Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ревю: avast! Home/Pro


 • Моля, влезте, за да отговорите
30 отговора по тази тема

#1 XMAS

XMAS

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 35 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Исперих/Варна

Публикувано: 25 April 2007 - 21:44

Здравейте,

Подготвил съм една статия-ревю на avast! Home/Pro. Надявам се да го намерите за полезно :)

аvast! е антивирусна програма набираща все по-голяма популярност както в България, така и по света. Програмата е изцяло преведена на Български, което допълнително улеснява работата с нея. Разпространява се в два варианта – платена версия ( Pro ) и безплатна версия ( Home ), като разликите между двете версии са че платената версия притежава Подробен Потребителски Интерфейс от който могат да бъдат планирани проверки в определен ден и час и да създавате собствени задачи, докато безплатната версия притежава единствено Обикновен Потребителски Интерфейс, който освен всичките си основни функции поддържа и скинове, чрез които можете лесно да смените външния вид на програмата. Като за хората, които не обичат скинове е достъпен и обикновен и изчистен интерфейс, който не използва скинове. Други съществени разлики между двете версии няма. Единственото условие, за да използвате безплатната версия е тя да бъде използвана за ДОМАШНИ и НЕКОМЕРСИАЛНИ цели.

Posted Image
Обикновения Потребителски Интерфейс на avast! (със скина, който се инсталира с програмата)

Posted Image
Обикновения Потребителски Интерфейс на avast! (със скин, допълнително изтеглен от сайта на avast! )

Някои интересни факти за avast! : през 1997 година McAfee използват енджина на avast! в своята собствена антивирусна програма, след като откриват доста слабости в своя собствен енджин; avast! е първата антивирусна програма, която получава наградата VB100% през 1996 година; през 2006 GDATA подмениха енджина на BitDefender с този на avast! в своята антивирусна програма AntiVirusKit 2007.

И така сега за възможностите на програмата (от тук нататък всички описани функции са достъпни и в двете версии на програмата). Както всички антивирусни и avast! Разполага с резидентна(постоянна) защита, която се състои от няколко отделни модула, които защитават специфични подсистеми на вашият компютър. Модулите са:
Стандартен Щит – това е главният защитен модул на програмата, той проверява всички файлове при тяхното отваряне, променяне, записване.
Интернет Щит – този модул проверява HTTP трафика на вашият браузър, като предотвратява заразата още преди тя да достигне вашият компютър. Уникалното при Интернет Щита на avast! , е че той използва уникалната технология “Intelligent Stream Scan” (Интелигентно Сканиране на Потоците), като по този начин не оказва влияние върху скоростта на интернет връзката.
Мрежов Мит – този модул ви защитава от мрежови атаки (интернет червеи, уязвимости в Windows и др.), като не замества напълно огнените стени. Мрежовият Щит е IDS (Intrusion Detection System – Система за откриване на Нарушители).
Р2Р Щит – този модул наблюдава повечето Р2Р програми и проверява всеки файл свален с такава програма.
Директни Съобщения – този модул работи подобно на Р2Р Щитът, но проверява файловете получени чрез програмите за директни съобщения ( ICQ, mirc, …)
Интернет Поща – този модул извършва проверка на вашата електронна поща. Модулът поддържа повечето мейл клиенти (Outlook Express, ThunderBird …) (с изключение на MS Outlook и MS Exchange)
Outlook/Exchange – този модул работи като plug-in за MS Outlook или MS Exchange, като проверява входящите и изходящите съобщения получени чрез тези програми.
Блокиране на Скриптове (този модул е достъпен само в платената версия) – тази модул проверява всички скриптове, които се изпълняват чрез браузърите Internet Explorer, Mozilla и Opera.

Posted Image
Контролния панел на Резидентната Защита

Друга функция на програмата е Базата Данни за Възстановяване от Вируси (VRDB), която се създава след инсталирването на програмата и която служи за възстановяването на файлове при евентуална вирусна зараза. Базата Данни прави копия на всички EXE и DLL файлове на вашата система, като всеки файл се записва по три пъти, за по-голяма сигурност.

При стартирането на Обикновения Интерфейс програмата извършва проверка на паметта на компютъра. Една също интересна и може би уникална функция на avast! Е Предстартовата Проверка, която се извършва преди старта на операционната система и чрез която без проблеми изтривате проблемните файлове , които не могат да бъдат изтрити под Windows (предстартовата проверка е възможна само при NT базираните системи – Win2000, WinNT, WinXP…) – Предстартовата проверка може да бъде планирана от менюто на Обикновения Потребителски Интерфейс.

