Jump to content

Волейбол - Олимпийски Игри 2008


IVAN

Препоръчан пост

Грешките, които можеше да не бъдат направени

 

Аферата “Константинов” хвана българския спорт по бели гащи

 

Катерина Манолова

 

Както е тръгнало, България ще запомни игрите на 29-ата олимпиада не с медалите, а с провалите. Някои бяха очаквани, други не толкова, трети шокираха. Аферата "Пламен Константинов" е нещо различно. Тя е следствие от поредица грешки, които можеше да бъдат избегнати.

За съжаление кофата с тестостерона вече е разлята, остават изводите. Защото историята с капитана на националния отбор по волейбол хвана българския спорт по бели гащи. Трябва да признаем, гледката не е красива.

Какво се случи

На 21 юли волейболистите дават допинг проби на подготвителния лагер в Правец. В тази на Константинов има по-високо съдържание на тестостерон. Според президента на БФВ инж. Данчо Лазаров пробата е положителна. На противоположното мнение е шефът на националната допинг комисия доц. д-р Камен Плочев. Той не може да каже друго. Ако признае, че пробата е положителна, гори като Самарското знаме. Тогава трябва да обяснява защо не е докладвал веднага в WADA, защо е подписал протокола като отрицателен и т.н.

На 23 юли нашите заминават на лагер в Корея. Там по телефона се обажда д-р Карова от лабораторията и съветва ръководството на отбора да внимава с Константинов. Ако доц. Плочев е прав, тя защо се обажда? За какво да се внимава?

Грешка №1

При такива лабораторни данни Пламен изобщо не трябва да заминава за Корея, а да стои в София до изясняване на случая или до доказване на грешката. Но ръководството на федерацията не смее да вземе правилното решение. В Корея решават да правят допълнителни изследвания на място. Опитът това да стане в лаборатория удря на камък. Защото никой - нито докторът, нито треньорът, нито шефът на федерацията не знаят, че WADA категорично забранява изследване по желание на спортиста.

И започва голямата художествена самодейност. Докторът на отбора, по специалност рентгенолог, и д-р Карова, която дава съвети по телефона, решават да вземат проба на капитана в Корея. И да я изпратят за анализ в София. Как, при какви условия и обстоятелства - един дявол знае. Но нормите на Световната антидопингова агенция (WADA) по обясними причини не са спазени. Шишето може да е било замърсено, температурните стандарти сигурно не са спазени, не е изключено някой да я е разпечатал по пътя... Анализът в София показва, че в това състояние Константинов не може да играе. Да, пробата е абсолютно невалидна, но в българския щаб я приемат за вярна. И може би имат основание по логиката вързан поп, мирно село.

Грешка №2

И след корейската проба обаче Пламен остава в отбора. Нищо не е пречело на ръководството в този момент да го изпрати елегантно в София. Обявяват че капитанът е с бъбречна криза (примерно), качват го на първия самолет за София, а после, ако всичко е наред, той се връща при отбора.

Грешка №3

Това обаче не става. И тимът тръгва от Корея за Китай. В Пекин д-р Карова още веднъж предупреждава, че с Константинов не бива да се рискува. Макар и с пет дни закъснение, този път инж. Данчо Лазаров е категоричен - Пламен няма да играе, докато не представи официален документ, че е чист, т.е. че тестостеронът му е в норма. Притеснен и объркан, Константинов решава да се изследва в лабораторията на МОК в Пекин. Екзотична идея. Още по-необичайното е, че никой не го спира. Пламен се свързва с шефа на медицинската комисия на ФИВБ, който го води в лабораторията. По нареждане на шефа на медицинската комисия на МОК обаче там отказват да изследват българския волейболист. По правилник никой не може да даде проба по собствено желание. Проба няма, но шум има. Предпоставки за филма "Ела, вълчо, изяж ме" също са създадени.

Грешка №4

На 10 август България излиза в първия си мач на олимпийските игри срещу Китай. Пламен изобщо не е в залата, а официално тиражираната причина е "лекарска забрана". Докато съотборниците му играят, Пламен си купува самолетен билет за България без съдействие от българската мисия в Пекин.

