да вградиш субтитрите от Вариант №2 или други субтитри (ако имаш такива). В този случай процедираш по ръководството за компресия 1:1, докато не стигнеш до т.14 - създаване на AVS файла. Махаш отметката на Select VobSub Files, ако има такава. Кликаш бутон Edit. Намираш следния ред: #LoadPlugin("C:\PROGRA~1\GORDIA~1\AviSynthPlugins\VSFilter.dll") и премахваш "#" символа пред него. Скролираш надолу и намираш следния текст:

# SUBTITLES

#VobSub("FileName")

Променяш го на:

# SUBTITLES

TextSub("x:\movies\movie.srt")

Където в скобите си пишеш пътя до субтитрите на твоя компютър, тук е просто примерен текст.

Можеш да провериш дали субтитрите се зареждат чрез Preview функцията. Ако всичко е наред, продължаваш с компресията според ръководоството.

 

Инструкция за h.264 ?

Ако искаш да компресираш в H.264 видео формат, ще трябва да ползваш MKV контейнер. В такъв случай Gordian Knot е непрепоръчителна програма, защото поддръжката й на MKV е доста архаична. За целта е желателно да се ползва актуална програма от рода на MeGUI или AutoMKV.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...
Браво, супер подробно и напълно User Friendly описание. Обикновено чета из чуждите форуми за каквото ми трябва защото там са маниаците, но в случая ти по нищо не им отстъпваш - браво!
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Днес, както си четях ръководството (експериментирам с настройките на една друга програма) и исках да видя дали си го спомням добре, забелязах, че малка част от ръководството липсва. И по точно момента с Quantization. Това е липсващият текст:

 

"Тук е лесно - променете всички стойности на Min <..> quantizer от 1 на 2." Преди време си описах настройките, като ги запазих в Word, за да не се налага да ги търся, когато експериментирам с разни програми. 

 

 

Интересуваме защо е премахнат? Т.е., не е толкова важна настройка или след поредица опити се е разбрало, че не се забелязва разлика в качеството на крайният резултат. 

 

 

И в този ред на мисли, бих желал да попитам каква е разликата при тези стойности? Различни програми, по различен начин са настроени. Напоследък (от доста време) съм се спрял на две програми (извинявам се, но малко извън темата, въпреки че и двете използват почти същите инструменти, както и при Gordian Knot - DGMPGDec; Avisynth;). Едната е MkvMagic, а другата MeGui. Първата е такива настройки: http://img301.imageshack.us/img301/8075/mkvmagic.jpg

 

Втората с такива:

 

http://img301.imageshack.us/img301/9726/megui.jpg

 

Вижда се, че и другите параметри не са еднакви. Има ли значение въобще от тези настройки? Ако да, коя какво променя/подобрява? И двете дават много добър резултат, но съм си харесал повече втората, заради множеството входящи формати и гъвкавостта й, пък и първата е малко спартанска.  :(

 

И последен въпрос. Има ли специализирана програма за извличане на кадри в jpg/png, като се зададе точно кой кадър да се извлече? Използвам за целта KMPlayer, но не мога да открия опция, където се задава кадъра (не съм сигурен дали съществува такава). Затова извличам, като наглася времето да е едно и също, ама така не е точно. Много рядко да попадна на еднакви кадри, пък и много търсене. Да си призная, съм маниак и затова много ме интересува как може да се извлече кадър (точно определен).

 

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Ха, не съм очаквал, че някой ще забележи, че липсва тази част. Махнах я нарочно. Преди време имахме лек инцидент и загубихме една част от картинките. Преглеждайки текущата тема по друг повод видях, че липсва снимката от настройките на квантизацията. Тъкмо щях да го правя наново и се замислих, че всъщност настройките по подразбиране (1/31) са си добре и без да се човъркат. Затова директно премахнах частта.

 

Квантизацията е ключов елемент за качеството на даден видео поток. Това е метод за представяне на голямо количество данни с по-малко количество такива. Използва се на практика навсякъде в компресията по принцип. При Xvid може да се каже, това контролира битрейта на потока. Всеки видео поток се състои от кадри и всеки кадър се компресира поотделно. Когато енкодерът на Xvid компресира видео поток, той анализира всеки кадър и преценява с каква стойност на кванитзация да бъде компресиран. Стойност 1 означава отлично качество на цената на по-голям размер, докато стойност 31 означава много нисък размер, но плачевно качество. Работата на енкодера е да избере оптималната стойност, което значи да има достатъчно битрейт, за да не страда качеството, но и да не е повече от нужното, защото тогава се прахосва пространство. Нещо като VBR (Variable Bitrate) при MP3 и останалите аудио формати. По подразбиране стойностите са точно 1 и 31 съответно за минимална и максимална квантизация, което значи, че енкодерът има пълна свобода да си преценява как да компресира. Аз бях поместил инструкции минималните стойности да се сменят на 2, защото разлика в качеството между 1 и 2 на практика няма, докато разликата в размера е забележима и е общо взето нерентабилно да се компресира на квантизация 1. Както казах по-горе, се замислих по едно време, че всъщност в действителност енкодерът почти не прибягва до квантизация 1, а си ползва от 2 нагоре. Т.е. енкодерът е достатъчно интелигентен и няма нужда да бъде ограничаван ръчно.

С други думи: смяната на минималната квантизация от 1 на 2 не е лошо нещо, но не носи реални ползи за средностатистическия потребител и премахнах съответните инструкции, защото то и без това има ударна доза информация за настройка и човъркане и не искам да обърквам потребителите излишно.

 

Иначе MkvMagic и MeGUI са настроени така, защото авторите им считат, че това са добри настройки. Всички настройки в тези прозорци са налични и в самия Xvid. Те авторите на програмите няма как да си ги измислят все пак. Просто са изнесли важните според тях настройки в един прозорец, докато в Xvid са по различни такива.

 

P.S.: от въпросните две програми аз бих ползвал почти без да се замислям MeGUI. Единственият й по-сериозен минус по мое мнение е, че изисква .NET Framework. Това е може би единствената програма на този етап, заради която бих инсталирал .NET Framework на компютъра си ако се наложи да компресирам в MKV.

Link to comment
Сподели другаде

Ха, не съм очаквал, че някой ще забележи, че липсва тази част. Махнах я нарочно. Преди време имахме лек инцидент и загубихме една част от картинките. Преглеждайки текущата тема по друг повод видях, че липсва снимката от настройките на квантизацията. Тъкмо щях да го правя наново и се замислих, че всъщност настройките по подразбиране (1/31) са си добре и без да се човъркат. Затова директно премахнах частта.

 

Хванахме те. Има хора, които следят всяка твоя крачка.  :P

 

Т.е. енкодерът е достатъчно интелигентен и няма нужда да бъде ограничаван ръчно. 

 

Изглежда наистина логично, но въпреки това има разлика при различните режими на обработка, която са задали авторите им. При MkvMagic дори, две от стойностите за максимум са 5, а не 31. Т.е., не се простира много. Би трябвало да е с по-добър резултат, ако следваме твоята логика, след като не се простира чак до 31 (31 = лошо). Да ти кажа откровено, струва ми се че MkvMagic компресира с една идея по-добре от MeGUI. Не знам дали аз не си внушавам или е така. Направило ми е впечатление, че при MkvMagic, въпреки че се задава големината на изходния файл (ориентировъчно), големината на крайният продукт, не винаги е като на зададената. Например, в повечето случай (компресирам от 720р на 480p) при входяща големина 1200 МБ се получава горе долу същият размер, а съм задал 1 СD = 700 МБ. В много рядки случай да е по малък. Докато при MeGUI, какъвто размер задам, такъв се и получава. При това използвам Average Bitrate, като задавам около 2000 kbit/s (знам че е висок, ама си позволявам) и според него виждам какъв ще е крайният резултат (разбира се, преди това задавам и големината на аудиото). Може би затова MkvMagic дава по-добри резултати, защото Bitrate = Auto и си се простира колкото си иска или пък си ги изчислява сам най-добре. Знам ли...

Затова попитах, да ме посъветваш, дали не съществува някаква програмка за извличане на кадри в снимка, за да мога да си сравнявам крайните резултати. За сега ползвам Gspot, ама не дава много ясна представа за качеството. Друго си е да види човек разликите между две снимки (ако ги има разбира се).

P.S.: от въпросните две програми аз бих ползвал почти без да се замислям MeGUI.

Както вече казах и аз използвам преди всичко MeGUI, но ако не ми харесва резултата, прибягвам до MkvMagic. Лошото и при двете програми е, че не може да се копира оригиналния звук и да се миксира с полученото видео. Доколкото си спомням MkvMagic копира само при изходен формат mkv. Затова трябва да прибегна до друга програма за извличане на аудио.  :(

 

Единственият й по-сериозен минус по мое мнение е, че изисква .NET Framework. Това е може би единствената програма на този етап, заради която бих инсталирал .NET Framework на компютъра си ако се наложи да компресирам в MKV.

 

Като каза .NET Framework, да те попитам. В момента съм с инсталирана версия 2. Има ли нужда (ще подобри ли нещо) ако инсталирам версия 3 или по нова? За версия 3 е написано SP1. Аз съм с ХР SP2. Ще има ли проблем? Нужно ли е преди инсталацията, да се деинсталира старата версия? Като пишеш "заради която бих инсталирал .NET Framework на компютъра си", лошо ли е (вреди ли) да я има инсталирана на компютъра?

 

 

 

 

П.П. Какво означава бутончето VGS при Gspot? Какво показват червените квадратчета? След обработка с MeGUI никога не може да се натисне. Защо? Стойност Qf е мярка за качество? По-висока, по-добре?

 

http://img696.imageshack.us/img696/5243/gspote.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Хванахме те. Има хора, които следят всяка твоя крачка. :P

Конспирация! Знаех си.

 

Изглежда наистина логично, но въпреки това има разлика при различните режими на обработка, която са задали авторите им. При MkvMagic дори, две от стойностите за максимум са 5, а не 31. Т.е., не се простира много. Би трябвало да е с по-добър резултат, ако следваме твоята логика, след като не се простира чак до 31 (31 = лошо). Да ти кажа откровено, струва ми се че MkvMagic компресира с една идея по-добре от MeGUI. Не знам дали аз не си внушавам или е така. Направило ми е впечатление, че при MkvMagic, въпреки че се задава големината на изходния файл (ориентировъчно), големината на крайният продукт, не винаги е като на зададената. Например, в повечето случай (компресирам от 720р на 480p) при входяща големина 1200 МБ се получава горе долу същият размер, а съм задал 1 СD = 700 МБ. В много рядки случай да е по малък. Докато при MeGUI, какъвто размер задам, такъв се и получава. При това използвам Average Bitrate, като задавам около 2000 kbit/s (знам че е висок, ама си позволявам) и според него виждам какъв ще е крайният резултат (разбира се, преди това задавам и големината на аудиото). Може би затова MkvMagic дава по-добри резултати, защото Bitrate = Auto и си се простира колкото си иска или пък си ги изчислява сам най-добре. Знам ли...

Затова попитах, да ме посъветваш, дали не съществува някаква програмка за извличане на кадри в снимка, за да мога да си сравнявам крайните резултати. За сега ползвам Gspot, ама не дава много ясна представа за качеството. Друго си е да види човек разликите между две снимки (ако ги има разбира се).

Да, на теория максимални стойности на квантизация от 5 са по-добри от 31, защото това би означавало, че дори енкодерът да поиска да ползва по-висока стойност от 5, няма да може. Така би се избегнало потенциално влошаване на качеството. И все пак това си остава теоритичен недостатък, защото енкодерът не би използвал въпросната квантизация, освен ако не е безпроблемно да я използва. Т.е. енкодерът няма да остави качеството да пострада. Аз съм следял някои мои компресии и на участъци квантизацията варира между 2 и 4, като основно е била 2 и 3, нищо че максимумът е бил 31. Енкодърът не би оставил сложна сцена да получи висока квантизация, ако има нужда от ниска, за да запази доброто качество.

Възможно е да не получаваш желания размер точно заради квантизацията. Не съм сигурен дали е от това, защото фактори и бъгове много, но все пак е възможна причина.

Почти всеки плеър може да създава картинки от даден кадър. Това не ти ли върши работа?

 

Както вече казах и аз използвам преди всичко MeGUI, но ако не ми харесва резултата, прибягвам до MkvMagic. Лошото и при двете програми е, че не може да се копира оригиналния звук и да се миксира с полученото видео. Доколкото си спомням MkvMagic копира само при изходен формат mkv. Затова трябва да прибегна до друга програма за извличане на аудио. :(

Програмите могат да използват оригиналния аудио поток. За MkvMagic от падащо меню Set Audio Type избираш Copy Original, докато за MeGUI просто не конфигурираш никаква аудио пътека, не закачаш аудио настройките въобще. А дори и да не можеха, да се извади аудио потока от даден файл и да се миксира в друг е лесно както за AVI, така и за MKV и целият процес типично отнема някоя друга минута.

 

Като каза .NET Framework, да те попитам. В момента съм с инсталирана версия 2. Има ли нужда (ще подобри ли нещо) ако инсталирам версия 3 или по нова? За версия 3 е написано SP1. Аз съм с ХР SP2. Ще има ли проблем? Нужно ли е преди инсталацията, да се деинсталира старата версия? Като пишеш "заради която бих инсталирал .NET Framework на компютъра си", лошо ли е (вреди ли) да я има инсталирана на компютъра?

Ами, разликата е в това, че ако имаш .NET Framework 2.0 няма да можеш подкарваш програми, изискващи по-висока версия. Ако ползваш само програми, изискващи версия 2.0, то няма нужда да инсталираш по-висока версия. Не че инсталирането на такава би било лоша идея. Иначе версия 3.5 е SP1. Това също е съкращение на Service Pack, но не значи, че се изисква SP1 на Windows, а че самата версия на .NET Framework е със Service Pack 1. Съвсем отделен е въпросът, че не би трябвало да си със SP2, а със SP3. Не би трябвало да има проблем да инсталираш версия 3.5 SP1 върху текущата, която имаш.

Не вреди да има инсталирана .NET Framework. Просто обичам да държа компютъра си спретнат и да не инсталирам неща, от които нямам нужда. Освен това не харесвам .NET платформата, защото програмите, базирани на нея, са по-тромави и мудни като цяло спрямо стандартните. И все пак .NET е за предпочитане пред Java. :)

 

Какво означава бутончето VGS при Gspot? Какво показват червените квадратчета? След обработка с MeGUI никога не може да се натисне. Защо? Стойност Qf е мярка за качество? По-висока, по-добре?

VGS извежда прозорец с подробна информация за кадрите в даден филм - колко и къде има I, P и B кадри. Това е доста специфична информация и не би трябвало да й обръщаш внимание. Защо не може да се натисне след обработка с MeGUI не знам.

Полето, озаглавено Qf, може да се каже, че е показателно за качеството и че колкото по-висока е стойността в него, толкова по-високо е качеството, макар че си остава относително. Най-добрият метод за преценка на качеството си остават очите и сравняването на оригинала с компресираното копие.

Link to comment
Сподели другаде

Вчера си поиграх малко и направих 3 проби (експеримента).

 

Входящо видео - WMV3; 4500 Kbps; 1280/720; 16/9; 29.970 fps; 1.22 GiB

 

Първа проба: 

 

http://img705.imageshack.us/img705/3523/meguistano2main.jpg http://img705.imageshack.us/img705/4986/meguistano2advanced.jpg

 

Резултат: старт на процеса - 10:25:12; край на процеса - 13:00:02; общо време за компресия - 1:35ч; големина на видеото - 539,2 МБ

 

http://img109.imageshack.us/img109/3152/gspotstano2.jpg

 

 

 

Втора проба:

 

http://img705.imageshack.us/img705/8021/meguistano1main.jpg http://img705.imageshack.us/img705/4494/meguistano1advanced.jpg   

 

Резултат: старт на процеса - 15:26:07; край на процеса - 17:32:25; общо време за компресия - 2:06ч; големина на видеото - 539,2 МБ   

 

http://img109.imageshack.us/img109/1092/gspotstano1.jpg

 

Трета проба:

 

http://img705.imageshack.us/img705/2959/megui2passhqmain.jpg http://img705.imageshack.us/img705/2788/megui2passhqadvamced.jpg

 

Резултат: старт на процеса - 22:03:07; край на процеса - 00:45:02; общо време за компресия - 2:42ч; големина на видеото - 539,0 МБ

 

http://img109.imageshack.us/img109/6966/gspot2paasshq.jpg

 

 

 

 

Извод:

 

 

Първа проба - лошо качество.

Втора проба - добро качество.

Трета проба - много добро качество.