Posted Image
Прозореца, който показва прогреса на проверката на паметта

Стандартна проверка на системата може да бъде извършена от Обикновения Потребителски Интерфейс, като първо избирате зоната за проверка, чувствителността на проверката и след това дали архивираните файлове да бъдат проверявани (по принцип достатъчно е да изберете Стандартна проверка без проверка на архивите).

Обновяването на вирусната база данни, както и на самата програма се свежда до едно натискане на бутона. Обновяването може да бъде напълно автоматично.

Програмата разполага и с Клетка за Вируси, където се поставят заразените файлове. Клетката за Вируси представлява изолирана папка, до която достъп има единствено програмата.

Posted Image
Интерфейсът на Клетката за Вируси

Интересна функция на програмата е и Скрийн Сейвърът на avast! , чрез който можете да извършвате проверка докато компютърът не се ползва.

Програмата притежава и дневник, където се записва всякаква информация за дейността на програмата(дата и време на обновяване, открит вирус и др.)

Posted Image
Дневника на avast!


avast! Home Edition се разпространява напълно безплатно за ДОМАШНА и НЕКОМЕРСИАЛНА употреба - единственото, което трябва да направите е да се регистрирате (имате 60 дни да направите регистрацията - след тези 60 дни програмата ще спре да работи, докато не направите регистрация и не сложите регистрационния ключ) на сайта на Alwil Software и ще получите безплатен регистрационен ключ , валиден за срок от една година - след като тази една година изтече, ще трябва отново да се регистрирате. Регистрацията може да направите на ТАЗИ СТРАНИЦА - регистрацията е на Български, като е-мейла, който ще получите след регистрацията също е на Български - подробни инструкции за поставянето на регистрационния ключ можете да намерите в е-мейла.

Последната версия на avast! Home на Български можете да изтеглите от ТУК

60-дневна пробна версия на avast! Pro можете на изтеглите от ТУК

Като финални думи мога да кажа, че програмата е в постоянна разработка и въпреки, че се разработва от малка Чешка компания, тя е с много дълга и интересна история. С нетърпение се очаква излизането на дългоочакваната версия 5 на антивирусната програма, която би трябвало да представлява един много висок скок за самата програма (това поне обещават разработчиците на програмата), но точно дата за излизането на този версия все още няма. Единствената информация е че ще излезе през 2007 г. .

Автор: Теодор Банков (XMAS)
Публикувано изображение
"Just be yourself and don't give a f**k what anyone else thinks"

#2 InsaneBoY

InsaneBoY

  ранг-Insane

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 52 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Stara Zagora

Публикувано: 26 May 2007 - 09:33

Тая програма я ползвам от година и до сега не ме е подвела . Зарибил сам още 10 човека с нея и те досега не се се оплакали !!!
InsaneBoY - KomPiuTureN geNie :)

#3 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23033 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 27 May 2007 - 00:04

Това по принцип не доказва нищо, независимо за коя антивирусна програма става въпрос.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#4 trapped

trapped

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 201 мнения

Публикувано: 27 May 2007 - 11:32

Aз също съм с Аваст и съм мн. доволен. Не мисля да я сменям засега.

#5 Sir William

Sir William

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1407 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 27 May 2007 - 21:34

Аз също използвам Avast! от доста време. Но не мисля да пиша тук колко е добра или лоша. Има специално място, където можете да изразите емоциите си по въпроса. И то е тук. :)
XMAS е дал много хубаво ревю за Avast!, което според мен не касае личните предпочитания към една или друга антивирусна програма.

Това, че някой е доволен или недоволен от някакво приложение е чудесно. Но според мен не бива да има неизяснени мнения за качествата на приложение от сорта: "Досега не съм имал проблеми и съм мн. доволен". Твърдения от този тип висят във въздуха, както се изрази по-горе Night_Raven. :)

#6 Pesho

Pesho

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 177 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София

Публикувано: 30 May 2007 - 21:10

XMAS поздравления за представянето.
Avast е доста популярна АВ програма, което е видно и от импровизираната класация в форума преди време. Като се има впредвид, че все още няма измислена програма осигуряваща 100% защита/рекламите за 100% успеваемост са маркетингови трикове за наивници/ и факта, че Avast е безплатна за разлика от конкурентните програми, са мойте два конкретни повода да я използувам.Разбира се има и други free АВ приложения, но това вече е въпрос на личен избор.
Сигурно се повтарям, но винаги съм смятал, че използуването на лицензиран софтуер "нелицензирано" крие потенциални рискове особено когато става дума за защитен софтуер.
И аз използувам Avast от доста време без особени проблеми.Разбирам, че това по принцип нищо не доказва, но все пак е индикация за качество.

vy 73.

