Jump to content

Да си направим домашен мултимедиен сървър


Препоръчан пост

В тази статия ще обясня как да използвате стар компютър като домашен сървър. В него ще може да сложите цялата мултимедия, която иначе би заемала излишно място на новият компютър, който използвате при ежедневната си работа. Този сървър ще е идеалното място, на което може да приютите всичките си филми, музика и картинки. Единственото нещо, което трябва да направите е да си вземете достатъчно голям твърд диск, който може да побере всичко, което искате (може да използвате и два твърди диска).

 

Това, от което се нуждаете за да осъществите тази идея е стар компютър, който не използвате. Аз например намерих един от първите ми компютри , който сега събираше прах в мазето.

Ето и неговата конфигурация - Pentium II 450 MHZ, 128 MB RAM, Realtek Network Card, ESS1869 Sound Card, 6GB Hard Disk и 8MB ATI Video Card. Можех да го оставя с 6GB твърд диск, но този диск нямаше да побере всичките ми филми и музика за това си купих нов 20 GB, който беше добро начало (обмислям покупката на втори 20 GB твърд диск). Сега нека видим от какво се нуждаете за да започнете:

  • Досегашният ви компютър, който използвате при ежедневната си работа (за по кратко ще го наричам ДОМАШЕН КОМПЮТЪР). Той трябва да е достатъчно мощен за да може на него да се гледат филми. Това е единственото изискване към него, защото той ще е този, който ще стартира филмите от другият компютър, така че ако е над Pentium Celeron на 800 MHz значи е идеален.
  • Монитор. Трябва да притежавате един-единствен монитор. Така ще получим конфигурация от два компютъра с един монитор.
  • Стар компютър (за по-кратко ще го наричам СЪРВЪР). Вземете старият си компютър, който иначе не използвате и се чудите къде да го скриете, защото вече не е достатъчно мощен за да подкара новите игри и дори филми.
  • Два чифта тонколони. Трябват ви един чифт тонколони за единият и друг чифт за другият компютър. По принцип е задължително да имате тонколони на домашният компютър за да можете да чувате звука от филма или музикален файл. Другите тонколони (тези на старият компютър) ще използваме за чуем кога той се стартира, това ще познаем като чуем добрият стар звук издаван при стартирането на Windows 98 (ще използвам тази ОС, защото компютъра си е слаб).
  • Две клавиатури. Едната клавиатура ще стои на домашният компютър, а другата ще сложим на старото РС. Сами знаете, че когато стартирате компютъра е задължително да имате включена клавиатура иначе се появяват съобщения за грешка от BIOS и процеса на стартиране приключва. За това сложете освен на домашният си компютър една и на сървъра за да може да стартира нормално.
  • Кабел за захранването. Освен кабела за захранване, който имате на домашният компютър ви трябва и втори такъв кабел и на сървъра, за да може да се снабди с необходимата му енергия за да работи
  • Две мрежови карти, по една за всеки компютър. Без тези карти не бихме могли да свържем двата компютъра в мрежа.
  • Мрежови кабел. Трябва ни мрежови кабел за да го включим към мрежовите карти на всеки един от компютрите, благодарение на този кабел двата компютъра ще могат да си кореспондират.

Да започваме. . .

 

Първото нещо, което трябва да направите е да осигурите място до домашният компютър на старото РС, което ще използвате като сървър. Ако искате можете да го сложите и далече, но ще трябва да осигурите достатъчно дълъг кабел, а и този кабел трябва да е скрит някъде, защото никой не иска да му се размотава кабел по стаите. Аз слагам моят "шкаф" за филми на около метър от домашният ми компютър.

 

След като бъдещият сървър вече е поставен на негово място може да започнем работата върху него.

 

Стъпка първа. Първо поставете монитора на домашният компютър към сървъра, след това му сложете и клавиатура, мишка, захранващ кабел. Когато направите това значи сте готови да го включите. След като се стартира вижте дали на него има инсталирана Операционна Система (ОС). За тази статия аз сложих на домашният компютър Windows XP, а на старият компютър инсталирах Windows 98, на вас ви препоръчвам да направите същото, защото Windows XP в момента е най-добрата ОС за домашни потребители, а Windows 98 е най-добрата ОС за стари компютри. Ако на сървъра няма инсталирана ОС и пред вас се показва DOS, значи ще трябва да инсталирате Windows 98, ако не знаете как да го направите вижте статията "Инсталиране на Windows 98".

