Jump to content

(П)ревю: Outpost Security Suite и Eset Smart Security


Препоръчан пост

Не е ли прекрасна? Толкова е уникална. Не мислите ли? Как така кой? Точката, в която съм се загледал! В която всеки понякога се е заглеждал с един блуждаещ поглед, който сякаш казва "Нео, Тринити, Морфей, здравейте, аз дойдох в Матрицата." Блажената усмивка в такива ситуации е елемент по избор (optional). Та, да се върнем на моя блуждаещ поглед. Някаква сила неземна успя да го премести върху една от иконите в системния ми трей, която бидейки синя (а аз обожавам синьо и по-специално по-тъмното синьо), някак привлича вниманието ми. В един момент успях да фокусирам и да изляза наполовина от транса, в който бях изпаднал. Иконата е с бял въпросителен знак и сякаш ме питаше "Какво си ме зяпнал, бре?!" В този момент ръждясалите запчатки в кухата ми глава взеха, че се разскърцаха и на мен ми дойде гениалната идея да проверя какво правят пичовете от Agnitum и какво ново Outpost-че са ни спретнали. В този момент иконата на NOD32 сякаш се разсърди и прояви ревност, от което се почувствах задължен да проверя какво правят и приятелите от Eset, за да няма недоволни. В резултат на това ще представя с няколко думи личните си впечатления от Outpost Security Suite на руснаците от Agnitum и Eset Smart Security на словаците от Eset. Не очаквайте подробно представяне а лични и леко повърхностни впечатления от продуктите.

И двата продукта са все още в beta стадий, което е и причина да не наблягам на подробностите, тъй като не са напълно завършени продукти, но пък са достатъчно готови за изказване на впечатления.

 

*****

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3515/oss.jpg

 

Outpost Security Suite

 

Линк за изтегляне и повече информация: Outpost Security Suite Pro 2007 RC2 Build 1212.614.228

Лиценз: Платен (Shareware)

Размер: 32.3MB

 

Преди да започна, ще спомена, че сравнението е спрямо версия 2.7 на Outpost Firewall, защото ползвам именно нея.

Като цяло мога да изтъкна, че новото отроче на Agnitum е много подобно на оригиналния Outpost Firewall, да не кажа почти идентично. Тези от вас, които са запознати с инсталацията и интерфейса на гореспоменатата защитна стена, ще се почувстват веднага в свои води. Прозорецът със статистиките, който се появява като кликнете два пъти върху иконата на програмата в системния трей, е запазен почти 1:1. Добавени са бутончета за новите функции и в раздел Network Activity са добавени колонките Bytes Sent и Bytes Recv, които показват всяко копие на даден процес какво количество информация изпраща и получава - нещо, което го нямаше в предишни версии. Тъй като даден процес може да е стартиран няколко пъти и за всяко копие се отчита отделно, това може да е както добре, защото е подробно, така и объркващо, ако на потребителя му е нужна сумата. При настройките на програмата също няма големи изненади. Структурата е запазена почти изцяло. Разликата всъщност е в новопоявилата се страница Host Protection, където се определя нивото на сигурността и се намират настройките, които определят строгостта на следене на поведението на програмите - проактивната защита. Част от тези настройки преди бяха на страница Application под формата на бутоните Process Memory Control, Hidden Processes и Components Control Settings, но сега, заради разширените им възможности, са получили цяла нова самостоятелна страничка. Изключаем това, всичко останало е 99% идентично с предходните версии. Дотук - добре. Личи се, че от Agnitum имат желание да разширяват и развиват продукта си. Продуктите им винаги са били стабилни и надеждни. Този, поне докато си работеше на виртуалната машина, не беше изключение. Има ли уловка и ако има, къде е тя? Уловка определено има и тя се нарича лакомия. Новият стражар на Agnitum гълта системни ресурси като смок. Средното потребление на RAM и виртуална памет е много високо - около и над 70MB. Много си е, откъдето и да се погледне. При изключване на записите в дневника (Logging) потреблението спада леко на малко под 70MB, но на фона на цялото количество, това хич не оправя положението. Всъщност по-голямата натовареност идва именно от Anti-Malware плъгина, който следи за вируси и spyware. След спирането му (което става от настройките на програмата -> страница Plug-Ins) заетите количества RAM и виртуална памет падат на около 30MB. След спирането на току-що споменатия плъгин натовареността на процесора също спадна на около 1-2%, докато преди това варираше между 1% и 22%. В крайна сметка потреблението на памет е горе-долу следното:

- защитна стена (firewall) - ~25MB;

- реално времева защита против вируси и шпиони (anti-malware) - ~40MB

- запис в дневника (logging) - ~4-5MB.

Наистина не знам колко е ефективен резидентният модул, но надали е дотолкова, че да оправдае такава натовареност и заети ресурси.

 

Продуктът е дело на доказана компания, с опит и възможности. Това не ме кара да се съмнявам в надеждността на крайния продукт, но пакетът е наистина много тежък и категорично не е за потребители с по-стари компютри. Колкото и да е надежден подобен продукт, то не може да компенсира значително забавена компютърна система.

 

Лично мнение: като цяло съм разочарован от Outpost Security Suite. Интерфейсът е запазен, което не е лошо, но поне според мен липсват нововъведенията. Да, има Host Protection с добавени допълнителни механизми за сигурност, има разработен Anti-Malware модул и т.н., но като цяло е много ресурсоемък пакет, което определено не ми харесва. Дано от Agnitum се постегнат малко и се заемат да оптимизират продукта си във финалната версия, която по всяка вероятност не е много далеч.

 

*****

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3515/ess.png

 

Eset Smart Security

 

Линк за изтегляне и повече информация: Eset Smart Security 3.0.128.0 Beta

Лиценз: Платен (Shareware)

Размер: 16.5MB

 

След доста успешния NOD32, словаците от Eset решиха да последват модната тенденция, която владее пазара, и решиха да пуснат и те интегриран пакет - антивирус, защита от шпиони, защита от спам и защитна стена. Новата им рожба се нарича Eset Smart Security. Сравнително рано е да се коментира ефективността на продукта, защото и той, както Outpost Security Suite, е все още в beta стадий. Не пречи обаче да се изкажат общи впечатления от пакета до момента. Моя милост, като потребител на NOD32 и фен на опростените неща (изхождайки от мъдростта, че в простотата се крие гениалността) и антифен на интегрираните решения (изхождайки от логиката, че е по-добре да имам 3 програми, които да извършват по една функция, но да го правят добре, отколкото Х в 1, където по всяка вероятност се правят компромиси и/или има някаква цена цялото удоволствие), имах известни резерви към пакета. В интерес на истината останах приятно изненадан от пакета. Първото, което ми направи впечатление, е че след инсталацията НЕ ми бе поискан рестарт на компютъра. Това е първият подобен продукт, който ми попада и няма нужда от рестарт. Инсталацията си инсталира нужните драйвери и услуги за следене на активността и контрол на продукта и стартира последните. Приятните изненади не се изчерпаха само с това. Следващото нещо, което ме удари в челото, бе интерфейсът на програмата. Очаквах малко или много разплута шарения, а това, което видях наистина беше шареничко, но в рамките на поносимото. Казано накратко - интерфейсът е поразкрасен, но с мярка и както трябва. На потребителя се предлагат два режима на интерфейса - стандартен (Standard) и за напреднали (Advanced). При първия на вниманието на потребителя са представени 5 раздела:

- Protection status - с информация за състоянието на продукта като цяло;

- Computer scan - ръчно сканиране;

- Update - обновление на програмата;

- Setup - достъп до бързи и базови настройки за отделните модули;

- Help and Support - достъп до помощните файлове и начини за получаване на помощ и съвети.

В режима за напреднали потребители структурата на разделите е леко променена и са добавени подразделчета с малко поразширени настройки за отделните компоненти към дадения раздел. Добавен е и раздел Tools с някои. няма да се спирам на отделните компоненти, но ще спомена, че защитната стена също отчита всяко приложение колко KB праща и получава. Нещо, което поне за мен е доста полезно и е реализирано по-удобно в сравнение с Outpost Security Suite. Стената има основно 3 режима на работа:

- Automatic mode - пропуска всичката стандартна изходна комуникация, но блокира входящата;

- Interactive mode - стената оперира на базата на зададени и настроени правила, а за действия, за които няма правила, бива питан потребителят как да се постъпи;

- Policy-based mode - подобен на предния, но за процеси, за които няма правила, комуникацията се блокира.

Вече споменах, че програмата има два режима на интерфейса, но излиза, че и в двата има по-базови настройки. Спокойно, всичките тоново опции все още са налични, но просто са леко поскрити. В интерес на истината по тях няма и много какво да се пипа, защото по подразбиране са настроени доста добре и реално имате работа там ако ви трябва нещо конкретно и знаете какво точно. Единствената ми забележка в случая е, че защитната стена по подразбиране се инсталира в автоматичен режим, който макар и доста удобен, не е толкова сигурен, колкото интерактивния. Личната ми препоръка е да минете на втория (или да го изберете по време на инсталация, ако извършвате подробна) или после да го изберете от настройките. Да, по-досаден е, защото пита за всичко, докато не се понаучи как да реагира с различните приложения, но е по-гъвкав режим и по-сигурен. Предполагам този ход е направен от маркетингова гледна точка, за улеснение на потребителите.

Откъм ресурси Eset Smart Security се представя доста добре. Пакетът има 2 процеса (както и NOD32) - egui.exe (графичния интерфейс) И ekrn.exe (ядрото на програмата). Първият заема около 3-4MB RAM и около 1MB виртуална памет. Вторият заема около 25-30MB RAM и виртуална памет, което с оглед на това, че имаме цял пакет за сигурност, си е отлично постижение. Натовареността на процесора е минимална, за разлика от тази при пакета на Outpost.

 

Добър антивирус, работеща защитна стена и антиспам, обвити в удобен и приятен интерфейс в стил Windows Vista, работещи леко и стабилно - определено ми допада като продукт.

 

Лично мнение: да кажа, че съм очарован, ще преувелича, но съм много приятно изненадан от пакета. Като цяло има немалко промени и то в положителна насока. Определено се замислям сериозно дали да не мина на пакета, след като излезе финалната версия.

Link to comment
Сподели другаде

  • 9 months later...
Инсталирах си ESET Smart Security-наистина програмата много ми харесва и съм много доволен като цяло,но имам проблем.Харда ми постоянно сканира.Не се спира и за секунда когато спра антивирусната всичко утихва.Как да я настроя че да не сканира постоянно като луда.
Link to comment
Сподели другаде

Инсталирах си ESET Smart Security-наистина програмата много ми харесва и съм много доволен като цяло,но имам проблем.Харда ми постоянно сканира.Не се спира и за секунда когато спра антивирусната всичко утихва.Как да я настроя че да не сканира постоянно като луда.

Може би ще намериш решение на твоя проблем в "ESET Smart Security User Guide": Цък.

Link to comment
Сподели другаде

Инсталирах си ESET Smart Security-наистина програмата много ми харесва и съм много доволен като цяло,но имам проблем.Харда ми постоянно сканира.Не се спира и за секунда когато спра антивирусната всичко утихва.Как да я настроя че да не сканира постоянно като луда.

 

Ако не се лъжа беше следното: Влез в ESET Smart Security, избери F5 от клавиатурата, отиди на Exclusions, избери Add, цъкни веднъж с левия бутон на мишката върху C:\ и избери OK, след което отново OK. Ето и screenshot:цък

 

П.П.: На screenshot е с ESET NOD32 Antivirus, но е абсолютно същото.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...