Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководство: Как да дефрагментираме бързо и качествено


  • Моля, влезте, за да отговорите
Няма отговори по тази тема

#1 Spursy

Spursy

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 91 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:София

Публикувано: 21 January 2008 - 16:42

Винаги е добре да има алтернативи и конкуренция особено когато става дума за полезен софтуер. Именно за това днес ще разгледаме още две безплатни програми, които ще са ви от полза ако искате да дефрагментирате твърдия си диск, като по този начин увеличите производителността му.

Публикувано изображение

Представям ви Auslogics Disk Defrag – чудесен безплатен софтуер с малък размер, който е изключително лесен за употреба.

Официална страница: http://www.auslogics.com/
Настояща версия: 1.4.10.249
Размер: 1.50 MB
Български интерфейс: Не

Можете да свалите последната версия на програмата от Download.bg, а за ваше улеснение ще я намерите и на диска към списанието.
Инсталацията е много бърза и няма да срещнете затруднения. След като стартирате приложението ще се убедите, че всичко е много просто.

Публикувано изображение

Преди да започнете процеса на дефрагментиране, нека първо да разгледаме какви настройки биха ви били от полза и можете да зададете. За целта натиснете върху бутона “Settings”, намиращ се в горния десен ъгъл на програмата и след това върху “Program Settings”. Ще се отвори нов прозорец с две под страници. В първата “General” ще видите падащо меню (“Select Program Language:”), от което можете да смените езика, на който да работи програмата. Засега се поддържат само английски и немски език, но се надявам в бъдеще в този списък да попадне и възможност за български интерфейс.
При втората под страница “Defragmentation” имате три възможни настройки:
При първата от тях имате възможност да сложите отметка пред “Remove temporary files before defragmentation”. Ако го направите програмата ще изтрие временните файлове от диска преди да започне да работи. Така ще избегнете ненужното преподреждане на временните файлове, като по този начин ще улесните и ускорите процеса на дефрагментация.
Ако сложите отметка пред втората възможност “Display removable drives”, ще зададете на програмата да отчита, когато са включени преносими паметоносители, като USB Flash устройства, портативни твърди дискове и т.н. Това ще ви е от полза ако искате да дефрагментирате съдържанието именно на подобно външно устройство и по този начин да ускорите работата му.
Под последната трета възможност “CPU Usage:” ще видите падащо меню, от което можете да зададете до каква степен да бъде натоварен процесорът ви по време на работа на програмата. Има четири възможности, като при най-ниската “Low” процесът на дефрагментация ще се извърши най-бавно, но системата ви ще бъде слабо натоварена и ще може да извършва и други задачи. Ако изберете някоя от другите възможности или най-високата степен “Highest”, системата ви ще бъде силно натоварена, но процеса ще се извърши значително по-бързо.
След като зададете настройките, които желаете, натиснете върху бутона “Ok” и по този начин затваряте този прозорец.
Сега е момента да спомена, че за максимално добри резултати от процеса на дефрагментиране с Auslogics Disk Defrag е желателно да имате поне 15% свободно място на твърдия диск или външното устройство.
Остава само да стартирате процеса на пренареждане и оптимизация. Това става като посочите желаното устройство от падащия списък в началния прозорец и след това натиснете бутона “Next >”, намиращ се в долния десен ъгъл.

Публикувано изображение

Auslogics Disk Defrag веднага ще започне да изпълнява задачата си като ще имате възможност да виждате действията й в цветната таблица (карта на файловата система) по средата и в променящите се данни в долната част на прозореца.
Прави впечатление изключително бързата работа на програма и само след минути процеса ще е завършен (точното време зависи от големината на посоченото устройство и нивото му на фрагментация).
След приключване на оптимизацията можете да натиснете върху бутона “Display Report”, в случай че искате да видите статистика за извършения процес в .html формат или директно да изберете бутона “Finish”, за да затворите програмата. Ако желаете да дефрагментирате друг дял или устройство изберете бутона “< Back” и повторете процедурата.

Предполагам се убедихте, че Auslogics Disk Defrag е много лесна за използване програма което я прави добър избор и за начинаещи потребители. Софтуера работи изключително бързо, а доколко е ефективен всеки сам може да прецени.


Искам да спомена и още един инструмент за дефрагментиране, който и изключително малък по размер и дори не изисква инсталиране - JkDefrag

Официална страница: http://www.kessels.com/JkDefrag/
Настояща версия: 3.28
Размер: 396 KB
Български интерфейс: Не

JkDefrag е малка програма за дефрагментиране и оптимизиране. При нея всичко е напълно автоматизирано като няма бутони и менюта. Програмата не се нуждае от инсталиране и дори не е нужно да я извличате от архива, в който се намира. Просто кликнете два пъти върху файла “JkDefrag.exe”, за да го стартирате.

Публикувано изображение

JkDefrag автоматично ще започне да нарежда разбърканите данни, като ще оптимизира последователно всички налични устройства, както и налични външни паметоносители (USB флаш памет, дискети и др.)
За по-напреднали потребители, които биха искали да следят действията на програмата и да я управляват (от команден ред ) има възможност JkDefrag да се стартира през конзолен терминал.
Малкият размер и елементарната употреба превръщат JkDefrag в идеален вариант за преносим софтуерен дефрагментатор, който може да бъде навсякъде с вас.


Надявам се разгледаните днес програми да ви помогнат да оптимизирате и ускорите работата на компютъра ви. Сигурен съм, че ще останете доволни от способностите на двата продукта независимо кой от тях ще изберете, защото и двата превъзхождат вградения в Windows вариант за дефрагментиране. Разбира се, безплатните и добри алтернативи за подобен тип софтуер не се изчерпват с разгледаните досега предложения и планирам след време да ви представя още програми за дефрагментиране, които да улеснят вас и вашият компютър.


Автор на ръководството: Стефан Бъчваров
Всички права върху ръковоството са запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Публикувано изображение
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители