Jump to content

Ръководство: Как да инсталираме софтуер върху мобилното си устройство


Препоръчан пост

Компютрите - откъде тръгнахме, че докъде стигнахме. А и продължаваме да вървим в една определена посока с тези правнуци на ЕИМ (електронно изчислителни машини). За какво говоря ли - ами най-вече за размера, който според някои имал значение, а според други нямал. Въпрос на комплекси според мен, но това си е друга тема. Та за компютрите - те прогресивно се смаляват и смаляват дотолкова, че скоро ще ни ги имплантират. Но дотогава има още време, а сега компютрите станаха толкова малки, че вече се побират в една човешка длан. Дойде ерата на портативните компюти обединени под името PDA (Personal Digital Assistant) или устройствата които комбинират функции като изчисляване, провеждане на телефонни разговори, свързване към Интернет, организиране на контакти и други комуникационни възможности.

 

Разбира се както всеки един компютър, така и PDA устройствата се нуждаят от софтуер, чрез който да комуникират с потребителя и да възприемат неговите команди. За съжаление инсталирането на софтуера на подобно устройство става по малко по-различен начин от обикновеното инсталиране на софтуер върху домашен компютър. Това е и целта на това ръководство - да обясня как се инсталират програми на PDA устройство.

 

Преди да започнете с инсталирането трябва да имате в предвид че има два типа инсталационни файлове за PDA. Първият тип е стандартен EXE инсталационен файл, който се стартира на стандартен компютър, който пък от своя страна е свързан с мобилното устройство. Вторият тип инсталационни файлове е CAB, който трябва да бъде стартиран директно от самото устройство (в такъв случай не се нуждаете от настолен компютър или лаптоп).

 

 

Инсталиране на софтуер върху:

 

PocketPC или PocketPC телефон през Windows XP

PocketPC или PocketPC телефон през Windows Vista

Windows Mobile Smartphone през Windows XP

 

 

Забележка: При писането на това ръководство са използвани материали и е превеждано от PocketPC Central

 

Всички права върху текущото ръководство са собственост на автора им и няма право да бъде възпроизвеждано под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора. Картинките, включени в него са взети от PocketPC Central

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

1. Инсталиране на софтуер върху PocketPC или PocketPC компютър през Windows XP

 

1.1 Инсталиране на софтуер от изпълним EXE файл

Както и при Windows Vista, така и при Windows XP е нужно първо да изтеглите инсталационния файл от Интернет и да го запишете някъде върху компютъра си. След като направите това трябва да стартирате инсталационния файл, но преди това трябва да сте свързали PocketPC-то си с компютъра посредством кабела за прехвърляне на информация. По принцип всяко по-ново устройство разполага с програма за синхронизиране с друг компютър, която се казва ActiveSync. Тази програма автоматично открива когато инсталирате софтуер за PDA на компютър, който е свързан с вашето PocketPC. Когато стартирате инсталацията на програмата, тя ще се инсталира първо на компютъра, от който сте я стартирали и после ще се прехвърли върху паметта на мобилното ви устройство:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall1.jpg

 

Ако разполагате с мобилно устройство с операционна система Windows Mobile 2003, Pocket PC 2000 или 2002 при прехвърляне на файловете върху устройството ще бъдете попитани дали желаете програмата да бъде инсталирана в папката по подразбиране (the default installation directory). Ако желаете да укажете друга директория или разполагате с допълнителна карта с памет, върху която желаете да разположите файловете, трябва да изберете No. Когато направите това ще бъдете попитани чрез диалогов прозорец къде желаете да инсталирате програмата (върху основната памет на устройството или допълнителната такава):

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall2.jpg

 

Когато започне самата инсталация, преди да продължите ще трябва да потвърдите, че желаете да инсталирате въпросната програма на вашето PocketPC устройство. Ако разполагате с допълнителна карта с памет ще бъдете попитани дали желаете да инсталирате програмата върху нея. След като направите този избор трябва да чукнете върху Install, за да приключи инсталацията:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall3.jpg

 

Някои от програмите изискват да направите бърз рестарт на устройството, за да приключат изцяло с инсталацията.

 

След като сте готови можете да потърсите инсталираната програма в списъка с програми от Start -> Programs:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall4.jpg

 

 

1.2 Инсталиране на софтуер директно от PocketPC устройството с помощта на CAB файл

В началото на това ръководство посочих, че инсталациите на програмите могат да бъдат и под формата на файлове за директно инсталиране върху PocketPC устройството без да инсталирате преди това на друг компютър. Този метод е малко по-сложен от предишния и затова трябва да сте сигурни, че знаете какво правите преди да го започнете.

