Jump to content

Направа на системен диск чрез Bart PE


Препоръчан пост

Да се направи такъв диск е една много добра идея. Този диск може да ви бъде от полза ако настъпи някакъв проблем с вашата ОС и по този начин не може да се стартира нормално самият компютър. Всъщност Bart PE представлява програма, която взема основните части от Windows XP или 2K, прехвърля ги на диск и така на него вече се намира една малка ОС, която може да изпълнява основни системни функции. Например може да се използва мрежа, да се разглеждат файлове, записване на дискове и много други екстри. Когато вие създавате диска показвате на Bart PE кои програми искате да се намират на него освен малката ОС . За да направите това трябва да сложите някои plug-in-и към Bart PE.Аз лично когато създавам такъв диск заедно с операционната система на диска слагам и Nero Burning ROM, Irfan View, Partition Magic, McAfee и с тези програми мога да оправя всеки възникнал проблем с моят компютър.

 

Когато запишете системният диск, сложете го в CD-ROM устройството и рестартирайте компютъра. Уверете се, че вашият BIOS поддържа зареждане от диск (описано в статията ........). Ако BIOS може да зарежда от диск то тогава системният диск ще започне да се изпълнява и когато приключи изпълнението ще имате възможност да използвате отново компютъра си, но този път с една ОС, която съдържа само основният набор от системни функции заедно с няколко програми, които сте сложили при направата на този диск.

 

От какво се нуждаете

1. Първото нещо е Bart PE.Чрез тази програма ще се създава системният диск.

2. Инсталационни дискове с Windows XP или Windows 2000. От тези дискове BartPE ще вземе необходимите й файлове.

3. Service Pack 1 или 2. Трябва инсталационните файлове на вашата ОС да са актуализирани с минимум SP1.

4. Nero Burning ROM (или друга програма за "печене" на дискове)

5. Записвачка :)

 

Актуализиране на вашите инсталационни файлове на Windows XP.

 

Инсталирайте Bart PE на компютъра си. Когато завършите оставете настарана програмата, защото първо ще трябва да направите нещо друго.

Вземете инсталационният диск на Windows XP и копирайте цялото му съдържание в някоя директория на твърдият диск. Аз ще използвам директорията C:\WIN. След като всичко се копира в директорията намерете си Service Pack 1 или 2 (за предпочитане е SP2) и го сложете в друга директория на твърдият диск. Аз ще сложа пакета в C:\SP .Всъщност сега е момента, в който трябва да спомена, че ако инсталационните файлове на вашият Windows XP са актуализирани с някой сервизен пакет няма нужда да правите това отново, защото това, което ще трябва да се направи сега е именно това - да се актуализират инсталационните файлове на WinXP, защото неактуализирани не могат да се използват от Bart PЕ.

 

Когато свалите горните две неща на твърдият диск е време да актуализирате Windows XP с Service Pack. За да направите това отидете в Start -> Run и напишете следният текст:

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/run%20dialog.jpg

sp.exe е името на Service Pack-а

 

Както виждате първо пишете мястото, на което се намира Service Pack (в моя случай - c:\sp\sp.exe ) последвано от -s: . След нея пишете мястото където се намират инсталационните файлове на Windows XP (в моя случай - c:\win). Когато натиснете бутона ОК ще се появи следният прозорец:

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/extract%20files.jpg

 

Той ясно ни показва, че в момента се прехвърлят необходимите файлове за извършването на актуализацията. Когато те се прехвърлят и са на твърдият диск вече може да започне и самата актуализация:

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/integrating.jpg

 

Сега е времето, през което инсталационните файлове на Windows XP ще се усъвременят с Service Pack 2.Когато завърши този процес ще се появи прозорецът :

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/complete%20integrating.jpg

 

Това означава, че вече инсталационните файлове на вашият Windows XP са интегрирани със Service Pack 2 и могат да се използват от Bart PE.

 

Използване на Bart PE

 

Стартирайте Bart PE (моята версия е 3.0.32).Показва се следният прозорец, който ни показва информация за самата програма и нейният автор.

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/bart.jpg

 

Натиснете бутона Next за да продължите напред.

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/source.JPG

 

Това е прозорецът, от който в горната лента ще трябва да посочите къде се намират инсталационните файлове на Windows XP в моя случай c:\win) . След като посочите можете да натиснете бутона Check за да проверите дали тези файлове могат да се използват за направата на този диск. Тъй като те са с включен към тях Service Pack 2 те се валидни и могат да се използват. Долната лента не е задължителна за използване така че я пропуснете. Натиснете Next и ще се озовете тук:

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/plugins.JPG

 

Този прозорец показва всички онези програми, които можете да включите допълнително към вашият бъдещ диск.Тези програми се намират в директорията Plugins на Bart PE и там е обяснено как можете да ги използвате затова аз няма да обяснявам.

Вижте името на програмата от ляво и след това вижте дали можете да я използвате, ако срещу нея има надпис Yes значи можете.

Можете да добавите допълнителни чрез бутона Add.Много интересен факт е, че в интернет е пълно с такива програмки, който могат да се използват от Bart PЕ, затова ако тези от списъка не ви са достатъчни поровете се малко в интернет.

Маркирайте всички програми които искате и натиснете бутона Next за да продължите.

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/output.JPG

 

В лентата Output directory напишете името на директорията, в която искате да се създадът файловете за диска. По подразбиране е c:\pebldr. Оставете активна опцията Create ISO Image. Когато сте готови натиснете Next.

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/build.JPG

 

Започва направата на файловете. Когато завърши натиснете Next.Ще се появи прозорец, който ви съобщава за допуснати грешки по време на направата на файловете. Натиснете Exit и сте готови.

 

Втори етап от използването на Bart PE

 

Отидете отново в директорията, в която е инсталиран Bart PE и стартирайте отново програмата ще ви се покаже следният прозорец:

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/dialog.JPG

 

От него изберете третата опция ISO Build и натиснете Next.

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/isobuild.JPG

 

Ще започне да се изгражда ISO файла и когато приключи натиснете Next за да излегнете от програмата.

 

Изпичане на диска

 

Когато ISO файла е готов отидете в Nero. Натиснете "File" -> "Open..." и в показалият се прозорец намерете новосъздаденият файл pebuilder.iso (ако не можете да го видите, изберете опцията All Files от лентата File of Type за да можете да виждате всички фалове в директорията), който се намира в директорията, в която е инсталиран вашият Bart PE. Когато го намерите, отворете го и пред вас ще се покаже следният прозорец:

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/nero.JPG

 

Направете настройките като в горният прозорец, като можете да си изберете скоростта по ваше желание след това натиснете бутона Burn. Ще започне да се записва диска. След като приключи излезте от Nero се пригответе да използвате диска. Преди да го използвате трябва да се убедите, че вашия BIOS е нагласен така, че може да зарежда дискове при стартиране, защото с нашият системен диск ще се случи точно това - ще се зареди при стартиране вместо операционната система. За да проверите това трябва да намерите и съответното меню в BIOS .При мен то е First Boot Device (срещал съм на други компютри и като Boot Priority или Boot Order.В това меню са изброени няколко устройства (обикновено първо е флопи дисковото ) и от тези устройства трябва да изберете CD-ROM-ът ви. Когато го направите поставете диска в това устройство и рестартирайте компютъра.

 

След като рестартирате компютъра в даден момент компютъра ще ви запита дали искате да заредите дисковото устройство :

 

http://softvisia.com/design/pics/4146/boot.jpg

 

Натиснете бързо някой клавиш от клавиатурата за да започне зареждането на диска. Самото зареждане е напълно автоматизиран процес, при който няма да има нужда от вашата намеса. Когато приключи ще имате на разположение един голям бутон START, от който ще можете да избирате програма, която да се стартира. От това колко програми ще имате за избор зависи колко plugin-а сте сложили при направата на диска.

 

Заключение

 

Сега вече знаете как можете да направите такъв диск и след време можете да си направите подобен диск пълен със системни програми, които можете да използвате когато се развали вашата ОС.Аз лично често използвам при проблеми този диск, особено при заразяване с вирус, защото използвайки диска вашата ОС не е активна и той не може да се разпространява, а на диска си слагам антивирусна програма, с която го премахвам от твърдият си диск.

 

Подобен системен диск има хиляди приложения. Всичко зависи от вашето въображение и програмите, които сте сложили на него.

 

 

 

Статията е предоставена със съгласието и любезното съдействие на автора Ивайло Енев от HomeTechLabs. Всички права върху статията и картинките, включени в нея принадлежат на автора им.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...