Jump to content

Кои програми не харесвате и защо?


Препоръчан пост

Създавам тази тема в софтуерен портал и форум. Където има доста хвалби на всевъзможен софтуер. Рядко се срещат подобни теми. Но мисля, че това ще е полезно за потребителите.

 

Аз не харесвам и не желая да използвам следните програми за MS Windows:

1. BSPlayer, защото за непосветения потребител този ултрапопулярен и скъп плеър съдържа в безплатния си адуер вариант Adware-WhenU . Лайт версията може да я придобиете за 9.90 Euro, а професионалната - за 29.90 Euro. Ако инсталираш адуер плеъра, се чудиш откъде са ти дошли скъпи гости. :)

2. K-lite, заради излекуваните варианти на QuickTume в по-старите версии (QuickTime Alternative, който спря да съществува) и безбройните ъпдейти (като че ли заради ежедневните бъгове на ffdshow. Даже в сегашната поредна бета има включен бъгав ffdshow revision 1443). Почти всеки ден имаше нова версия на K-lite, като се обновяваха незначителни и несъществени приложения в един от най-популярните в България кодек-пакети.

3. Trojan Guarder Gold: опасна програма, която не работи въобще по предназначение. Има включен троянец в инсталационния файл (1.2 мегабайта е самият инсталационен файл!). Ако я инсталирате, естествено програмата намира този фалшив троянец. И ще трябва да се бръкнете с 49.95 USD, за да спите спокойно. Хитро, а?

4. NOD32 (или вече ESET). Имам странното чувство, че с трета версия ESET ще премахнат пачването на програмата. Иначе почти всички я използват без лиценз, публична тайна. Една антивирусна програма позволява лекуване и работи с години безпрепятствено, като се ъпдейтва официално. Какъв е смисъла да се използва, като няма елементарна защита от нелицензирано ползване? Как ще ни защити, като кракерите я обработват на секундата, като излезе нова версия? Даже аз намерих няколко проблема при ъпдейт, за които писах преди време. Не мисля да я използвам в бъдеще, не е сигурна. Лично мнение.

5. a-squared Free: наглед добра програма за борба с рекламите, шпионите, червеи и прочее. Даже и спретнах ревю :crosseyes: .

Но намерих сериозен проблем в работата на a-squared Free. Невъзможност за почистване при някакъв пореден ъпдейт преди време, за което писах. Програмата е безплатна, но не желая да прощавам такива пропуски.

 

Има още нежелани от мен програми. Но засега за това се сетих. Ако имате подобни впечатления, може да споделите тук. ;)

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 34
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Пропуснал си да споменеш "Флекса"...

 

Хъм като оставим настрана BSPlayer и K-lite които просто не ми вършат работа

на мен лично ми е много антипатичен µTorrent след като ми заби щайгата

и започна бясно да се рестартира. Просто такова чудо не ми се беше случвало

и изпитвам тих ужас като и чуя името (явно съм получил психически травми). :crosseyes1:

Никога няма да проумея защо толкова ги харесват хората тия програмки?

Link to comment
Сподели другаде

Пропуснал си да споменеш "Флекса"...

Flex-а не заслужава да се нарече дори програма, така че няма как да спада в категорията. :) Хрумва ми друга думичка с "п" - помия.

 

Хъм като оставим настрана BSPlayer и K-lite които просто не ми вършат работа

Брех, че какво толкова нямат, което да ти е толкова нужно?

 

*****

 

Моето списъче (към което най-вероятно ще добавя още в следващи коментари):

 

SpySweeper - параноична, нагла, тежка, претрупана. Това нещо и да ми плащат не бих го използвал.

 

Nero 7 - претрупана с всевъзможни ненужни "екстри". Приятна за окото и лесна за работа за по-начинаещи потребители, но аз не бих инсталирал това нещо на компютъра си, освен ако не ми е опрян пистолет у слопоочието.

 

DAEMON Tools - бъгав SPTD драйвер/слой, който бърка работата на някои програми, които ползвам. Преди доста време я разкарах и въобще не ми липсва.

 

ffdshow - бъг до бъг, а помежду им по още 2-3. Много опции за човъркане, повечето от които са там за едната бройка и надали някога биха влезели в употреба на средностатистическия потребител.

 

Adobe Photoshop - за професионалисти и маниаци съм убеден, че по-добро няма. То към тях е и насочена програмата. И все пак на човек му е нужно едва ли не висше, за да си изреже картинка. Т.е. доста операции, които в други програми стават с 3 клика, във фотошоп за забутани на майната си. Сложна програма за сложно мислещи хора. За тези, които мислят по-опростено и директно, shop-а не е за тях.

 

- ICQ - шарено, претрупано, тежко. Неслучайно тя (ICQ) и компютърът ми още не са се срещали лице в лице.

 

- Skype - има доста бъгове за чистене, които нещо май не се чистят. Липса на някои удобства, които ги има при други месинджъри. Ползвам по принуда.

 

- BSplayer - до версия 1.0 беше леко грозновато, но стабилно, пъргаво и функционално плеърче. Супер си беше. След 1.0 го пренаписаха и вече не е грозновато. За сметка на това всичко останало му куца според мен. Защо го оакахте?! Впрочем знам - заради проклетия комерсиализъм.

 

- Your Uninstaller! и други подобни "деинсталатори" - безплатни windows-ски инструменти в нова кожа и с ценичка.

 

- всички разни там all-in-one оптимизатори - събрали сме няколко настройки, за които има описания и .reg файлчета под път и над път, направили сме им шарено интерфейсче, добавили сме и инструменти, които се намират безплатни, рекламираме го като много по-ефективен от всичко друго и му искаме пари.

 

*****

Лирично отклонение: внимание, следват леко пристрастни мнения.

 

Странно. Имам чувството, че много, много скоро ще ме е срам да кажа, че ползвам някои програми. Просто някои така се утвърждават като стандарти, че често който не ги ползва бива принуден да се чувства като отртитнат. Примери за моя случай:

- ползвам Windows XP - операционна система (Windows като цяло), по която мало и голямо плюе та се къса. Повечето и те не знаят какво аджеба плюят, ама плюят, защото е модерно. Понякога се чувствам като идиот, задето я защитавам. Спецовете се надпреварват да ми обясняват колко бил по-добър Linux. Сега Linux е на мода. Да видим следващия крясък.

- ползвам Opera - отвсякъде се чува колко по-добър е друг браузър, колко по-гъвкав е и т.н. Вече се прозявам от такива. Нищо, нека Firefox се налага на потребители, които идея си нямат за какво иде реч и го ползват голичък, защото са начинаещи. Ще го ползват, защото съседчето им го инсталирало и им казало колко некадърни са всички останали и как Firefox е #1. Не че той разбира много, но го е чул някъде и айде. На английски има поговорка: "monkey see, monkey do".

- ползвам Winamp - заклетите пюристи са се вкопчили във foobar2000 и не го пускат. Светлината в мрака ще да е той явно. Нищо, аз винаги съм харесвал повече тъмнината.

- ползвам NOD32 - ами... вече се виждам как вървя с вързани ръце към кладата. Не ме е страх от огъня, аз оттам идвам (справка аватара), така че... не мисля да се разкайвам.

 

Нищо, де. Аз съм си глупав явно и ще си ползвам тези програми. Блажени са невежите.

 

P.S.: нищо лично против програмите, които не ползвам. Просто понякога се твърди, че са напълно доминиращи, като всъщност не са.

Link to comment
Сподели другаде

Аз като замисля, нямам много програми, които не ми харесват, защото като че ли всичко, което имам на компютъра съм го инсталирал, защото ми трябва или пък не съм работил толкова много с някоя програма, че да и намеря доста досадни бъгове.

 

Единственото за което се сещам е:

Your Uninstaller! - Това и пари да ми даваш вече няма да го сложа, махам си аз програмки с него и оп.... син екран :bat:

Link to comment
Сподели другаде

.................................................

Лирично отклонение: внимание, следват леко пристрастни мнения.

 

Странно. Имам чувството, че много, много скоро ще ме е срам да кажа, че ползвам някои програми. Просто някои така се утвърждават като стандарти, че често който не ги ползва бива принуден да се чувства като отритнат.

...................................................