 

Разликата между първата и останалите две проби е огромна, докато между втората и третата почти не се забелязва. Обратнопропорционално на това, което показва Gspot т.е., че първата е най-добра (Qf = 238), после втората (Qf = 229) и най накрая третата (Qf = 228). Затова прибегнах до безплатната програма за извличане на кадри от видео Free Video To JPG Converter. Избрах опцията Total - 10 frames from video. Програмата извлече абсолютно едни и същи кадри (10 на брой) от трите проби. После маркирах три еднакви снимки от трите проби и ги сравних чрез Fast Stone Image Viewer. Мисля си, че по този начин, човек може да си направи наистина добра (прецизна, реална) преценка за качеството на готовото видео. 

 

http://img9.imageshack.us/img9/6223/freevideotojpgconverter.jpg

 

Бих допълнил, че разликата между първата и втората проба са различните стойности в полето Quantizers - съответно всички стойности с Min = 2 и всички стойности с Min = 1. Затова пък времето за компресия се увеличи с 30 мин. при втората. Но както казах, качеството между първата и втората е огромно. От друга страна, разликата между втората и третата е почти недоловима, за сметка на удълженото време - 36 мин, което разбира се не си струва да чакаме. Тук единствената разлика в настройките е VHQ mode - при втората е 1, а при третата 4. Както пише Night_Raven в началото на ръководството, не си заслужава променянето на тези стойности, защото това само ще увеличи времето за компресия.

 

 

Конспирация! Знаех си.

 

  ;)

 

 

Да, на теория максимални стойности на квантизация от 5 са по-добри от 31, защото това би означавало, че дори енкодерът да поиска да ползва по-висока стойност от 5, няма да може. Така би се избегнало потенциално влошаване на качеството. И все пак това си остава теоритичен недостатък, защото енкодерът не би използвал въпросната квантизация, освен ако не е безпроблемно да я използва. Т.е. енкодерът няма да остави качеството да пострада.

 

Решил съм да направя още една проба (надявам се последна), като сменя всички настройки в MeGUI с тези на MkvMagic, така както са ги настроели авторите и да видя дали ще е по-добър резултатът.

 

Аз съм следял някои мои компресии и на участъци квантизацията варира между 2 и 4, като основно е била 2 и 3, нищо че максимумът е бил 31.

 

 

Това как го правиш?

 

Почти всеки плеър може да създава картинки от даден кадър. Това не ти ли върши работа?

 

Не. Както писах в предните си постове, плеъра не мога да го настроя така, че да извлече точно определени кадри. С плъзгача пасвам часа, но така не е точно. Дори и да започна извличането от едно и също място (да кажем 01:032:05), колко кадъра има в една секунда? Настава едно мазило. Между два съседни кадъра, почти няма разлика. Докато открия идентичния кадър от другото видео ми побелява косата. И с Free Video To JPG Converter не е абсолютно (да, избира едни и същи кадри за извличане от двете видеа), но по голяма случайност може да се паднат точно такива кадри, които и без това са с добро качество. Затова ми е нужна програма, в която да посоча определен кадър (да може да се напише, например 12354), който да кажем изглежда има пикселизация и него да извлека. 

 

 

Програмите могат да използват оригиналния аудио поток. За MkvMagic от падащо меню Set Audio Type избираш Copy Original, докато за MeGUI просто не конфигурираш никаква аудио пътека, не закачаш аудио настройките въобще. А дори и да не можеха, да се извади аудио потока от даден файл и да се миксира в друг е лесно както за AVI, така и за MKV и целият процес типично отнема някоя друга минута.

 

Това с Copy Original съм го правил, но не се получава. За съжаление нямам лог. файл от програмата, иначе бих го прикачил тук. Но ще пробвам пак. 

 

 

С MeGUI процедирам точно така - не избирам аудио обработка. Добавям го после. Лошото на този вариант е инсталирането на още една програма за извличане на оригиналното аудио и евентуалното му конвертиране в друг формат. Пробвал съм извличане чрез Virtual Dub/Virtual Dub Mod, но като реша да го конвертирам, да кажем с The Frontend (опитвам се да използвам програми без инсталация) ми изписва грешка.  :( С кои програми работиш ти?

