Jump to content

Статия: Предложение за организиране на архивиране на данните на домашна мрежа.


Препоръчан пост

 

 

Внимание: Настоящият материал изразява мнението на автора си и неговата гледна точка. Това мнение не се налага на никого по никакъв начин.Преди една седмица един приятел беше изпаднал в паника, защото след поредния токов удар на Енергото, БИОС-ът започна да го предупреждава, че твърдия му диск ще се скапе всеки момент. А всичките му проекти се намираха на него...

 

Успях да възстановя и извлека данните (след дълга борба и до колкото бе възможно, е естествено безплатно, като за приятел)- но това е друга тема на разговор.

След като разбра, че проблемът със съхранението на данните, е много важен и че те могат да струват доста или много пари, той ме помоли да му дам съвет, как да организира back-up на компютъра си.

 

Както е видно от този случай, ползването на качествено захранване, драстично намалява риска на срив на твърдите дискове. Затова, компромис по този въпрос е повече от нелогичен, ако не кажа и глупав...

 

Също така трябва да се има предвид, че ако имате UPS(uninterruptible power supply), то още повече намалявате риска за срив, както на данните на твърдия диск, така и на един цял ден усилена работа... И все пак, това са допълнителни методи за сигурност, ако наистина имате важни и ценни данни, то би следвало на прецените навреме, струва ли си информацията инвестицията. Вярно, че цената им е не по-малко от 140-150лв., като цената значително зависи от типа на устройството(SPS или online) и неговия капацитет, но...

 

Опитах се да преровя Интернета, за да намеря някакво готово решение на въпроса, обаче предложенията бяха твърде неподходящи за нашия пазар.

 

Въпросът за архивиране на данните, надеждността на системата и защитата от вируси, са взаимно свързани, така че следвайки логиката се опитах да направя една класация на възможните решения.

 

Преди всичко искам да кажа, че това са мои лични оценки и не се свързвани с никакво специално пазарно решение. Опитах се да създам критерии, като ги градирах от 1-5 във възходящ ред – 1 е зле, 5 е отлично.

Ето и критериите:

 

  • Бързина - колко време ще загубиш за ежедневното копиране на данни:.
  • Удобство - удобен ли е процесът от гледна точка на потребителя. Трябва ли да върши някаква работа потребителя или процесът е автоматизиран, тук включих и необходимостта от зареждане с дискове, включване на външни носители и други дейности.
  • Сигурност - каква е че ще можеш да възстановиш информацията в случай на срив на основния носител;
  • Цена - сума в лева по цени на дребно от магазина. Виж основните правила малко по-долу.
  • Предимства и недостатъци - обобщение.

Като водещи при класацията, наблегнах основно на цената и удобството. И в този случай съм приел, че срокът за изграждането му не е спешен. Но ако потребителят изиска бързо решение, това определено ще се отрази на цената. Целта за приложение е или единичен домашен компютър (използван също и за малък бизнес - главно сметки с електронни таблици, писане на документи и електронна поща и Интернет) или малка домашна мрежа от максимум 3 компютъра без много разпределени ресурси. В този анализ не съм разглеждал въпросът за закупуването и цената на софтуера. Това е въпрос на друг анализ и оценка. Следват резултатите:

 

1) RAID 1 (огледален) масив: Бързина = 5; Удобство = 5; Надеждност = 3; Цена ~ 210-220 лв. (еднократно).

 

Нека да допуснем, че имаме да мислим само за един домашен компютър със 160 GB хард диск, свързан към първият IDE канал от дънната платка. За да преустроим този единичен диск в огледален RAID(RAID 1), трябва да купим още един диск, препоръчително с много сходни параметри, включително модел и размер, със съществуващия диск. Ако компютърът е купен сравнително наскоро, шансовете ни да намерим същия модел диск са доста оптимистични. Най-лошият възможен вариант тук е да трябва да купим два нови диска. 160 GB диск повечето търговци го предлагат за около 80-85 лв. Два такива са 160-170лв. В повечето случаи, новите дънни платки поддържат биос функцията RAID, но ако я нямат, то трябва да се добавят още 60 лв. за двуканален RAID PCI контролер, като цената става вече става 210-220 лв. Ако притежаваме един диск и имаме нова дънна платка, то трябва да отделим само 80 лв. Бързината и удобството за архивиране на данни са максимални - потребителят изобщо не трябва да се замисля за тази дейност. Надеждността не е максималната, защото съществува някаква, макар и минимална вероятност и двата диска да се повредят в един момент. Иначе, ако нещо не е наред с единия диск, RAID софтуерът предупреждава потребителят и проблемът или се оправя, или трябва да се купува нов диск (ако нещо не е наред на физическо ниво, например), но данните остават.