 

Преди да инсталирате дадена програма директно от вашето устройство, трябва да прехвърлите нейния CAB файл върху него. Това може да стане чрез приложението ActiveSync след като свържете устройството си с компютъра, върху който сте изтеглити CAB файла и ги синхронизирате. След като направите това можете да отворите ActiveSync и да изберете бутона Explore в горната част:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall5.jpg

 

Тази функция на ActiveSync ви позволява да разглеждате съдържанието на мобилното ви устройство както разглеждате файловете от вашият компютър. Чрез това приложение ще можете да прехвърлите спокойно всякакви файлове и директории от и на вашето мобилно устройство. В нашия случай можете да прехвърлите въпросния CAB файл, който сте свалили върху вашето мобилно устройство:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall6.jpg

 

След като прехвърлите файла можете да разкачите устройството и да стартирате приложението File Explorer от PocketPC-то ви, за да намерите CAB файла и да го стартирате. Когато го намерите трябва просто да го чукнете два пъти, за да започне процеса на инсталация:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall7.jpg

 

Както и при предишният подход, така и тук, след инсталация може да се наложи да рестартирате устройството си и в последствие ще можете да откриете инсталираната програма чрез Start -> Programs. След като приключите с инсталацията можете спокойно да изтриете CAB файла от устройството ви.

Link to comment
Сподели другаде

2. Инсталиране на софтуер върху PocketPC или PocketPC компютър през Windows Vista

 

Разликите в инсталирането на софтуер от компютър, който има Windows XP и такъв с Windows Vista не са толкова много и са по-скоро в графично отношение.

 

1.1 Инсталиране на софтуер от изпълним EXE файл

Една от основните разлики между Windows XP и Windows Vista по отношение на работата с мобилни устройства е приложението, с което става това. При Windows XP това приложение се казва ActiveSync, а при Windows Vista - Windows Mobile Device Center.

 

След като изтеглите изпълнимия файл и го запишете върху компютъра, към който сте свързали мобилното си устройство можете да го стартирате. Както и при Windows XP, така и при Vista, програмата първо ще се инсталира върху компютъра, на който сте я изтеглили:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall8.jpg

 

След като е осъществена връзка с мобилното устройство ще бъдете попитани дали желаете да инсталирате избраната програма върху устройството, но преди това ще бъдете попитани къде желаете да инсталирате програмата - върху основната памет на устройството или върху допълнителната памет (ако имате такава инсталирана), след което процеса по инсталиране ще продължи:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall3.jpg

 

След като инсталирате програмата може да се наложи да рестартирате мобилното си устройство и в последствие можете да я откриете чрез Start -> Programs.

 

 

1.2 Инсталиране на софтуер директно от PocketPC устройството с помощта на CAB файл

След като изтеглите CAB файла и го запишете някъде върху компютъра си, трябва да го прехвърлите върху мобилното си устройство. Това може да стане чрез Windows Mobile Device Center, който е вграден в Windows Vista. Когато свържете устройството си и го синхронизирате, можете да стартирате Windows Mobile Device Center и да изберете Browse the contents of this device feature от секцията File Management:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall9.jpg

 

Тази функция ще ви позволи да разглеждате и боравите със съдържанието на вашето мобилно устройство също както боравите с вашите твърди дискове. По този начин ще можете да копирате изтегленият CAB файл някъде върху PocketPC-то ви и в последствие да го стартирате:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall10.jpg

 

След като копирате файла можете да разкачите устройството от синхронизиращият кабел и да потърсите копирания CAB файл чрез приложението File Explorer. Когато го откриете можете да го стартирате чрез двукратно чукване върху него при което ще започне процеса на инсталация. Още в самото начало ще бъдете попитани къде желаете да запишете инсталираната програма - върху основната памет на устройството или върху някоя допълнително инсталирана памет, след което процеса по инсталирането ще продължи:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall7.jpg

 

Когато процеса по инсталиране приключи може да се наложи да рестартирате устройството си и после можете да откриете инсталираното приложение чрез Start -> Programs.

 

Когато приключите изцяло с процеса на инсталация можете спокойно да изтриете CAB файла от устройството ви и от компютъра, върху който сте го изтеглили.

Link to comment
Сподели другаде

3. Инсталиране на софтуер върху Windows Mobile Smartphone през Windows XP

 

За целите на това ръководство е използван телефон Motorola Q. При различните телефони може да има известна разлика в екраните, които ще видите, но общия принцип на процеса на инсталиране остава същия.

 

1.1 Инсталиране на софтуер от изпълним EXE файл

Първото нещо, което трябва да направите е да изтеглите изпълнимия файл някъде върху компютъра, от който желаете да го инсталирате. Windows XP и Vista разполагат със синхронизиращ софтуер, който ще ви помогне да инсталирате желаните приложения върху мобилното си устройство.

Преди да стартирате изпълнимия файл трябва да сте осъществили връзка между компютъра и мобилното устройство посредством синхронизиращ кабел и да имате инсталиран Active Sync (при Windows XP). Когато стартирате изпълнимия файл, той ще инсталира програмата първо върху компютъра ви и после ще осъществи връзка с мобилното устройство, за да може да копира програмата там:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall11.gif

 

Ако разполагате с допълнително инсталирана карта с памет ще бъдете попитани къде желаете да инсталирате програмата. След като потвърдите избора си самата инсталация ще продължи:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall12.jpg

 

След като инсталирате програмата може да се наложи да рестартирате своят телефон, за да приключите процеса. Когато направите това може да откриете програмата чрез бутона Start като скролирате надолу или просто натиснете бутона More:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall13.jpg

 

 

1.2 Инсталиране на софтуер директно от Smartphone с помощта на CAB файл

Освен чрез изпълним ЕХЕ файл, можете да инсталирате различни приложения директно от своят Smartphone чрез т.нар. CAB файлове. За целта трябва просто да копирате даденият файл върху устройството. Преди това обаче трябва да свържете своят Smartphone с компютъра си и да го синхронизирате. След като направите това можете да стартирате приложението ActiveSync и да изберете бутона Explore в горната част на прозореца:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall5.jpg

 

Натискането на този бутон ще отвори нов прозорец, в който ще можете да разгледате съдържанието на своето устройство също както разглеждате твърдите дискове, закачени към компютъра ви. Чрез този прозорец ще можете спокойно да прехвърлите изтегленият файл върху устройството ви:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall6.jpg

 

След като копирате файла трябва да го откриете върху устройството ви. Можете да използвате вграденото приложение File Manager от Start менюто:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall14.gif

 

Когато стартирате File Manager трябва да откриете своят файл, който най-вероятно се намира в папката My Documents, ако сте го копирали в папката, посочена на горната картинка:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall15.jpg

 

Сега, когато вече сте открили файла, трябва просто да го стартирате и той ще се инсталира автоматично върху телефона ви. За някои приложения може да е необходимо да рестартирате апарата си, за да приключи инсталацията.

 

След като направите това можете да откриете инсталираното приложение чрез бутона Start като скролирате надолу или просто натиснете бутона More:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5325/PDAInstall13.jpg

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 months later...

Добре но там не успях да намеря двете не работещи програми които ми седят в минюто (Pocket PROMT):

http://www2.imgshare.eu/i/rn560680.png

 

Имам и програма за премахване на невалидни Shortcut,там ги намира но не може да ги изчисти!

Link to comment
Сподели другаде

...По принцип всяко по-ново устройство разполага с програма за синхронизиране с друг компютър, която се казва ActiveSync. Тази програма автоматично открива когато инсталирате софтуер за PDA на компютър, който е свързан с вашето PocketPC. Когато стартирате инсталацията на програмата, тя ще се инсталира първо на компютъра, от който сте я стартирали и после ще се прехвърли върху паметта на мобилното ви устройство...

Здравейте. Питане към Traqedy:- след като е приключила инсталацията на програмата на мобилното устройство, какво се случва с инсталираната програма на Компютъра ми? И къде се инсталира първо на компютъра? /Коя директория?/ И проблем ли е да я изтрия след като инсталацията е приключила? Целта ми е да не си губя дисково пространство все пак. :crosseyes1:

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте, надявам се някой да ми помогне във връзка с преинсталация на WM. Устройството, което си закупих е MIO P560 - впечатленията ми от машинката (на първо четене) са отлични и я препоръчвам на тези от вас които желаят да съчетаят практичното с добрата цена. За тази сума получавате машинка с доста добри параметри с която можете да отваряте офис приложения, да ги разглеждата с прилична скорост, да слушате музика, да събирате и обработвате снимки и клипове, да се забавлявате с игри. По отношение на функциите като органайзер - поставям 6 от 6. Най голямото приемущество за мен е големия дисплей - за онези от вас които ще го използват като четец-библиотека на документи горещо го препоръчвам.

 

НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СТИГНАХ ДО СЛЕДНАТА ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

 

Проблема ми е свързан пряко с преинсталация на ОС на подобен вид устройства - при закупуването му беше с иснсталирана ОС, но в последствие, благодарение на моето любопитство, малко се бъгна . По отношение на РС - познанията ми са доста добри, но търсейки в нета намирам информация само за преинсталация на ОС за смартфони и други подобни на тях. Намерих и няколко конкретни линка по темата но за съжаление са на непознат за мен език. Надявам се някой ще помогне, за което предварително БЛАГОДАРЯ.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...