Прехвърляне към съдържание


Снимка

Създаване на автоматизирана инсталация на Windows


 • Моля, влезте, за да отговорите
31 отговора по тази тема

#1 Nicky

Nicky

  Най-хубаво си е у дома :)

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1041 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Денали, Аляска
 • Интереси:Авиация, военна техника, компютри, спорт :} от всичко да има

Публикувано: 29 May 2007 - 19:29

Кое нещо бави най-много процеса на инсталиране на Windows? Вероятно копирането на файловете. Но за жалост това не може да бъда променено, без сериозни промени по самата инсталация. Но като погледнем от друга страна, въвеждането на всички данни (сериен номер, часова зона, име на потребителя, мрежовите настройки) и съгласяването с разни работи губят също адски много време. Целта на тази статия е да спести именно това време – инсталацията на NT5 базираните операционни системи (Windows 2000, XP и 2003) да става автоматично, без или с минимално участие от страна на потребителя, метод известен с английското си наименование unattended.

Целта е да се създаде т.нар. answer file – файл, от който инсталацията ще взима информация по време на инсталирането. За създаването на този файл има два варианта:

I) Автоматизиран вариант, чрез инструмента setupmgr

II) Ръчен вариант

Независимо, кой метод изберете, трябва да изпълните завършващата стъпка от нашата статия:

III) Завършващ етап
Публикувано изображение

#2 l.kanelov

l.kanelov

  /arch:AVX2

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1606 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 29 May 2007 - 19:31

I) Чрез инструмента setupmgr.exe

Този метод се отличава, че е с графичен интерфейс, но предлага по-малко опция от варианта, който ще бъде разглеждан по-долу. Setupmgr.exe е част от XP SP2 Deployment Tools, който можем да намерите на инсталационния диск на Windows в архив с име Deploy.cab в папката \Support\Tools Ако този файл липсва или в момента нямате достъп до диска може да го свалите и от на този адрес. Извлечете съдържанието на архива, като използвате приложение като WinRar. Единствено са ни необходими файловете setupmgr.exe и ref.chm.

След като вече разполагате със Windows Setup Manager следвайте следните стъпки (настройките показани на картинките са примерни и може да е необходимо да бъдат променени, спрямо вашите нужди):


1) Стартирайте Windows Setup Manager, като щракнете двукратно върху setupmgr.exe
Публикувано изображение

2) Когато се стартира съветника Windows Setup Manager натиснете бутона Next.
Публикувано изображение

3) Селектирайте опцията Create New и кликнете на бутона Next.
Публикувано изображение

4) Изберете опцията Unattended Setup и след това натиснете Next.
Публикувано изображение

5) Уверете се, че е селектирана желаната операционна система и след това кликнете на бутона Next.
Публикувано изображение

6) Изберете опцията Fully Automated и след това натиснете Next.
Публикувано изображение

7) Уверете се, че е селектирана опцията Set up from a CD на страницата Distribution Share.
Публикувано изображение

8) Изберете I Accept The Terms of The License Agreement и натиснете Next.
Публикувано изображение


Сега съветника Windows Setup Manager Ви предоставя възможност да попълните желаната информация, която ще бъде използвана при инсталирането на операционната система.


9) Попълнете името и организацията и натиснете бутона Next.
Публикувано изображение

10) Страницата Display Settings Ви дава възможност да конфигурирате настройките на видео адаптера. Изберете желаната конфигурация на цветовете, разделителната способност и честотата на опресняване.
Публикувано изображение

Внимание: настойте тези опции да отговарят на настройките на вашия монитор (особено Refresh frequency - честота на опресняване), тъй като иначе могат да го повредят. За повече информация може да прегледате документацията на вашия монитор. Стойност от 75 херца би трябвало да работи без проблем на повечето монитори.

11) Областта Time Zone Ви предоставя възможност да конфигурирате часовата зона, в която се намирате. Изберете желаната часова зона и продължете чрез бутона Next.
Публикувано изображение

12) На страницата Product Key имате възможност да въведете серийния номер на вашата операционна система. Въведете серийния номер и натиснете бутона Next.
Публикувано изображение

13) Страницата Computer Names изисква да въведете името на машината. Въведете желаното име и продължете като кликнете на бутона Next.
Публикувано изображение

14) Сега имате възможност да въведете парола за акаунта administrator. Въведете паролата. Ако желаете може да кодирате парола и да изберете колко пъти да се влезе в системата с потребителя administrator. Продължете процеса на автоматизация като щракнете на бутона Next.
Публикувано изображение

15) Страницата Nerworking Components Ви подканва да конфигурирате мрежовите възможности. За целта изберете Typical Settings ако искате да ги конфигурирате в по-късен етап. Ако желаете да конфигурирате мрежата още сега изберете опцията Custom Settings и направете желаните настройки.
Публикувано изображение

16) Сега имате възможност да се присъедините към работна група (Workgroup) или домейн (Domain). За целта изберете желаната опция и попълнете данните. Когато сте готови продължете като кликнете на бутона Next.
Публикувано изображение

17) Страницата Telephony в повечето ситуации може да бъде пропусната като просто кликнете на бутона Next. Ако вашата система се нуждае от настройки на тази страница сега е момента да ги направите.
Публикувано изображение

18) Страницата Regional Settings Ви предоставя възможност да конфигурирате регионалните настройки за Вашата система. Изберете желаната конфигурация и продължете като щракнете на бутона Next.
Публикувано изображение

19) На страницата Languages направете желаните промени и кликнете на бутона Next.
Публикувано изображение

20) Страницата Browser and Shell Settings може да бъде пропусната чрез бутона Next.
Публикувано изображение

21) Сега Ви се дава възможност да смените папката, в която ще бъде инсталирана операционната система. По подразбиране това е папката Windows. Изберете желaната конфигурация и продължете чрез Next.
Публикувано изображение

22) Сега Ви се предоставя възможност да автоматизирате инсталацията на принтер. Въведете името на принтера и кликнете на бутона Add. Продължете като щракнете на бутона Next.
Публикувано изображение

23) Страницата Run Once Ви дава възможност да конфигурирате Windows да изпълни една или повече команди, когато даден потребител влезне в системата за първи път. Натиснете бутона Next, за да продължите.
Публикувано изображение

24) Сега имате възможност да укажете да се изпълнят допълнителни команди в края на неприсъствената инсталация.
Публикувано изображение


25) Когато попълните желаната информация натиснете бутона Finish, за да завършите скрипта.
Windows Setup Manager показва диалогов прозорец, показващ, че Windows Setup Manager успешно е създал файл с отговори. Също така той Ви подканва да посочите местоположение и име на скрипта. По подразбиране това е папката, която съдържа извлечение инструменти от файла Deploy.cab.

26) Кликнете на бутона OK, за да приемете подразбиращите се име на файл и местоположение.

27) Затворете съветника Windows Setup Manager Wizard.

28) Преименувайте файла Unattended.txt на winnt.sif.

Забележка: За да преименувате файла на Unattended.txt на winnt.sif е необходимо Вашия Windows Explorer да е конфигуриран така, че да показва и файловите разширения. Това е опция, която по подразбиране е изключена. За да настройте Windows Explorer да показва файловите разширения следвайте следните стъпки:

1. Отворете Windows Explorer и от менюто Tools (Инструменти) изберете Folder Options (Опции на папка).
2. Преминете на страницата View (Изглед) на прозореца Folder Options (Опции на папка).
3. Премахнете тикчето в полето за отметка пред Hide extensions for know file types (Скрий за известните типове файлове) и щракнете на бутона Аpply (Приложи).
4. Затворете прозореца Folder Options (Опции на папка) чрез бутона OK.


Сега остава да завършим целия процес като поставим на инсталационния диск готовия winnt.sif. Това може да стане като следвате финалната стъпка от нашата статия.

