Прехвърляне към съдържание


Снимка

GSM телефон като ДУ за компютър


 • Моля, влезте, за да отговорите
1 отговор по тази тема

#1 Profruit

Profruit

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 282 мнения
 • Пол:Не казвам

Публикувано: 31 March 2008 - 23:30

Към живота на съвременния човек трайно се прилепиха две технически устройства-личният компютър и мобилният телефон. Поредният пръкнал се компютър става все по-мощен,а поредния мобилен телефон с повече вградени възможности. Софтуерните приложения не изостанаха в своето развитие и на днешен ден е по силите на всеки потребител да превърне мобилния си телефон в дистанционно управление за компютър, прочитайки текста до край. Мое включване в друг форум е причина да получавам електронни писма с молба за помощ, за което реших да дам еднозначен отговор тук.
Подобна цел поставя своите хардуерни изисквания. Те са:
1. Мобилен телефон с bluetooth и вградена Java J2ME (спецификация MIDP 2.0), за която можете да узнаете от ръководството на телефона. За демонстрация съм използвал телефон nokia 6288.

2. PC машина с инсталиран Windows XP Pro SP2

3. Wireless Bluetooth Dongle стик
Публикувано изображение


Пазарът предлага голямо разнообразие от bluetooth стикове, включително стари модели. Водете вашата бъдеща покупка на подобно устройство от следните към момента особености: Bluetooth Dongle, Bluetooth 2.0 specification, Range >10m, USB 2.0 интерфейс, CD с инсталационен софтуер.
Моята покупка на bluetooth стик се оказа неудачна, понеже липсваше CD с инсталационен софтуер. Това се оказа леко изнервящо, защото търсачките в интернет бяха без идея що за китайски производ съм купил. При включване към компютъра, Windows засичаше ново хардуерно устройство и аз се обърнах към вградения в операционната система Wireless Network Setup Wizard. На кратко, нищо не се получи и се отказах, а в Device Manager се появи Bluetooth PAN Network adapter, който забраних. Обърнах се за помощ към интернет и проследих мнения по форуми. Насоките бяха да се инсталира BlueSoleil на IVT Corporation. BlueSoleil e платена програма. С първото инсталиране нещата оживяха. Програмата инсталира драйвер на моя Bluetooth Dongle стик и се осъществи свръзка с телефона. Нещата улегнаха на принципа - "инсталирай и пробвай", тоест наложи се да инсталирам различни версии на BlueSolei. Причините бяха интерфейс, некоректна работа, забивания, увисване. Спрях се на версия 5.0.5.178. В инсталация на програмата няма нищо необичайно за Windows приложение-познатите бутони next, лицензионно споразумение и въвеждане на закупен инсталационен номер.
До този момент на моята машина бе инсталирана друга практична програма-MobiMB Mobile Media Browser, с чиято помощ обменям файлове между компютъра и gsm телефона. С появата на Bluetooth Dongle стик и BlueSoleil 5.0.5.178, обменът премина от кабел към свръзка по Bluetooth чрез съответното превключване в прозореца на програмата. Настройките на двете програми са интуитивни и е въпрос на импровизация от страна на читателя, да повтори моите действия, затова пропускам подробностите.

BlueSoleil на IVT Corporation
Публикувано изображение


Замисълът да превърнете телефона в ДУ за компютър настъпва с инсталация на програма Bluetooth Remote Control 3.0. Програмата е платена. Стандартна инсталация от next, next, съглашение, финал. Появява се икона за пряк път до програмата на работния плот. Стартирате програмата и ви посреща прозорец за настройки.

Bluetooth Remote Control 3.0
Публикувано изображение Публикувано изображение

В долен ляв ъгъл на прозореца на програмата ще видите бутон с име Install Phone Client. Натиснете го. Ще се отвори папка от директория C:\Program Files\Bluetooth Remote Control\Java Client. Там се съдържа клиента, който трябва да бъде инсталиран в мобилния телефон. Инсталацията на клиента извърших с помощта на работещия вече Bluetooth Dongle стик и MobiMB Mobile Media Browser. Не забравяйте да активирате Bluetooth на вашия телефон и разрешите опознаване между PC машина и телефон.

Инсталиране на Java Client чрез програма MobiMB Mobile Media Browser
Публикувано изображение

След като MobiMB Mobile Media Browser инсталира Java клиента в вашия телефон-затворете програмата. Обърнете се към вашия телефон и потърсете клиента под име Bluetoth RC. Уверете се, че е инсталиран в телефона ви.
Върнете се към прозореца на Bluetooth Remote Control и изберете сериен COM port = COM6. Защо COM6? Защото на този порт BlueSoleil вижда телефона ми и дефакто по същия порт Bluetooth Remote Control ще го управлява. Всяко съединение машина-телефон се инициализира от телефона и вие сте длъжни да разрешите достъп, чрез бутон от клавиатурата на телефона. Съединението изменя цвета на иконата. От синя става зелена за BlueSoleil и от зелена звезда-икона става жълта съответно за Bluetooth Remote Control.

Съединение на телефон с РС по bluetooth канал
Публикувано изображение

Стартирайте сега Bluetoth RC java приложението инсталирано вече в телефона ви. Посреща ви въпрос "Allow application to use connectivity applications?" и отговорете с Yes. Отговорът превключва на нов прозорец. Следва малка настройка. Спуснете се на "Connect Setting". Превключете от " Direct" на "COM Port" и съхранете изменението. Върнете се и стартирайте "Search". Tелефонът ви ще открие
Bluetooth Dongle и след резонния въпрос да разрешите пред вас ще се разлисти бъдещите приложения от вашия компютър, които ще управлявате. Вашият компютър е готов да се подчинява. Можете да местите мишката директно от телефона си, да разглеждате директории на екрана на телефона (на практика екранът на телефона става мини-десктоп), да извиквате приложения, да рестартирате или гасите машината. На практика аз ползвах само "Mouse Controller" и "Windows". Проверете списъка от програми, които могат да бъдат допълвани на сайта на производителя, в случай, че има липса в "Key Maps". Key Maps e списък с "екзотични" програми.

Bluetoth RC java клиент
Публикувано изображениеПубликувано изображение Публикувано изображение

Въпрос на интуиция и импровизация от ваша страна-нещата да тръгнат. Не забравяйте, че активирани java приложенията имат повишени изисквания към системните ресурси на телефона. Te допълнително товарят батерията, а тя от своя страна логично ще пада по-бързо. Батерията се товари още и от Bluetooth приемо-предавателя на телефона. Доколко подобно ДУ ще е функционално за вас, остава да решите сами.

Предоставената информация е с учебна цел и авторът по никакъв начин не носи отговорност за причинени щети или загуба на информация. Ползвайте на ваш риск.

Profruit
Огън на Давид - 01.04.'08

Публикувано изображение

#2 Deyan92

Deyan92

  Question Everything !!!

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 177 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Razlog

Публикувано: 02 June 2008 - 10:21

В темата има цели 3 програми. Няма да е зле да напишеш от къде могат да се свалят и описание с настроиките им. Аз лично неможах да се оправя с MobileMB . Малко хелп с настроиките ?
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители