Jump to content

Син екран,рестарт и проблем с монитора


Препоръчан пост

Проблемът ми е следният-докато играя (World of warcraft) много често ми показва син екран и ми се рестартира компютъра.Видях другите теми и махнах отметката за рестартиране ,за да видя ,и запиша грешките,но този път ми се рестартира без син екран ,ще пробвам още няколко пъти ,дано покаже син и да ги запиша.

Другият ми проблем е ,че докато играя монитора ми се изключва все едно сам спрял ПЦ-то,т.е продалжавам да си играя но без картина,и се налага пак рес :(

с Еверест ми показва нормални параметри на процера -39 градуса,Дънна платка -35,хард-41

Сменил съм си видео картата с доста по-нова ,но преди това пак ми даваше син екран ,т.е не мисля ,че е от нея.

Ако ви трябва повече инфо питайте просто нз какво друго да напиша

Link to comment
Сподели другаде

За начало можеш да се опиташ да локализираш проблема. След като проблема се проявява при натоварване на системата, има голяма вероятност да прегрява процесора или видео картата. Има много програми за тест на тези компоненти, но можеш да ползваш например CPU Burn-in (за тест на процесора) и GL Excess (за тест на видео картата).

Друга възможност е да имаш проблем с драйверите на видео картата. Опитай да ги преинсталираш и тогава да тестваш системата.

По-конкретни съвети не мога да дам в момента, напиши основните характеристики на конфигурацията - модел на дъното, видео картата, процесор, памет и операционна система - може да има нещо специфично.

Link to comment
Сподели другаде

Процесор- AMD Athlon XP, 1833 MHz (11 x 167) 2500+

Дънна платка-Epox EP-8RDA6+ Pro

Северен мост- nVIDIA nForce2 Ultra 400Gb (Crush18)

Южен мост- nVIDIA MCP2-S

Системна памет-1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)

ОС-Microsoft Windows XP Professional

 

Синия екран няма надписи.

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/43/10688_631.BMP

 

това е снимка от теста на видео картата.Чакам предложения

 

BCCode : 1000008e BCP1 : C0000005 BCP2 : BF80CE1D BCP3 : F7AC2CD8

BCP4 : 00000000 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1 -error siganture

 

Ето това беше в ерор лога след поредния син екран,като стартирах наново

Link to comment
Сподели другаде

Само под World of WarCraft ли се рестартира или и под други игри? Когато не играеш, рестартира ли се? Каква е била старата видео карта и каква е новата?Абсолютно същите проблеми ли се появяват? Овърклоквал ли си някой компонент?
Link to comment
Сподели другаде

Старата видео карта беше G-force 2 MX нещо си ,новата е RADEON 9550 Sapphire.Нищо не съм овъркловал,главно под World of warcraft се появява син екран празен или както преди малко имаше някави писания но беше размазано всичко,преди имаше букви на синия екран със старата видео карта,сега и да има не се вижда нищо или чисто син екран,преди малко влязох и след 2 мин ми даде син екран,понякога играя с часове и чак тогава ми дава,случвало ми се е да се рестартира и без да играя но по-рядко или 1 път точно като дадох алт +ф4 за да го спирам и се рестартира.Единственото много заграло нещо е Южния мост ,но не знам дали е от него мисля ,че ми трябва един вентилатор да охлажда цялото дъно но не знам от какво точно е проблема оставям това на вас по-разбиращите
Link to comment
Сподели другаде

Възможно е самото дъно да се гъбарка нещо. Не би било зле ако можеш да пробваш с някое друго nForce 2 Ultra базирано дъно, да го направиш. Иначе опитай и да преинсталираш драйверите.
Link to comment
Сподели другаде

Значи цялата история ще изложа.Преди около 3 седмици един приятел от когото в послествие купих дъното наред с процесора и рамта.На него му даваше син екран докато играе Wow ,но много рядко и той си мислеше ,че е от видео картата която беше с пасивно охлаждане и в последствие изгоря.Той реши направо да си вземе ново ПЦ,аз го помолих да ми продаде старото.Взех всичко само сложих старата видео карта.няколко дни всичко беше наред ,но пак се показа прослувутия син екран.Понеже заради жегите си мислехме ,че загравя много.Сложих доста силен вентилатор да духа към дъното.Играех с часове без проблем,но от време на време пак се появяваше синия екран(явно не беше достатъчно).Наскоро вентилатора изгоря и играя без него,понякога доста време без син екран ,но наскоро,2 мин след като играя и ми го показва.Играя и Halo играта е със стабилна графика товари ,но при нея нямам син екран,един път май се случи да се рестартира.Не знам какво да правя ,да дам пари за вентилатори за по-добър въздушен поток,но мисля че проблема не е само в това ,че загравя от време на време.
Link to comment
Сподели другаде

