Jump to content

Статия: Качествено рипване на аудио дискове


Препоръчан пост

разлика има.проверено.А относно цените.Отидете в дюкян меломан или купи сд в нета или в сайта на acoustic sounds и виж за какви цени става въпрос.

 

Има разлика, но според мен е минимална - 1£ GBP. Както споменах в цената на CD са включени и обложките и изработката с материалите за диска и кутийката. Високата цена няма нищо общо, след като се обсъжда в случая разликата в качеството на сигнала.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 206
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

:lookaround: :bravo: :yes:

 

 

 

 

много добри указания !

 

и на мен ми се е случвало *flac.flac, но не съм обръщал внимание откъде идва...

 

аз например ползвам SoundForge, но има премного... от продуктите на Pinnacle и/ и за TurtleBeach

 

съм доволен. 

 

Неро си има вгр, АйПод...  за лайци, непрофесионалисти...

 

Музикантите си имат достатъчно програми, все стари и за много добро качество, както и за съжаление повечето платени, и то прескъпо ! 

 

 

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

С риск отново да остана неразбран (след толкова години), имам един въпрос. Какъв е смисъла , при факта че някого има оригнален матричен диск , да го мачка до тъпо мп3 ?( при това директно). Интересно как компресирано аудио и лосслес са на една цена. Явно на стетоскопите дето си завират 90% от хората , в ушите , разлика не се хваща :blink:

до Night Raven : с тоя Replay gain , освен да се доомаже звука , и да се закопае динамиката на 100% , друго няма да стане :cap:

Link to comment
Сподели другаде

А аз с риск да прозвуча обидно пък ще кажа, че взе да ми писва вече от комплексирани пишлемета (избиващи комплекси) и/или изкукали дъртаци, които не са наясно въобще с цифровото аудио, но го критикуват жлъчно и продължават да си повтарят като папагали репертоара за плочи, лампи и прочее архаични артефакти, че са по-качествени... бла бла бла.

 

MP3 е достатъчно добра компресия за почти всички ситуации. Вярно е, че в някои такива разлика се усеща, но това са малко на брой изключения от правилото. Това важи с още по-голяма сила за AAC и Vorbis. С оглед на това каква апаратура се ползва и каква музика се слуша, компресията (била тя MP3, MPC, AAC или Vorbis) би създала файл с еднакво звучене с оригинала в около 98-99% от случаите.

Който не вярва, нека си инсталира foobar2000, да му добави ABX Comparator плъгина (освен ако не ползва по-стара версия, където още е в инсталатора) и да си сравни даден компресиран файл с lossless/WAV.

 

ReplayGain не убива динамиката. Как може да убие динамиката, след като тя вече е умъртвена от тонове свръхкомпресия с цел по-високо ниво на звука? ReplayGain на теория наистина е негативен подход, но само на теория. На практика разлики не се чуват. За сметка на това предлага удобството на изравнена сила на звука на дадена музикална колекция. Да, силата на звука може да се регулира и от врътката за "волумето", но това не винаги е удачно. А и не съм задължил никого да ползва ReplayGain. Който иска нека си регулира силата на звука ръчно за всеки албум (и дори песен), вместо всичко да му е изравнено.

 

Дори и да приемем, хипотетично, че компресията и ReplayGain са творение на дявола и влошават качеството осезаемо, аз продължавам да се изумявам на индивиди като вас (т.нар. аудиофили), които се чудите на кое гърне да сте мерудията, пък ако може и в двойна доза.

Познавам много хора, които слушат MP3 на вградена звукова карта, на простички колонки за има няма 20 лв., но са напълно доволни и щастливи. Знаеш ли защо? Защото те слушат музиката, докато вие слушате апаратурата. За вас музиката е средство, за да слушате дадената аудио апаратура, а за останалите обикновени хорица е обратното. Затова и те са доволни и щастливи и на малко, докато вие никога не сте доволни, защото все нещо не е както трябва.

 

Така че или се запознай с нещата, или се прибери в BGAudio и/или BGAudioClub, за да си извършвате ритуалите за благославяне на лампите и плочите с елексир, добит след жертвоприношение (или каквито други вуду дивотии си имате) и спри да ръсиш глупости наляво и надясно.

 

Не обичам да съм груб, но вече наистина взе да става досадно да чета едни и същи тъпотии всеки път.

Link to comment
Сподели другаде

Така , аз никъде не съм отричал дигиталното аудио. При мегабитови интернет връзки и терабиториви хардове , смисъла от фитнеса, с компресията на аудио се губи.И обичам музиката. Не сгреших , обожавам музиката , това е причината да търся оригиналното (колкото е възможно звучене). Слушам много жива (не амплифицирана) музика. За това не виждам смъсила от аудио компресии и точно мп3. OGG Vorbis , наистина е по-добра компресия, и за телефон , Ipod е идеално , до там.

Така че не слушам апаратурата си , само начин за реално възпроизвеждане е тя (необходимо зло).Чул съм не малко играчки за по-няколко бона , дето за мен не свирят вярно. Опитах се да дам градивно мнение , ама явно админа , се прекланя пред култа на великата Mpeg Layer 3 и подобни нея.

Само за историческата справка , когато излезе мп3 , звучеше по-зле от запис на калпава аудио касета . :(

Не всеки може да е аудиофил (а и не трябва) , но не говори откровени лъжи и глупости :-8

Enjoy the music , лека вечер !

Link to comment
Сподели другаде

Ползата от компресията не се губи напълно. Да, в някои ситуации наистина няма голям смисъл, но полза все още си има и то значителна, особено за средностатистическия потребител. Почти всички потребители използват вградени звукови карти и не особено качествена озвучителна техника, била тя колони за PC, слушалки, стерео уредба или усилвател с колони. Т.е. озвучителната техника обикновено не е от високия клас, а е в средния, в най-добрия случай. Това си важи без проблем за над 90% от потребителите. На такъв хардуер разлика между lossless и lossy не може да се усети, особено като добавим и това каква музика се слуша. Късмет да усетиш разлика между форматите с помощта на чалгичка, хип-хоп или поп. При това положение защо да се държи музика, която да заема 3-5 пъти повече място, след като разлика няма как да се чуе?

А и не всички са на скорострелни интернет мрежи, както е в София например. Има хора, които са все още на по-бавен интернет достъп. Това не е основен фактор, защото тези хора не са чак толкова много, но все пак е някакъв фактор.

Освен това малко хардуерни плеъри поддържат FLAC (не че няма и други lossless формати, но те пък съвсем никъде не се поддържат на хардуерно ниво). Така че ако даден потребител разполага с lossless формати и портативен плеър, ще е доста досадно всеки път да конвертира песните, които желае да слуша на портативния плеър, от lossless в MP3.

 

Какво имаш предвид под "жива музика" не знам. Това е много неясно понятие и в никакъв случай не значи, че би се компресирала трудно.

 

Да, Vorbis е наистина по-добра компресия от MP3. Същото се отнася и за AAC/M4A. Това са определено по-качествени формати от MP3. Това е факт. Всъщност, ако трябва да се задълбаем, Vorbis не е по-удачен формат от MP3 за портативни плеъри. Предлага по-добро съотношение размер/качество като цяло, което означава, че на даден портативен плеър биха се побрали повече на брой песни и биха били с по-добро качество. На теория това е хубаво, но на практика нещата стоят различно. Портативните плеъри се ползват в 98% от случаите с фабричните им слушалки и в 99% от случаите в шумна и неоптимална за слушане среда (нали все пак затова са портативни). В такъв случай посмъртно не може да се усети разлика между lossless и lossy, пък ако ще и MP3 на 160 Kbps да е файлът. Освен това разликите между Vorbis и MP3 в размерите са малки и на практика не се пести някакво особено място в крайна сметка. За сметка на това обаче Vorbis е по-тежък формат за декодиране от MP3, което за един компютър е нулев проблем, но за портативните плеъри всеки такт на процесора им е важен и по-тежките формати означават по-бързо източвана батерия.

Накратко:

1) за портативни плеъри lossy форматите и особено MP3 са си ама НАПЪЛНО достатъчни (че дори и предостатъчни);

2) ползите от Vorbis пред MP3 за портативни плеъри са доста малки и не компенсират недостатъка на формата.

 

Не се кланям пред нищо. Аз съм практична личност и не виждам нищо лошо да се използва lossy компресия, след като минусите са 99% теоритични. Който не иска нека не ползва компресия, но да не ръси глупости от рода на "mp3 не става за нищо" и други такива.

Да, MP3 в началото звучеше зле. MP3 все още може да звучи много зле, ако се използват некачествени енкодери. MP3 обаче може да звучи и отлично, ако се използва добър енкодер (т.е. LAME).

Хората, които твърдят това, което твърдиш ти, са точно хората, които всъщност въобще не са се опитали да тестват качествено направена MP3-ка, та камо ли да си направят един ABX тест, но си тръбят надълго и нашироко колко калпав формат бил MP3. Наизуст и аз мога да говоря. Всеки може да повтаря базови неща.

 

Твърдиш, че си направил опит за градивна критика. Ами, извинявай, ама аз градивна критика не видях. Не видях обосновка никъде. Видях изказвания от рода "mp3 sucks" и нищо повече.

Link to comment
Сподели другаде

Така, жива музика (без кавички :giggle: ) , е такава на концерт без каквото и да е озвучителна техника. Ако щеш дори духова музика , чута в оригнал , без усилватели ,микрофони, колони , и подобни.Инструмент > човешко ухо, е от това по-високо качество няма !

А ето и алтернатива , за портативния плеър. Немалко плеъри и дори телефони четат WAVE.Направо в плеъра и пестиш усилия,(най-малкото).Конвертирал съм в LAME, e значително по-добре от първите (Frauhofer) кодеци , звучи.НО, пак не е достатъчно добре.

BTW Има портативни плеъри които дори четат FLAC .Опцийте не са толкова малко , дори ако говорим за пестене на време и усилия , смисъла от компресирано аудио бавно умира. Слушайте каквото си искате.

За домашната техника , ще ти дам един пример. Вградена звукова карта ,SoundMax, през някъкъв no name амп ,и колони Амфитон на 40 години , (дето не звучат ама никак), и хванах осезаемо ( и не само аз) , разликата между мп3 и monkey`s audio.Не е правено преднамерено ,просто си пиехме бира и се кефехме .

Айде със здраве , :hesthebest:

Link to comment
Сподели другаде

Така, жива музика (без кавички :giggle: ) , е такава на концерт без каквото и да е озвучителна техника. Ако щеш дори духова музика , чута в оригнал , без усилватели ,микрофони, колони , и подобни.Инструмент > човешко ухо, е от това по-високо качество няма !

А ето и алтернатива , за портативния плеър. Немалко плеъри и дори телефони четат WAVE.Направо в плеъра и пестиш усилия,(най-малкото).Конвертирал съм в LAME, e значително по-добре от първите (Frauhofer) кодеци , звучи.НО, пак не е достатъчно добре.

BTW Има портативни плеъри които дори четат FLAC .Опцийте не са толкова малко , дори ако говорим за пестене на време и усилия , смисъла от компресирано аудио бавно умира. Слушайте каквото си искате.

За домашната техника , ще ти дам един пример. Вградена звукова карта ,SoundMax, през някъкъв no name амп ,и колони Амфитон на 40 години , (дето не звучат ама никак), и хванах осезаемо ( и не само аз) , разликата между мп3 и monkey`s audio.Не е правено преднамерено ,просто си пиехме бира и се кефехме .

Айде със здраве , :hesthebest:

Тонколоните "Амфитон" не са на 40, а на 20 години - излязоха през 1989 г. на доста солената цена от 900 лв. чифта (заплатите тогава бяха средно 300-350 лв.), но тогава всяка Hi-Fi-техника беше скъпа. Въобще не звучат лошо - напротив, но са за по-голямо помещение. Естествено, че ще има разлика между недобре направена ем-пе-тройка (с нисък битрейт примерно) и lossless. Такава обаче няма при висок битрейт - над 256 kbps и използване на добър енкодер като LAME. За преносимите mp3-плейъри няма смисъл от FLAC или още по-малко от WAV формати, защото те си гълтат място, което си е ограничено, а на практика няма разлика при прослушване. Така че: за преносим плейър - само mp3.

Link to comment
Сподели другаде

Амфитоните , (конкретно тези) са със сменени високочестотни (далеч по - зле от оригиналните) и изсъхнали кондери по филторивата част. Затова не звучат ! Тези точно са от 1983 година ! Исках да кажа че и с непрентнционзионна техника беззагубните формати си звучат по-добре. А вие като искате слагайте по 500 компресирани песни , а реално в ежедневието не могат да се изслушат повече от 10-12 песни (отиване до работа и обратно) :-8
Link to comment
Сподели другаде

Така, жива музика (без кавички :giggle: ) , е такава на концерт без каквото и да е озвучителна техника. Ако щеш дори духова музика , чута в оригнал , без усилватели ,микрофони, колони , и подобни.Инструмент > човешко ухо, е от това по-високо качество няма !

А ето и алтернатива , за портативния плеър. Немалко плеъри и дори телефони четат WAVE.Направо в плеъра и пестиш усилия,(най-малкото).Конвертирал съм в LAME, e значително по-добре от първите (Frauhofer) кодеци , звучи.НО, пак не е достатъчно добре.

BTW Има портативни плеъри които дори четат FLAC .Опцийте не са толкова малко , дори ако говорим за пестене на време и усилия , смисъла от компресирано аудио бавно умира. Слушайте каквото си искате.

За домашната техника , ще ти дам един пример. Вградена звукова карта ,SoundMax, през някъкъв no name амп ,и колони Амфитон на 40 години , (дето не звучат ама никак), и хванах осезаемо ( и не само аз) , разликата между мп3 и monkey`s audio.Не е правено преднамерено ,просто си пиехме бира и се кефехме .

Айде със здраве , :hesthebest:

WAV не е практичен начин да се съхранява музика. Не разбирам защо трябва да се държи музика, която да заема между 5 и 10 пъти повече пространство спрямо MP3. Особено пък за портативни плеъри. С фабричните за плеърите слушалки и в условията, в които се ползват портативните плеъри, е абсолютно невъзможно да се чуят разлики между lossless и lossy компресия. Да вземем за пример 1GB плеър. Мислиш ли, че даден потребител би качил на него 20-30 песени, след като спокойно може да качи между 100 и 200 (че дори и повече) песни (зависи от битрейта). По-малко на брой песни значи и по-честа смяна, защото на човек му се слуша различна музика в различни ситуации и дни. Вместо да има почти всички нужни песни и да не се налага да трие и качва нови, потребителят ще трябва постоянно да се чуди какво му се слуша в дадения момент. Да не говорим, че качването на 40-60MB файл може да е бавничко, ако плеърът не е особено пъргав.

Портативните плеъри, четящи FLAC не са толкова много. Това са основно плеърите на Cowon, новите плеъри на SanDisk и някои други единични модели на iriver, Creative, Samsung и евентуално други. Не са толкова малко, но не са и особено много. Да не говорим, че не са и въобще от евтините модели.

 

Вие как проведохте този толкова научен тест? Просто пуснахте първо единия формат, а после другия, и заключихте единодушно, че "mp3 sucks", a "ape rulez"? Ако общо взето това сте направили, значи не сте постигнали абсолютно нищо,

За целта си има ABX тест.

 

Амфитоните , (конкретно тези) са със сменени високочестотни (далеч по - зле от оригиналните) и изсъхнали кондери по филторивата част. Затова не звучат ! Тези точно са от 1983 година ! Исках да кажа че и с непрентнционзионна техника беззагубните формати си звучат по-добре. А вие като искате слагайте по 500 компресирани песни , а реално в ежедневието не могат да се изслушат повече от 10-12 песни (отиване до работа и обратно) :-8

Както вече казах, няма никакъв начин да се усети разлика между форматите на портативен плеър или в кола. Просто няма начин. Има прекалено много странични шумове и вниманието на човек е насочено другаде, за да се чуе разлика, дори и да се ползваха слушалки за $400.

Link to comment
Сподели другаде

Вие как проведохте този толкова научен тест? Просто пуснахте първо единия формат, а после другия, и заключихте единодушно, че "mp3 sucks", a "ape rulez"? Ако общо взето това сте направили, значи не сте постигнали абсолютно нищо,

За целта си има ABX тест.

 

 

Както вече казах, няма никакъв начин да се усети разлика между форматите на портативен плеър или в кола. Просто няма начин. Има прекалено много странични шумове и вниманието на човек е насочено другаде, за да се чуе разлика, дори и да се ползваха слушалки за $400.

Теста не е научен , и дори не беше преднамерен.Човек с много по ниски изисквания към звука потвърди разликата. Това му е и ценното.Не съм казал че мп3sucks...Просто има по-добри формати.Както казах времето на mp3-та , функционално беше до преди 5-6 години.

И в кола се хваща разликата, дори с не висок клас техника, спри да говориш на теория !

ABX теста на Foobar 2000 , съм го правил , и пак казвам звука не е същия.Става за слушане , но не и за кеф.

Явно сте предубедени и каквото и да напиша е все тая ,така че тоя флейм трябва да спре.Толкова от мен , дано някой ден наистина чуете МУЗИКАТА (с мп3 и подобни , няма да стане).

Link to comment
Сподели другаде

Теста не е научен , и дори не беше преднамерен.Човек с много по ниски изисквания към звука потвърди разликата. Това му е и ценното.Не съм казал че мп3sucks...Просто има по-добри формати.Както казах времето на mp3-та , функционално беше до преди 5-6 години.

Да, по-добри формати има, но това не значи, че MP3 няма още какво да покаже.

 

И в кола се хваща разликата, дори с не висок клас техника, спри да говориш на теория !

Е, сега вече съм 100% сигурен, че говориш наизуст. Няма абсолютно никакъв начин да чуеш разлика в кола по време на шофиране. Разликите между MP3 и FLAC са така или иначе изключително малки, когато ги има, и е нужно човек да се заслуша, за да ги чуе. Когато се шофира, вниманието е концентрирано другаде. Просто няма начин да чуеш разлика. Вече съм 101% сигурен, че при теб говорим за пласибо ефекта. Ако не знаеш какво е това, те съветвам да се поинтересуваш.

 

ABX теста на Foobar 2000 , съм го правил , и пак казвам звука не е същия.Става за слушане , но не и за кеф.

И като си го правил теста какво се оказа? Колко опита направи и какви "точки" изкара? Не че ще си признаеш, ако си се издънил, де...

 

Явно сте предубедени и каквото и да напиша е все тая ,така че тоя флейм трябва да спре.Толкова от мен , дано някой ден наистина чуете МУЗИКАТА (с мп3 и подобни , няма да стане).

Не, не съм предубеден, но съм реалист. Не си втълпявам неща, които ти (и други като теб) си втълпяваш. Аз съм правил доста ABX тестове между формати на моя компютър и се е оказвало, че всъщност разлика не чувам или ако чувам, то тя е изключително дребна и трябва да се заслушвам много, което пък я прави абсолютно незабележима при слушане в нормални обстоятелства и не си заслужава да издребнявам. И не, не използвам вградена звукова карта и колони за 20 лв.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...