Прехвърляне към съдържание


Снимка

Кратко ръководство за работа с Unlocker


 • Моля, влезте, за да отговорите
21 отговора по тази тема

#1 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 01 March 2006 - 15:05

Случвало ли ви се е при опит за изтриване на даден файл да получите следното съобщение:

Публикувано изображение

или някое от следните:Cannot delete file: Access is denied
There has been a sharing violation.
The source or destination file may be in use.
The file is in use by another program or user.
Make sure the disk is not full or write-protected and that the file is not currently in use.
На мен ми се е случвало и съм подивявал. Пробвал съм хиляди варианти, комбинации, изключване на програми и дори рестартиране. Е, почти винаги съм се оправял, но с цената на доста усилия и нерви. Отскоро тези ми неволи са в миналото, откакто открих Unlocker.

Последната версия на програмата можете да изтеглите от тук.

Самата инсталация на програмата протича лесно и бързо. При стартиране на инсталацията ще ви се появи следният диалогов прозорец:

Публикувано изображение
Страхотното тук е, че можете да изберете от около 40 езика, включително и български, като автоматично ще ви бъде избран езика според вашите регионални настройки. Тъй като няма какво да се обяснява на българското меню на програмата (понеже всичко е описано), аз ще ви опиша инсталацията и работата с програмата с английски интерфейс.

Самата инсталация протича елементарно, като на третия прозорец ще бъдете попитани в коя папка искате да бъде инсталирана програмата. На следващият прозорец ще можете да зададете кои компоненти да бъдат инсталирани:

Публикувано изображение
Имате възможност да изберете между четири елемента:
- Check for updates - След приключване на инсталацията и по време на самата работа на програмата, тя автоматично ще проверява за по-нови версии. Тази опция е удобна, защото така няма да ви се налага ръчно да теглите по-нови версии, а програмата ще го направи вместо вас.
- Explorer Extension - включването на тази опция ще позволи на Unlocker да се интегрира в контекстните менюта, които ви се появяват при натискането на десен бутон върху някой файл.
- Assistant - това е нова опция, налична само в последната версия (1.8.0) на програмата. Т.нар. "асистент" интуитивно ще следи вашите действия и ако се опитате да изтриете някой файл, който е заключен, автоматично ще ви се появи диалоговият прозорец на Unlocker, за който ще обясня по-долу.
- SendTo Shortcut - ако включите тази опция, в контекстното меню SendTo ще ви се появи допълнителен елемент - Unlocker. Чрез това контекстно меню ще можете да изпращате който и да е файл за обработка с Unlocker, но според мен това е безсмислено, ако сте включили Explorer Extension.

От тези четири елемента, първите три са избрани по подразбиране и ви съветвам да ги оставите така и да продължите напред като натиснете бутона "Install". Следващият прозорец е последен за инсталацията и ви уведомява, че всичко е преминало наред.

Ако по време на инсталирането сте включили асистента на Unlocker, след приключване на инсталирането на програмата в системният трей (долу вдясно на монитора) ще ви се появи неговата иконка:
Публикувано изображение
Дори и след инсталацията можете да изключите асистента като чукнете с десен бутон върху иконката му в системният трей и изберете "Close" от новопоявилото се меню. Ако обаче е включена опцията "Autostart" (т.е. има отметка пред нея), следващият път когато рестартирате операционната си система, асистентът ще се включи отново.

Оттук нататък можете да продължите нормалната си работа по вашия компютър, докато не се опитате да изтриете някой файл и системата ви откаже. Тогава чукнете върху файла или папката с десен бутон на мишката и ще ви се появи контекстно меню, подобно на това:

Публикувано изображение
Изберете програмата Unlocker, за да може тя да сканира даденият файл и да ви каже дали е заключен от някое приложение. Ако случайно файлът или папката не са заключени, ще ви се появи следният диалогов прозорец:

Публикувано изображение
В този прозорец ви се съобщава, че не са открити заключващи механизми върху даденият файл и можете да извършите определени дейности с него. Ако не желаете да правите нищо, просто натиснете бутона "Quit". В противен случай в лявата част на този прозорец разполагате със списък от операции, които можете да извършите върху дадения файл след като ги изберете и натиснете "OK":

Публикувано изображение
- No Action - тази опция е равносилна на бутона "Quit"
- Delete - позволява ви да изтриете файла (особено след като няма заключващи механизми)
- Rename - можете да преименувате дадения файл (отваря ви се диалогов прозорец със старото име на файла)
- Move - можете да преместите файла, където пожелаете (появява се диалогов прозорец, където да изберете папката, в която желаете да преместите файла)

Ако случайно има някакъв заключващ механизъм върху файла, тогава ще ви се появи по-различен диалогов прозорец. В зависимост от това колко файла сте избрали могат да ви се появят прозорци подобни на тези (първият при един избран файл):

Публикувано изображение
Публикувано изображение

В средната част на прозореца ще видите информация за процеса, който е заключил файла (Process), пълния път и името на заключения файл (Path locked), номера на процеса (PID), номера на заключващият механизъм (Handle) и накрая пълния път към процеса, който е заключил файла (Process Path). В долната лява част на прозореца отново разполагате с падащия списък с операции, които можете да извършите (беше описан малко по-горе).
В долната дясна част разполагате с четири бутона, последният от които е бутонът "Quit", който вече обясних. Останалите три са:
- Kill Process - чрез натискането на този бутон ще спрете процеса, който е заключил файла. Ако процесът не е explorer.exe, тази опция няма да ви навреди много, освен да затвори някое приложение, което се стартирали в момента.
- Unlock - това е "по-меката" операция, т.е. не се спира процеса, а просто се освобождава заключващият механизъм върху файла. В интерес на истината го пробвах с файл, който се просвирва от Winamp в същото време и проработи.
- Unlock All - ако натиснете този бутон ще се отключат всички файлове, които са в списъка по-горе.