Няма да е зле да следиш как са температурите докато играеш. Предложението за преинсталация на драйверите остава. Windows е преинсталиран с форматиране, нали?
Link to comment
Сподели другаде

Преинсталирах драйвърите.Поиграх 2 мин и ми изгасна монитора ,все едно съм спрял ПЦ-то,а то си вървеше,вчера даже си играех и се чуваха звуците от играта ,тряба рестарт на Пц-то за да се оправи.Монитора е доста загрял може да е от него ,но при тях не съм чувал от загряване да има такива последствия ,ще пробвам пак и вече ако не стане нищо сервиза не му мърда,достатъчно ви занимавах :(
Link to comment
Сподели другаде

Изключването на монитора може да е от самия него ако сдава багажа, но забиването и рестартирането няма как да са. Може да са независими проблеми, може и да са общи. Ако са общи, то значи не е от монитора. Може да се провери ако свържеш друг монитор за проба. Можеш да вземеш и друга видео карта на заем също за малко тестове. Би било много добре. Ако успееш и тогава има проблеми, значи не е от видео картата и/или монитора, а е от дъното или проблемът е софтуерен.
Link to comment
Сподели другаде

Благодаря много за помощта ,но явно няма да са сега тестовете ще заминавам на море,ако искате истриите темата,аз после ще се оправя някак си или отново ще потърся помощ тук. :)
Link to comment
Сподели другаде

Нямаме политика да трием теми, независимо дали се е стигнало до решение или не. Може да са от помощ на други потребители. А и ще продължиш тази, когато се върнеш от почивка. :)
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Здравейте ,върнах се от почивката и реших да се заема отново със собствени усилия да оправя проблема.Достигнах до извода че проблема със синия екран не е от видео картата ,понеже и при старата се получаваше същия проблем,сменил съм драйверите с нови,но все пак не става.Сигурен съм 90% ,че проблема е от преграване.Не е процесора,или дъното.Единсвените части който загряват най-много са медните пластинки на северния и Южния мост.Не знам какво правят двете и за какво са,но единствено те и рамта са най-горещи при допир.Интересното е ,че медните пластини са като пасивно охлаждане за северния и Южния мост ,Северния даже има и вентилатор.И все пак прегрявят и ми дава син екран.Не знам защо при мен е така ,другите ПЦ-та даже нямат и пасивно охлаждане на мостовете и си вървят нормално.Та въпросът ми е ,там ли може да е проблема със синия екран
Link to comment
Сподели другаде

Здравейте ,върнах се от почифката и реших да се заема отново със собствени усилия да оправя проблема.Достигнах до извода че проблема със синия екран не е от видео картата ,понеже и при старата се получаваше същия проблем,сменил съм драйверите с нови,но все пак не става.Сигурен съм 90% ,че проблема е от преграване.Не е процесора,или дъното.Единсвените части който загряват най-много са медните пластинки на северния и Южния мост.Не знам какво правят двете и за какво са,но единствено те и рамта са най-горещи при допир.Интересното е ,че медните пластини са като пасивно охлаждане за северния и Южния мост ,Северния даже има и вентилатор.И все пак прегрявят и ми дава син екран.Не знам защо при мен е така ,другите ПЦ-та даже нямат и пасивно охлаждане на мостовете и си вървят нормално.Та въпросът ми е ,там ли може да е проблема със синия екран

Здравей. Северният и Южния мост са двата чипа изграждащи чипсета на дъното и са ключови компоненти. При съвременния чипсет дизайн се наричат MCH ( Memory Controler Hub ) и ICH ( I/O Contoler Hub). Северният мост управлява информационния поток близо до процесора ( CPU<>RAM<>AGP). Нормално е да загравя повече поради огромното количество информация, което преминава през него. За тази цел по-новите дъна използват активно охлаждане. Южния мост управлява отдалечения от процесора трафик ( входно-изходния трафик ). Южният мост обединява няколко различни контролера. Отговаря за трансфера на информация от и към твърдия диск и всички останали I/O устройства. Възможно е поради прегряване на чипсета да стават подобни проблеми, но обикновено се случва рядко и то когато системата е overclock-ната ( и работните напрежения са повишени).

Link to comment
Сподели другаде

Провери напреженията на захранването...особено ако е някое китайско 300 вата... така де, отвори еверест примерно и виж напрежението как играе...рестартирането и синия екран като нищо може да са от него, начело с гасненето на монитора, при голямо натоварване на системата се появява и по-висока консумация на напрежение...
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...