Jump to content

Ревю и наръчник за работа с Encyclopaedia Britannica 2008


Препоръчан пост

Encyclopedia Britannica 2008

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika.jpg

Какво представлява Encyclopedia Britannica 2008?

Encyclopaedia Britannica 2008 е една от най-добрите компютърни енциклопедии, правени някога. В нея можете да намерете доста полезна информация, за почти всички - кой е роден на тази дата, какво е станало преди няколко години или пък преди милион и т.н. Според производителите в самата енциклопедия има: 82 929 статии/47 061 927 думи, около 20 000 снимки, 1 656 карти, около 1 000 клипа, много Интернет линкове, речника му също има доста думи за превод. В статията си, ще ви запозная с най-полезните функции на тази "малка" енциклопедия, обяснени с няколко думи.

 

 

Ще тръгне ли на моя компютър и колко струва?

 

Струва 30-35 долара, което за такава енциклопедия си е доста евтино. Изискванията й не са много големи.

За Windows:

* Microsoft® Windows® 2000, XP, or Vista

* Pentium III® or equivalent processor

* 512 MB RAM

* 1.3 GB free hard-drive space (3.5 GB for Full installation)

* DVD-ROM drive

* 1024x768 resolution, 16-bit color

* Sound card and speakers recommended

* Printer recommended

* Internet access recommended

За Macintosh:
* Mac® OS 10.4.x w/ Java 1.5

* PowerPC G5 or Intel Core processor

* 512 MB RAM

* 1.3 GB free hard-drive space (3.5 GB for Full installation)

* DVD-ROM drive

* 1024x768 resolution, millions of colors

* Sound card and speakers recommended

* Printer recommended

* Internet access recommended

 

Инсталация и първи поглед

 

1) Инсталацията няма да я описвам, защото няма нищо трудно в нея. Мога да отбележа, че при мене ( Pentium 5, 2.66 Ghz, 1 GB RAM ) се инсталира за около час.

 

2) При първото стартиране на програмата, ще ви се покаже този прозорец.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika1.png

 

От където избирате, коя част от енциклопедията да пуснете. Тя е разделена на три части: Britannica Elementary Library - информация добре подредена и специално за за деца от 6 до 10 години, Britannica Student Library - тука информацията е за по-напреднали ученици, за възраст между 10 и 14 години, и Encyclopedia Britannica 2008 - която е за най-напредналите и съдържа всичките статии и картинки.

С поставянето на тикче на "Remember my selection" вие задавате на енциклопедията да стартира само тази част от нея, която сте пуснали предишния път/първия път.

Аз ще разгледам колкото мога пълната част на енциклопедията - Encyclopedia Britannica 2008.

 

3) Вече сте стартирали енциклопедията и тя изглежда така.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika2.png

 

Кое бутонче и меню за какво е?

 

1) Обяснение на по главните бутони.

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika3.png - С този бутон се връщате на предишната страница/статия, в която сте били.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika4.png - Отивате една страница/статия напред, ако сте връщали с бутона Back

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika5.png - Отивате в началния изглед на енциклопедията.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika6.png - С този бутон отивате в секцията, наречена "Explore". Място, където можете да прочетете за "Великите Умове", "Класическата Музика", подробности за всички държави, да разгледате най-големите събития от всяка година или да разгледате клипове на различна тематика.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika7.png - Това е речника на енциклопедията, който може да ви помогне с значението на доста английски думи.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika8.png - Прехвърля ви към Атласа. Място, където можете да видите карта на целия свят, отделни континенти, държави или местности. Можете да видите карти за надморската височина, температурите и какви ли още не. Оставам на вас да видите :P

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika9.png - Може би една от най-добрите екстри на тази енциклопедия. Избирате някоя категория, примерно "Архитектура" и можете да видите как се е развила от хиляди години преди Христа до сега!

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika10.png - Тази част пък е уникална, в нито една друга енциклопедия не можете да я намерите. Място, където може да се лутате само. Защо ли? Защото след като изберете категория ви дава голям избор за неща свързани с тази категория, изберете пак нещо и то пак ви предлага сходни неща. Доста полезно, ако търсите нещо от дадена ера примерно, а не знаете името на автора/писателя или т.н.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika11.png - Това е "Работното Място". Можете да събирате на едно място всичко което ви трябва за даден проект и след това да го направите е едно.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika21.png - Опцията е активна само в частите Britannica Elementary Library и Britannica Student Library на енциклопедията. И помага на учениците да намерят всичко, което ми трябва в доста по-удобен и приятен вариант.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika12.png - Да сте с последната версия на тази уникална енциклопедия.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika13.png - С този бутон можете да смените между трите вида на енциклопедията, описани в Инсталация и първи поглед. 2)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika14.png - Тази част пък е уникална, в нито една друга енциклопедия не можете да я намерите. Място, където може да се лутате само. Защо ли? Защото след като изберете категория ви дава голям избор за неща свързани с тази категория, изберете пак нещо и то пак ви предлага сходни неща. Доста полезно, ако търсите нещо от дадена ера примерно, а не знаете името на автора/писателя или т.н.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika15.png - Може би една от най-добрите екстри на тази енциклопедия. Избирате някоя

категория, примерно "Архитектура" и можете да видите как се е развила от хиляди години преди Христа до сега!

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika16.png - Това е "Работното Място". Можете да събирате на едно място всичко което

ви трябва за даден проект и след това да го направите е едно.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika17.png - С този бутон отивате в секцията, наречена "Explore". Място, където

можете да прочетете за "Великите Умове", "Класическата Музика", подробности за всички държави, да разгледате най-големите събития от всяка година или да разгледате клипове на различна тематика.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika18.png - Прехвърля ви към Атласа. Място, където можете да видите карта на целия

свят, отделни континенти, държави или местности. Можете да видите карти за надморската височина, температурите и какви ли още не. Оставам на вас да видите :P

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika19.png - Това е речника на енциклопедията, който може да ви помогне с значението на доста английски думи.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika20.png - Бутон, който ви праща на място, където можете да закупите енциклопедията.

 

 

1) Обяснение на менютата.

 

Меню File:

Save as... - Запаметява мястото, където сте в момента на натискане на бутона в HTML формат. Бърз бутон за опцията - Ctrl+S.

Register - Позволява ли да регистрирате продукта, онлайн или с имейл.

Shop a Britannica - Праща ви на адрес, от които можете да закупите енциклопедията.

Update Center - Праща ви в място, където след като въведете вашия имейл, ще ви се пращат всички обновявания на тази чудесна енциклопедия. Бърз бутон за опцията - Ctrl+U.

Proxy Settins - Позволява връзката ви да бъде скрита за прокси.

Print... - Принтирате страницата, в която сте. Бърз бутон за опцията - Ctrl+P.

Print Preview - Можете да видите, как ще изглежда нещо преди да го принтирате.

Exit - Излизате от енциклопедията. Бърз бутон за опцията - Ctrl+Q.

 

Меню Edit:

Copy - Копирате снимката или текста, който сте маркирали. Бърз бутон за опцията - Ctrl+C.

Find... - Отваря ви се прозорче, което ще ви помогне да търсите по-лесно в дадена статия. Бърз бутон за опцията - Ctrl+F.

Select All - Маркира цялата статия, в която сте намирате. Бърз бутон за опцията - Ctrl+А.

 

Меню Controls:

Change Library... - С този опция можете да смените между трите вида на енциклопедията, описани в Инсталация и първи поглед. 2). Бърз бутон за опцията - Ctrl+L.

Close currect tab - Затваря таб, в който сте. Бърз бутон за опцията - Ctrl+W.

Close all other tabs - Затваря всички останали табове, освен този в който сте. Бърз бутон за опцията - Ctrl+Shift+W.

Back - С този опция се връщате на предишната страница/статия, в която сте били. Бърз бутон за опцията - Ctrl+Left.

Forword - Отивате една страница/статия напред, ако сте връщали с бутона Back. Бърз бутон за опцията - Ctrl+Right.

Preferences... - Отваря ви прозорец, в който да изберете: размера на буквите, дали да има табове или не, с кои от вариантите на енциклопедията да почва и т.н. Бърз бутон за опцията - Ctrl+N.

 

Меню Bookmarks:

Add to Bookmarks - Добавяте статията/страницата, в която сте към "Любими". Бърз бутон за опцията - Ctrl+B.

Manage Bookmarks... - Управлявате вашите "Любими" страници/статии, като можете да добавяте нови или да премахвате стари.

 

Меню Notes:

Show Annotated Articles... - Показва статиите, за които сте оставили някакви бележки или корекции. Бърз бутон за опцията - Ctrl+M.

 

Меню Workplace:

Open Workplace - Отваря ви "работно място", където можете да правите свои проекти от вече запаметени статии.

Open Project - Отваря ви даден проект.

Add to Project - Добавя дадена статия към ваш проект.

Go to - Праща ви директно при някой от вашите проекти.

 

Меню Help:

About - Дава информация за точната версия на енциклопедията.

Britannica 2008 Help - Отваря ви прозорче с пълна информация за енциклопедията и нейните опции. Бърз бутон за опцията - F1.

Merriam-Webster's Pronunciation Guide - Показва ви всичките знаци от английската азбука как се произнасят.

Online Technical Support - Онлайн място, където можете да зададете въпроси за продукта.

 

 

 

Как да търся?

 

За всеки сайт, форум или софтуерно приложение е най-важно търсенето. Колкото по-удобно и оптимално е направено, толкова по-добре ще е са самите потребители. В Encyclopaedia Britannica 2008 търсачката изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika22.png

 

За да търсете, трябва да въведете дума в полето за търсене и след това да натиснете бутона "Go" или "Enter", бутон от клавиатурата ви. Ако натиснете надписа "Advanced Search" ще се появи прозорче, в което ще можете да избирате как да търсите: само в заглавието на текста или в статията, да търсите цяла дума или част от дума и т.н.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika23.png

 

Много удобно, е че докато пишете думата ви излизат предполагаеми резултати или ако напишете дума, която не може да се намери, тя ви се маркира в червено.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/britanika24.png

 

Резултатите от търсенето, ви ги изкарва в категории: картинки, мултимедия и статии.

 

Финални думи

 

Нещо, което може да ви впечатли в тази така или иначе уникална енциклопедия е табовото разположение на отворените неща. Което е в голям плюс, защото можете лесно и бързо да отивате в една статия в друга, която сте чели преди. Разбира се важно е и съдържанието, което тук въобще не липсва.

 

Финален поглед

 

Тъй като енциклопедията е наистина голяма и ще ми трябват наистина много страници да я опиша и то само най-важните неща, ви предоставям шотове от различни части на енциклопедията:

(за да ги видите в по-голям размер щракнете върху избраната от вас снимка)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika25.png http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika26.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika27.png http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika28.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika29.png http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika30.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika31.png http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika32.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika33.png http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika34.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika35.png http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika36.png

 

http://www.softvisia.com/users/ivan/Britannica/s.britanika37.png http://www.softvisia.com/users/ivan/Britannica/s.britanika38.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika39.png http://pics.softvisia.com/design/pics/4662/s.britanika40.png

 

Правата върху това ревю(наръчник) принадлежат на автора IVAN(Иван Маринов) . Копирането на цялата статия или част от нея става само, ако се допитате до автора й и той Ви разреши!

Link to comment
Сподели другаде

Някои пробва ли е? Заслужава ли си?

Аз съм я пробвал и си заслужава, но предпочитам Microsoft Student with Encarta Premium 2008, поне на мене дизайна и начина на даване на информацията ми харесва повече.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...