 

Стъпка втора. Когато сте включили сървъра и сте се убедили, че на него има готова за използване ОС Windows 98, значи можете да започвате да нагласяте мрежовите настройки на компютъра. Отидете до иконата на Network Neighborhood и натиснете с десен бутон върху нея, от изкочилото пред вас меню изберете Properties. Пред вас ще се отвори прозорецът, от който ще можете да управлявате всички мрежови настройки.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/network.jpg

Фигура 1

 

В отвореният прозорец трябва да има четири неща, които ще са важни за за създаването на мрежата :

1) Client for Microsoft Windows

2) Network Adapter Driver

3) NETBEUI

4) File and Printer sharing for Microsoft Windows

 

- Ако няма някое от тях значи ще трябва да го инсталирате, за да направите това натиснете бутона add и ги селектирайте от списъка. Ще започнем едно по едно. Проверете за Client for Microsoft Windows, ако не е там натиснете бутона Add после отидете до Clients -> Microsoft -> Client for Microsoft Windows. Вижте сами :

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/prot.gif

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/client.jpg

Фигура 2

 

- Network Adapter Driver представлява драйвера на вашата мрежова карта. Когато си купите мрежова карта тя върви в комплект с дискета или диск съдържащ специален драйвер за нея. Вземете диска (дискетата) и инсталирайте драйвера. Ако не сте го направили отидете в Start - Settings - Control Panel - Add New Hardware. След като вашият компютър открие мрежовата карта посочете му къде се намират драйверите за нея и рестартирайте. Когато компютъра бъде включен и влезнете в Properties на Network Neighborhood там вече ще е мрежовата карта. При мен тя е Realtek RTL8139/810X Family PCI Fast Ethernet NIC.

 

- След това трябва да инсталирате протокола NETBEUI, който е необходим за да могат компютрите да си комуникират свободно един с друг. Отидете на Add - Protocol - Microsoft - NETBEUI :

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/prot.gifhttp://pics.softvisia.com/design/pics/4147/netbeui.gif

Фигура 3

 

- Последното нещо, което трябва да проверите дали е готово е File and Printer sharing for Microsoft Windows. Ако го няма отидете на Add - Service - Microsoft - File and Printer sharing for Microsoft Windows :

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/prot.gif

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/sharingopt.jpg

Фигура 4

 

Когато сте сигурни, че четирите елемента са налице значи ще трябва да ги настроим.

 

* Забележка *

 

Протоколът TCP/IP не е задължителен да присъства. Този протокол е необходим за настройването на интернет връзка.

 

Стъпка трета. Първо когато отидете до екрана показан на Фигура 1 натиснете бутона File and Printer Sharing намиращ се под бутона Add. Пред вас ще се покаже :

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/fileshare.jpg

Фигура 5

 

Първата отметка е абсолютно задължителна, тя позволява на друг човек да разглежда споделените файлове на този компютър, а втората е в случай, че искате отдалечен компютър може да използва принтер прикачен към сървъра.

 

От трите полета намиращи се на фигура 1 (в горната част на екрана - Network, Identification и Access Control ) изберете Identification. В полето "Computer name" изберете специфично има на вашият компютър, което трябва да е уникално и различно от името, което ще дадете на домашният компютър, който ще настройваме после. След това в полето Workgroup сложете име например WORKGROUP, като трябва да запомните това име и да сложите същото и на другият компютър.

 

В прозореца Network изберете Client for Microsoft networks и натиснете properties. Убедете се, че не е сложена отметка на "Log On to a Windows NT Domain" на нас не ни трябва тази настройка за това я оставете празна и нека отмеката стои на другата опция написана под тази.

 

Отидете в настройките на вашата мрежова карта и влезте в прозореца Bindings трябва да имате отметка на следната опция:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/bindings.jpg

Фигура 6

 

Последната настройка, която трябва да проверим преди да започнем работа с другия компютър е NetBEUI. Когато я маркирате и натиснете Properties в прозореца Bindings трябва да имате отметки на “Client for Microsoft Windows” и “File and printer sharing for Microsof Networks”.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/netbeui.jpg

Фигура 7

 

Стъпка четвърта. За да завършите работата по сървъра трябва да направите още само едно нещо - да настроите споделените файлове. За да направите това отидете в My Computer и направете следната стъпка за всеки дял, който имате. Аз в момента имам два дяла, но ще ви покажа как настройвам само единият, другият се споделя по същият начин.

 

-Натискам с десен бутон върху избраният от мен дял. От менюто, което ми се показва натискам Properties. След това отивам в Sharing:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/sharing.jpg

Фигура 8

 

Трябва да маркирате бутона "Shared As" и да му дадете определено име в полето "Share Name". Други изисквания няма.