#7 Sir William

Sir William

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1407 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 30 May 2007 - 21:17

Pesho, поздравления за хубавия пост!
Прекрасна формулировка и обяснение, които описват толкова добре съотношенията между цена и качеството. Както и отношението към лицензирания софтуер, особено за антивирусни програми. Което напълно споделям. :bravo:

#8 Чичо Пичо

Чичо Пичо

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4 мнения

Публикувано: 12 January 2008 - 22:53

При инсталирането си Avast предлага (и извършва) сканиране на твърдия диск при рестартиране, преди зареждане на ОС. Някой знае ли дали е възможно и как може да се планира подобно сканиране за вируси, без да се налага преинсталиране на Avast? Предполагам, че и на други се е случвало да имат заразен системен файл, който се използва от ОС и не позволява да бъде "обезпаразитен" или преместен в клетка при работеща операционна система.

#9 vyrgozunqk

vyrgozunqk

  I486 DX

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 904 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София окръг

Публикувано: 13 January 2008 - 21:21

Единствения недостатък е, че макар и безплатна трябва да се регистрираш, а лицензионния ключ е валиден за прекалено кратко време, и хората на които им правя машините идват най-редовно да ми пищят, че им били изтекли лицензите... :bang: :nigga:

If you are posting looking for commercial software without any intention
of paying for it, you WILL be flamed.

"The box said "Requires Windows 95 or better." So I installed LINUX."
I'm using Linux and i'm proud of it!!!
I hate Windows and i'm also proud of it!!!

#10 Slammer

Slammer

  Half Gabrovetz

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1261 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Севлиево
 • Интереси:жена ми.....

Публикувано: 16 January 2008 - 01:48

14 месеца (12 месеца след регистрация и още 2 месеца демо-версия) не мисля че е прекалено кратко време. Още повече че практиката на платените антивирусни събратя е също за 12 месеца срок! :)
Добрите приятели, си остават ... много добри приятели!

#11 slavensk

slavensk

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 7 мнения

Публикувано: 07 June 2008 - 17:24

И аз съм с avast! и я ползвам от много отдавна и не ми е правила проблеми никога !!! Много съм доволен и съм зарибил с нея много хора и приятели :hesthebest:

#12 lupi

lupi

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 452 мнения
 • Пол:Не казвам

Публикувано: 08 June 2008 - 22:31

При инсталирането си Avast предлага (и извършва) сканиране на твърдия диск при рестартиране, преди зареждане на ОС. Някой знае ли дали е възможно и как може да се планира подобно сканиране за вируси, без да се налага преинсталиране на Avast? Предполагам, че и на други се е случвало да имат заразен системен файл, който се използва от ОС и не позволява да бъде "обезпаразитен" или преместен в клетка при работеща операционна система.

Малко късно, но е за тези които не знаят.Стартираш програмата, десен бутон на мишока в-у прозореца->Планирай Проверка при стартиране->Планирай.

#13 Terminator

Terminator

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 14 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 04 July 2008 - 14:16

И аз съм с avast! и я ползвам от много отдавна и не ми е правила проблеми никога !!! Много съм доволен и съм зарибил с нея много хора и приятели :hesthebest:

Напълно вярно, колко гад ми е изловила тая програмааа. И е идеална за по слаби машини като моята

#14 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23033 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 04 July 2008 - 14:26

Казвал съм го, но ще го кажа пак: avast! не е от най-леките антивирусни и не е от най-подходящите за стари машини.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#15 Terminator

Terminator

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 14 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 04 July 2008 - 15:53

Казвал съм го, но ще го кажа пак: avast! не е от най-леките антивирусни и не е от най-подходящите за стари машини.

Ок, няма проблем, но нека уточним какво рабираме под "стари машини", естествено че на нещо дето работи с уин95 няма да му е най-подходящия избор, но на моите 512 Рам си е идеална :lookaround:
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители