Jump to content

Ревю и наръчник за работа с Microsoft Student 2008 with Encarta


Препоръчан пост

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/microsoft_encarta_cover.jpg

 

Уводни думи:

 

Името на един от най-големите гиганти в софтуерния бранш - Microsoft се свързва с доста определения и факти. Безспорно е, че е нейно дело е операционната система Windows и всичките му издания през годините се превърнаха в основна причина за почти безпогрешното и успешно развитие на фирмата.

Основна цел на Майкрософт се превърна доминирането на софтуерния пазар, не само на Windows OS и свързаните с него приложения, ами и на различни други амбициозни проекти, като например енциклопедията Encarta.

Но нека се върнем назад в историята на енциклопедията и да видим нейните корени. Още през 1993г. Майкрософт закупуват правата върху лиценза на друга енциклопедия, известна под заглавието Funk & Wagnalls Encyclopedia. По-късно през 90' години, както вероятно сами се досещате, Енкарта се превръща във водеща енциклопедия. Тя съдържа все повече аудио и видео материали, освен снимки, което е било голям плюс сред останалите и конкуренти, които не са разполагали с толкова богато и всеобхватно съдържание. Първото издание на енциклопедията съдържа 25,000 статии, но сега те са два пъти повече и то без да броим снимковия материал, който се е увеличил неколкократно. Ако желаете да разберете повече информация за Енкарта, моля посетете http://en.wikipedia.org/wiki/Encarta (тук изказвам благодарностите си към Уикипедия).

Скоро това творението на Microsoft се превръща в лидер в сегмента на интерактивните мултимедийни енциклопедии за PC, редом с Encyclopedia Britannica. Двата продукта разчитат на различни идеи, инструменти и съдържание, чрез което се опитват да завладеят пазара.

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

Моя избор за издание на Encarta се спря върху комбинираната версия, а именно: Microsoft Student with Encarta Premium 2008 DVD. Не случайно избрах него, тъй като това е най-удобното и пълно издание на енциклопедията. Предназначено е за обучение на различни студенти и ученици от различни страни (предимно САЩ). Това е наистина много добър маркетингов трик – по този начин с един куршум се убиват два заека – потребителите получават всичко, от което имат нужда – различни инструменти за подготовка на техните домашни, детска версия на Encarta за най-малките в помощ на техните родители, както и софтуер за решаване на математически задачи, напълно опростен и с приятен интерфейс, а Microsoft продават от своя страна няколко продукта в един. Към това е прибавен и богатия речник, присъщ за всяко издание на енциклопедията. Кой може да откаже на такава оферта ?

Microsoft Student with Encarta Premium 2008 DVD се превръща в изключително важен продукт, предоставящ множество информация (макар и в съкратен, енциклопедичен стил) подходяща за успешното приключване на различните сложни задачи, които седят пред объркания, претрупан с различни ангажименти ученик.

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

Информация относно инсталацията и главните функции на Encarta 2008 :

 

Първото нещо, с което трябва да започна статията за този продукт е неговата инсталация. Тя е изключително проста и се съмнявам да ви затрудни, тъй като всеки здравомислещ човек, който си записва подобна програма трябва да знае, че това е една програма, изискваща определени знания по английски език. Следвайки пътя на тази логика, ако той не разбира, как да си я запише, или му е труден езика, по-добре да не го прави. Но дори тези знания да са ограничени, отново няма да срещнете някакъв особен проблем или трудност.

По време на инсталацията, ще ви се появи диалог, който ви моли да се присъедините към „Microsoft's Customer Experience Improvement Program”. Иначе казано – при ерор, грешка или внезапно „замръзване” на вашата Encarta да бъдат изпратени данни в анонимна база, като по този начин помагате за развитието на програмата. Съветвам ви да не се включвате към това „дружество”, тъй като няма реална полза за вас, а и до известна степен не е сигурно за системата ви.

Общо взето с това се изчерпват особеностите при инсталацията.

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

Преминаваме към следващия етап, а именно – пускането на „Microsoft Student with Encarta Premium 2008 DVD”. След сравнително бързото зареждане на моята конфигурация (Pentium4 2.66Ghz; 1024 MB RAM;GeForce FX5600) бях силно изненадан от наистина приятната гледка пред очите ми. За някои красивия и шарен интерфейс на енциклопедията може да се стори неподходящ, но това са вече зависи от вашите предпочитания. Приятните менюта, красивите бутони и тяхното отлично разположение може само да зарадва объркания и уплашен потребител, който за първи път се сблъсква с подобен род софтуер.

 

Всички тези плюсове на интерфейса проличават още от началния екран на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_1.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

На него можем да забележим трите основни главни раздела на „Microsoft Student with Encarta Premium 2008 DVD”, предназначен за ученици, подрастващи и студенти, а именно: Homework, Projects, Discover & Learn.

 

В първия главен раздел Homework (ще го наричам „Домашно”) са включени важните подраздели за решаването на математически задачи, преглеждането на формули и на графични таблици или графики в 3D среда, (разбира се). Може да кликнете и на оранжевия огромен бутон с надпис Homework Tools, където ще видите още по-добре възможностите и вариантите за писане на домашна работа :

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/encarta_2.png

Както виждаме по-горе на картинката от менюто Homework Tools, е предвиден и подраздел за спомагането при превода (Dictionary and Foreign Tools - буквален превод - речник и чуждо езикови инструменти) на различни думи или изрази от английски в някой от следните чужди езици: испански, италиански, немски, френски. Наистина можеше да бъдат добавени и други важни езици, като гръцки, китайски или руски, но явно авторите не са имали желанието или са сметнали, че не са толкова важни. Ето един пропуск, който спокойно може да бъде причислен към един от големите минуси на продукта. Също така ще намерите и други инструменти: Mathematic Tools, Geography Tools, Literature Tools. За тях ще предоставя повече информация по-долу.

 

Да се върнем на главния екран на Encarta. В раздел „Домашни” присъства и инструментът „Search Tools” ( буквален превод – инструменти за търсене), който дава възможност на потребителя да претърсва само части от енциклопедията, като например речника, статиите на енциклопедията или литературните цитати.

 

Следващия главен раздел е озаглавен “Projects” и е разделен на три подраздела, които можете да видите на картинката по-горе. “Projects” съдържа уроци, ръководства и пояснения за важни елементи от вашите проекти. Това е много полезен раздел, който може да бъде полезен за голяма част от потребителите на „Microsoft Student with Encarta Premium 2008 DVD”, които разбира се трябва да разбират добре английски.

“Projects” ще ви помогне да се научите да създавате презентации с Microsoft PowerPoint, как да произнесете или напишете една успешна реч, да правите различни чертежи и графики, с помощта на Excel или Word. Това обаче далеч не е всичко – ако имате проблеми с писането на есета, съчинения, писмени проекти или рецензии на книги, то в този раздел също ще намерите не малко информация.

 

Мисля, че всички разбирате съдържанието на Discover and Learn ("изучавай и научи" - бел.ав.)

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

Нека продължим нашето "пътуване" в Енкарта 2008!

 

След като се запознахме с съдържанието на енциклопедията, смятам че е редно, да ви покажа и части от него. Избираме търсачката и в полето пишем „Bulgaria”, както е показано на картинката:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/encarta_bulgaria.png

Подобно на други програми (и енциклопедии) виждаме списък от понятия, свързани или съдържащи в заглавието си думата „Bulgaria”. Ако искаме да видим повече инфо кликваме тук:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/encarta_bulgaria_3.png

 

Ето и списъка от резултати, които Encarta любезно ни препоръчва  :

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/encarta_bulgaria_2.png

 

Кликвам на най-горния в списъка и воала ! – на екрана се появява главната страница за България:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_bulgaria_4.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

В горната част има лента със снимки и аудио-и-видео материал. За по-голямо удобство можете да „въртите” лентата. Вдясно пък можете да чуете химна на държавата, която е с повече от 13 века история.

Кликвайки върху различните добавки към статията, виждаме и карта на България:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_bulgaria_5.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

Ако желаем да видим цялата статия, трябва да кликнем върху “Show full Article”:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_bulgaria_6.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

Сега е времето да отговоря вероятно на най-важния въпрос, който вие ще си зададете: Как да взимам информация от дадена статия/източник от Енкарта ?