 

* Забележка *

 

Сега в момента вие споделяте файлове. Това означава, че давате свободно файловете в компютъра си на всеки във вашата мрежа (в нашият случай мрежа между два компютъра).

 

В полето "Access Type" изберете вида достъп до това устройство от друг компютър, ако изберете Read-Only значи от другият компютър само ще можете да изпълнявате файлове, без да може да ги изтривате или преименувате. Аз ви препоръчвам да изберете Full, защото така ще можете да правите каквото си искате с файловете на сървъра. Също така можете да поставите и парола, която може да предпазва файловете разположени на сървъра, защото те ще може да се разглеждат само ако въведете правилната парола.

 

Последната опция е да изберете "Depends On Password". При нея посочвате парола за Read-Only, а след това и за Full в съответните полета предназначени за това. После когато искате да видите файловете на сървъра ако въведете паролата за Full ще имате пълен достъп до сървъра и неговите файлове, ако въведете паролата за Read-Only ще имате ограничен достъп до файловете.

 

Работа с другият компютър

 

Сега вече можем да настроим и другият компютър. Изключете сървъра. сложете монитора и мишката обратно на домашният компютър и го включете. Когато се стартира Windows XP отидете в Start Menu - Control Panel - Network Connections. После в полето от ляво натиснете бутона "Make new connection". Ще се появи следното меню:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/menu.jpg

 

Изберете Set up a home or small office network. След това ще трябва да натиснете няколко пъти бутона Next за да стигнете до следният екран:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/net.jpg

 

Натиснете бутона Other, на следващата страница натиснете "This computer belongs to a network that does not have internet connection". След като натиснете бутона Next ще трябва да напишете име за този компютър, това име трябва да е различно от това, което сте дали на Сървъра. Друго, което също ще трябва да направите е да дадете описание на компютъра (Computer Description), например Network Computer.

 

Когато всичко с тази страница е наред преминете към следващата. Там ще трябва да дадете име на вашата мрежа и запомнете нещо много важно - името трябва да е същото като това , което сте дали на мрежата когато конфигурирахме сървъра (там ви дадох примерно име WORKGROUP).

 

Когато натиснете бутона Next ще бъдете попитани дали искате да има споделяне на файлове на този компютър :

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/share.jpg

 

Натиснете "Turn off file and printer sharing", така ще забраните споделянето на файлове на домашният компютър, важното за нас за да работи тази мрежа е на сървъра да има споделени файлове така че да могат да се преглеждат от друг компютър, в нашият случай от домашният.

 

Когато сте готови натиснете Next и пред вас ще се покаже текст, който показва настройките на мрежата, натиснете отново Next и тя ще започне да се конфигурира. Когато завърши натиснете "Just finish the wizard; I don't need to run the wizard on others computers" и отново бутона Next и накрая Finish. На запитването дали да рестартирате компютъра отговорете с "Yes".

 

Когато компютъра се включи отидете в Start Menu - Control Panel - Network Connections, в моя случай се появяват:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/cone.jpg

 

Забележка: Както се вижда от картинката мрежата все още не е активирана

 

Dial-up часта показва, че компютъра може да свързва към Интернет посредством модем, а частта "LAN or High-Speed Internet" показва мрежата, която току що е завършена. Натиснете с десен бутон на мишката върху нея и изберете properties. Ще се отвори прозорец с настройки на връзката:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/prop.jpg

 

Трябва да имате "Clients for Microsoft Networks", който тук е настроен иделно, "File and Printer Sharing for Microsoft Networks", който също е настроен. Последното нещо, от което имаме нужда за да стартираме мрежата между двете PC-та е протоколът NetBEUI. За да го инсталирате трябва да свалите два файла от инсталационният диск на Windows XP - nbf. sys и netnbf. inf (намерете ги с търсачката). След това копирайте двата файла в следните директории:

 

1) копирайте nbf. sys в директорията X:\Windows\SYSTEM32\DRIVERS\

 

2) копирайте netnbf. inf в директорията X:\Windows\INF\ directory

 

Х: е буквана на дяла, в който е инсталиран Windows XP.

 

След като направите това отидете отново в Properties на мрежата и натиснете Install -> Protocol -> NetBEUI. Когато го направите сте готови с цялата мрежа между двата компютъра и остава само да я тествате.

 

Активиране на мрежата

 

Когато сте изпълнили всички гореописани наставления сте готови да проверите връзката със сървъра. Първо убедете се, че той е включен правилно.

