Jump to content

Ulead GIF Animator 5 - Кратко ръководство за работа с програмата


Препоръчан пост

Ulead GIF Animator 5 е програма която ви дава възможност да правите картинки в .gif формат , също така може да ги редактирате.Програмата разполага с много и различни по вид функции, работи сравнително бързо и много добър и приятен интерфейс. Харесали сте си някое клипче и искате да си го направите за аватар ?

С Ulead GIF Animator 5 това е възможно. Можете да направите както от видео файл например ".avi , .mpg , .mov и други" в .gif , така и от .gif в ".avi , .mpg , .mov и други." Сега ще обясним как ще стане това. Първо си сваляте програмата от ТУК , след това я инсталирате и сте готови за работа.

 

 

Как да направим видео в .gif формат ?

 

За да направите едно видео в .gif формат не се изискват голями усилия. След като стартирате програмата от менюто File избирате Open Video...

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/1.png

 

 

Съответно избирате файла, който искате да конвентирате ( опция 1 ). С бутона Preview ( опция 2 ) можете набързо да заредите файла, който мислите да конвентирате и с опция 3 можете съответно да го прегледате.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/2.png

 

 

След като натиснете Open и отворите видеото трябва да видите нещо такова:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/3.png

От тук програмата ви позволява голямо разнообразие на инструменти за да променяте всеки един фрейм по отделно.

Опция 2 ви показва мястото къде се показват всички фреймове и вие можете да си позволите да ги редактирате както поискате с помоща на Опция 1.

 

Ще разгледаме и какви други възможности ни предлага програмата, а именно менютата Edint, View, Object, Frames и Video F/X.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/4.png

 

 

Менюто Edit ви дава възможност да редактирате изображението/изображенията които сте избрали.

Бутона Undo както сигурно знаете, е връщане назад. Ако сте направили някаква грешка и искате да се върнете назад то може да използвате бързите клавиши Ctrl + Z.

Бутоните като Copy и Cut всеки би трябвало да знае за какво служат. С Copy копирате приложението, а с Cut го изрязвате.

Resize Image... с тази опция програмата ви позволява да оразмерите обекта, който сте избрали. Хубавото в този случай е, че когато оразмерите картинката и не сте доволни бутона Undo ще върне изображението обратно, както е било преди да го оразмерите ( не при всички програми Undo работи по този начин ).

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/5.png

Width - Преведено означава широчина. Чрез него можете да определите каква да е широчината на изображението.

Height Което означава височина, ви дава възможност да определите каква да бъде височината на избраното изображение.

Друга екстра е опцията Unit, с която можете да определите как да оразмерявате. Имате избор между пиксели Pixels , и проценти Percent.

Keep aspect ratio е много добра опция, която ако е пусната и промените примерно само височината, тя автоматично оразмерява и широчината така че да запази доброто съотношение. Ако вие сте решили да правите картинката по ваш вкус, просто можете да изключите опцията.

Quality преведено означава качество. Именно тази опция ви дава да избирате вашето произведение в какво качество да е. Имате избор между: Fair, Good и Best.

 

Canvas Size... е уникална опция, която програмата притежава. С нея както се вижда от картинката на опцията можете да "изрежете" изображението, от която страна сте избрали.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/6.png

Отново имате същите опции за Weidth (широчина),Height (височина) , Unit и Keep aspect ratio. Новото тук е Sizing reference. От опцията By position можете да изберете от къде да "изрежете" изображението. Имате избор между: Align Top Left, Align Top, Align Top Right, Align Left, Align Center, Align Right, Align Bottom Left, Align Bottom Center и Align Bottom Right.

 

Стигнахме и до менюто View. Това меню ви позволява както да огледате добре това което сте сътворили, също така и да си направите свои изглед как да изглежда програмата. Ако не обичате многото излишни бутони по програмите то точно това меню ви позволява да си разчистите.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/7.png

 

В това меню имате избор да прегледате картинката по-отблизо, както и от по-далече с опциите Zoom In и Zoom Out.

С опцията Actual View можете да видите изображението в реалния размер. Ако сте приближили твърде много или сте отдалечили и искате да се върнете към нормалния вид, можете да използвате тази опция. Можете и да използвате бързите клавиши Ctrl + 1.

Play Animation е опцията, с която можете да прогледате цялото видео което сте скроили до момента и да преценете дали ви харесва или не.

Опцията Stop Animation ще е активна след като използвате първо опцията Play Animation.

Browser Preview е много удобна, защото с нея можете да видите как ще изглежда вашето видео в браузъра. Съответно Stop Preview ще е активно след като сте използвали Browser Preview.

Както казахме преди програмата разполага с опции, чрез които можете сами да си изберете коя част от програмата ви е излишна и можете да я махнете. Имате избор от няколко опции: Standard Toolbar, Attribute Toolbar, Tool Panel, Object Manager Panel, Frame Panel и Status Bar. Можете спокойно да изпробвате всяка една от тях и да видите как действа.

 

Менюто Object ви дава възможността да добавя, копирате и изтривате избрания от вас обект.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/8.png

 

Ще обясним само най-основните опции от това меню.

