Jump to content

Две операционни системи на един твърд диск - Windows 98 и Windows XP


Препоръчан пост

Преди да започнем

 

В тази статия ще обясня как да се инсталират две ОС върху един твърд диск.В случая ще използвам Windows 98 и Windows XP, защото тези две ОС са чудесна комбинация. Windows XP в момента е най-добрата ОС за домашни потребители, защото е доста стабилна и предлага подобаващо количество допълнения, които иначе липсват при другите ОС.В същото време Windows 98 макар, че е доста остаряла върши идеална работа за подкарване на стари игри или приложения, които не могат да стартират върху Windows XP.

 

По този начин се получава една чудесна комбинация от две операционни системи, при които първата поддържа новото в компютърният свят, а и вече започнаха да се появяват приложения специално написани за WinXP. А пък другата ОС - Windows 98 поддържа всички онези приложения, които иначе не могат да стартират на Windows XP (например на моето XP не може да стартира GTA2, затова го играя под Win98) .

 

От какво ще имате нужда

  • Първо трябва да имате компютър,който може да поддържа Windows XP, защото тази ОС иска доста ресурси.Този компютър трябва да има твърд диск по-голям от 5GB за да може на него да сложат двете ОС и да остане малко място за допълнителни програми.Тук обаче нещо задължително е твърдият диск, който притежавате е да бъде разделен на повече от два дяла. Всеки Windows трябва да се инсталира в отделен дял, защото два Windows-а не могат да съществуват на един и същ дял.
  • Ще ви трябват и двете ОС Windows XP и Windows 98, така че ако ги нямате набавете си ги.
  • Последното нещо, от което имате нужда е системна дискета (startup dikette). Ако не знаете как да си направите такава дискета вижте статията "Какво представлява boot /startup/ дискетата".

Да инсталираме

 

След като притежавате горните три неща значи сте готови да започнете инсталирането на двете ОС. Също както статията, при която инсталирахме Linux и Windows XP на един твърд диск ще започнем първо с инсталацията на Win98.Инсталира се Windows XP втори, защото когато той презаписва при инсталиране MBR сектора на хард диска (първият сектор на един твърд диск) там слага своят boot мениджър, който се настройва автоматично, така че да може да зарежда по избор на потребителя една от двете ОС - инсталираната първо Windows 98 и инсталираната втора Windows XP.

Ако Windows 98 бъде инсталиран втори то тогава той ще запише своят boot мениджър в MBR. Проблемът се корени в това, че boot мениджъра на Win98 не може да бъде настройван да зарежда друга ОС освен Win98 и по този начин инсталираният първо WinXP ще стане не използваем, защото компютъра няма да може да го стартира - всъщност това може да се поправи, но ще се усложни нашето начинание, затова е по-добре да не се създават допълнителни "премеждия".

 

Първо оставете на твърдият диск минимум два свободни дяла - за всеки Windows отделен дял. След това ги форматирайте като използвате системната си дискета. В първият от тях инсталирайте Windows 98, ако не знаете как точно да направите това вижте статията "Инсталиране на Windows 98", в нея е обяснено как точно да използвате системната дискета за да изтриете даден дял и после върху него да инсталирате стъпка по стъпка Windows 98.

 

* Забележка *

 

Ако в мента имате инсталиран някакъв Windows препоръчително е да го изтриете, защото просто комбинация от три Windows-а е напълно неприложима. Ако имате друга ОС, например Linux тогава си я оставете ако искате, единственият ви проблем ще бъде настройката на boot менюто за избор на коя ОС да бъде стартирана.

 

След като инсталирате Win98 в единият дял е време да започнете и инсталирането на Windows ХР в другият. Отново няма да обяснявам в тази статия как точно се прави това, защото съм го обяснил в "Инсталиране на Windows XP".Там съм обяснил как да се използва системна дискета за изтриване на избран дял и после върху него да се сложи WinXP.

 

След като направите това сте готови с цялата процедура, защото на вашият компютър имате две ОС, от които ще можете да избирате една да се включи всеки път когато стартира компютъра.

 

Какво направихме

 

Както виждате няма нищо сложно в това да инсталират двете ОС - Windows XP и Windows 98 на един твърд диск така че и сами можете да се справите с тази задача без помощта на тази статия. Нужно ви е да знаете две тънкости :

  • Два Windows - а не могат да бъдат инсталирани на един и същ дял, защото това просто е невъзможно. Следователно ще трябва да инсталирате всеки един от тях на отделен дял т.е. преди да започнете инсталирането трябва да си осигурите не по-малко от два дяла.
  • Инсталирайте двете ОС в следната последователност - първо Windows 98 и след това Windows XP. Това се налага, защото когато Windows XP бъде инсталиран втори той разчита вече инсталираният Windows 98 и го включва в своето boot меню като по този начин ви дава възможност коя от двете ОС да стартирате. Ако първо инсталирате Windows 98 той няма да ви предостави такава възможност и ще се стартира само той (разбира се това може да се оправи, но така само ще усложните задачата).

Ако бъдат изпълнени горните две условия значи ще инсталирате успешно две ОС на един твърд диск. Единственото, което трябва да знаете е как да инсталирате Windows XP (вижте "Инсталиране на Windows XP") и Windows 98 (вижте "Инсталиране на Windows 98").

 

 

 

Статията е предоставена със съгласието и любезното съдействие на автора Ивайло Енев от HomeTechLabs. Всички права върху статията и картинките, включени в нея принадлежат на автора им.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...