И тръгва. Всички в отбора знаят какво става и защо става. Но мълчат. Това създава мистерия извън тима. И купища спекулации. Напрежението в Пекин и в София нараства с бясна скорост. В продължение на 24 часа председателят на БОК Стефка Костадинова не знае истината по случая. WADA не е уведомена официално. Ако в този момент допинг ченгетата бяха потърсили Константинов, щяха да установят, че го няма, и да го накажат за 2 г. като беглец. Дори при абсолютно отрицателни стойности на тестостерона.

Грешка №5

Мълчанието на агнетата е нищо в сравнение с мълчанието на волейболните хора в първите дни след избухването на скандала. Когато те все пак започнаха да говорят, се разбраха няколко неща:

А. Никой в делегацията не знае какъв е регламентът при заловен с допинг играч от колективен спорт. Първоначалното предположение, че ако изгори състезателят, гори целият отбор, се оказа невярно. Служебна загуба се присъжда при двама и повече хванати (Параграф 11 от Кодекса на WADA, който се вади за 30 сек от интернeт).

В. Никой не разбира, че олимпийското село не е общежитие в Студенския град. То може да бъде напускано при строго определени правила и условия.

С. Когато има криза, трябва да говори един човек. В противен случай шефът казва едно, докторът го опровергава и всички олекват.

Така вместо да приключи тихомълком за два-три дни, историята с Пламен Константинов се превърна в истерия и се проточи като сага. Жалко е, още повече че може и да не става въпрос за допинг. Открит е един хормон, който се влияе от много неща, дори от интензивността на половия живот. Подобен физиологичен проблем имат италианският волейболист Симоне Розалба, футболистът на Левски Георги Иванов - Гонзо и много други спортисти. Просто се искаше малко повече здрав разум.

 

7дни СПОРТ

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 85
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Андрей Жеков - САЩ 1 : 3

 

А Матейчо направо да си прибира багажа и при капитана на отбора да разпускат в Студентски град. Безхаберници !!! Аз да излизам от работа за да ги гледам пък те ... Айде де ... Направо бях бесен, ама взе да ми минава. Ама най ме е яд на Матейчо. Пази си силиците и здравето нашето момче за клубния отбор, щото паричките са там. Вече на всички им е станало ясно, че тоя път няма да го бъде. И си правят съчинения по картинка. Ядец ! Не ми се ще да ставам лош пророк, но понеже много се горещя като ги гледам, пък после си патят домашните. Та ... аз предричам място около пето. Поради простата причина, че до достигане на крайната фаза нашите хем ще се поизпокарат, хем още някой "ще се разболее" . А аз какво - художествена гимнастика ли да гледам ?!? :bat:

Link to comment
Сподели другаде

Аферата Константинов, поредица от грешки или не екипност на всички от щаба?

Какво е толкова важно?

Аз ще изчакам Пламен да се завърне в отбора, както и личното му интервю с някой журналист за случая.

Да се завърне, защото така отбора ще по-мотивиран, че капитанът им ще е там.

Да даде интервю, защото се изписаха множество глупости, но още не е чута неговата версия.

И какво е толкова важно - еми сплотеността на отбора, надеждата на отбора, самия отбор.

 

Българска работа.. паднали сме и айде най-слаби, най не знам си какво. Мача потръгна добре, Алексиев се върна, да - помогна... но като че ли не беше в пълна форма. Матей Казански.. еми не може той да е главна мишена на сервизите на САЩ ( да е посрещач ) и да игра в нападения добре, Салпаров се опитва колкото се може да помага, Гайдарски не мисля, че се справи много добре отзад.

Ако беше Пламен там, щеше да е по-добре, можеше и да бием... можеше и да паднем.. след години ще се откаже той, но отбора ще знае... ще се намери кой да го замести ;)

Жеков, наистина не разпределяше на моменти добре, затова и бяха смените му, но все пак .. една загуба и всичко свърша?

Да не забравяме, че и САЩ е класен отбор, че съдията ни ощети в ключови моменти ( така да се кажа ), и че във волейбола трябва и малко шанс ( края на 4-ти гейм ).

Дори и да паднем пак, за мен си остава възможност да вземем медал,

Надеждата умира последна :peace:

Link to comment
Сподели другаде

Андрей Жеков - САЩ 1 : 3

 

А Матейчо направо да си прибира багажа и при капитана на отбора да разпускат в Студентски град. Безхаберници !!! Аз да излизам от работа за да ги гледам пък те ... Айде де ... Направо бях бесен, ама взе да ми минава. Ама най ме е яд на Матейчо. Пази си силиците и здравето нашето момче за клубния отбор, щото паричките са там. Вече на всички им е станало ясно, че тоя път няма да го бъде. И си правят съчинения по картинка. Ядец ! Не ми се ще да ставам лош пророк, но понеже много се горещя като ги гледам, пък после си патят домашните. Та ... аз предричам място около пето. Поради простата причина, че до достигане на крайната фаза нашите хем ще се поизпокарат, хем още някой "ще се разболее" . А аз какво - художествена гимнастика ли да гледам ?!? :bat:

 

Даам... абсолютно съм съгласен с това мнение. Продължавам да не доумявам, защо Стоев не махна Казийски след 3-ия гейм?! Да не би да е очаквал Матейчо да се "събуди" за игра? Глупаво... Още по-глупавото бяха онези "звезди", които излизаха на терена, само за да бият сервиз и вкарваха топката почти под мрежата :punish: ... по едно време започнах да си мисля, че някой от тях е купен играч... наистина невъзможно заключение, но не ми остана друго за което да се хвана :crosseyes1:

 

Волейболистите ни не играха "олимпийски" за мен. Адски съм разочарован, каквото и да стане със следващите мачове.

 

(Яд ме е също и за боксьора ни от свръх тежка категория. Много лошо съдийство, пълна трагедия...)

 

За малко да забравя да поздравя адаша за темата! Браво Иване! Впечатлен съм наистина, всичко е 10/10. Подготвил си се като китайците за Олимпиадата.

Link to comment
Сподели другаде

Явно тоя коментар отгоре(предния ми) така съм си го писал или не го четете..

Искате само победи, е не става..но не знам защо след загуба където и да е .. се почва най-слаби, слаба игра .. не знам си какво :/

Българска му работа, но аз ще си ги подкрепям и в загуба и в победа, все пак е Националния отбор на България ;)

Link to comment
Сподели другаде

Някой може ли да ми каже какво става по случая Константинов... защото нямах възможност да чета и да гледам нищо днес :(:(:( Не съм съгласен с Весо... немога да се съглася.. Казийски е звездата (Най-добър волейболист на Европа немога да разбера защо го обвинявате човека) на отбора нормално е да се очаква да се събуди се някога... По въпроса със звездите на сервиз при всички положения е по-добре Боян да бие сервиз отколкото Евгени Иванов наистина е риск и има голяма вероятност топката да се удари в мрежата( Не забравяйте че той ни "измъкна" от 3 точкова разлика с/у Япония . А и не очаквайте нашите да играят "Олимпийски" с толкова контузени играчи и само с 3 (вече) варианта за смяна :punish:
Link to comment
Сподели другаде

Вече се отказах да гледам мачовете на нашите.... То бива бива безхаберие и безибразна игра но чак толкова не съм очаквал да паднат. Днес не можем да обвиним съдийте... Италия - която с нищо не ни превъзхождаше просто си направи гаргарата с нас... Дано не прозвочи антинационално но вече се надявам да нвстгнем до 1/4 финала защото там само ще си гледаме резила, макар че няма как това да стане - да не влезнем на 1/4 финал. съмнява ме загуба от Венецуела (макар в дупката в която е отбора ни вече всичко е възможно). от тук ще следя развоя на мачвете понеже останах без нерви след последните 2 мача играни от нашите особено днешния...