Мнението беше редактирано от IVAN: 12 November 2007 - 17:14


#3 Nicky

Nicky

  Най-хубаво си е у дома :)

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1041 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Денали, Аляска
 • Интереси:Авиация, военна техника, компютри, спорт :} от всичко да има

Публикувано: 29 May 2007 - 19:32

II) Ръчен вариант

При този вариант липсва графична част, нещата трябва да се напишат на ръка (по скоро е валиден принципът copy->paste, но това е тема на друг разговор) но за сметка на това може да използваме пълните възможности за answer файла.

Ще спрем по-подробно на втория вариант. Т.нар. answer файл всъщност е файл наречен winnt.sif и след като завършим неговото създаване трябва да бъде поставен в папка I386 на вашия инсталационен диск. Той е разделен на отделни категории, чиито имена са затворени в правоъгълни скоби (например [Data]), под които изброяваме желаните опции, които се състоят от две части - синтактична, последвана от знак равно и стойност (например AutoPartition=0). В настоящото ръководство ще разгледаме по-основните и полезни опции, според мен, а за пълния набор от такива може да разгледате файла ref.chm, който се намира в споменатия в точка I XP SP2 Deployment Tools

Така, нека да започнем:

1) Създаваме нов текстови документ с Notepad (или любимата ни програма за работа с .txt файлове) с име winnt и разширение sif (демек winnt.sif). Ако използвате Notepad, имайте в предвид, че след като въведете в полето file name winnt.sif, в долното поле – safe as type, трябва да изберете All types, защото иначе ще получим файл с име winnt.sif.txt

2) Започваме самото подпълване на документа. Възможните опции ще бъдат разгледани по категории


[Data]

AutoPartition=0
Ако въведете тук 0, Windows ще се инсталира автоматично на дисковия дял, който има необходимото място. Ако пропуснете този ред или въведете за стойност 0, ще бъдете запитани, къде желаете да инсталирате Windows. Аз лично препоръчвам стойност 0.

MsDosInitiated = "0"
Стойност 0 показва, че инсталацията е от диск, ако използвате дискети само за стартиране (boot) поставете 1. От самото описание следва, че тази стойност почти винаги е равна на 0.

UnattendedInstall = "Yes"
Тази опция показва, че искаме инсталацията да е unattended (от по-горе минимално или никакво участие в процеса от страна на потребителя). Тъй като това е целта на нашето упражнение поставяме стойност yes.

AutomaticUpdates=yes
Стойността yes на тази опция пропуска екрана Help Protect Your PC, когато инсталацията е завършена. Тази опция е налична само в Windows XP SP 2 и Windows 2003 SP1 или по-нови версии на изброените операционни системи

[Unattended]

UnattendMode=FullUnattended
Тази опция задава типа на unattended инсталацията. FullUnattended отговаря на инсталация без потребителска намеса. Другите възможности са: DefaultHide – не показва екраните, чийто настройки са зададени в winnt.sif; ProvideDefault – инсталацията използва стойностите въведени в answer файла, но дава възможност потребителят да ги променя по време на инсталацията. Тук е най-подходящо да използваме FullUnattended.

UnattendSwitch="yes"
Тази опция ще пропусне началния екран при стартиране за първи път на Windows, който ще ви попита за име на потребителя и т.н. Аз лично я оставям на yes. Тази опция е налична само за Windows XP

OemPreinstall = No
Тази опция позволява да се копира съдържанието на папка наречена $OEM$, ако не сте запознати с нейните възможности (вероятно ще бъдат разгледани в бъдеща статия) оставете като стойност No, защото иначе няма да можете да зареди RAID/SATA драйвери от дискета по време на началния период на инсталацията

OemSkipEula=Yes
Пропуска екрана с лицензното споразумение. Задължително Yes, освен ако не сте фен на четенето на дълги и скучни текстове ;)

TargetPath=\WINDOWS
Директорията, в която искате да бъде инсталиран Windows

Repartition=No
Задава дали да бъдат изтрити всички дялове на първия хард диск и той да бъде форматиран в NTFS. Твърдо No за тази опция

FileSystem=*
Въвеждането на тази опция позволява пълен контрол на избора на възможности за форматиране на диска, така, че е добре да я има

WaitForReboot="No"
Със стойност No спестяваме досадното чакане за рестартиране на компютъра.