 

 

Ами, разликата е в това, че ако имаш .NET Framework 2.0 няма да можеш подкарваш програми, изискващи по-висока версия. Ако ползваш само програми, изискващи версия 2.0, то няма нужда да инсталираш по-висока версия. Не че инсталирането на такава би било лоша идея. Иначе версия 3.5 е SP1. Това също е съкращение на Service Pack, но не значи, че се изисква SP1 на Windows, а че самата версия на .NET Framework е със Service Pack 1. Съвсем отделен е въпросът, че не би трябвало да си със SP2, а със SP3. Не би трябвало да има проблем да инсталираш версия 3.5 SP1 върху текущата, която имаш.

 

Но не пречи първо да деинсталирам по старата версия, нали? Да не заема място. Както каза, "да ми е спретнат компютъра." Предполагам, с по-висока версия може да се подкарат програми, изискващи по-ниска?

 

 

Просто обичам да държа компютъра си спретнат и да не инсталирам неща, от които нямам нужда.

 

Това имах предвид, като писах още една програма. За това една, за онова една. Тук се сещам за един мой приятел, с когото обичаме да се разправяме на компютърна тематика - подкрепя мнението, да се използват платени програми (свалени от където трябва), които са огромни пакети, но пък всичко съдържат. И казва, "а не милион програми, едната за това, другата за друго, третата за трето и т.н." (Спомням си имаше в форума една доста разгорещена дискусия за това). Разбира се, напоследък успях да го убедя и започна да използва безплатни. Друго щеше да е, ако имаше за целта програми, които не се нуждаят от инсталация.

 

Защо, ти като мъдър човек, не вземе да спретнеш (събереш) необходимите инструменти в едно и да се получи нещо подобно на пакета с кодеци или пък The Frontend?   :)

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Сподели другаде

Странно е, че квантизация 2/31 е дала лошо качество и че е имало огромна разлика спрямо 1/31. Аз съм компресирал и с двете настройки и проблеми не съм срещал.

 

Това как го правиш?

В настройките на Xvid може да се укаже да показва прозорец със статистики: Other Options... -> Display encoding status. Там си вървят всички кадри - кой с каква квантизация се компресира.

 

Това с Copy Original съм го правил, но не се получава. За съжаление нямам лог. файл от програмата, иначе бих го прикачил тук. Но ще пробвам пак. 

 

С MeGUI процедирам точно така - не избирам аудио обработка. Добавям го после. Лошото на този вариант е инсталирането на още една програма за извличане на оригиналното аудио и евентуалното му конвертиране в друг формат. Пробвал съм извличане чрез Virtual Dub/Virtual Dub Mod, но като реша да го конвертирам, да кажем с The Frontend (опитвам се да използвам програми без инсталация) ми изписва грешка.  :( С кои програми работиш ти?

Аз всъщност с MkvMagic не съм работил, но съм работил с AutoMKV, която е нещо като леко олекотена версия на MkvMagic и там опцията Copy Original си работи.

 

Аз когато трябва да компресирам AC3, работя с BeSweet/BeLight.

 

 

Но не пречи първо да деинсталирам по старата версия, нали? Да не заема място. Както каза, "да ми е спретнат компютъра." Предполагам, с по-висока версия може да се подкарат програми, изискващи по-ниска?

Не пречи, но и няма смисъл. В .NET Framework 3.5 SP1 се съдръжат всички предходни версии на .NET Framework. Инсталираш директно последната и си готов.

 

Това имах предвид, като писах още една програма. За това една, за онова една. Тук се сещам за един мой приятел, с когото обичаме да се разправяме на компютърна тематика - подкрепя мнението, да се използват платени програми (свалени от където трябва), които са огромни пакети, но пък всичко съдържат. И казва, "а не милион програми, едната за това, другата за друго, третата за трето и т.н." (Спомням си имаше в форума една доста разгорещена дискусия за това). Разбира се, напоследък успях да го убедя и започна да използва безплатни. Друго щеше да е, ако имаше за целта програми, които не се нуждаят от инсталация.

 

Защо, ти като мъдър човек, не вземе да спретнеш (събереш) необходимите инструменти в едно и да се получи нещо подобно на пакета с кодеци или пък The Frontend?   :)

Относително е. Зависи каква е програмата. Ако е просто програма, чиято инсталация е в общи линии копиране на файлове в дадена папка, тогава нямам нищо против. Когато обаче става въпрос за допълнение към операционната система или програма, която пипа надълбоко, тогава положението е съвсем различно.