Каквото и да ми говорят Данчо Лазаров трябва да си подаде оставката понеже той докара тази криза в отбора, на момчетата вече не им се играе (не че ги оправдавам) но да това си е изцяло грешка в ръководството. Вече не съм сигурен дали и Мартин Стоев иска да се класираме

 

Дано не прозвуча много грубо но съм ужасно разочарован

 

Пламен Константинов се връща в отбора - нещо което само може да ни радва.

Лшата новина е, че Владо Николов е получил травма. Дано не е сериозна. Да видим от тук на татък какво ще става

Още веднъж: Оставка за Данчо Лазаров и всичко което причини на отбора.

Link to comment
Сподели другаде

Жалко. Много лоша загуба - заслужено де. И аз искам да не стигаме до 1/4 финалите, защото положението в което е отбора.. ще е грозна гледка. Съгласен съм за оставката на Данчо Лазаров. Просто продъни отбора. Според това не трябва да е оправдание за лошата игра на момчетата, колкото и лошо да е положението, може поне на терена да не го показват и да играят както трябва. Аз също не разбрах какво стана с капитана, ще играе ли изобщо на олимпиадата или не ?
Link to comment
Сподели другаде

За мача: И аз не съм доволен от мача и резултата, но и треньора и Матей го казаха след това в пресконференцията и интервю, някой играчи не се раздават на 100 %, много лош мач.

Според мен лично феновете дигнаха много летвата и искат много от отбора, колкото се представят толкова, аз оставам с надеждата за медалче ;)

 

Новинка от преди няколко часа, ако можеш по-рано щях да я споделя, обедната спортна емисия каза, че Пламен утре по обяд ще е в Пекин и има вероятност да играя с/у Венецуела. Лошата новина, е че Владимир Николов има контузия, мускула на бедрото.

 

Николай Иванов: Лошо е, но има надежда - http://www.sportline.bg/news/Nikolaj-Ivano...-nadezhda_14870

Казийски: Трябва да се стягаме, че нищо не играем - http://www.sportline.bg/news/Kazijski-Tria...ne-igraem_14867

Мартин Стоев: Най-слабият ни мач изобщо - http://www.sportline.bg/news/Martin-Stoev-...-izobshto_14864

В живота си не съм вземал допинг - http://www.sportline.bg/news/V-zhivota-si-...al-doping_14865

Теодор Салпаров: Очакваме скоро един много важен човек да ни подсили - http://www.sportal.bg/news.php?id=126001

Официално: Пламен замина за Пекин, може да играе срещу Венецуела - http://www.sportal.bg/news.php?id=126297

ГИБОНА С ДВЕ РЕЗЕРВАЦИИ ЗА ПЕКИН - http://www.gong.bg/view_article.php?article_id=53717

Пламен Константинов: Тръгвам към Пекин, не знам дали ще играя срещу Венецуела - http://www.sport1.bg/sport1/node/105170

Антидопинговата ни лаборатория: Гибона е чист - http://www.sport1.bg/sport1/node/105109

Волейболистите ни освен, че загубиха се и изгубиха в Пекин - http://www.sport1.bg/sport1/node/105091

Пламен тръгва обратно за Пекин - http://topsport.ibox.bg/news/id_434041312

Волейболистите се губят в нощен Пекин - http://topsport.ibox.bg/news/id_1123102737

Паднахме от Италия - http://topsport.ibox.bg/news/id_1334274820

и т.н.

 

П.п. Huku мерси, поздрави и на теб, ако сайта е твой, в сайта има информация за всякакъв български волейбол имате си и любителски отбор с добри места ... браво ;)

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря Иване! Да, сайтът е мой. Разполагаме с още много информация, която малко по малко ще попълваме.

Отново поздравления, ще го посещавам от време на време :)

 

Я кажете сега мачът с Венецуела отколко часа е?

Първия пост в темата защо ли е направен?

Иначе е в 5 часа, мач само за фенове.. да видим кой ще стане :Р

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...