Jump to content

Видео конвертиране за начинаещи - От flash към видео


Препоръчан пост

Предполагам, че повечето от вас знаят какво е флаш (Flash), но все пак ще поясня с няколко думи, че става въпрос за широко разпространен мултимедиен формат за възпроизвеждане както на векторна, така и на растерна графика. Flash поддържа видео и аудио , както и различни скриптове за изпълняване на определени действия или функции. Този формат много често се използва в интернет разработки заради гъвкавостта си, големите възможности които предлага и малкия си размер.

Едва ли има потребител, който да не е срещал различни филмчета, картички или забавни игри и анимации, които да са под формата на флаш с разширение “.swf”. Важна подробност е, че за да възпроизвеждате подобни файлове трябва да имате инсталиран допълнителен Flash Player.

Понякога замисляли ли сте се дали е възможно да конвертирате дадено флаш филмче в обикновен видео файл с разширение “.avi” например? Подобен процес би могъл да има редица положителни страни, които в определени случаи да са ви от полза. Ако конвертирате “.swf” файл в “.avi” клип ще можете да го възпроизвеждате и на машини, на които няма инсталиран Flash Player. Някои Flash Player-и нямат възможност за превъртане напред и назад и трябва да изчаквате дори да искате да видите само определен момент. Подобно нещо не би било проблем ако файла е във видео формат. Освен това за хора, които нямат познания за работа с Flash, обработката на видео файл би била много по-удобна. Така например значително по-лесно ще можете да изрежете само част от видео фимчето и в последствие да го дообработите, конвертирате в трети формат или каквото желаете.

Ако вие сте от потребителите, на които подобен процес на конвертиране би бил от полза и се интересувате дали е възможен и как точно можете да го извършите, тази статия ще ви е от полза.

 

На пръв поглед подобно конвертиране не изглежда лесна работа и може би част от вас се притесняват, че няма да се справят. Ще ви трябва специфичен софтуер, който за съжаление в повечето случаи е и платен. Разбира се има и безплатни алтернативи, но при някои от тях се налага допълнителна обработка на новополучения видео файл след конвертирането, други не винаги постигат желания резултат, а трети са просто по-сложни за употреба. Не трябва да се отчайвате обаче, защото сега ще ви представя една сравнително нова програма, която би била наистина чудесен избор.

Запознайте се с Anvsoft Flash to Video Converter.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4567/AFVC-front.png

 

Това е чудесен софтуер, отличаващ се с много красивия си и удобен за работа интерфейс, предлагащ възможност бързо да конвертирате flash файлове във видео такива. Програмата се предлага в безплатна “Freeware” версия и платена “Pro.” версия, като при безплатната са ограничени някои възможности за настройки, налични при “Pro.” варианта. Въпреки това смятам, че и “Freeware” версията би свършила много добра работа на масовия потребител, който не се нуждае винаги от абсолютно професионални резултати.

 

Официална страница: http://www.flash-video-converter.com/

Настояща версия: 1.12

Размер: 2.97 MB

Български интерфейс: Не

 

 

Ако приемем, че желанието е налице, не ни остава друго освен да се захващаме за работа, като за начало си набавим програмата. За ваше улеснение ще я намерите и на диска към списанието, както и на www.Download.bg.

 

Инсталацията е стандартна и няма да срещнете затруднения. След като стартирате програмата, ще се уверите колко лесен за работа е нейният интерфейс, като всички бутони за работа са разположени в долната част.

 

За да конвертирате желания от вас flash файл първо трябва да зададете изходните настройки. Това става от бутона “Option”, които се намира в дясната половина. Когато го натиснете в основния прозорец отгоре ще се покажат наличните възможности за настройка. Сега ще разгледаме всяка една от тях.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4567/OutputSettings.png

 

В първото поле “Output:” трябва да въведете пътя до директорията или папката, в която желаете да се записват новосъздадените видео файлове.

От “Profile:” се задава какъв формат точно да е бъдещият файл. Както споменах малко по-нагоре, при безплатната версия на програмата не са налични някои възможности и затова можете да посочите само вариант с разширение “.avi”. Това обаче не бива да ви притеснява, защото ако желаете видеото да е в друг формат можете да го конвертирате в последствие.

Сега нека разгледаме “Video” настройките, които са от ляво.

От полето “Codec” можете да избирате между “msmpeg4” и “msmpeg4v2”, като личния ми съвет е да посочите “msmpeg4v2”.

В следващото поле “Size” трябва да зададете размера на картината. Смятам, че най-удачно би било да се посочи “Original”, за да се избегне евентуално изкривяване или друг проблем с картината.

При полето “Bitrate” трябва да имате предвид, че колкото по висока стойност зададете толкова по-добро ще е качеството на полученото филмче, но това ще се отрази значително на размера. Затова бих ви посъветвал да зададете около 1000k.

За определянето на стойността в полето “FPS” има значение и какъв точно е флаш файла. За да се получи плавна картина трябва да зададете около 25, но ако самия “.swf” файл е по-бавен няма да има смисъл от подобна стойност и ако посочите 20 бихте постигнали не по-лош резултат при това с по-малък размер.

С това възможностите за видео настройки се изчерпват и сега ще преминем към дясната половина където са “Audio” настройките.

От първото поле “Codec” можете да избирате между “aac”, “ac3” и “mp2”. Имайки предвид, че за първите два варианта са необходими кодеци за възпроизвеждането им, може би най-практично би било да изберете “mp2”, за да избегнете проблем с възпроизвеждането на определен компютър.

От “Channel” задавате броя на каналите. Личният ми съвет е да посочите 2.

В полето “Bitrate” можете да посочите стандартна стойност от 128k, като според мен няма смисъл да е по-висока. Всъщност ако входящото качество на звука не е много добро, ще бъде по-практично да зададете по-ниска стойност, като по този начин намалите обема на видео файла.

При полето “Sample Rate” отново голямо значение има какъв е източникът на звука, но смятам, че няма смисъл да задавате повече от “44100”.

 

След като приключихте с всички изходни настройки остава само да конвертирате вашия “.swf” файл. За целта трябва да го изберете като натиснете бутона “File”, намиращ се в лявата половина. Когато го направите в прозореца отгоре ще се появи дървовидната структура на Windows Explorer и от там трябва да селектирате желания от вас файл. Щом го направите програмата автоматично ще започне да го възпроизвежда, като същевременно ще записва. Ако flash файлът предлага възможности за действия от ваша страна, можете да ги изпълнявате с мишката, като това коректно ще се запише. Не е необходимо да чакате флаш файла да се изпълни докрай, а когато прецените можете да натиснете бутона “Stop Record”, намиращ се до бутона “Option”. След като направите това програмата ще стартира процеса на конвертиране, като неговата продължителност зависи най-вече от продължителността на записа. Когато този процес завърши програмата автоматично ще отвори папката, която сте посочили като изходна и там ще бъде новосъздаденият видео файл. Ако искате да направите още записи е достатъчно да натиснете големия бутон (“Play and Record”) по средата на програмата, за да се стартира отново флаш файла и неговото записване. Можете да възпроизведете самия flash и без да го записвате, като натиснете бутона “Play”, намиращ се от ляво на големия. Ако например искате да запишете само част от флаш-а, го пуснете само да се възпроизвежда и когато дойде момента, който желаете да запишете натиснете бутона “Record”, намиращ се от дясно на големия (същия бутон в последствие става на бутон “Stop Record”).

В левия ъгъл на програмата има бутон изобразяващ буквата “i”, при натискане на който ще се покаже прозорче с информация за програмата. В десния ъгъл се намира бутонът “MENU”, от който можете да получите допълнителна помощ за работа с програмата, да отворите официалната страница в интернет или да проверите дали има налична нова версия.

 

 

 

Това накратко е начинът на работа с Anvsoft Flash to Video Converter. Предполагам се убедихте, че няма нищо сложно в конвертирането от флаш във видео. Разгледаната от нас програма безспорно е един добър проект, с който са се заели разработчиците й. Въпреки, че наличните възможности в безплатната версия не са много, смятам че нищо не пречи да изпробвате този софтуер и да проверите дали ще постигнете желаните от вас резултати. Забавлявайте се и приятно конвертиране!

 

 

Автор на ръководството: Стефан Бъчваров

Всички права върху ръковоството за запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

 

Специални благодарности на Night_Raven за помощта!

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...