Примери за моя случай:

- ползвам Windows XP - операционна система (Windows като цяло), по която мало и голямо плюе та се къса. Повечето и те не знаят какво аджеба плюят, ама плюят, защото е модерно. Понякога се чувствам като идиот, задето я защитавам. Спецовете се надпреварват да ми обясняват колко бил по-добър Linux. Сега Linux е на мода. Да видим следващия крясък.

...................................................

 

В тази тема се опитах да очерня някои програми, лично мнение. Не съм имал намерение да включвам операционни системи, може да греша. По принцип Уиндоус, Мaк, Юникс, Линукс и други знайни и незнайни операционни системи, включващи огромен брой приложения си имат трески за дялане. Коя е по-добра или лоша - не желая да давам мнение. Понякога е въпрос на вкус.

 

А дали е модерно да се плюе по Windows? Сигурно е така, както казваш. Ето - аз веднага започвам да плюя. Искам тотална локализация на български език и пълна поддръжка. Не е възможно? Ами да спрат Майкрософт Уиндоус (ама как звучи на български) от продажба в България, докато не преведат абсолютно всичко на български. Това малък аргумент ли е против скъпоплатената операционна система?

 

Проблемът с локализацията касае доста чуждоезични непреведени на български език популярни приложения. Които съм пропуснал. Иначе списъкът с нежелани от мен програми в този смисъл ще стане гигантски. Категорично отстоявам мнението си да се продава софтуер в България за българите с пълна локализация. Може да ставам смешен с такива крайни изявления, но държа на думите си...

Link to comment
Сподели другаде

Аз не говорех за локализация. Говорех по принцип, че се плюе по операционната система за щяло и нещяло. Нищо, че в повечето случаи (да не казвам над 90%) проблемът е в задклавиатурното устройство.
Link to comment
Сподели другаде

Според мен Линукс върви няколко години зад Windows... това е мое мнение... :)

А за програмите които не харесвам...

Всякакви Деинсталатори - Когато деинсталаторът на някоя програма е написан добре, той ще я деинсталира добре.

Всякакви "Чистачи" на регистрите - Ааа не... няма да позволя на някакви "прехвалени" програмки да ми бърникат из регистрите... по-добре да си спра Антивирусната.

Opera - Чесно да ви кажа незнам защо, но не харесвам Opera...

Link to comment
Сподели другаде

Хм, не се бях заглеждал отдавна в K-lite. Даже си мислех, че съм доста несправедлив към прословутия кодек-пакет. Но днес поогледах пак какви приложения има включени и какво е променено в новата версия. Интересно! Съдържа нелицензирана версия на CoreAVC.

 

Eто промените на CoreAVC за K-lite 3.4.0 (включен в кодек-пакета):

*Ъпдейтнат CoreAVC към версия 1.5 (справка)

 

Иначе актуалната версията на CoreAVC (CoreAVC H.264 Video Codec) e 1.5.0.1 от 27.08.2007, но не пречи да се ползва версия 1.5. Тя няма нищо ново и съществено като промяна, освен един инсталатор. Кракерска им работа. Явно авторите на K-lite продължават да пускат невероятно популярния си кодек-пакет с включени нелицензирани приложения. Ако се загледам повече, може да намеря още чудесии. :)

 

Та в този смисъл лицензът на K-lite би трябвало да не е Freeware. По-скоро Crackware. :)

Link to comment
Сподели другаде

Night Raven, какво имаш в предид за Firefox като казваш "... и го ползват голичък..."?

Програмите, които аз не харесвам са;

1. Flex Type. Това чудо бърка в регистрите и окъква машината.

2. ICQ. Тежко, шарено и тромаво.

3. Антивирусите на Norton. Говоря за стара версия, която сменяше кирилицата в имената на файлове с маймунки. За новите версии не знам как е, не го използвам.

4. Не харесвам и не използвам оптимизатори, програми за смяна на темите, деинсталатори.

5. Много рядко използвам програми за почистване на регистрите и то след като ги пробвам на старата машина.

Link to comment
Сподели другаде

Night Raven, какво имаш в предид за Firefox като казваш "... и го ползват голичък..."?

Имах предвид, че го ползват без никакви разширения и плъгини - както е по подразбиране.

Link to comment
Сподели другаде

Mozilla Firefox при втората версия включи доста плъгини, различни добавки и есенции, в сравнение с предишните варианти. Очаква се третата версия да има също много добри добавки, които ще са включени в инсталацията по подразбиране.

 

В интерес на истината аз използвам предимно Firefox, но не мисля, че темата е място за хвалби и пристрастия. :)

 

Когато избрах Firefox, може би реагирах по маймунски. Чух отнякъде или по-точно пробвах този браузър, като се доверих на едно интересно твърдение. Че Internet Explorer 6 е написан база стар код и е доста уязвим. Може би IE от поколенията до шеста версия беше основно базиран на един старинен браузър - Mosaic и Майкрософт просто ги мързеше ужасно много да пренапишат кода и да направят по-сигурен и удобен за потребителя браузър...

 

Аз нямам нито една добавка на Firefox. Имам последната версия. Полека-лека махнах добавките, не са ми нужни.

Link to comment
Сподели другаде

Не харесвам Internet Explorer. Това е първото, което ми идва на ум. Не го харесвам, понеже се занимавам с правенето на уеб сайтове и нещата понякога изглеждат много странно там. Както и да е, това е нормално според мен, но са направили много кофти прихващането на грешки в javascript напримерн и често това ме мори доста. Пише само ред, колона и някакво неясно основание за грешката, от което човек нищо не разбира. Поне в 6 е така, за 7 не знам.

 

Не харесвам и Skype. Ама много го нехаресвам. Основно, понеже е много тежък и има известно количество спам и в него. Това, че е тежък май е понеже всеки потребител играе ролята на хъб, което ми се струва хитро като идея, но и недопустимо от страна на компанията разработчик. Лично виждане де, пък и не съм сигурен дали е така. Другото е леко тъпата им 'Инкогнито' система. Само слагаш мишката над някой ник и виждаш кога последно е влизал. Като това е преди 5 минути и той е офлайн, а ти не си го виждал изобщо да е онлайн толкова ще се сетиш, че може и да е тука. Или пък директно пишеш нещо и не ти казва, че не е доставено, а човека го пише офлайн... Пак някакси се сеща човек, че нещо не е както трябва. За съжаление, и мое голямо учудване, всички започнаха да го ползват и ако искам да не си развалям онлайн контактите с някой съм принуден и аз да го ползвам...

 

За друго май не се сещам. Ама то основно другите неща си имат алтернативи или няма нужда да ги ползвам, ако не ми харесват.

Link to comment
Сподели другаде

Програмите който не харесвам по горе, колегите са ги споменали и обеснили защо. Аз просто ще кажа някой имена за да увеличим броя недоволни от тези програми. :)

Skype, Opera, Nero, Чистачи на регистри, Деинсталатори

 

Аз ще кажа и още една, неказвана до сега програма. :)

FlashGet - програма според мен ненужна, защото всеки браузер си има вграден донлод мениджър, с който нещата стават много по-слени и бързи.

Link to comment
Сподели другаде

Всичките боклуци, които се намират из *:\Program Files\ на средностатистическият купил-си-комп-и-вкарал-нет-преди-месец потребител, сиреч BSPlayer, FlashGet, Winamp(с шарения скин ъф корс), BitComet, K-Lite, TuneUp шитс, ICQ(в повечето случаи ABV), Nero 7, Daemon Tools + якия туулбар дето стои над таскбара, Ad-awre, WinRAR и т.н. Също всякакви shareware име-на-производител converter-и, SUPER-, BEST-, GOLD- спайуеър TERMINATOR-и. Повдига ми се като видя тез' иконки на десктопа, разхвърляни, 40% с "Shortcut to" в името си, на фона на тапет 320х240 и иконките на драйверите, FlexType, и за реулиране на звука в трея.

 

Но това са дребни неща в сравнение с най-разпространения вредител, public enemA номер 1 - Skype. И аз като всички тук я ползвам по принуда(биснес версията, защото малка част от лай|ната липсват), не че няма алтернативи, но някой е решил, че тя е най-добрата и нито теориите, че бърка в BIOS ен' стъф, нито скапването на сървърите, нито SkypePM.exe или рекламите на Skype Credit са в състояние да спрат порядъчния потребител. :'(

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...