Jump to content

Новини: Близка среща с астероид ни чака през 2036 г.


Препоръчан пост

Близка среща с астероид ни чака през 2036 г.

20 Февруари 2007

На 13 април 2036 г. шансът Апофис-99942 да се блъсне в Земята ще е 1 на 45 000, учените предупреждават да сме нащрек

 

На 13 април 2036 г. на Земята едва ли ще настъпи Армагедон – вероятността преминаващият в опасна близост до планетата астероид Апофис-99942 (99942 Apophis; 2004 MN4) да ни удари, е изключително малка, 1 на 45 000, но това не трябва да ни успокоява. На такова мнение са група американски астрофизици, бивши астронавти и инженери, които са убедени, че Земята трябва да има разработен план за действие в случай на “близка среща” с опасни небесни тела, съобщава ABC News. Името на опасния астероид идва от египетската митология, където Апофис е огромен змей, олицетворяващ мрака и злото, който води вечна борба с бога на слънцето Ра.

“Дори вероятността от сблъсък на астероид със Земята да е изключително малка, ние трябва да я разгледаме и да предприемем необходимите мерки, за да го избегнем. Би било просто безотговорно да стоим и чакаме със скръстени ръце”, заявява бившият астронавт на NASA д-р. Дан Бари (Dr. Dan Barry), един от участниците на провелата се в Сан Франциско през уикенда специализирана конференция за средствата за защита на Земята от потенциалната заплаха от движещи се космически тела.

Към днешна дата, най-опасен за сигурността на планетата е астероидът Апофис-99942. Той попадна за пръв път в полезрението на земните астрономи през декември 2004 г., когато стана ясно, че съществува вероятност той да се сблъска със Земята през 2029 г. По-точни изчисления обаче показаха, че до сблъсък тогава няма да се стигне, тъй като Апофис ще прелети на около 16 090 км. През 2036 г. обаче маршрутът му ще премине още по-близо до Земята и шансът той да попадне в т. нар. “гравитационна примка” на планетата, което би променило траекторията му и довело до сблъсък, е по-голям. Според учените, вероятността тогава астероидът да премине точно през тази област в пространството с диаметър 400 м., е 1 на 45 000. Диаметърът на самият Апофис-99942 е 320 м.

Както посочват специалистите, миниатюрните размери на “гравитационната примка” от една страна са благоприятни за Земята, тъй като вероятността от попадение в това “иглено ухо” е минимална, а при нужда астероидът лесно може да бъде отклонен. От друга страна обаче, именно незначителните размери на “примката” усложняват и същевременно с това намаляват точността на изчисленията за вероятността в нея да попадне космическо тяло. Засега точността на разчетите на траекторията на астероида е плюс-минус 3000 км. За да сме напълни сигурни, че той ще пропусне “примката”, точността на изчисленията трябва да скочи до 1 км.

По тази причина, учените занимаващи се със заплахата, заявяват необходимостта от по-точни изчисления на траекторията на полета на астероида. За целта на повърхността му трябва да бъде разположено радиопредавателно устройство. Планетарното общество за защита от космически тела вече е учредило награда от $ 50 000 за най-добрият план за разполагането на подобен датчик. След като това се случи и учените разполагат с по-сигурна база да изчисления, може да се пристъпи и към разработването на конкретен спасителен план при непосредствена заплаха за сблъсък. Към момента теоретично са разработени няколко метода за промяна в траекторията на астероида, но за да се пристъпи към осъществяването на някой от тях ще е необходима много по-подробна информация за курса му.

 

И развитието... :

 

13-годишен откри грешка в изчисленията на NASA за сблъсъка с астероида Апофис

 

16 Април 2008

 

Немският ученик установил, че шансът Апофис да удари Земята е не 1 към 45 000, а 1 към 450, ако удари спътник в орбита

 

13-годишният немски гимназист Нико Маркард (Nico Marquardt) откри сериозна грешка в разчетите на NASA за евентуалния сблъсък между астероида Апофис (Apophis) и Земята, в резултат на преминаването му край планетата през април 2029 г., съобщава France Presse, цитирайки информация на германският ежедневник Potsdamer Neueste Nachrichten. В анализа си, базиран на телескопските данни на Института по астрофизика в Потсдам (AIP), момчето доказва, че рискът Апофис да удари Земята е много по-голям, отколкото предвидения от NASA.

По-рано американската аерокосмическа агенция съобщи, че Апофис ще премине на опасно близо разстояние от Земята – около 32 500 км., на 13 април 2029 г. Ако астероидът уцели т. нар. “гравитационна примка” с диаметър около 400 метра, той може да промени траекторията си и да удари Земята при следващото си приближаване към планетата през 2036 г.

Според предвижданията на NASA, рискът от подобен удар е 1 към 45 000. Според изчисленията на Нико, чийто резултати били потвърдени от експерти на Европейската космическа агенция (European Space Agency; ESA), опасността от сблъсък всъщност е 1 към 450, заради вероятността от сблъсък между Апофис и някой от над 40 000-те сателити в околоземна орбита, който да промени фатално траекторията му.

Спътниците се движат със скорост 3,07 км./сек. по различни орбити на разстояние до 35 880 км. от Земята, докато астероидът ще прелети на 32 500 км. Ако се сблъска със сателит през 2029 г., има голяма вероятност Апофис да удари планетата при следващото си преминаване през 2036 г.

13-годишният гений направил откритието си в проект за регионално научно състезание, със заглавие “Апофис - Астероидът-убиец”.

Прогнозите на NASA и Маркард обаче съвпадат в частта за последствията от удара – при навлизането си в атмосферата, Апофис ще се превърне в горящо кълбо от иридий и желязо с диаметър 320 метра и тегло 200 млрд. тона, което ще падне в Атлантическия океан. Ударът ще предизвика невиждано по интензитета си цунами, което ще потопи островите и ще разруши както бреговата линия, така и част от вътрешността на крайбрежните държави. Плътният облак от прах, който ще се вдигне при сблъсъка, ще затъмни слънцето за неопределен период от време.

През лятото на 2007 г., британската аерокосмическа компания “Астриум” представи проекта на космическия апарат “Апекс”, който да бъде използван за предотвратяването на вероятната катастрофа, посредством детайлното изучаване на астероида в продължение на 3 години, в търсене на начини за извеждането му в безопасна орбита. Според проекта, “Апекс” трябва да се приближи до Апофис през 2014 г. и въртейки се около него през следващите няколко години, да събира информация за него, която да се изпраща на учените на Земята.

http://www.bgfactor.org/img/lead/2008/04/14754.jpg http://www.bgfactor.org/img/lead/2008/04/14754_6906.jpg http://www.bgfactor.org/img/lead/2008/04/14754_6907.jpg

http://www.bgfactor.org/img/lead/2007/02/10143.jpg http://www.bgfactor.org/img/lead/2007/02/10143_2634.jpg http://www.bgfactor.org/img/lead/2007/02/10143_2635.jpg

 

 

Източник: http://www.bgfactor.org/logo_big.gif

 

Maлко статистика от УикипедиЯ

Плътност на астероида: 3000кг/м3

Скорост при навлизане в атмосферата: 12.6 км/с

Освободена енергия при сблъсък: 1717 МегаТона

Диаметър на кратера: 5.97 км.

Опасна зона: 49.5 км.

http://pchelp.free.bg/apophis.png

Link to comment
Сподели другаде

Близка среща с астероид ни чака през 2036 г.

Много късно. Не може ли по-рано?

 

13-годишен откри грешка в изчисленията на NASA за сблъсъка с астероида Апофис

А аз съм Батман.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...