Jump to content

Препоръчан пост

Здравейте,

След едно спиране на тока преди няколко дена компютъра ми както си беше изключен се включи сам изведнъж - това което тогава се случи беше зацикляне на Memory Testing... - безразборно въртене на цифрите като стига докрай и започва да ги върти пак от 0. При натискане на ESC си продължава нормалното зареждане на OS нататък.Рестартирах PC-то и влязох да видя BIOS-a - в Standart CMOS Features - датата и часа се бяха върнали на 01/09/2000 00:00 (Компютъра е от тогава горе долу) - явно заводските настройки бяха възстановени, а BIOS-a впрочем е на Award Software.Първото, което ми мина през ума е,че батерията която е на дънната платка се е изтощила - сътветно отворих PC-то,извадих батерията,замерих я и се оказах в грешка - показваше ми около 3 V (колкото си е по принцип) и съответно проблема не беше от там.От тогава мръднах само настройките за час и дата,а First,Second & Third Boot Device не бяха се променили (макар че тях бях ги променял като бях зел PC-то).Проблема с Memory Testing... си продължава - и понеже съм от потребителите,които знаят, че BIOS-a много много не трябва да се ръчка без да си имам понятие от него - та някой може ли да ми каже как да оправя това непрестанно тестване на паметта без да се налага при всяко включване на компютъра да натискам ESC.

Благодаря Ви!

Поздрави!

Link to comment
Сподели другаде

Пробва ли на първо време да изключиш тестването на паметта от BIOS-а? Ако не си и не се сещаш откъде се прави това, ще се разровя и ще ти пиша.

 

Ако това не помогне, можеш да пробваш да сложиш последния firmware за твоя BIOS, като преди това направиш копие на стария.

Link to comment
Сподели другаде

Здравей,Tragedy,

не съм пробвал да спирам тестването на паметта поради простата причина,че не знам къде се намира тази опция...

В Standart CMOS Features има Base Memory, Extendet Memory, Total Memory - това като виждам са само цифри и са неактивни за "човъркане" от потребителя,макар че в книжката с инструкциите на дънната платка там трябва да има опция за POST (Power On Self Test), което май е моята цел.

В Advanced BIOS Features има Quick Power On Self Test и виждам,че по default e "Disabled". Не би трябвало в такъв случай да имам този проблем.

А относно това да сменя последния firmware на BIOS-a - ...ами това е нещо,което не съм правил,а дъното е доста старо и вероятно трудно ще намеря нещо актуално...И все пак,ако намеря - дали има някъде из форума някакви напътствия за това как се сменя BIOS-a и как се прави копие на стария.

До колкото знам някои нови дъна като на Asus и Gigabyte имат готов софтуер за това - дори когато потребителя ползва компютъра за сърфиране из нета да речем без да разбере BIOS-a сам да се Update-не с по нова версия...но за съжаление при мен такава опция няма...

Link to comment
Сподели другаде

Здравей,

 

POST (Power On Self Test) опцията е за нещо различно - това е диагностика на компютъра, при която ако е открит хардуерен проблем ще ти се изпише специфичен код и компютъра ще ти избипка. Опцията, за която аз ти говоря е Memory test и за съжаление не се сещам в момента откъде се изключваше. Погледни в различните менюта за memory или за test отново. Пробвай за всеки случай да включиш опцията Quick Power On Self Test и да видиш дали тя не премахваше процеса по броене на RAM паметта, а при изключена да брои (нещо такова ми се върти).

 

Относно firmware-а - намират се версии и за по-стари дъна, така че трябва да кажеш модела на дъното си и настоящата версия на BIOS-а (обикновено го пише при зареждането на компютъра в долната част, но първо ми трябва модела и ще ти кажа как точно да го видиш) и ще потърсим по-нова версия (ако има такава). Иначе за инструкции не се притеснявай - ще ти драсна ;)

Link to comment
Сподели другаде

Точно Quick Power On Self Test е опцията, която кара дъното да прескача някои тестове, сред които е и този на паметта. По принцип тази опция е включена по подразбиране. Поне на всички дъна, които съм виждал.

 

BIOS-и за по-стари дъна понякога се намират трудно, но не е невъзможно. Какво е дъното?

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

в интерес на истината за моя компютър и друг път се е писало в този форум, само че от друг потребител (в момент, в който имах сериозен проблем)...Относно дъното - то е Tomato Board PG133 (3 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, Audio, Video) . Написаното в скобите е за да подскаже,че наистина е старо, но се държи все още. Иначе е за Socket A процесори или по точно - Duron и Thunderbird на AMD.

Версията на BIOS-a е 6.00PG (при рестартирането на PC-то пишеше Award Modular BIOS v 6.00PG - предполагам,че това е трябвало да видя).Относно съобщението,което виждам е Press DEL to enter SETUP, ESC to skip memory test - е skip-вам го всеки път, ама е доста изнервящо вече.Иначе под предходния надпис пише 01/09/2001-8365-686A-6A6LNZ 1AC-00 - това последното едва ли има някакво значение,но аз да кажа все пак.

Проверих и Quick Power On Self Test и си е наистина "Disabled".

Благодаря за отговорите!Очаквам още предложения.

Поздрави!

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за отговорите!Очаквам още предложения.

А това пробва ли:

Пробвай за всеки случай да включиш опцията Quick Power On Self Test и да видиш дали тя не премахваше процеса по броене на RAM паметта...
Link to comment
Сподели другаде

Стана!Браво на Вас двамата!

Дадох на Quick Power On Self Test -> "Еnabled" и се получи. Малко се бях по заблудил,че трябва да е "Disabled" и не до разбрах явно нещата,но Ви благодаря.

А да попитам - може би наистина е добре да сменя BIOS-a . Може ли някакви инструкции - това,което намерих в нета http://www.vidadesign.com/zida/simchi/support/bios.htm е точно от производителите на дъното.Предполагам,че това което ми трябва е в таблицата:K7 Mainboard (Socket A) Model: PG133 File: PG133104.BIN . Добре, а от тук нататък как се процедира?

Link to comment
Сподели другаде

Преди да ъпдейтнеш BIOS-а, първо провери версията му. Има няколко начина за това. Единия е по време на стартирането на компютъра да погледнеш в долния ъгъл на екрана когато се изписват първоначалните данни:

http://www.abit-usa.com/images/bios-2.jpg

 

Възможно е при теб да е в горния ъгъл:

http://www.asrock.com/support/id-1.gif

 

Друг вариант е като влезеш в самия BIOS и там да го потърсиш (или в горния ъгъл или в Information меню)

 

Можеш да видиш версията на BIOS-а си и без да рестартираш. Ето два начина под Windows:

1. Start -> Programs -> Accessories -> System Tools -> System Information и гледаш частта с BIOS version.

2. Стартираш приложението за работа с регистрите - от старт менюто избираш Run... и в прозореца пишеш "regedit". После откриваш следния ключ: HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System registry и там гледаш стойността срещу SystemBiosVersion

 

След като се убедиш, че версията на BIOS-а ти е по-стара от тази, която се предлага на въпросния сайт, трябва да изтеглиш файла с разширение .bin - http://zida.webhost.com.hk/BIOS/PG133/Pg104b.bin След като изтеглиш файла, изтегли и приложението за обновяване на BIOS-а - AWDFlash.exe (разархивирай архива, ако не стане с тази версия, виж тук за по-стари версии на приложението). После трябва да направиш backup на стария си BIOS за всеки случай. Ето инструкции за това - http://www.hardwaresecrets.com/article/41

 

След като си направил архив трябва просто да стартираш приложението awdflash.exe от предварително форматирана системна дискета, от която си заредил просто DOS промпт и да избереш файла с новия BIOS. Ето два сайта с картинки, които показват процеса:

http://www.pcnineoneone.com/howto/biosflash3.html

http://www.ecs.com.tw/extra/flashutl/awardflash.htm

 

Пиши какво е станало и дали ще трябва да помогаме още.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за изчерпателния отговор и за инструкциите.В следващите дни ще се опитам да го направя, но първо ще трябва да разуча нещата.Файла,който е с разширение *.bin не може да се изтегли, от сайта,но мисля че преди време си го бях свалил (не помня по какъв повод),така че ще го потърся и ще последвам инструкциите.

Поздрави!

Link to comment
Сподели другаде

Да, усетих се, че не може да се тегли от сайта и затова даже дадох друг сайт за Awdflash, но забравих да спомена това в поста си. Ако не намериш файла пробвай в Google или ще търсим заедно. Ако имаш въпроси преди да се захванеш с това нещо - питай без да се притесняваш ;)
Link to comment
Сподели другаде

Имам само един-два въпроса - ако по време на целия процес с обновяване на BIOS-a спре тока - колко лоша ситуация се получава?Т.к. тази тема я подхванах точно заради едно спиране на тока...а никой не е застрахован в такива ситуации...

И втория въпрос: версията на BIOS я проверих от HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DESCRIPTION\System . Това,което видях е System Bios Version VIA694-42302e31 Award Modular BIOS v 6.00PG . Та кое от всичко е версията - не е ли 6.00PG?

Поздрави!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...