Delete Object(s) - с тази опция можете да изтриете избрания/избраните от вас обект/и.

New Blank Object - Отваряте бланка за нов обект.

Duplicate Object(s) - е опция, с която можете да направите дубликат на обекта/обектите които сте избрали.

Object Properties - дава информация за избрания обект. Също така можете да видите името, позицията и размера на обекта. Имате възможност да направите обекта прозрачен чрез опцията Transparency.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/9.png

 

 

Менюто Frame е много полезно и позволява да редактирате, дублирате, изтривате, премествате и добавяте текстове с различни и интересни ефекти. Програмата разполага с интересни по вид текстови ефекти които ще разгледаме след малко.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/10.png

 

Add Banner Text... - или може да използвате бързите клавиши Ctrl + Alt + B. След като го отворите трябва да видите нещо такова:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/11.png

В тази опция можете да намерите доста добри ефекти за да си направите и лого или банер за вашият сайт, както и много други неща. Ще започнем с Text. В бялото поле избирате текст и го пишете. С опцията Font можете да промените шрифта на текста, а със Size размера. От дясно на Size (малкото черно правоъгълниче) можете да изберете цвета на текста. Опцията Anti-aliasing прави текста, който сте написали леко назъбен. Тази опция е едва забележима. С Vertical можете да промените текста, да е във вертикална посока.

 

Стигнахме и до менюто Effect. Тук ще можете да разгледате различните ефекти които програмата ви предлага.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/12.png

Enter scene - е опцията, с която можете да изберете как да идва текста. От Frames можете да изберете в колко кадъра да става това.Съответно колкото по-малко кадъра толкова по-бързо ще се движи текста. Това се отнася и за опцията Exit scene, с която можете само да изберете как да си отива текста. И за двете опции имате еднакви по брой и вид ефекти които да избирате. Текста може да идва или да си отива от горе, от долу, ляво, дясно, да се скрива бавно и много други. След като сте избрали ефектите можете да натиснете бутона Preview за да прегледате какво сте направили. Ефектите не са толкова много на брой, но добре използвани може да получите нещо доста добро и ефектно.

Опцията Frame Control е най-добре да си остане така и да не се пипа нищо. :)

Neon също е една добрите опции, която придава приятел вид на текста, който сте избрали. Като отворите полето трябва да видите нещо такова:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/13.png

Опцията Direction, която има три под опции можете да изберете от къде да е неона:

Inside - неона ще е от вътрешната страна на буквите.

Outside - неона ще е от външната страна на буквите.

Both Sides - неона ще е и от 2те страни, което не е много препоръчително, защото буквите почти няма да се виждат.

Width - можете да изберете ширината на неона, която ще се разпространява покрай буквите.

Color - от тук можете да изберете цвета на неона.

Transparency - е добра опция, чрез която можете да направите буквите да са прозрачни, както е показано и на картинката горе. Отново може да използвате бутона Start Preview за да видите как изглежда вашето творение.

 

Чрез менюто Video F/X можете да направите много ефектно вашите банери, аватари или бутони за сайта или където и да било. Менюто трябва да изгледа ето така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/421714.png

Няма да ефектите които предлага тази опция. Можете да ги прегледате и да разберете за какво става въпрос. На кратко можете да правите кадрите да се въртят..местят и всичко останало.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/15.png

Ето така изглежда една примерна опция от това меню.

 

Стигнахме и към края на задачата. Остава само да разгледаме менюто File, чрез което ще запазим файла.

Ето как изглежда менюто:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/16.png

Ако използваме бутона Save, ще запазим промененото видео в същия формат, който е било. Но нали целта беше да го направим в .gif формат. Това може да стане чрез бутона Save As -> от там избирате GIF File... или бързите клавиши Ctrl + Shift + S. Имате възможност и да запазите файла в други формати: UGA File... , UFO File... и PSD File...

Също така програмата разполага с опция, с която можете да изкарате всички кадри от видеото. Опцията е Save As -> Image Frames... , или бързите клавиши Ctrol + E. Там ще видите нещо такова:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4217/17.png

Там трябва да изберете как ще е името/имената на кадрите, които ще изкарате. Save as type: ви позволява да изберете в какъв формат да изкарате кадрите - имате избор между, .jpg и .png.

Export currently selected frame ще изкарате кадъра, който сте ибрали в момента, а ако използвате Export all frames ще изкарате кадрите от цялото видео. JPEG quality ви позволява да изберете качеството на снимките които ще изкарате. След това натискате бутона Save и изкчаквате докато програмата си свърши работата.

И последната опция, която ви позволява запазите видеото като флаш .swf формат. Това може да стане от Save As -> Macromedia Flash (SWF) -> от тука имате избор какви да бъдят картинките, ако искате по-добро качесто то трябва да изберете with BMP , а не with JPEG.

 

Автор: Велислав Сендрев - VIS & Иван Маринов - IVAN

Link to comment
Сподели другаде

Според мен също добро ръководство. Смятам, че му липсва проследяването на стъпките при изработката на конкретен пример. И в края самия резултат. Лично на мен ми стана интересно ... Браво на автора :thumbsup:
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...