AutoActivate = Yes
Ако е зададена стойност Yes, Windows ще се свърже с Интернет и ще се активира сам, когато инсталацията завърши. Ако вашата версия не изисква активация или не искате да се активира сам изберете за стойност No. Опцията е на разположение само за Windows XP и 2003

ProgramFilesDir="C:\My Program Files"
С тази опция може да зададете, къде да се намира папката Program files и изобщо как да се казва. В случая те се намира на дял C:\ и е с име My Program Files. Променете стойността според вашите нужди. Ако не желаете да променяте мястото името на Program files може просто да пропуснете тази опция.

CommonProgramFilesDir="C:\My Program Files\My Common Files"
Тази опция е същата като тази по-горе с разликата, че се отнася за папката Common Files в Program Files

Hibernation=No
Забранява хибернацията

[GuiUnattended]

AdminPassword=парола
Определя паролата на администратора. Заменете стойността парола дадена в примера с желаната от вас парола. Изберете за стойност *, ако не искате да ползвате парола

EncryptedAdminPassword=Yes
Ако въведете парола, може би желаете тя да бъде кодирана, за да не може всеки който има достъп до инсталационния диск да я види. Ако не сте задали парола в AdminPassword, поставете за стойност No

OEMSkipRegional=1
При стойност 1 пропуска регионалните настройки, при стойност 0 ги показва

TimeZone = 125
Насторойки на часовата зона. 125 отговаря на тази за България. За пълния списък с възможни опции – справка в ref.chm

OemSkipWelcome=0
Ако не се използва опцията OemPreinstall от по-горе (която в настоящата статия не се използва) трябва да е 0

ProfilesDir="C:\Documents and Settings\"
С тази опция, подобно на тази за Program files и Common files, може да изберете къде да е местопложението на папката Documents and Settings (в нея се записват потребителските профили)

AutoLogon = Yes
При изпозване на стойност Yes след края на инсталацията в Windows се влиза с потребителя Administrator и въведената по-горе парола. Ако е използвано кодиране на администраторската парола тази опция няма да работи


[UserData]

ProductKey=xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx
Въвежда автоматично серийния номер за инсталиране на Windows. Поставете вашия номер (с тиретата) на мястото на примерния

FullName="Name"
Вашето име

OrgName="Organization"
Име на фирмата (може да е празно)

ComputerName=Computer
Името на вашия компютър. Ако стойността е *, инсталацията сама ще генерира име за вашия компютър.


[Display]

BitsPerPel=32
Настройки за дълбочината на цветовете – възможни са опциите 32, 24, 16 и 8

Xresolution=1024
Разделителната способност за оста х

Yresolution =768
Разделителната способност за оста y

Vrefresh =75
RefreshRate-а на монитор (скоростта на опресняване)

AutoConfirm=1
Премахва досадния балон, който ни предупреждава, че настройките на монитора са най-добрите…

Внимание: настойте тези опции да отговарят на настройките на вашия монитор (особено особено Refresh frequency - честота на опресняване)), тъй като иначе могат да го повредят. За повече информация може да прегледате документацията на вашия монитор. Стойност от 75 херца би трябвало да работи без проблем на повечето монитори.