Ето и един линк с малко повече информация за RAID масивите

 

Плюсове на този вариант: бърз, удобен, еднократна инвестиция.

 

Минуси: надеждност по-малка от максималната - не може да се пази история (т.е., ако изтриете някоя папка/файл по погрешка, не можете да ги възстановите от архива), ако компютърът има само този огледален масив и операционната система е инсталирана на него, това ще я забави. При софтуерно омазване или при вирусна атака с изтриване/форматиране на диска или определени файлове, огледалните дискове ще бъдат огледално изтрити (за съжаление), та затова ОСВЕН RAID-a, ако данните са важни, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се предвиди и друго архивиране.

 

Обща оценка на варианта: 4.25

 

Външен твърд диск.

 

Тук свързването става, както с USB, чрез мрежовия порт(някои дискове имат и двете опции), а съществуват и безжични(WIFI) дискове. Поради това, че два от основните показатели – бързина и цена, са доста различни, аз ги разделих на три:

 

2) Външен диск с USB връзка - Бързина = 5; Удобство = 5; Надеждност: 4; Цена ~ 160-170лв.

 

В момента на пазара може да се намерят външни твърди дискове, като цената им варира около 160-180 лв. за капацитет 160 GB. Инсталирането и работата с този тип дискове е изключително лесно. Има доста голям спектър от програми за архивиране, които осигуряват както планирано архивиране, така и ръчно архивиране. Като най-елементарно решение е използването на вградения в Windows backup manager, който може да осигури минималната гъвкавост на архивирането, а така също и планирано архивиране. Но той има един голям недостатък - не може да архивира системните файлове и настройки. Друг вариант е използването на други програми, като NERO back up, Ghost на Norton, Аcronis True Imageили още много още други. Като цяло, този вариант дава възможност да се съхранява на историята на архива, което е още един плюс при оценката. Лично аз предпочитам да създам едно основно копие на операционната система, след което ежедневния архив да следи само определени директории с най – важната информация. Системата е достатъчно надеждна, поради външното свързване, т.е. ако захранващото устройство на компютъра изгърми, то вероятно в същия момент да се подаде високо напрежение на външния диск е изключително малка. Същевременно е необходимо да се оцени и риска от загуба на данните, заради отказ на външния диск, но с цел удължаване на неговия живот, не е никакъв проблем, той да седи изключен през времето, когато не е планирано архивиране на данните.

 

Плюсове на този вариант: те са същите, като на варианта по-горе - бърз, удобен, и относително най -надежден във варианта за домашно ползване, а също така изисква само първоначална инвестиция.

 

Минуси: Въпреки гарантирания от производителя дълъг живот на диска, след някоя друга година (4-5), трябва отново да се прави оценка на състоянието му и вероятно подмяна с по-нов. Като повечето твърди дискове е доста чувствителен на удар, поради което не трябва да се изкушаваме да направим външния диск за архивиране на данни по-универсално устройство и да почнем да си го разнасяме насам-натам, защото бихме могли да си изгубим надлежно архивираните данни. Варианта на използване на мрежов твърд диск от обикновения потребител изглежда доста по труден за изпълнение, взимайки в предвид необходимостта от известни познания по изграждане на мрежи.

 

Обща оценка: 4.75 Така този вариант става фаворит в решението.

 

3) Външен диск с мрежова връзка - Бързина = 5; Удобство = 3; Надеждност: 4; Цена ~ 160-170лв.

 

Като допълнителен бонус към предишния вариант е по-голямата скорост на обмен на информацията, но определено не се препоръчва на хора които и представа си нямат от изграждане на мрежи.

 

Плюсове: Добра скорост на обмен на данните, относително евтин, с висока надеждност.

 

Минуси: Трудно за инсталиране и настройка.

 

Моята оценка е: 4.25

 

4) Външен диск с WIFI връзка - Бързина = 2; Удобство = 3; Надеждност: 3; Цена ~ 350-400 лв.

 

Безжични(WIFI) дискове, предоставят голяма свобода на разположение и съвместно използване, но за това следва да се плати и допълнително. Важното е да се оцени, че скоростта на обмен на информацията, определено зависи и разположението на диска и от типа на сградата дори. WIFI диска все още е доста екзотично решение, поради значително по-ниската скорост на обмен, необходимостта от изграждане на мрежа, полагане на доста грижи по защита на мрежата от външен достъп и значително по-високата цена (около 300-350 лв.).

 

Плюсове: Лесно за работа и обслужване, може да боде монтиран диска на всяко желано от нас място.

 

Минуси: Висока цена, ниска скорост, проблеми с осигуряване на защитата на информацията.

