Jump to content

Кои програми не харесвате и защо?


Препоръчан пост

Your Uninstaller не прави нищо различно от това да стартира оригиналния деинсталатор, след което да сканира регистратурата за някакви редове, които в повечето случаи са безобидни, и накрая да изтрие папката на програмата в Program Files. Неща, които всеки може да направи ръчно, а едното от тях е и безсмислено. Работил съм с програмата. Не казвам, че е бъгава или че не става за нищо, защото все пак върши нещо, но я намирам за тотално излишна. Имах проблем с една програма, но не помня коя, и Your Uninstaller само ми сви рамене. Това беше последната капка. Уверих се, че програмата е просто посредствена и на практика не прави нищо особено и я разкарах. Това беше преди доста време. Ползвал съм и други деинсталатори и от тях не съм бил доволен. Считам искането на пари за подобен софтуер за нещо невероятно нагло. Тук се абстрахирам от факта, че българинът не би платил пари за софтуер, ако ще 1 лв. да е, но предпочитам да си купя Acronis True Image, която е близка като цена спрямо подобни доста дредбни програми със съмнителна ефективност. Като се замисля колко програми имат близка цена със сериозни продукти като тези на Acronis например, но на практика не вършат нищо смислено.

 

Колко хора пюят по ffdshow? Повечето дори не знаят какво е. Те инсталират там някакъв пакет с кодеци и се вълнуват да гледат филми, друго не ги интересува. А болшинството от останалите, които знаят, си го харесват. Плюещите ffdshow сме малко.

ffdshow е бъгав за декодиране и бъгав на квадрат за компресиране. Защо мислиш излизат версии през няколко дни. Оправят едни бъгове, вкарват нови. По форумите е тъпкано с най-различни проблеми с ffdshow, особено за компресиране. Windows Movie Maker например е една от програмите, която не може да се разбере с ffdshow. Дори в SoftVisia имаме случаи на инсталиран пакет с кодеци с ffdshow и наличие на проблем при работа с Windows Movie Maker. След деинсталация на пакета и инсталация на пакет с DivX и XviD вместо ffdshow проблемът изчезва и всичко работи нормално. ffdshow не е лек декодер. Оригиналният ffdshow на celtic_druid беше по-лек декодер, но той е изоставен отдавна. Новото поколение ffdshow е по-тежък от декодерите на DivX и XviD. ffdshow имаше и проблем с Crystal Player по едно време. Въобще не се харесваха. При един познат с вградена видео карта явно имаше пък конфликт с драйверите една от версиите на ffdshow, защото с който и плеър да пуснеше филм, компютърът се рестартираше все едно е натиснат бутонът reset. След инсталация на по-нова версия на пакета с кодеци (и съответно по-нова версия на ffdshow) проблемът изчезна. Има и още доказателства колко бъгав и нестабилен е ffdshow.

Претъпкан е с настройки, 90% от които са ненужни. Основните методи за премахване на артефакти от видео потоците си ги има и в отделните декодери на DivX и XviD: deblocking и deringing. Всичко останало е малко или много излишно. Има замазване на картината, което заличава някои дефекти, но пък унищожава детайлите на изображението. Лично аз не обичам прекалено много след-обработка. Трудно е да се оправи изображение на даден филм, ако не е компресирано добре.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 34
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Между другото съм съгласен с теб, но DivX е платен, а и не съм открил друга програма за извеждане на субтитри, която да действа както трябва. DivX G400 не отваря някои поради незнам каква причина, а Direct VobSub има също според мен излишни опции и често ми разбутва картината. Ако можеш да ми препоръчаш някоя качествена програма.

 

П.П. За кой XviD става въпрос Koepi или Nic's и има ли разлика между тях?

Link to comment
Сподели другаде

DivX не е напълно платен. Платени са DivX Converter и DivX Pro кодекът. При самата инсталация на DivX 6.8 можеш да махнеш отметките на всичко, освен на самия DivX Codec 6.8.x (без Converter, без Web Player, без нормален Player, без EKG и т.н.). Това трябва да инсталира DivX в безплатен режим. Безплатният режим предлага пълна поддръжка за възпроизвеждане на DivX видео и ограничена поддръжка за компресия. А дори и да не ти допада този вариант, можеш да си инсталираш DivX 5.2.1 Free (6.1MB), който е общо взето същия като лиценз, но е по-старата версия.

 

Разликите между компилациите на Koepi и Nic са на практика незначителни. Идвете са добри и надеждни и която и от двете да ползваш не трябва да имаш проблеми. И двамата използват един и също сорс код. Nic има свой DirectShow филтър, а Lumi-Masking функцията при Koepi е базирана на друг код, но както казах разликите си остават незначителни за крайния потребител.

Link to comment
Сподели другаде

Нямам особено голям опит с DivXG400, но мисля, че е сносна. От филтрите на Gabest бих предложил DirectVobSub 2.23, която ползвах до скоро. След това името й се смени на VSFilter, с което мисля, че спадна и качеството. VSFilter 2.3x филтрите са ми създавали проблеми, които не съм имал под 2.23.

За други такива филтри не знам.

 

Лично аз от едно време насам не ползвам такъв филтър, нищо че гледам филмите най-често с Windows Media Player 9. Просто не ползвам субтитри. Над 90% от субтитрите в момента са доста некачествени: поставят се разни " представя" в началото на филмите (сякаш е платил права да излъчва филма), преводите са много често буквални, преводачите често не знаят някои жаргони и изрази, за да ги преведат правилно и т.н. Откъм правопис и пунктуация положението е също много зле. Истински качествените и изпипани преводи са много малко. Затова от един момент просто си изключих въпросния филтър и гледам филмите без субтитри. Така хем не се дразня, че има поне по 1 грешка на всеки ред, но и цялото ми внимание е насочено към самия филм, а не да има текст, който да ме разсейва.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...