[TapiLocation]

Това са настройките на модема за набиране

CountryCode=359
Код на страната, 359 е България

Dialing=Tone
Вид на набирането – възможните опции са Tone и Pulse

AreaCode=02
Код на града – за София – 02


[RegionalSettings]

InputLocale = 0409:00000409, 0402:00000402
Клавиатурните подредби. Тук е зададен английски като първи език за въвеждане и български като втори. За други езици – справка в ref.chm

InputLocale_DefaultUser = 0409:00000409
Клавиатурната подредба да потребителя по подразбиране (новите потребители)

LanguageGroup = 1, 2, 3, 4, 5
Езиковите групи. Тези 5 се инсталират по подразбиране и включват кирилицата. За други опции - справка в ref.chm

SystemLocale = 0402
Регионалните настройки на системата. 0402 отговаря на България. За други опции – знаете вече, къде да гледате

UserLocale = 0402
Настройките за вида на валута, време и т.н., 0402 е България

UserLocale_DefaultUser = 0402
Същото като отгоре, но за потребителя по подразбиране


[Identification]

JoinWorkgroup = workgroup
Ако имате Интернет, тук може да определите името на Workgroup-а, в който се намирате


[Components]

Определят някои компоненти да се инсталират или не. Компонентите силно зависят от това каква операционна система ще инсталирате. Изброените тук са тествани и работят за Windows XP

msmsgs=off
Не инсталира Windows Messenger 4.6

msnexplr=off
Не инсталира MSN Explorer 7

freecell=off
Не инсталира играта freecell

hearts=off
Не инсталира играта Hearts

minesweeper=off
Не инсталира играта Minesweeper

pinball=off
Не инсталира играта Pinbal

solitaire=off
Не инсталира играта Solitaire

spider=off
Не инсталира играта Spider Solitaire

zonegames=off
Не инсталира игрите MSN Zone Games


[Shell]

Тези опции са валидни само за Windows XP и 2003

CustomDefaultThemeFile = "%WinDir%\Resources\Themes\MyTheme.theme"
Ако желаете за използвате друга тема, различна от стандартинте, може да я зададете тук.

DefaultStartPanelOff = Yes
Използва класическото старт меню и показва на работния плот иконите на Моят компютър и Моите документи

DefaultThemesOff = Yes
Използва класическата тема от предишните версии на Windows


[GuiRunOnce]

"%systemdrive%\install\batch_file1.cmd"
Изпълнява посочения файла при първото влизане на потребител в системата


[SystemRestore]

DisableSR=1
Изключва Възстановяването на системата. Тази опция е валидна само за Windows XP

CreateFirstRunRp=0
И не създава Точка за възстановяване при първото стартиране на системата. Тази опция е валидна само за Windows XP


[Networking]

InstallDefaultComponents=Yes
Инсталира мрежовите компоненти по подразбиране. За по-точно нагласяване на тези настройки използвайте метода от точка I)


[WindowsFirewall]

Profiles = WindowsFirewall.TurnOffFirewall

[WindowsFirewall.TurnOffFirewall]

Mode = 0
Тези две настройки изключват Windows Firewall. Работят за Windows XP и Windows 2003


Това са основните опции.

3) Запише подготвения winnt.sif

За справка съм дал моя примерен winnt.sif:

[Data]
	MsDosInitiated="0"
	AutoPartition=0
	UnattendedInstall="No"
	AutomaticUpdates=yes

[Unattended]
	UnattendMode = FullUnattended
	UnattendSwitch = Yes
	OemPreinstall = No
	OemSkipEula = Yes
	FileSystem = *
	WaitForReboot = No
	Hibernation=No

[GuiUnattended]
	AutoLogon=Yes
  AdminPassword = *
	EncryptedAdminPassword=NO
	TimeZone = 125
	OEMSkipRegional=1
	OemSkipWelcome=1

[UserData]
	ProductKey=xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx
	FullName="Nicky"
	OrgName="SoftVisia"
	
[Display]
	BitsPerPel=32
	Xresolution=1024
	YResolution=768
	Vrefresh=75
	AutoConfirm=1
	
[TapiLocation]
	CountryCode=359
	Dialing=Tone
	AreaCode=02

[RegionalSettings]
	InputLocale = 0409:00000409, 0402:00000402 
	InputLocale_DefaultUser = 0409:00000409
	LanguageGroup = 1, 2, 3, 4, 5
	SystemLocale = 0402
	UserLocale = 0402
	UserLocale_DefaultUser = 0402
	
[SystemRestore]
	DisableSR=1
	CreateFirstRunRp=0

[Shell]
	DefaultStartPanelOff=Yes
	CustomDefaultThemeFile = "%WinDir%\Resources\Themes\Windows XP Luna Royale.Theme"

[Identification]
	JoinWorkgroup=WORKGROUP
	
[Networking]
	InstallDefaultComponents=Yes

[Components]
msmsgs=off
msnexplr=off 
freecell=off
hearts=off
minesweeper=off
pinball=off
solitaire=off
spider=off
zonegames=off

[WindowsFirewall]
	Profiles=WindowsFirewall.TurnOffFirewall

[WindowsFirewall.TurnOffFirewall]
	Mode=0

Сега остава да завършим целия процес като поставим на инсталационния диск готовия winnt.sif. Това може да стане като следвате финалната стъпка от нашата статия.
Публикувано изображение

#4 l.kanelov

l.kanelov

  /arch:AVX2

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1606 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 29 May 2007 - 19:35

III) Завършващ етап1) Копираме съдържанието на инсталационния диск на операционната система на твърдия диск (например в D:\XPCD)

2) Копираме готовия winnt.sif в папка I386, която се съдържа в инсталационните файлове на windows, които копирахме предишната стъпка (в нашия пример поставяме winnt.sif в D:\XPCD\I386)

3) Създаване на стартиращ (boot) диск, може да използвате това ръководство

4) Опционална стъпка - тестване на готовото image изображение (с цел да не сме допуснали грешка и да загубим записания диск) с някоя виртуална машина. За тази цел може да използвате прекрасното ръководство на Night_Raven

Финални думи: Използването на winnt.sif на пръв поглед изглежда не съвсем лесно, но това не съвсем така. Освен това веднъж "загубено" това време, то ще ви се изплати. Този метод носи много предимства и един недостатък. Предимствата - спестявате време, усилия и вече не се налага да въвеждате онзи досаден сериен номер, който може по всяко време да загубите и да се чудите къде да го търсите като ви потрябва. Недостатъкът - губите като опция при стартиране от диска да поправете (Repair) инсталация на Windows.

Надяваме се да сме Ви били полезни и ако се сетите за още нещо, което може да бъде добавено към ръководството, пишете в тази тема. Пожелаваме Ви успех. :thumbsup:


Статията и снимковият материал са собственост на Nicky - Николай Стоянов и l.kanelov - Лазар Канелов. Забранено е разпространяването и/или модифицирането на статията, части от нея или на снимковия материал без изричното съгласие на авторите. Всички ©, ® и ™ са собственост на притежаващите ги фирми.

Мнението беше редактирано от l.kanelov: 03 February 2008 - 21:30


#5 KoLchE

KoLchE

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 58 мнения

Публикувано: 03 February 2008 - 16:27

Да попитам само как мога да вградя регистър скрипт в да се изпълнява чрез winnt.sif cmdlines.txt и cmdlines.cmd и съответният рег скрипт. Мерси за идеите.

#6 l.kanelov

l.kanelov

  /arch:AVX2

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1606 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 03 February 2008 - 21:26

Да попитам само как мога да вградя регистър скрипт в да се изпълнява чрез winnt.sif cmdlines.txt и cmdlines.cmd и съответният рег скрипт. Мерси за идеите.

Здравей!
Създаваш си една папка с име "$OEM$" в папката, съдържаща файловете и папките от инсталационния диск на операционната система (I386, Support, etc). В нея поставяш .reg файла, който ще съдържа желаните настройки. След това в същата папка ($ОЕМ$) създаваш текстов файл "CMDLINES". В него пишеш следното:

[COMMANDS]
"REGEDT32.EXE /S име_на_reg_файла.reg"
Например "REGEDT32.EXE /S tweaks.reg". За доста готови .reg файлове може да погледнеш този сайт.
Успех!

#7 KoLchE

KoLchE

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 58 мнения

Публикувано: 04 February 2008 - 11:17

Извини ме за невежеството но може ли малко по подробно да питам сега едни работи. Значи
Ако съм разбрал правилно - Създавам папката $oem в руута на инстал диска на XP
След тва създавам cmdlines.txt в $oem с следното съдържание.:

[COMMANDS]
REGEDIT /S %systemdrive%\Install\Scripts\XP.Tweak.reg
REGEDIT /S %systemdrive%\Install\Scripts\XP.Tweak.AU.reg
.
Тва ше ми свърши ли работа да си сложа оптимизациите дека искам или да? Мерси за отговора.

#8 l.kanelov

l.kanelov

  /arch:AVX2

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1606 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 04 February 2008 - 14:52

Да - създаваш папката $OEM$ "в руута" на диска с Windows XP. Създаваш CMDLINES в папката $OEM$. За по-лесно си копираш готовия .reg файл с оптимизациите / фиксовете в същата папка ($OEM$). След това в CMDLINES пишеш:

[COMMANDS]
"REGEDT32.EXE /S името_на_reg_файла.reg"

Например "REGEDT32.EXE /S tweaks.reg" ще добави информация в регистъра от файла tweaks.reg, който се намира в папката $OEM$. Имай предвид, че "REGEDT32.EXE /S име_на_reg_файла.reg" си се пише с кавичките в самия CMDLINES. След като си готов създаваш си зареждащо CD, като може да използваш това ръководство. Препоръчвам ти преди да запишеш ISO файла на CD, да го тестваш на виртуална машина. За повече информация как може да стане това, погледни темата - Ръководство: Virtual PC срещу VirtualBox.

#9 KoLchE

KoLchE

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 58 мнения

Публикувано: 05 February 2008 - 06:20

A идея как да интегрирам през .cmd например инсталация на фонетика?

#10 KoLchE

KoLchE

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 58 мнения

Публикувано: 05 February 2008 - 12:38

@l.kanelov
Мисля да използвам следния скрипт за вграждане на фонетика и оптимизациите по системата ми с инсталирането и
без намесата на cmdlines.txt та да се допитам вярно ли е изграден скрипта или не?

CCLS
@echo off
TITLE m$ Windows XP SP2 Optimization

ECHO...
ECHO Over the next few minutes 
ECHO Registry tweaks being implemented.

ECHO...
ECHO Installing BG Phonetic Keyboard LayOuts
ECHO...
ECHO Installing BG Old Phonetic Keyboard LayOut
ECHO Please wait...
start /wait %systemdrive%\Install\BG.Ph.Kbd\Old_Phonetic\SETUP.EXE /s /v/qn
ECHO BG Old Phonetic Keyboard LayOut has been Successfull Installed
ECHO Installing BG Phonetic Keyboard LayOut
ECHO Please wait...
start /wait %systemdrive%\Install\BG.Ph.Kbd\BG_Phonetic\SETUP.EXE /s /v/qn
ECHO BG Phonetic Keyboard LayOut has been Successfull Installed

ECHO...
ECHO Applying Registry Tweaks...
REGEDIT /S %systemdrive%\Install\ScriptsXP.Tweak.reg
REGEDIT /S %systemdrive%\Install\ScriptsXP.Tweak.A.U.reg

ECHO...
ECHO Disabling ZipPreview and VideoPreview...
start /wait regsvr32 /u /s zipfldr.dll
start /wait regsvr32 /u /s shmedia.dll
start /wait RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\inf\msmsgs.inf,BLC.Remove

ECHO...
ECHO Removing Wallpapers, Screensavers, Favorites & Tem Files...
DEL /Q "%systemroot%\*.bmp"
DEL /Q "%systemroot%\Web\Wallpaper\*.jpg"
DEL /Q "%systemroot%\system32\dllcache\*.scr"
DEL /Q "%userprofile%\Favorites\*.*"
DEL /Q "%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*"

EXIT
Ето ги и файловете дека мисля да използвам за целта:
Прикрепен файл  winnt.sif.rar   1.05К   82 Брой изтеглянияПрикрепен файл  _OEM_.rar   149.26К   71 Брой изтегляния

#11 KoLchE

KoLchE

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 58 мнения

Публикувано: 11 February 2008 - 11:22

Оказа се че не може да се инсталира директно от инсталиращи пакети. Трябва да са рарове с директно зададени параметри явно. И все пак ше съм благодарен ако някой ми направи инф скрипт за фонетиките дето ги имам. Предполагам е бавно и тегаво занимание. И все пак мерси на тези дека ше се отзоват на призива ми.