Също е и относително дали е по-добре да се използват прогрмаи тип "всичко в 1" или специализирани инструменти. Аз лично предпочитам втория подход, защото считам, че е по-качествен. Това обаче не значи, че е по-качествен по дефиниция, а че е по-качествен в момента. Т.е. важно е продуктът да е написан както трябва. Тогава може да е и някакъв пакет с 1000 функции в него.Просто на практика такова нещо липсва в повечето случаи и в големите пакети се прави компромис с нещо. Така става на практика.

 

Да спретвам необходимите инструменти на едно място? Ами, то това е основно BeLight. Другото или си се инсталира самостоятелно (като AviSynth), или си върви в комплект с програмата.

Link to comment
Сподели другаде

Проба четвърта:

 

http://img694.imageshack.us/img694/6406/meguistano3main.jpg http://img694.imageshack.us/img694/8149/meguistano3advanced.jpg

 

Резултат: старт на процеса - 13:07:34; край на процеса - 15:16:16; общо време за компресия - 2:09ч; големина на видеото - 539,0 МБ

 

http://img694.imageshack.us/img694/3227/gspotstano3.jpg

 

Извод: качеството е малко по-добро от третата проба. Най-доброто за сега.   :) Разликата тук е, по-кратко време за компресия - 2:09ч. 

 

 

 

В настройките на Xvid може да се укаже да показва прозорец със статистики: Other Options... -> Display encoding status. Там си вървят всички кадри - кой с каква квантизация се компресира.

 

MeGUI използва xvid encraw, а не инсталираният ми на компютъра XviD Encoder. Това показва лог. файла - xvid_encraw - raw mpeg4 bitstream encoder written by Christoph Lampert 2002-2003. Т.е. нямам възможност да наблюдавам процеса.  :( Чисто любопитство.

 

Аз когато трябва да компресирам AC3, работя с BeSweet/BeLight.

Интересуваше ме програма с която да извличам и да конвертирам. Без инсталация, ако е възможно.

Пробвах и с двете посочени от теб да конвертирам, но не става. Извлеченото аудио с Virtual Dub е WMA. Пробвах да го обърна и в MP3 и AC3, без успех. За целта използвам AoA Audio Extractor (първото на което попаднах в нета), които едновременно извлича и след това конвертира в желаният формат.

 

Не пречи, но и няма смисъл. В .NET Framework 3.5 SP1 се съдръжат всички предходни версии на .NET Framework. Инсталираш директно последната и си готов.

 

Ясно, разбрах.

 

 

Относително е. Зависи каква е програмата. Ако е просто програма, чиято инсталация е в общи линии копиране на файлове в дадена папка, тогава нямам нищо против. Когато обаче става въпрос за допълнение към операционната система или програма, която пипа надълбоко, тогава положението е съвсем различно.

 

Също е и относително дали е по-добре да се използват прогрмаи тип "всичко в 1" или специализирани инструменти. Аз лично предпочитам втория подход, защото считам, че е по-качествен. Това обаче не значи, че е по-качествен по дефиниция, а че е по-качествен в момента. Т.е. важно е продуктът да е написан както трябва. Тогава може да е и някакъв пакет с 1000 функции в него. Просто на практика такова нещо липсва в повечето случаи и в големите пакети се прави компромис с нещо. Така става на практика.

 

Как да се разбере дали бърка на дълбоко?

 

Както казах и аз съм привърженик на втория начин. Просто споменах какво е мнението на доста хора, и че за тях е по-лесно първият способ. Знам ли защо? Може да не им се занимава чак толкова. Не всички са такива маниаци.  :P   На някои им трябва до толкова, доколкото да го гледат веднъж и после диска ще потъне в дън гори. Може пък да нямат време - с програма "всичко в 1" става по-лесно. Правят се нужните начални настройки и отиваш да си пиеш бирата.  ;) Да не говоря, че са направени, като за малоумни - "ако желаете това, кликнете тук" и т.нДругият начин е доста спартански.

 

 

Да спретвам необходимите инструменти на едно място? Ами, то това е основно BeLight. Другото или си се инсталира самостоятелно (като AviSynth), или си върви в комплект с програмата.

 

Имах предвид пакети, като AutoX264, MkvMagic, HDConvertToX, MeGui и т.н.

 

П.П. Забравих да попитам. Може ли да използвам MPEG матрицата, след като задавам доста високи битрейти? Дали ще се подобри качеството?

 

 

Редактиран от stanilabg
Link to comment
Сподели другаде

Извод: качеството е малко по-добро от третата проба. Най-доброто за сега.   :) Разликата тук е, по-кратко време за компресия - 2:09ч. 

Щом като те устройва, го ползвай, но аз не бих ограничил толкова много енкодера.

 

Интересуваше ме програма с която да извличам и да конвертирам. Без инсталация, ако е възможно.

Пробвах и с двете посочени от теб да конвертирам, но не става. Извлеченото аудио с Virtual Dub е WMA. Пробвах да го обърна и в MP3 и AC3, без успех. За целта използвам AoA Audio Extractor (първото на което попаднах в нета), които едновременно извлича и след това конвертира в желаният формат.

За извличане на аудио от AVI и MKV можеш спокойно да си ползваш VirtualDubMod и ще го запази 1:1. За MKV можеш да ползваш и MKVtoolnix.

 

Как да се разбере дали бърка на дълбоко?

Ами, то си се вижда къде и какво инсталира. :)

 

Имах предвид пакети, като AutoX264, MkvMagic, HDConvertToX, MeGui и т.н.

Какво за тях? Не схванах какво да пакетирам.

 

П.П. Забравих да попитам. Може ли да използвам MPEG матрицата, след като задавам доста високи битрейти? Дали ще се подобри качеството?

В общи линии да. MPEG матрицата запазва повече детайли. Тя не се препоръчва при компресиране с ниски битрейти, защото при нисък битрейт на енкодера ще му е трудно да се справи с тези детайли и картината ще е по-пикселизирана. Тя обаче се препоръчва, когато се ползва висок битрейт, защото тогава енкодерът разполага с достатъчно място да се разпростира и няма да му е проблем да се справи с допълнителните детайли. Аз дори се чудих защо ползваш H.263 матрицата при такъв висок битрейт.

Link to comment
Сподели другаде

За извличане на аудио от AVI и MKV можеш спокойно да си ползваш VirtualDubMod и ще го запази 1:1. За MKV можеш да ползваш и MKVtoolnix.

 

 

Не извличам от AVI. В 99% от случаите, НD филмите са в MKV или WMV. За MKV-то използвам MKVtoolnix или пък OGMcleaver, MKVExtractGUI, tsMuxerGUI. Ако ми се наложи да извличам от AVI, наистина прибягвам да услугите на VirtualDubMod/VirtualDub, но това е доста рядко и в повечето случаи е свързано с премахването на един аудио поток и заменянето му с друг. Мен ме интересуваше програма, която да поддържа голямо количество формати (видео формати) и с нея да извличам и същевременно конвертирам аудиото. По възможност без инсталация.

 

Ами, то си се вижда къде и какво инсталира. :)

 

Как го виждаш? Това, че показва пътя C:\Program Files не означава, че само там слага файлове.

 

 

Какво за тях? Не схванах какво да пакетирам.

 

Имах предвид, да се съберат необходимите инструменти (AviSynth, BeSweet, BeLight, VirtualDubMod, XviD Encoder и тн.), да се създаде удобен за работа графичен интерфейс (евентуално на български), да съдържат настройки доказали се в твоя многогодишен опит, да се напише готино ръководство за по незнаещите (пък и за знаещите), да се инсталират до една папка, а не разпръснато и др. Ти казваш, "ама те си се инсталират отделно", да и кодеците/филтри се инсталират по отделно, ама ги пакетира...Не разбирай това, като упрек, а като похвала. С други думи, да създадеш програмата/пакета "1000 в 1".  :)

 

 

 

Аз дори се чудих защо ползваш H.263 матрицата при такъв висок битрейт.

Чудиш се, ама няма да ме подсетиш. Оставяш ме да се мъча. Ако не бях се сетил, щеше така да ме оставиш. Това е заради конспирацията, нали?  :P

 

 

 

 

П.П. Относно NET Framework. Инсталирах NET Framework 3.5, ама на мястото на една папка, сега се появиха 6.:no:

 

http://img80.imageshack.us/img80/6645/netframeworkd.jpg

 

Вместо 200-300 МБ, сега имам 438,67 МБ. Доста спретнато. :( Ще има ли проблем ако деинсталирам предните версии, а оставя само последната?

 

 

Редактиран от stanilabg
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...