Jump to content

Видео конвертиране за начинаещи – 7 част


Препоръчан пост

Видео конвертиране за начинаещи - 7 част

от .flv към .avi

 

В последно време популярността на видео сайтовете непрекъснато се увеличава. Все повече потребители са запленени от манията да гледат различни видео клипчета онлайн. Страници като http://www.youtube.com/, http://video.google.com/, http://www.vbox7.com/ и редица други са едни от най-посещаваните в мрежата и всекидневно милиони хора гледат различни части от богатото им видео съдържание. Също така от ден на ден това съдържание непрекъснато нараства. Напоследък се забелязва тенденция някои нови клипове първо да се появяват онлайн във видео сайтовете и чак след това като файл с възможност за сваляне от даден сървър. Не са редки и случаите, в които определен клип е почти невъзможно да бъде намерен като файл и бива откриван само като онлайн видео. Но ако все пак потребителят желае да притежава това клипче, какво може да се направи в подобен случай? Вече има не малък брой програми, които могат да свалят определен клип от видео сайтовете като файл на вашия компютър. Обикновено тези свалени клипове са в “.flv” формат. За съжаление не всеки видео плейър може да възпроизведе този формат. Също така работата с него е по-трудна, отколкото ако е в някои от по-разпространените формати, като “.avi”, “.mpeg” и т.н. Затова според мен би било удачно решение, след като свалите видео в “.flv” формат да го конвертирате например в “.avi”. По този начин ще можете да го възпроизвеждате без проблеми, да го обработвате както желаете (например да изрязвате части от него) или пък да го конвертирате в друг формат (например в подходящ за мобилния ви телефон). Ако сте от потребителите, за които едно подобно конвертиране би било от полза, следващите редове са за вас.

 

Днес ще разгледаме две безплатни програми, способни да извършат този процес на конвертиране, като ще се запознаем с възможностите им и начина на работа с тях.

 

1. SUPER ©

Официална страница: http://www.erightsoft.com/

Настояща версия: 2007.build.22

Размер: 25.5 MB

Български интерфейс: Не

Лиценз: Безплатна за персонална, некомерсиална употреба

 

SUPER © е програма, предлагаща възможност за конвертиране в множество различни формати (включително за GSM, PocketPC, iPod, PSP и др.). Има варианти за различни настройки, чрез които да постигнете по-добър краен резултат, а употребата й е сравнително лесна и удобна. Сега нека да разгледаме начина на работа с нея.

След като сме си набавили програмата (налична и в Download.bg) разбира се първо трябва да я инсталираме, като не смятам, че ще срещнете някакви затруднения. Когато сме готови и стартираме програмата ще видим, че има само един основен прозорец и всички действия се извършват в него.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5474/VideoConv7-SUPER.PNG

 

За да се покаже главното меню трябва само да натиснем с десен бутон на мишката на произволно място от прозореца. SUPER © поддържа различни кожи (Skins), като можете да си изберете и зададете най-харесваната от вас чрез натискане на десен бутон и след това посочите желаната от “Change Skin (Theme)”. Предлагам направо да преминем към видео обработката. За начало нека да добавим файла, който искаме да конвертираме. Чудесно е, че програмата поддържа drag & drop и така можем просто да довлачим и пуснем в долната й част желания файл. Другият начин да го добавим е, като натиснем с десен бутон и изберем “Add Multimedia File(s)”. SUPER © предлага и плейър, благодарение на който можем да възпроизведем добавения файл. Това става от бутона “Play (Active Files | Streams)”. След като сме добавили файла, който искаме да конвертираме трябва да зададем и изходните настройки. Ще направим това от горната част на програмата. От първото падащо меню (“Select the Output Container”) се посочва формата, в който желаем да бъде новосъздадения файл. Сега ще разгледаме начина на конвертиране в “.avi”, но както споменах по-горе има и различни други алтернативи. От второто меню (“Select the Output Video Codec”) задаваме кой видео кодек ще използваме при конвертирането, като личния ми съвет е да изберете XviD. Третото меню (“Select the Output Audio Codec”) посочваме аудиото, в което ще конвертираме, като препоръчвам варианта с mp3.

От следващото поле – “You may select ffmpeg OR MEncoder” посочваме “MEncoder”. След това от полето “VIDEO” задаваме следните настройки:

От “Video Scale Size” посочваме “NoChange”. Ако желаете картината да е с определена големина, можете да изберете някоя от наличните възможности.

“Aspect” – оставяме без да посочваме нищо.

“Frame/Sec” – 29.97

“Bitrate kbps” – 912

И от “Options” слагаме отметка пред “Hi Quality” (високо качество).

Разбира се, можете да зададете настройки различни от горните, които да отговарят на личните ви изисквания.

 

Следващото поле е с възможностите за “AUDIO” настройки.

В “Sampling Freq” избираме 44100

“Channels” – 2

“Bitrate kbps” – 112 или 128, като ако входящия файл е с лошо качество на звука можете да зададем и 96 и по този начин да намалим размера на новосъздадения.

“DVD Language Select AudioStream Track #” – “default”

 

В полето “OUTPUT” ще са изписани зададените от нас настройки. Можем да зададем изходната папка, в която да се запишем новосъздадения файл, като натиснем десен бутон на мишката и от “Output File Saving Management” я посочим и след това натиснем “SAVE Changes”. Ако всичко е точно не ни остава друго освен да стартираме процеса на конвертиране, като натиснем бутона “Encode (Active Files)”, намиращ се в долния ляв ъгъл на програмата. Сега само трябва да изчакаме процеса да завърши, за да се насладим на новосъздадения от нас .avi видео файл.

 

 

2. Freez FLV to AVI MPEG WMV Converter

Следващата програма, която ще разгледаме се казва Freez FLV to AVI MPEG WMV Converter и е далеч по-малка както по размер, така и на възможности от разгледаната по горе програма. Това не трябва да ви притеснява в никакъв случай, защото тя е специализирана само за процеса на конвертиране от .flv в .avi, .mpeg или .wmv (както става ясно от името й). Въпреки това предполагам, че именно тази програма ще стане любимец на много от вас поради възможността за много лесна и бърза работа с нея.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5474/VideoConv7-Freez.PNG

 

Официална страница: http://www.smallvideosoft.com/

Настояща версия: 1.5

Размер: 4.09 MB

Български интерфейс: Не

Лиценз: Безплатна

 

Инсталацията е елементарна. След като стартираме вече инсталираната програма ще се убедим колко опростено е всичко. Сега заедно ще разгледаме начина на работа с нея и ще видим, че всичко се свежда до няколко натискания на мишката.

 

Първо чрез бутона “Add”, намиращ се в горния ляв ъгъл посочваме файла, който желаем да конвертираме. След това натискаме бутона “Settings”, за да зададем изходните настройки.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5474/VideoConv7-Freez-Settings.PNG

 

При тази програма няма толкова много възможности, но наличните са напълно достатъчни, за да постигнем един краен продукт с прилично качество. От ново появилия се прозорец задаваме следните настройки:

От “Output Formats” – “AVI”

След това махаме отметката пред “Default” в полето “General” и задаваме:

- “Video Bitrate:” - 900 kbits/s

- “Audio Bitrate:” – 112 или 128 kbits/s

- “Frame Rate:” - 29.97

Разбира се, можете да зададете и стойности, които да отговарят на личните ви изисквания.

 

От “Output Video Width x Height” избираме “Original”. Ако желаете новия видео файл да е с конкретни размери изберете “Custom” и въведете желаните от вас стойности.

След като сме готови натискаме “OK” и така затваряме този прозорец. Сега отново сме пред началния екран на програмата и трябва да посочим къде да бъде записан новия файл. Това става от полето “Output Directory:”, намиращо се в долната част на прозореца, където можем да въведем адреса ръчно или да го посочим от бутона “…”.

Остава само да натиснем бутона “Start” и да изчакаме процеса на конвертиране да приключи.