 

Обща оценка: 3

 

5) Отделен хард диск - Бързина = 5; Удобство = 5; Надеждност: 2; Цена ~ 80 лв. за 160 GB диск.

 

При този вариант ни трябва отделен единичен хард диск, който слагаме в кутията и закачаме за свободен IDE, SATA или SCSI канал. Плюсовете са същите, като по-горе описания вариант с външен твърд диск, но надеждността на този вариант е по-ниска поради това, че дискът постоянно се върти и се намира в същата кутия като диска, който искаме да архивираме - така че при пробив в захранването или физически проблеми с кутията можем да изгубим, както съдържанието на оригиналния диск, така и архивното му копие.

 

Плюсове: ниска първоначална инвестиция, вариантът е лесен за инсталация даже и от неспециалисти.

 

Минуси: ниска надеждност.

 

Обща оценка: 4

 

Мрежов back-up - Макар че е малко по-трудно, ако имаме малко повече излишни средства за инвестиция, можем да си направим мрежов back-up. За целта се изисква локална мрежа в къщи или офиса.

 

6) Мрежов сървър: Бързина=3; Удобство=3; Надеждност=3. Цена ~ 300 лв. и нагоре.

 

Ако ви се намира стар компютър и разни стари твърди дискове, можете да си направите мрежов сървър за архивиране. Като цяло трябва да го включите в домашната си (или офис) мрежа и да споделите дисковото му пространство в LAN мрежата. И после да го използвате само за архивиране на данни. Възможно е този компютър да не е включен през цялото време, а само когато трябва да архивирате или разархивирате данни - това ще удължи животът му, както и надеждността за съхраняване на данните. Това архивиране може да се прави и автоматично от работните ви компютри. Ограничен е от скоростта на LAN мрежата ви. По принцип може да бъде разположен в помещение, различно от мястото, където са компютрите, които архивирате - пак с цел по-голяма надеждност на архивирането и защита на данните. Но трябва да помислите за сигурността при предаване на данни, било то и в локална мрежа. Цената на това решение е по-висока (освен ако нямате стар, но подходящ компютър), но пък мрежовият компютър за архивиране може да се използва и за други цели, не само за архивиране и съхранение на информацията.

 

Плюсове: относително ниска първоначална инвестиция, ако се ползват части "втора" ръка, но възниква проблем със сигурноста - колко дълго ще живеят дисковете, особено ако са стари.

 

Минуси: ниска надеждност.

Обща оценка: 3

 

7) Носител на оптично устройство (DVD, CD)- Бързина = 2; Удобство = 3; Надеждност: 4; Цена - по някой лев на празен диск.

 

Вариантът на архивиране на DVD носители е също доста удобен и изисква малки първоначални инвестиции – вече е утвърдена практика, новите конфигурации да са с вградено DVD записващо устройство. Самите дискове обаче се записват доста бавно и не могат да поемат пълното съдържание на съвременен твърд диск (повечето компютри вече идват със 160 и нагоре ГБ или още по-голям твърд диск), така че архивирането трябва да се прави на повече от един носител. Това отнема доста време, а и снижава резултата за “Удобство”. Операцията трябва да бъде започната от потребителя, което значи, че потребителят трябва да си спомни или да си слага напомнящи известия. Но колко пъти съм махал с ръка и съм игнорирал предупреждения, че е време за периодичен back-up само защото не ми се иска да прекратя каквото правя в даден момент, че да позна да пека дискове. Записваемите DVD+R или DVD-R дискове не траят вечно, така че трябва да си напомняме че старите ни back-up версии могат просто да откажат да бъдат прочетени някой хубав ден.

 

Плюсове: ниска първоначална инвестиция, универсалност на решението (устройството може да се използва не само за архивиране), възможност за съхранение на архивите на отдалечено място (не в кутията на PC-то, както е при RAID варианта), възможност за създаване на архив с история.

 

Минуси: бавен запис, неавтоматизиран процес.

 

Обща оценка: 3

 

Преносима медия (външите твърди дискове, CD/DVD и дори USB/SD памети) може да се ползва не само за архивиране, но и за съхранение на друга медия, което дава още допълнително предимство при домашния backup.

Това беше и една от причините, моят фаворит да бъде варианта с външен USB твърд диск.

 

Ето това беше и предложението, което направих на моя приятел, а решението, какво да избере, си остана негово. Вярвам, че ако то не ви послужи за примерно решение на проблема, поне ще ви накара да се замислите, че информацията си има своята цена.

 

С уважение

 

Ваш Perkoto

 

 

P.S.

Благодаря на Tragedy и Night_Raven за поощрението и помощта!

 

Следва продължение... (The Sage Continued...)

 

"Как да си автоматизираме архивирането на домашния компютър - софтуерни решения"

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...