  • Вижте дали има отделен захранващ кабел за него и дали той включен. Както може би знаете той е необходим за да може сървъра да има необходимото му захранване за да работи.
  • Проверете има ли отделна клавиатура специално за сървъра. Тя е нужна, защото чрез нея ще може да се изключва сървъра когато не ви трябва или пък може и да послужи за даване на команди.
  • Отделни тонколони. Те не са абсолютно необходими, но ще послужат иделано за да разберете кога сървъра е включен, защото когато той се включи ще се изсвири мелодията оповестяваща стартиране на компютъра.
  • Има мрежов кабел между двете РС-та.

* Забележка *

 

Ако не знаете как да нагласите да се стартира музика при стартиране на Windows 98 погледнете тези редове.

 

Първо отидете на Start->Settings->Control Panel ->Sounds, от изскочилият прозорец можете да изберете каква мелодия или звук да съответства на определени събития в Windows (например затваряне, отваряне на прозорец). От тук можете да изберете и каква мелодия да се просвирва при стартиране на Win98, за да я изберете отидете на Start Windows и след това натиснете бутона Browse, от където можете да посочите къде се намира желаната от вас мелодия.

Ако искате можете да сложите и ваша собствена мелодия или част от любима песен единственото изискване е тя да е във формат *. wav.

 

Ако всички тези условия са налице включете сървъра като натиснете копчето за стартиране намиращо се неговата кутия :). Изчакайте докато той се стартира (ако ви се появяват някакви съобщения по време на стартиране ще е необходима да натиснете няколко пъти ENTER. Такова съобщение например е това, което ви предупреждава, че на компютъра нямате мишка). Когато той се стартира ще се чуе характерната мелодия за Windows 98, а това за нас означава, че можем да използваме мрежата.

 

Използване на мрежата

 

Когато сървъра е включен ще ви се появи следното съобщение в долната част на екрана на вашият домашен компютър:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/message.jpg

 

Това показва, че мрежата със сървъра е активна и готова за употреба. За да я използвате отидете в My Network Places и там ще видите всички споделени директории на сървъра, ще можете да влизате в тях и да триете и слагате файлове (разбира се ако сте сложили Full access на тези споделени файлове както съм описал по-горе). Когато аз отида в My Network Places имам следното нещо:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/4147/places.jpg

 

Виждате, че на сървъра имам споделена само една директория с има "С" (но пък тази директория е с подобаващо голям размер). Това, което ви препоръчвам е да споделите всичките си дялове на сървъра като по този начин ще можете да ги използвате всички.

 

Сега когато сте готови можете да слагате в тези папки всички ваши филми, които иначе ще ви пречат на дискове. Ако временно сървъра не ви трябва може да го изключите като използвате неговата клавиатура и натиснете едновременно бутоните ALT и F4, след като те бъдат натиснати натиснете ENTER и компютъра ще се загаси.

 

* Забележка *

 

Когато натиснете ALT+F4 ще се изведе прозореца, който се показва когато натиснете Shutdown от старт менюто. Трябва да сте сигурни, че е маркирана опцията Shutdown. Ако не е тя компютъра или ще се рестартира или ще отиде в DOS, за това когато включите сървъра и на него е прикачен монитор, чрез който можете да виждате как стъртира той когато отидете shutdown менюто натиснете Shutdown опцията и след това OK за да се изгаси компютъра. Когато следващ път се стартира компютъра и се натисне ALT+F4 директно ще се посочи опцията Shutdown.

 

 

Статията е предоставена със съгласието и любезното съдействие на автора Ивайло Енев от HomeTechLabs. Всички права върху статията и картинките, включени в нея принадлежат на автора им.

Link to comment
Сподели другаде

Изискването за процесор от 800 си е лудост, на 800 може HDTV 720p да се подкара, :D

като цяло за DivX или Xvid повече от 500 Мхз не трябват!

А относно сървъра, не забравяйте, че е хубаво да има поддръжка на АТА 133 и гигабитов лан, за максимален трансфер на данни !

Шегат на страна, за сървър съм ползвал Pentium pro 200 ( Non MMX ) и да ви кажа се държеше доста добре, с 128Мб рам и 1 МБ видео, дефакто самия процесор на сървъра няма голямо значение стига да е от 166 нагоре, по простата причина, че се използва само харддиска, но и то оказва натоварване, дори и леко! А който иска такъв компютър може да си намери по 5-10 лв.

 

Обаче не разбирам едно нещо, защо трябва да слагаме втори компютър, който допълнително да йонизира въздуха и да харчи ел. енергия, като може тези 2 харддиска да си ги сложим направо в нашия и пак същата работа... ?

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...