Jump to content

Ръководство/наръчник за работа с ImgBurn


Препоръчан пост

Искаш да кажеш, че ако се използва EAC би било хубаво да се изпълнят всички настройки от статията?

Не съм сигурен дали само WAV е възможен формат. Не е ли само той поддържан от EAC за създаване на образ? Всъщност и да ровиш назад едва ли ще откриеш нещо - аз го споменах за пръв път в последния си коментар.

Ще се опитам да обясня ситуацията:

Става въпрос за онлайн размяна на албуми. Най-добрият метод, за който се сетих, беше създаването на image файл на диска, защото същинското рипване ще се извърши от мен (след запис на образа), няма нужда да обяснявам много настройки (ако трябваше да обяснявам самото извличане щеше да се наложи да обяснявам настройките от цялото ти ръководство, а и без това не мога да съм сигурен, че ще се изпълнят), а и когато файловете са във формат, който дори не може да се пусне с плеър, ми се струват в пъти по-"защитени" от един WAV файл, който може да се редактира с всяка програма. Казано на кратко, в най-добрия случай, искам да получа образ на оригинален диск, който да запиша (по моята логика записаният диск би трябвало да е еквивалентен на оригиналния), рипна и проверя за качество. При положение, че се използва BIN+CUE при създаването на образа, ще има ли проблем?

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 380
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Извинявам се за забавянията, но съм ангажиран често.

 

Да, би било хубаво, но не е задължително. Настройките на EAC касаят колко точно ще бъде рипнат даденият диск, а не колко качествено ще бъде компресиран. Т.е. и това също може да се контролира, но EAC е основно рипваща програма, която може да подава готовите файлове на външен енкодер, за да не се прави това ръчно после. Под по-точно рипване се има предвид всички сектори да бъдат копирани точно и да няма грешки и/или пропуснати такива. За средностатистическия потребител е все тая дали ще запази или изгуби първите няколко кадри, защото те са части от секундтата и шансът в тях да има някакъв звук, който да е чуваем, е общо взето нулев. Това е от значение за ентусиасти/фанатици и/или просто хора с леко болни мозъци... като мен.

 

Да, EAC може да създава образи само в WAV+CUE, но този WAV файл винаги можеш да го компресираш ръчно в някой друг формат (FLAC, APE, TAK, WV, OFR и т.н.). Ще трябва да се редактира и CUE файла, за да се смени разширението на указания файл.

 

Ако другият човек разполага с качествено оптично устройство и дисковете му са чисти (т.е. не са надраскани) и не си чак толкова взискателен към засичането на дупките между пътечките, можеш да процедираш в BIN+CUE формат. Причината за това е, че ImgBurn не поддържа пре-прочитане на погрешно прочетени сектори и не е толкова гъвкава откъм засичане и контролиране на дупките между пътеките. Като цяло EAC е приложението, ако искаш всичко да е максимално точно. Ще трябва да му се довериш, че няма да го отвори в програма за редактиране и да го зацапа с нещо. :)

Link to comment
Сподели другаде

По принцип винаги критикуваш хората, които са "болни мозъци" (наричани от теб "аудиофили"), а сега ти се призна за такъв. Интересно. :)
Е, остава ми надеждата да има качествено оптично устройство и чисти дискове, защото вчера му дадох инструкции за ImgBurn (бях решил, че си забравил за въпроса ми и няма да получа отговор скоро). Вече ми прати няколко албума. Ще пиша отново, когато получа всички.

Не е ли работа на EAC (когато рипвам албумите с нея) да се справи с "дупките между пътечките"? Като цяло какви могат да са последствията от рипване с ImgBurn в най-лошия случай, ако в log файлa не е съобщено за грешки?

Link to comment
Сподели другаде

1. По принцип критикувам хората, които се фанатизират съвсем, не признават чуждо мнение и налагат своето.

2. Когато аз казвам, че съм болен мозък, имам предвид по-скоро в общия смисъл. Аз не се вманичавам чак толкова в настройките на EAC. Понякога ги правя изрядни, но понякога, когато бързам повечко, пропускам някои. Дали ще пропусна няколко части от секундата, е все тая за мен. Чак толкова откачен не съм. :)

 

Основните последици при рипване с ImgBurn биха били чуваеми артефакти/дефекти по време на слушане, ако дискът е понадраскан и устройството не се справя с коригирането на грешките при четене.

Link to comment
Сподели другаде

Да, но в случай, че не се справя чак до такава степен не е ли редно да има съобщение за грешка?

И до каква степен EAC може да поправи грешки на ImgBurn?
P.S. От чисто любопитство: ти на мое място кой метод щеше да избереш?

Link to comment
Сподели другаде

Няма как да има съобщение, защото това зависи от устройството. То просто си чете съдържанието, ако попадне на грешка, прави опит да я коригира и продължава. EAC принуждава устройството да чете даден сектор много пъти (ако се наложи), за да е сигурен, че всичко е прочетено коректно. 

Аз бих заложил на EAC.

Link to comment
Сподели другаде

EAC не поправя нищо, а само извлича достоверно и надеждно аудио информацията и, ако се налага, препрочита достатъчно много пъти проблемните участъци от пътечките на даден трак/песен. Нейната цел е да се извлече 1:1 съдържанието на аудио диск и в последствие да се запише наново върху подложка, с което да се постигне 1:1 копие на оригинала. Повечето хора се бъркат, че рипването в имидж файлове е достоверно копие 1:1 с оригинала, но това не е така, когато се налага записване впоследствие. Ето защо най-често се препоръчва рипване на отделни тракове с изчисляване на (пред)празнините (погрешно наричани дупки) и съответно отделяне на аудио трака във файл. ЕАС има една опция за коректно създаване на CUE списък при рипване на отделни тракове, което малко програми ползват след това за запис на подложка - препоръчително е да се записва отново с ЕАС. В редки случаи може да се процедира с рипване в имидж - концертни записи, в които реално няма тишина в предпразнините, диджейски компилации и т.н.

Всяко стройство има определени характеристики за офсет и това се взима под внимание от ЕАС при неговото настройване. Само така може да се постигне правилно извличане и впоследствие точно записване на подложка на копието от оригиналния носител.

ImgBurn просто копира побитово информацията от носителя и не се съобразява с тези фактори, които са силата на ЕАС.

Link to comment
Сподели другаде

Записах един от образите и не забелязах да има нещо нередно. Както и да е, вече е прекалено късно да изисквам други методи. Ако Night_Raven няма какво да добави, преминавам към следващия си въпрос: инструкциите, които си ми дал тук достатъчни ли са, за да се извърши и размяна на DVD-та, най-новото от които е от 2010 година? Предполагам, че при копие на DVD няма как да бъда измамен. Има ли нужда да правя някакви проверки?

Link to comment
Сподели другаде

Да, достатъчни са. Ако обаче говорим за т.нар. оригинални филми на DVD, тогава ImgBurn няма да може да ти помогне, защото не поддържа дискове със защита.

Link to comment
Сподели другаде

Не са филми, но са оригинални DVD дискове.

А, защо споменаваш ImgBurn? Тя нали няма да ми е необходима?

Не разбрах дали мога/трябва да направя някаква проверка.

Link to comment
Сподели другаде

Ами, инструкциите, които си ми дал за DVD дискове, са за програмата DVD Decrypter.

Искам да дам инструкции за рипване на DVD, за да се извърши размяната.

Става въпрос за оригинални DVD дискове, които се продават с албумите. Не са филми, но има различни видео материали.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...