В случай, че сте избрали повече от един файл, можете да изберете част от тях от списъка със заключени файлове чрез маркирането им с левия бутон на мишката докато държите натиснат бутона Ctrl и след това да извършите желаната операция с тях.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#2 Neuton Gimic

Neuton Gimic

  Космополит

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 436 мнения
 • Живущ в:София

Публикувано: 08 March 2006 - 18:24

Ще изтегля и ще си я инсталирам тая програмка - вдигнал съм мерника на два файла, които с нищо на света не мога да изтрия!
От демокрацията още никой не е избягал жив...

Роднинството е тоталитаризъм - нямаш право на избор, но е истинско и вечно!... Приятелството е демокрация, но колко трае? (Радой Ралин)

#3 Slammer

Slammer

  Half Gabrovetz

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1261 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Севлиево
 • Интереси:жена ми.....

Публикувано: 09 March 2006 - 14:34

по-принцип упоритите файлове се трият под safe mode.
прeди да си прецакам win-a една програма (super utilities), под safe mode всичко се триеше!
Добрите приятели, си остават ... много добри приятели!

#4 Didko B@ndidko

Didko B@ndidko

  И ловец съм, и рибар съм...

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 24 мнения

Публикувано: 30 March 2006 - 12:33

Тегля я с кеф.Тази програмка я видях как работи в един приятел и останах очарован.
"На най- важните човешки кръстопътища няма никакви пътни знаци" - Чарли Чаплин

#5 danina

danina

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1548 мнения
 • Пол:Жена
 • Живущ в:Plovdiv

Публикувано: 30 March 2006 - 17:52

Миленски,преди да я инсталирам искам да те попитам-по-добра ли е тази програма от Delete doctor.Аз ползвам от доста време тази безумно малка и изключително опростена безплатна програма и досега не съм имала случай да не мога да изтрия нещо с нея.Затова моля те сподели-мислиш ли,че програмата за която си написал това страхотно ръководство е много по-добра?
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#6 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 30 March 2006 - 18:41

Трудно мога да ти кажа Дани по простата причина, че не съм ползвал посочената от теб програмка. В крайна сметка ще ти кажа едно - ако решиш да експериментираш или да търсиш нещо по-добро - опитай я, ако ли пък не - тогава работи с програмата, която ти върши чудесна работа и сега.

Можеш все пак да се ориентираш от ръководството за функциите на разгледаната от мен програмка и да сравниш с възможностите на програмата, която ползваш в момента.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#7 drago

drago

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 11 мнения
 • Живущ в:Свищов

Публикувано: 03 April 2006 - 14:09

Супер програмка!!! :rolleyes: Лесна за ползване дори и от лаици като мен :D.

#8 todor76

todor76

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 73 мнения

Публикувано: 10 April 2006 - 19:28

Здравейте! Само да споделя,че последната версия 1.8.1 има някъв бъг и неработи както трябва,но версия 1.8.0 си е наред! :rolleyes:

#9 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 10 April 2006 - 19:45

Здравей. Понеже ползвам програмата ще ми е интересно какъв е този бъг. Иначе аз също съм с 1.8.0

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#10 todor76

todor76

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 73 мнения

Публикувано: 10 April 2006 - 22:11

Здравей. Понеже ползвам програмата ще ми е интересно какъв е този бъг. Иначе аз също съм с 1.8.0


Като цяло забави системата и мишока замръзваше когато отварях програмата. Ма не бях само аз така,в форума на data.bg също се жалваха от новата версия. :blink:

#11 TE_BG

TE_BG

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 27 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София

Публикувано: 10 April 2006 - 22:26

А да допълня, че програмата има Unlocker Assistaint, който си седи в tray-a и следи ако имате проблем с файл, и като имате се отваря и ви пита каква да прави с файла.

#12 Емилио

Емилио

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения

Публикувано: 11 January 2010 - 07:48

Макар че темата е старичка,на мен от 3 дни след преинсталация на скайпа,"новия" не ще да се инсталира именно поради такава "неизтриваема" папка.....не ще и това е.С Виста 32 бита Ултимейд съм,а ТАЗИ програма спаси положението!
Благодаря и за подробното ръководство!

#13 B-boy/StyLe/

B-boy/StyLe/

  FFreestyleRR

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1489 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Electric City

Публикувано: 11 January 2010 - 13:35

Само да спомена, че ако ползвате x64 версия на Windows, докато чаката такава поддръжка от Unlocker, можете да пробвате тази => http://lockhunter.com/scr_guide.htm

Иначе Миленски е обяснил доста добре възможностите на програмата. :)

#14 as0t0

as0t0

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 66 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:България

Публикувано: 16 November 2010 - 13:45

Ще ми се и аз да попитам.Програмата я ползувам от доста време с успех.Но често ми се случва да се опитам да изтрия някой файл,като предварително прекратя процеса,отключа го,но при команда "Изтрий"
излиза съобщение нещо от сорта "Файла ще бъде изтрит при следващото рестартиране на системата!" Проблема е,че и след рестарт файла продължава да си седи и при опит да бъде изтрит с Unlocker отново излиза същото съобщение,и така до безкрай!Благодаря.

#15 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 16 November 2010 - 15:10

Провери да не е част от процес, който се стартира автоматично със системата. Това би обяснило невъзможността за изтриване. Пробвай за всеки случай и под Safe mode.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители