Jump to content

Новини: Учени доказаха ползата от пиенето на бира след спорт и работа


Препоръчан пост

0,5-0,6 литра бира след тежки физически натоварвания, възстановяват по-бързо и по-добре водния баланс в организма

След серия от тестове, изследователски екип от испанския Университет на Гранада, установи, че 0,5-0,6 литра бира след спортни упражнения или тежки физически натоварвания, възстановяват по-бързо и по-добре водния баланс в организма, отколкото обикновената вода, пише британското издание The Daily Mail.

Според учените, захарите, солите и СО2 от газировката на бирата, помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Освен това въглехидратите, които съдържа пивото, възстановяват изгубените по време на физическите усилия калории.

Ръководителят на изследователския екип, професорът от Факултета по медицина Мануел Гарсон (Prof. Manuel Garzon), уточнява, че в продължилите няколко месеца изследвания са участвали 25 студенти-доброволци, които били карани да бягат по “степ-пътечка” при температура от 40 С°, докато не се почувстват на границата на изтощението.

След края на упражнението били измервани степента на обезводняване на организма, нивото на моторните функции и способността за концентрация на всеки от изследваните. След това половината студенти изпивали по една бира, а контролната група – същото количество вода, след което всички можели да пият неопределено количество вода. Повторните изследвания показали, че пилите бира са възстановили баланса на течностите в организма си много по-добре, отколкото пилите само вода.

Обикновено за час интензивна физическа активност, човек губи средно около 1 литър вода, посредством изпотяването. В тази връзка, испанските учени препоръчват консумирането на умерени количества бира – половин литър за мъжете и 0,25 л. за жените дневно, като част от оптималната диета за атлетите.

 

Източник: http://bgfactor.org/logo_big.gif

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Eто и продължението:

Спортът и спиртът са еднакво полезни за сърцето

 

Спортуването и алкохола предпазват еднакво добре от сърдечно-съдови заболявания, пише официалното издание на Европейското общество по кардиология.

Учени твърдят, че алкохола е почти толкова ефективен при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, колкото редовното спортуване, пише ВВС. Това показват резултатите от изследване проведено от международен екип от учени и публикувани в януарския брой на списание European Heart Journal – офицално печатно издание на Европейското общество по кардиология.

Медиците в продължение на 20 години наблюдавали 12 хиляди мъже и жени и достигнали да извода, че умерената употреба на спиртни напитки значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. При хората, които изпиват от една до 14 дози алкохол (една доза е равна на 10 милилитра чист спирт) шанса да имат проблеми със сърцето е с 30 процента по-малък от тези, които не водят активен спортен живот и не пият.

Освен това се оказва, че спортуването не е много по-ефективно от употребата на алкохол при борбата с болести на сърцето. От трезвениците, при тези, които се заниват активно със спорт вероятността за сърдечно-съдови проблеми намалява с от 31 до 33 процента.

Най-щастливи в това отношение се оказва, че са физически активните хора, които не отказват употребата на алкохол. Според резултатите от изследването, при тази категория хора вероятността от възникване на сърдечно-съдови заболявания намалява с 50 процента.

Учените предполагат, че употребата на алкохол предизвиква подобен ефект благодарение на увеличаването на “добър” холестерин в кръвта, а също и разреждането на кръвта, което намалява риска от образуване на тромби.

 

Източник: http://bgfactor.org/logo_big.gif

 

:beer:

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...