Много просто ! Маркирате текста, който желаете да използвате и с десен клик на мишката върху него избирате “Copy…”. Ще ви се появи този диалог, който ви предоставя възможност да изберете, дали да копирате цялата информация или само част от нея:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/encarta_copy_text_1.png

 

След като сте копирали текста, силно ви препоръчвам да го копирате/вметнете/paste-нете в някой от офис продуктите на Microsoft и по-точно Microsoft Word 2000/2003/2007. Сигурен съм, че резултата ще ви хареса.

 

За да приключа темата за България, мога само да спомена, че според мен информацията за малката ни държава е предостатъчна. Не е спомената учителската такса и това, че имаме най-ниските заплати в Европейския съюз, но въпреки това може да послужи за добра реклама на нашите географски ширини :)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

Вярвам, че се запознахте достатъчно със статиите на Encarta. Смятам, че е ред да ви запозная с "могъщия" и огромен атлас, който сам по себе си е огромен плюс в цялостния пакет на Microsoft Student 2008 with Encarta. Атласа ви позволява много гъвкавост - имате достъп, както до виртуален глобус, така и до виртуални карти. Можете да разгледате също и различни точки от нашата Слънчева система.Достъпът до него е изключително прост - просто кликнете на големия зелен бутон Homework Tools и от падащото меню изберете World Atlas.

 

По-долу ще видите снимки от Световния атлас на Енкарта. Той съдържа в себе си много видове карти, включително политически, статистически, природни, икономически, пътни и др. World Atlas може да ви "разходи" дори и по Луната, посредством включения умален модел на нашия единствен спътник. Освен Луната можете да разгледате и Марс, който е един от главните обекти на изследване на космолози и космически учени от NASA от последните 3 десетилетия на XX век до сега. Кой знае ? Може би в Енкарта 2022 ще си правим маршрут по Марс, който да посетим през уикенда посредством нашата совалка...

 

Навигацията в атласа е почти елементарна.Можете да увеличавате или намалявате дистанцията и мащаба на картите. Освен това можете по всяко време да посетите дадена локация през деня или вечерта. Наблюдавайте нощните светлини над Лас Вегас през 3 сутринта и ще останете изненадани. Ето и обещаните снимки:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_maps_1.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_maps_2.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_maps_3.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_maps_4.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_maps_5.png

(за да ги видите в по-голям размер щракнете върху избраната от вас снимка)

 

А уж само Google Earth бил удобен за потребителите, а ?

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

Настъпи момента да се научим на английски език.А това можем да сторим с включения речник в Encarta. Освен наличният "дикшанъри" (a.k.a Dictionary, речник) можете да разчитате и на чудесен речник на синоними,антоними и омоними, наречен Thesaurus Речниците са английско-английски.

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/encarta_dict_2.png

Грешите, ако си мислите, че инструментите за превод на текстове от един европейски език на друг липсват в отрочето на Microsoft. Напротив. Те присъстват и са изненадващо добри и точни. Можете да намерите чудесни преводи на цели фрази, изречения или конкретни думи и словосъчетания. Това е налично от меню Translations.

Всеки език има неправилни глаголи. Те присъстват и в английския. Както виждате по-горе от лентата имате достъп до пълния списък с неправилни глаголи техния превод, спрежения и склонения. Общо взето оставам с положителни впечатления относно речника. Разбира се не е Oxford, но не бива да се пропуска и да се подценява. Тези два речника (тълковния и английско-английския) са само част от инструментите в Microsoft Student with Encarta 2008, с чиято помощ да научите английската граматика и реч. Оставам на вас да намерите останалите инструменти, тъй като статията ми ще стане прекалено дълга и още по-скучна.

Малко картинчици тук:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_dict_1.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_dict_2.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_dict_3.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_dict_4.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_dict_5.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_grammar.png

(за да ги видите в по-голям размер щракнете върху избраната от вас снимка)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/math_1.png

Ако мислите обаче, че само хората, занимаващи се с хуманитарни науки биха се радвали да имат Microsoft Student 2008 with Encarta се лъжете!

Продуктът включва и много, но наистина много полезен инструмент (програма) в себе си, а именно - Microsoft Math. Този математически софтуер се продава и отделно от Енкарта ако ви потрябва...