#12 KoLchE

KoLchE

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 58 мнения

Публикувано: 16 February 2008 - 09:45

Ако искате да инсталирате програми или други неща като фонетика например ето тозискрипт ше свърши работа за да може да се използва порменливата %cdrom%

cmdow @ /HID
ECHO Try to found the CDROM-DRIVE
SET CDROM=A
IF EXIST D:\CDROM_IP.5 SET CDROM=D:
IF EXIST E:\CDROM_IP.5 SET CDROM=E:
IF EXIST F:\CDROM_IP.5 SET CDROM=F:
IF EXIST G:\CDROM_IP.5 SET CDROM=G:
IF EXIST H:\CDROM_IP.5 SET CDROM=H:
IF EXIST I:\CDROM_IP.5 SET CDROM=I:
IF EXIST J:\CDROM_IP.5 SET CDROM=J:
IF EXIST K:\CDROM_IP.5 SET CDROM=K:
IF EXIST L:\CDROM_IP.5 SET CDROM=L:
IF EXIST M:\CDROM_IP.5 SET CDROM=M:
IF EXIST N:\CDROM_IP.5 SET CDROM=N:
IF EXIST O:\CDROM_IP.5 SET CDROM=O:
IF EXIST P:\CDROM_IP.5 SET CDROM=P:
IF EXIST Q:\CDROM_IP.5 SET CDROM=Q:
IF EXIST R:\CDROM_IP.5 SET CDROM=R:
IF EXIST S:\CDROM_IP.5 SET CDROM=S:
IF EXIST T:\CDROM_IP.5 SET CDROM=T:
IF EXIST U:\CDROM_IP.5 SET CDROM=U:
IF EXIST V:\CDROM_IP.5 SET CDROM=V:
IF EXIST W:\CDROM_IP.5 SET CDROM=W:
IF EXIST X:\CDROM_IP.5 SET CDROM=X:
IF EXIST Y:\CDROM_IP.5 SET CDROM=Y:
IF EXIST Z:\CDROM_IP.5 SET CDROM=Z:
if %CDROM%==A GOTO :CD_ERR
ECHO Your CDROM-DRIVE is: %CDROM%
Exit

#13 H2SO4

H2SO4

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 16 мнения

Публикувано: 22 February 2008 - 11:46

Чудесна тема, браво!
Искам само да попитам, дали чрез автоматичния вариант, мога да изключвам излишните неща, с които Уйндоусът е натоварен, както това става с програмата: "nLite"? Също така, искам да попитам, дали може да се вгражда и SP 2 ?

#14 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23015 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 22 February 2008 - 12:10

Също така, искам да попитам, дали може да се вгражда и SP 2 ?

Виж дали тази тема няма да ти помогне.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#15 H2SO4

H2SO4

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 16 мнения

Публикувано: 22 February 2008 - 13:00

Виж дали тази тема няма да ти помогне.


Благодаря, вече я прегледах и непременно ще се възползвам от нея!:bravo:
Има ли безопасен начин за отстраняването на излишния "багаж" от "Уйндоус"?
Пробвах с nLite, но понякога ми излиза прозорец, който ми казва, че се подменят някакви файлови, и да съм поставил инсталационния диск на ОС, в противен случай ОС ще работи некоректно!Цитирам го по спомени, та така...Вече гледм да я избягвам тази програмка, но причината може да бъде и в мен, ако съм премахнал нещо, което не е е трябвало! :magician:
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители