Jump to content

Някои методи за стартиране на програми при зареждане на Виста


Препоръчан пост

Понякога ни се налага да включим програми при зареждане на ОС или да проверим дали други се стартират коректно или в краен случаъ да видим дали не се стартира зловредна програма. Ето и някои от методите за стартиране на програмите при първоначалното зареждане на Vista.

 

 

  • Run key (machine) Програмите са описани в регистрите HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run като ключовете са достъпни при стартиране от всички.
  • Run key (User) Програмите описани в HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run се стартират само при стартирането на текущия клиент.. Подобен поключ , HKCU\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\Run, може също да бъде използван.
  • Load value Програмите описани в Load value на регистъра HKCU\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows се стартират за всеки клиент.
  • Scheduled tasks – (Планирани събития) Може да се използва и тази опция за стартиране на програми при първоначално зареждане на Vista. В допълнение, могат да се планират изпълнения на програми от администратора, които са само негова привилегия но да се изпълняват и на неадминистраторски акаунт.
  • Win.ini Програмите написани на 16 битовата версия на Windows могат да се добавят в секцията [Windows] като редове Load= и Run= . Този файл се намира в %SystemRoot%. Win.ini файла е остатък от ерата Windows 3.1.
  • RunOnce и RunOnceEx ключове Тази група от ключове определят програмите които ще се стартират само веднъж при зареждане. Тези ключаве могат да се свържат с определен акаунт или машина.

o HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce

 

o HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnceEx

 

o HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce

 

o HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnceEx

 

  • RunServices и RunServicesOnce ключове Както може да се види и от имената, тези рядко използвани ключове могат да се използват за автоматично първоначално зареждане. Те могат да се използват както за специфичен акаунт, така и за машина.
  • Ключ Winlogon Ключа Winlogon контролира действията които възникват при влизането на акаунта във Vista. Повечето от тези събития са под контрола на операционната система, но могат Повечето от тези събития са под контрола на операционната система, но могат да се добавят и други действия. Ключовете HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Userinit и HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Shell subkeys могат автоматично да стартират програми.
  • Group Policy(Групова политика) В груповата политика на конзолата са включени две политики наречени Run These Programs At User Logon които определят списъка от програми които да се стартират при зареждане на които и да е било клиент.
  • Ключове Policies\Explorer\Run Използването на поликите описани по-горе, създават съответните ключове в регистрите, а именно: HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\Run или HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\Run.
  • Стойността BootExecute По подразбиране, стойността на низа BootExecute на ключа HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager е autocheck autochk . Тази стойност кара ОС да проверява целостта на файловата структура по време на стартиране, в случай че е имало ненормално изключване на ОС. Възможно е и други програми да се добавят в списъка на стартиращите програме в тази стойност на регистъра.
  • Обекти на Shell service Виста зарежда определени помощни библиотеки DLL, които се използват от Shell service.
  • Скриптове на Logon Скриптовете на Logon (Logon scripts), които се стартират автоматично при първоначано зареждане са определени в Computer Configuration\Windows Settings\Scripts (Startup/Shutdown) и User Configuration\Windows Settings\Scripts (Logon/Logoff).

Ето това е то мен. Вярвам, че може да се допълни и от други. :peace:

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...