 

Нека пристъпим към същността. Отваряме програмата от старт менюто и ето какво виждаме:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.math_2.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

Горната снимка е от стартовия екран на програмата. Вдясно виждаме калкулатор, а вляво е работното поле. В неговата горна част се показват резултатите от това, което сме написали като уравнение или задача в долната част. Заповядайте и нагледен пример за един финален резултат на някакви примерни "сметки":

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.math_worksheet_1.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

Сега нека задълбая малко по-надълбоко в програмата и ви разкрия нейните плюсове. Разбрахме вече за калкулатора вдясно и неговия удобен и приятен интефейс. Надявам се напълно да откриете неговата функционалност, защото той има какво да разкрие на потребителите...

Освен калкулатора има и друг удобен инструмент, наречен Math Tools:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/math_3.png

 

От него ще имате възможността да изберете дадени готови уравнения или формули или просто да промените една единица в друга (да речем сантиметри в дециметри). Това е вече наистина полезно за всички математици, защото съдържа не малко информация. Нека ви демонстрирам част от възможностите на този инструмент. Избираме Formulas and Equations ( прев. "Формули и уравнения"), от падащото меню избираме алгебра и се насочваме към една много важна формула за уравнения, а именно:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/math_4.png

 

Кликваме на Plot this Equation, за да я използваме на нашия виртуален работен (кариран) лист.След това избираме отдясно да бъде представена в една графична функция и виждаме резултата:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.math_5.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

Няма да пиша повече за този инструмент, защото той е главно с практическа насоченост и вие сами трябва да го разузнаете. Мисля, че споделих и разясних на вас най-важните му опции. След като ги узнаете от мен, останалото няма да ви представлява особена трудност. Представям ви все пак още малко снимки/картинки от Microsoft Math, за да добиете още по-широка представа за неговите възможности:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/math_logarithms_1.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/math_constants_1.png

---------------------

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/math_tools_button_2.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

 

"Деца не се блъскайте - сладолед ще има за всички!"

 

"Сладолед" има и в новия продукт на Microsoft, който има специално местенце за нашите "малки", но така ценни "вдъхновения"... Точно така - за децата!

Когато запишете Microsoft Student 2008 with Encarta получавате и детската версия на енциклопедията за най-малките - Encarta Kids. Нежни и топли цветове, чудесен интерфейс и всичко това е предназначено за американските чада.

Но разбира се тази енциклопедия може да се използва и от малки, невръстни любопитни българчета, тъй като могат да научат и тренират своя английски език, посредством чудесно предадената информация, предназначена за тях.Има и трети вариант - цялото семейство да научи малко от тази детска енциклопедия, защото повярвайте ми - ние, порасналите деца можем да научим много от тях (справка - 'Това го знае всяко хлапе").

И наистина всеки любопитен родител може да се информира от съдържанието на Encarta Kids, за да предаде информацията на дето си (например).

Сега да се спрем на самата енциклопедия. Енциклопедията за деца, подобно на своя "баща" :giggle: е богат мултимедиен източник на информация. Вижте като за начало главния екран на програмата:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_kids_main.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

На пръв поглед се забелязва наистина приятния интерфейс и големите цветни бутончета, които между другото "извъняват", т.е. възпроизвеждат различни тонове, подобно на някаква играчка. Наистина добре пипнато главно меню, Microsoft :thumbsup:

 

Реших първо да използвам търсачката. В полето search написах monkey (прев. маймуна). Ето и резултатите:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_kids_search.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

Виждаме, че ни отвори страницата за Mammals (прев. бозайници). В дясно имаме картинки, които показват съответни животни. Дотук всичко е ясно и подредено. Продължаваме нататък. Кликваме върху бутон Read Article (прев. "Прочети статия") и избираме да прочетем повече информация за животинките. След броени секунди пред невинните детски и любопитни очи се показва нова виртуална страница, пълна с много информация:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/s.encarta_kids_info.png

(за да видите снимката в по-голям размер щракнете върху нея)

 

Отдясно виждаме текста на статията, но е по-интересно дясната част, в която виждаме различни картинки на членове от животинското царство на бозайниците:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/encarta_kids_extras.png

 

На тези картинки, можем да "чуем", видим или да поиграем различни игри с образователна цел, напр. "Птица или бозайник" и др., които очаквам да намерите сами !