 

 

3. FLV Extract

В края на тази статия искам да спомена и един наистина много малък, но и много полезен инструмент. Става дума за FLV Extract.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5474/VideoConv7-FLV_Extract.PNG

 

Официална страница: http://www.moitah.net/

Настояща версия: 1.2.0

Размер: 33 KB

Български интерфейс: Не

Лиценз: Безплатна

 

Тази миниатюрна програма служи за разделяне на “.flv” файлове на аудио и видео потоци. Цялата работа с нея се свежда до това да вземе ме с мишката желания “.flv” файл и да го пуснем в прозореца й. FLV Extract много бързо ще създаде един отделен видео файл с разширение “.avi” и един аудио файл с разширение “.mp3” в директорията и папката, в която се намира входящия файл. Подобен процес на разделяне на звука от картината ще ви е от полза ако ви трябва само един от двата компонента като в последствие можете допълнително да го дообработите.

 

 

След като се запознахме с тези лесни за употреба и безплатни софтуерни продукти, оставям на вас да прецените кой точно ще използвате. Сигурен съм, че всеки един от тях би ви помогнал лесно да извършите процеса на конвертиране и по-скоро е въпрос на лично предпочитание кой точно ще изберете. Програмата SUPER © е по-голяма по размер и работи по-бавно, но за сметка на това има повече възможности за настройка и може да извършва различни видове видео конвертиране. Freez FLV to AVI MPEG WMV Converter е значително по-малка и с нея много по-бързо ще извършите процеса на конвертиране, но е и с значително по-малко възможности за настройка. Все пак смятам, че крайният продукт, който ще постигнете с нея ще е напълно приличен и ако не се нуждаете от многото възможности на SUPER ©, можете да изберете именно този лек и достъпен инструмент. Независимо на коя от двете програми се спрете, можете да сте сигурни, че няма да сбъркате.

 

Автор на ръководството: Стефан Бъчваров

Всички права върху ръковоството са запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте.Конвертирах няколко клипчета от VBOX чрез втората програмка(Frez Flv to AVI...)в AVI формат.Може ли някой да ми обясни защо едните тръгват на домашния плеар, а другите не? На компютъра всичко си тръгва нормално, а на ДВД-то-не(то направо ги прескача и зарежда само някои)Пробвам със презаписваем СД-диск.Не смея да рискувам на друг а спешно тр. да ги запиша всички.

Чудя се дали е от това ,че изходните клипчета не са с много добро качество или е от това че диска се записва на макс. скорост?

Настройките на програмата са като в ръководството.

Чакам предположения и съвети

Link to comment
Сподели другаде

Явно двд-то ти се затруднява да прочете някои от avi клипчетата. Проблема може да е в него. Може да опиташ да ги преформатираш отново в avi с VirtualDub и опиташ с по-различни параметри.
Link to comment
Сподели другаде

Вчера попаднах на една малка програмка vloader 2.0 за теглене/конвертиране на филмчета от youtube/vbox7/vbox/google video в няколко формата: AVI/3GP (gsm video)/MP3/FLV. Сега всичките ми тръгват на ДВД-то , но при пускането им с БСплеара картината се появява и веднага изчезва и тр. да вляза в "Меню->Картина->Съотношение на страните->Стандартно" и така ми тръгват.Някой може ли да ми каже защо става така??? Размер на филма:320х240@12. :crosseyes1:

Програмата по добра ли е от горните 2 или...,тук нищо не се настройва.

Написана е от българин и е безплатна.

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 years later...
Искам да попитам изтеглих си програмата Супер,конвертирах си даже клипчета в ави формат и работят идеално.Но има проблем с конвертирането от флв файл към файл за телефон,незнам в какъв точно формат трябва да е и какви настройки да задам,защото пробвах няколко пъти,конвертира се клипа работи,но звука е ужасен,звучи така сякаш съм сложила телефона в буркан много силно и бръжди на момента,установих че трябва да е в мп4 звука се чува идеално,но малко запецва самия клип.Ако може да ми дадетет подробно какви настройки се задават,както сте обяснили за конвертирането в ави формат.Благодаря предварително и се надявам скоро да получа отговор.
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...