Jump to content

Питане за Creative X-FI Extreme Music


Препоръчан пост

Картата не е лоша. А и имайки предвид невероятно ограничения избор на българския пазар, не може да се намери алтернатива. За средностатистическия потребител картата е повече от добра, особено с моднати драйвери вместо оригиналните. Разбира се има и значение доколко си взискателен към хардуера и за какво ще се ползва.

Разлика между тези "двете" карти не би трябвало да има. Просто явно са различни означения в различни ценови листи.

Link to comment
Сподели другаде

Нека не забравяме че картите от сериитe music, mp3, mp3+ на креатив, независимо какъв чип ползват, са музикално ориентирани, към опредлен сегмент на пазара, където се търси достоверност на възпроизводство за сметка на 5,1 възпроизвеждането - нека кажем че част от 1 възможнжстите се елеменират умишлено, за да се постигне достоверност на възпроизводство и добра работа на цап.
Link to comment
Сподели другаде

да, но само в BASIC ражимите, защото другото отива за да се подобри общото ниво на качество и достоверност звука в режим стерео, защото това се очаква от extreme fidelity music edition
Link to comment
Сподели другаде

Това не я прави музикално насочена.

 

Добавено: музикално носчени можем да наречем E-MU серията на Creative, която няма многоканална поддръжка, но това са вече професионални продукти за хора, които знаят какво купуват и имат много точна и ясна представа какво им трябва.

Link to comment
Сподели другаде

производителят я прави музикално насочена, и производителят я пуска в този сегмент, и това я прави музикално насочена, независимо дали ти харесва или не. Истинското Hi-Fi като стандарт а не като търговско-рекламен трик е стерео базиран стандарт, което използва това че човек има 2 уши, и 2 колони са достатъчни за пълното възприятие на звука. Ресурсите се насочват основно към достоверното възппроизвеждане, и детайлно и обемно звучене, като се цели да се намаляват загуби при преобразуване на сигнала в аналогов от цап, както и при цялостната обработка на сигнала при възпроизвеждане. Професионалните Е-МУ базирани карти са в друг сегмент, и с друга насоченост. те са само чисто стерео и нямат никакви софтуерни клупости като 24 битов кристалайзер и подобни гадости, те са студиино ориентирани, и работят основно на MIDI интерфейс, имат и поточно аудио но то е за нуждите на микрофони и инструменти, които нямат MIDI интерфейс, и са принудени да се записват с микрофон поради липсата на друг избор
Link to comment
Сподели другаде

производителят я прави музикално насочена, и производителят я пуска в този сегмент, и това я прави музикално насочена, независимо дали ти харесва или не.

Къде пише, че X-Fi серията въобще е пусната в "този сегмент"? X-Fi картите си имат три режима на действие: Entertainment Mode (за музика и филми), Gaming Mode (игрален режим) и Audio Creation Mode (режим за работа с програми за аудио обработка). Това я прави универсална. Както и 99% от останалите звукови карти на пазара. Не виждам кое й е по-музикалното.

Link to comment
Сподели другаде

X-fi не е серия а продукт, състевен от серия gamer - карти за геймъри, серия music - за музика и разните elite и платинум серии, дето са всичко в едно

 

с излизането на SB LIVE!, creative започват да се целят в различните сегменти. този мозел го спазват и до ден днешен с X-Fi. Тъй като подобно на шопа, повтаряш "такова животно нема", ще ти кажа такова животно има.

 

ЦАП и драйверите работат в различни режими, според това за какво се използва. И тук идва момента в който драйвера сменя режима на работа, според това какво засича и какво иска то като ресурси. ако засече своя си плейър, със заредени музикални файлове минава в режим музика, ако засече собственият си плейър с филм, двд или там VCD, SVCD, минава в entertaining mode, ако засече че някой софтуер иска EAX, EAX Advanced, EAX Advnaced HD, OpenAL или друга подобна функция, решава че е игра и пуска картата в режим игра, за всичко друго си работи с обикновен режим.

 

както ти казах по icq и скайпе всяка карта работи най-добре в респективният си режим. игровата карта дава най-добър резултат под игри, мизикалната под музика. Как то ти казах съм тествал и тази особеност съм я забелазал на sb live!, audigy, audigy 2, audigy 4. Ако е както ти твърдиш че всичко е еднакво, тогава как ще обясниш разликите в резултатите?

 

Истинският HI-FI стандаррт е стерео базиран, Производителят я пуска като hi-fi карта за музика, в този сегмент, и самият факт, че картата сама избира стерео и така влиза в hi-fi режим, в повечето случаи е белег че е музикално ориентирана.

Link to comment
Сподели другаде

Тотално забравих за тази тема. Време е да обобщя.

X-Fi е серия звукови карти. Не знам какво точно разбираш под "продукт".

 

X-Fi серията се състои от моделите XtremeAudio, XtremeMusic, XtremeGamer, Platinum, Fatal1ty и Elite Pro. Можем да разделим картите на 3 групи според това доколко си приличат като хардуер:

1) XtremeAudio - използва чипа CA0106-WBTLF, който е почти същия като използваните в Audigy SE и SB Live! чипове, а не чипа EMU20K1 (CA20K1), който се използва във всички останали модели на X-Fi. Затова XtremeAudio поддържа част от поддържаните функции на останалите и то ги поддържа на софтуерно ниво - чрез емулация, липсва хардуерна поддръжка. Това товари процесора.

2) XtremeMusic, XtremeGamer, Platinum и Fatal1ty - тези карти на практика са идентични в основата си - чип, цифровоаналогови преобразуватели, операционни усилватели и други основни компоненти. Разликите са в евентуалното наличие или отсъствие на универсалния вход/изход, преден панел за монтиране на кутията, дистанционно управление, количество X-Ram и различните кутии, в които се предлагат - т.е. аксесоари и опаковка. Всяка една от тези карти звучи както останалите от гледна точка на качество на звука. Имената им би навело на мисълта, че са "оптимизирани" за дейностите, отговарящи на имената им, но всъщност не е така. Т.е. "оптимизирани" е неточна дума. "Орязани" е според мен доста по-близка до истината. Например XtremeMusic е "музкално ориентирана" и затова няма предния панел, има малко X-Ram и т.н. Картата е оставена без излишни аксесоари, за да се спестят разходи и да може да се причисли към друга ценова пазарна ниша.

3) Elite Pro - това е по-различна карта. Тя не само има пълния набор от функции, екстри и аксесоари, но и на хардуерно ниво е по-различна. За нея са използвани по-качествени операционни усилватели и цифровоаналогови преобразуватели (ЦАП). При Elite Pro те са същите, които се използват и при професионалните стерео E-MU модели. При по-нисшите модели ЦАП-овете са същите като на Audigy 2/4.

 

Съгласен съм, че драйверът работи по различен начин под различните режими, но не и ЦАП-овете. Тяхната работа е да преобразуват подавания им от централиня чип на картата цифров поток в аналогов. Как този звук е променен/оцветен/украсен от драйверите и чипа на звуковата карта, преди да достигне до ЦАП-овете, за тях е без значение - те си вършат работата без да им пука. Различното звучене и производителност на картите под различните им режими се дължи на драйверите, а не на ЦАП-овете. Така и обяснявам разликите, които си чул - драйверът/чипът видоизменят звука. Разбира се може и да е пласибо.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...