 

Това разбира се не е всичко. В горния десен ъгъл на страницата "Mammals", ще намерите бутон Look Pictures (прев. "Виж картинки"). Това е може би най-големия плюс на детската енциклопедия. Веднъж, щом кликнете на този бутон ще се отвори нова страница, в която симпатичен глас, на фона на различни картинки на мечки и птици, обяснява с лесен английски различна информация за бозайниците. Наистина всички статии за животни и др. раздели от енциклопедията изобилстват с подобни екстри, които спомагат за научаването на повече информация за средата, която ни обкръжава, подходяща за детското съзнание, не натоварваща и отпускаща, като детската усмивка.

Трябва да призная, че съм наистина впечатлен от Microsoft. Encarta Kids e точно това, което трябва да бъде - неангажираща и лесна за употреба и напълно готова да задоволи нуждата за знания на малчугана, гледащ странно в монитора...

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

 

Време е за финал приятели, познати и потребители на Softvisia. Един наистина тъжен финал, тъй като трябва да кликна на големия червен хикс в горната страна на екрана, а хич не ми се иска да затварям това мултимедийно чудо, наречено Microsoft Student with Encarta 2008. Такива приятни неща можем да научим от Енкарта, като започнем за информацията за червените мравки, минем през така важните динозаври и завършим с така важната за нас, мила и китна родина България. Звездните карти, анимираните игри с животинки за най-малките потребители на Енкарта, четенето на цитати от Зигмунд Фрой ( например любимия ми"След 30 години изучаване на секса и жените не можах да си отговоря на един прост въпрос - "Какво искат жените?") и наблюдаването на светлините над Мелбърн - незабравими наистина и много приятни моменти.

Да отклоня малко лиричната част. Ако гледам реално на нещата в Britannica 2008 има много повече статии, но аз бих оценил програмите по следния начин - 9/10 за Британика и 8.5/10 за Енкарта. Двете енциклопедии ги поставя на везната, тъй като предлгат сходни функции, въпреки че ако търсите повече видео мултимедия и фукнционалност трябва да изберете Енкарта, а ако информацията за вас е на 1 място, то тогава се замислете и за Британика. Плюс това можете да си купите и двете енциклопедии и да ги запишете на вашата система - няма да заемат много място, имайки предвид, че все повече потребители си купуват все по-големи харддискове. Смятам, че всеки един човек трябва да има записана поне една от енциклопедиите на компютъра си - не се знае, кога ще му потрябва.

Мисля, че това е всичко. Мисля, че няма какво повече да споделя с теб, скъпи читателю. Пожелавам на всички ви приятно четене! Чувствайте се свободни да коментирате и оценявате труда ми :)

http://pics.softvisia.com/design/pics/5132/_za%20opisaniqta_1.gif

Автор: Иван (mutha). Правата върху това мнение са притежавани от мен и екипа на Софвизия! Забранявам всяко копиране на части от материала ми по други форуми/интернет медии!

 

Искренни благодарности и поздрави към IVAN, затова, че ми асистира повреме на работата върху статията! Благодаря и на Милен затова, че ни радва и държи форума на световно ниво, така, както трябва да бъде!

Link to comment
Сподели другаде

  • 8 months later...
В "тъмните дебри на интернет", ако ме разбирате :crosseyes1: :giggle: излезе и новата версия на енциклопедията, а именно - 2009. Когато мога, ще редактирам първия си пост, добавяйки нова информация, а може и да направя ново ръководство :).
Link to comment
Сподели другаде

В "тъмните дебри на интернет", ако ме разбирате :crosseyes1: :giggle: излезе и новата версия на енциклопедията, а именно - 2009. Когато мога, ще редактирам първия си пост, добавяйки нова информация, а може и да направя ново ръководство :).

:blink: Рано излиза ми се струва 2009-ката.. ще трябва да я вида, но не мисля че се различава много от `08.

Скоро да чакаме и Британиката :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Мина доста време, а още повече дървета бяха отсечени в Рила... Както и да е. Важното е, че искам да напиша ново ревю, този път за Encarta 2009 и бих искал да се заема с него следващата седмица. Просто известявам за да имаме повече яснота.

 

Ако вече има такова ревю , то тогава не пречи и аз да добавя малко инфо :P

 

 

@ivanmar: МаааааарРРР! Хареса ли ти пицата? :D

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...