Прехвърляне към съдържание


Снимка

Технологията на двуслойните носители


 • Моля, влезте, за да отговорите
5 отговора по тази тема

#1 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 28 February 2006 - 08:12

Мястото на двуслойните DVD-та в историята

DVD (Digital Versatile Disc - дигитален многостранен диск) си заслужава името. Това е така, защото тези дискове позволяват съхранението на информация под различни формати (видео, компютърна информация, музика и др.) и приема множество формати, за да може да се адаптира към съдържанието, което бива записвано върху него и същевременно запазва физическата си форма на 4.5" (12 см) диск.

В зависимост от това, как искате да използвате даден DVD диск има няколко подфамилии на този тип медиа:

Публикувано изображение

Като допълнение към тези подфамилии, DVD формата използва множество стандарти, за да определи размера на записваната информация. Има четири стандарта:

Публикувано изображение

До скоро, стандартите, различни от DVD5 бяха използвани само за DVD video и DVD-ROM. Всичко това обаче се променя вече, с появата на DVD9 в полето на DVD дисковете. Истинската революция е в появата на двуслойните носители. При DVD Video дисковете, това увеличава капацитета от 4.5 GB до 8.5 GB. Това е доста революционно, особено като се има в предвид че първите DVD записвачки излязоха само преди две години и тогава производителите обявиха, че двуслойната технология е невъзможна. Основната изследователска работа беше извършена в сферата на празните носители. Всъщност почти нищо не се е променило по отношение на хардуера на записвачките - оптичните глави са едни и същи. Единствено фърмуеъра и част от електронните платки в записвачките са се променили, така че да могат да работят със два слоя и да имат допълнителна възможност за коригиране на грешките при тази технология.
Двуслойните носители: най-новата технология

Наред с подобренията в скоростта, формата "+" при DVD дисковете още веднъж е победител. Това се дължи главно на броя на производителите, които са участници в DVD+RW съюза. По този начин, Pioneer беше почти сам при създаването на продуктите и утвърждаването на стандартите от DVD форума. Междувременно всички, които работиха върху подобряването на DVD+RW формата, имаха активно участване в утвърждаването на новите стандарти. По този повод, в момента само дискове, които могат да бъдат записани само веднъж (+R) могат да спечелят от новата двуслойна (DL) технология. Записвачките, които могат да работят с тази технология имат следните логота:

Публикувано изображение
Как работи?

Истинското предизвикателство за разработващия екип беше да се създаде двуслоен диск, който да бъде съвместим с различните записващи и четящи устройства. Както стандартните дискове, DVD дисковете са дебели 1.2 мм, но докато едно CD се състои от единичен блок, DVD-то се състои от два диска с дебелина 0,6 мм прилепени един към друг. За да бъдат произведени тези дискове, няколко последователни слоя са подредени според следната диаграма:

Публикувано изображение

При двуслойните DVD дискове, последователните слоеве са леко различни:

Публикувано изображение

Основния проблем е в откриването на междинен R0 отразяващ слой (в червен цвят на диаграмата), който би бил достатъчно прозрачен, за да позволява на лазерният лъч да преминава към втория слой L1, но същевременно и достатъчно отразяващ, за да позволи информацията, която се съдържа в първия слой L0 да може да бъде прочетена. За да могат да бъдат съвместими със стандартните двуслойни DVD-ROM (или DVD Video) устройства, съответните слоеве (R0 и R1) трябва да имат отразителна сила поне 18%. В същото време, за да бъде съвместим с DVD стандарта, R0 слоя трябва да пропуска поне 50% от лазерния лъч (за четене и запис). Това означава, че съществува много тясна граница, в която да се работи. За да бъде постигнат този резултат, слоят R0 се състои от сребърна сплав (смес) и формата на записваните дупки беше оптимизирана. Разделителният слой е с дебелина само 55 µm и служи за физическото разделяне на двата слоя. Когато диска се чете или записва, лазерният лъч може лесно да бъде концентриран върху който и да е от двата слоя чрез нагласянето на фокуса на лещите.

Точно както при четенето на двуслоен DVD video диск, записа в този режим следва диаграмата по-горе. Записването започва в центъра на DVD диска върху първия слой и когато достигне външния край на диска, визьора на лещата променя фокуса, за да може лазера да достигне втория слой. Записа започва наново, но този път от външната страна на диска към центъра.

Чрез използването на тази технология е теоретически възможно да бъдат съхранени до 8.5 GB върху единичен диск. На практика, могат да бъдат съхранени точно 7.96 GB. Във видео режим, можете да запишете четири часа видео информация в DVD качество и до 16 часа видео информация във VHS качество. От друга страна, когато превключвате в двуслоен режим на запис, скоростта пада до 2.4x.
16x: Последното направление?

Въпреки, че са се отдали на двуслойната технология, производителите не са забавили своя поход към постигането на все по-високи скорости на четене и запис. Както обикновено, формата "+" води в тази битка. Максималните скорости в монета са 16x при +R дисковете. При -R тази скорост остава все още 8x, докато при презаписваемите дискове скоростта е само 4x и за двата формата (DVD-RW и DVD+RW).

Всички са съгласни, че с 16х е достигната максималната скорост. При тази скорост диска се върти с около 10 000 оборота в минута и записвачката достига физическите си ограничения. Съществуват сложни механични системи, които могат да стабилизират DVD диска и да ограничат вибрациите, но тяхното внедряване ще повиши значително производствената цена. По този начин продажната цена ще бъде доста над възможностите на тези пазари.
Автор: Roland Marianna
Оригинална статия: Double-layer: The Latest Technology
Всички права върху превода са запазени!
Превод: Милен Метев (Tragedy)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#2 Neuton Gimic

Neuton Gimic

  Космополит

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 436 мнения
 • Живущ в:София

Публикувано: 08 March 2006 - 18:22

Въпреки това все още използването на дву-слойни DVD-та е неизгодно - едно двуслойно DVD е над 10 лв., за същата цена мога да си купя поне 3 обикновени DVD-та по 4.5GB и да запиша много повече информация.
От демокрацията още никой не е избягал жив...

Роднинството е тоталитаризъм - нямаш право на избор, но е истинско и вечно!... Приятелството е демокрация, но колко трае? (Радой Ралин)

#3 vincenzo

vincenzo

  Thirsty for sciences

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 302 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Пловдив

Публикувано: 30 March 2006 - 20:43

Може да си намериш двуслойно DVD за 6 лв. , но малко се самнявам,поне така са ми казвали ;) . Не съм запознат изобщо с тази технология,но и аз предпочитам да си купя 3 обикновенни DVD-та,чисто и просто,та дори и по-изгодно!
Публикувано изображение
Публикувано изображение

#4 korn

korn

  korn fan

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 20 мнения
 • Живущ в:Silistra

Публикувано: 06 April 2006 - 00:04

едно обикновенн ДВД диск не стува повече от 1-1,50лв
Един двуслоен диск е може би 8-9лв. Наистина е много неизгодно да си купуваш такива дискове освен ако не имаш някаква много голяма причина!

#5 QuePasa

QuePasa

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 20 мнения

Публикувано: 15 April 2006 - 19:16

Наистина,за в момента няма изгода от тези двуслойни дискове.Но,да видим как ще се развият технологийте след 2-3 години.

#6 ostavime

ostavime

  31-ва титла!

 • Banned
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 130 мнения

Публикувано: 16 April 2006 - 18:04

Обърнахте го на разговор и спор какви са цените на дисковете! Нека всеки сам си прецени кое е по-изгодно за него.
Аз искам да поздравя Милен за положения труд. Много полезна информация за една бързо навлизаща технология.
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители