Jump to content

Ръководство: Как да качим файловете си в Интернет чрез различни FTP клиенти


Препоръчан пост

Целта на това ръководство е да ви покажем как можете да качите своите файлове на ваш сървър в интернет с помощта на различни FTP клиенти. Програмите, които сме подбрали са един от най-известните за таза цел, като сме включили както платени, така и безплатни такива, за да може всеки сам да прецени.

 

Самите ръководства са разделени на три части - кратко описание на програмата и основния й прозорец, начини за свързване и начини за качване на файлове. В картинките към ръководствата сме попълнили примерни данни, за да може да се ориентирате. Моля имайте в предвид, че тези данни са измислени и целта им е само да ви насочат. Иначе при самата регистрация или закупуване на хостинг вие ще получите своите данни, които включват име на сървъра или домейна (host name), потребителско име (user name) и парола (password) и трябва да ги попълните в съответните полета.

 

 

Авторите на ръководствата са Веселин Димов (vesodimov) и Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

 

Всички права върху ръководствата и приложените към тях картинки принадлежат на авторите и те (текстовете и картинките) нямат право да бъдат възпроизвеждани под никаква форма без изричното съгласие на авторите им.

 

Ако желаете да допълните нещо към ръководствата, имате съвети или някакви препоръки, можете да пишете в тази тема.

 

 

Ръководства за качване на файлове чрез: CuteFTP, FlashFXP, Staff-FTP, SmartFTP, FreshFTP, FileZilla и FTPRush

Link to comment
Сподели другаде

Качване на файлове с помощта на CuteFTP

 

Започваме с Cute FTP Home 8.0.5 Build 02.14.2007.1

 

Официален сайт: http://www.cuteftp.com/

Големина: 6,26 МВ

Лиценз: Платен $39,99

Програмата може да свалите от : SoftVisia

 

СВЪРЗВАНЕ

 

В началото следва да напомним, че преди да качвате файлове във вашето си място трябва да сте се регистрирали и да сте получили username и password. Те са много важни, защото без тях няма да се получи нищо.Приемаме, че вече разполагате с тях. Какво трябва да направите ? Трябва да създадете връзка между вашият компютър и персоналното ви място.

 

Начин 1

 

Това става чрез така нареченият Съветник по свързването / Connection Wizard /. А той се стартира чрез натискане на бутончето http://www.softvisia.com/users/vesodimov/CuteFTP_8/coonectionWizard.gif. След като го натиснете ви се появява следният прозорец:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/CuteFTP1.gif

 

Тук трябва да въведете:

Host Address - адресът на хостинга

Site Name - да дадете някакво име на създаваната връзка за да бъдат нещата по-прегледни.

 

След това натискате NEXT и се появява:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/CuteFTP2.gif

 

Тук трябва да си напишете потребителското име и паролата. И да натиснете NEXT. Програмата ви пита за директориите, в които да се записват свалените неща. Прозорецът за това изглежда така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/CuteFTP3.gif

 

избирате си директориите, натискате NEXT и след това FINISH.

 

Начин 2

 

Вторият начин е чрез използването на текстовото меню на програмата. Поредността е следната: File --> New --> FTP Site / бързи клавиши Ctrl + N /. След изпълнението се появява прозорецът

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/CuteFTP4.gif

 

Както е показано на примера в клетките трябва да се напишат:

Label - наименование / по ваш избор / на връзката

Host address - адресът на хоста / в повечето случаи името на сайта /

Username - вашето потребителско име

Password - вашата парола

Comments - коментар по ваш избор / не е задължителен /

 

КАЧВАНЕ / UPLOAD /

 

С това процедурата по свързването приключва. Ако всичко е станало както трябва следва да ви се появи прозорец като този

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/CuteFTP5_small.gif

чукнете върху снимката, за да я видите в пълен размер

 

Ще ви направи впечатление, че екранът е разделен на три части. В лявата част се намират папките и файловете от вашият компютър. Подобно на Windows Explorer можете да достигнете до елемента, който искате да качите. Същото се отнася и за дясната, където е вашето персонално място, където искате да качвате. Третият прозорец е продълговат и се намира под горните два. В него се появява индикатор, който показва файловете или папките, които качвате и това до къде е стигнал процесът.

 

Качването става по три начина:

- маркиране на файла или папката и придърпването му / й / в дясната страна

- маркиране на файла / папката /, десен бутон на мишката и избор на опцията Upload.

- цъкате два пъти върху избрания файл

Link to comment
Сподели другаде

Качване на файлове с помощта на FlashFXP

 

Друга чудесна програма, представител на платените FTP клиенти, с чиято помощ можете да качите файловете си в Интернет е FlashFXP. Разбира се можете да изтеглите най-актуалната версия на програмата от нашия каталог - FlashFXP @ SoftVisia.com

 

От работата си с програмата мога да кажа, че интерфейса е доста приятен и интуитивен. При първото стартирате ще забележите, че разположението на елементите в нея е същото както и при повечето програми от този вид:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP1.png

 

В горната част на програмата са разположени бутони за спиране на избран трансфер, за стартиране на такъв, за обновяване на съдържанието, за свързване и прекъсване на връзката и други.

В средната част се намират два прозореца - в левия се разполага съдържанието на компютъра ви, а в десния се разполага съдържанието на отдалечения сървър, към който се свързвате.

В долната част на програмата в лявата зона се разполагат текущите трансфери, а в дясната - системна информация.

 

Това е накратко разположението на елементите в програмата. Самото свързване става по няколко начина:

 

- Бързо свързване - при него задавате просто името на сървъра, потребителското си име и парола и се свързвате, без да запаметявате тези настройки. Можете да се свържете бързо като изберете съответно бутона Session -> Quick Connect http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP2.png или http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP3.png. Освен това можете просто да натиснете функционалния клавиш F8 от клавиатурата.

 

При извършването на едно от тези действия ще ви се отвори прозореца за бързо свързване към даден сървър:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP4.png

 

В този прозорец трябва съответно да попълните адреса на сървъра към който ще се свържете (Server or Url), вашето потребителско име за свързване към сървъра (User Name) и паролата си (Password). Можете също така да укажете коя папка от отдалечения сървър желаете да се отвори при свързване (в полето срещу Remote Path). Когато сте готови остава да натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP5.png

 

- Свързване чрез мениджъра за свързване към сървъри (Site Manager). При този начин на свързване, информацията за дадения сървър се запаметява срещу неговото име и ще можете да се свържете бързо и лесно следващите пъти, без да се налага да въвеждате нищо.

За да отворите мениджъра за свързване към сървъри трябва да изберете http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP6.png или просто да натиснете функционалния клавиш F4 от клавиатурата. Когато направите това ще ви се отвори следния прозорец:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP7.png

 

Тук в лявата част разполагате със списък с всички съществуващи вече връзки към отдалечени сървъри и когато добавите нова, тя ще се появи в тази част. За да добавите нова връзка натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP8.png, при което ще ви се отвори малко прозорче, в което да въведете името на новата връзка. След като въведете името, то ще се появи в лявата част на прозореца, а в дясната ще можете да попълните своите данни. Те са същите, както и при бързото свързване, а именно - адреса на сайта (в полето срещу бутона IP Address), потребителското си име (срещу User Name) и своята парола (срещу Password). Можете също така да укажете коя папка да бъде отворена автоматично на отдалечения сървър при свързване (в полето срещу Remote Path), а също така коя папка да бъде автоматично отворена от вашия компютър (в полето срещу Remote Path).

 

Когато сте готови и желаете да запаметите настройките си, трябва да натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP9.png. След като го направите, този бутон ще стане неактивен, а настройките ще бъдат запаметени за по-нататъшно използване. Когато желаете да се свържете, изберете желаната връзка в лявата страна на прозореца и натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP10.png. Ако преди това не сте запаметили настройките за избраната връзка, програмата ще ви попита дали желаете да направите това.

 

След като се свържете в лявата част на програмата ще се отвори съдържанието на вашия компютър, а в дясната - съдържанието на отдалечения сървър:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP11.png

 

За да прехвърлите даден файл от компютъра си върху избрана папка от отдалечения сървър можете да го провлачите с левия бутон на мишката (чуквате върху него с левия бутон, задържате, влачите в дясната част на прозореца и тогава да отпуснете бутона на мишката). Можете също така да го маркирате в левия прозорец, да чукнете с десен бутон върху него и да изберете Transfer:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP12.png

 

Или пък просто да натиснете клавишната комбинация Ctrl+T. Имайте в предвид, че файла ще бъде копиран (независимо кой от трите начина използвате) в текущо отворената папка от отдалечения сървър.

 

Когато започне процеса на копиране, в долния ляв ъгъл ще можете да следите статуса му, а в десния ще можете да следите системните съобщения за този процес:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FlashFXP13.png

 

 

Така става прехвърлянето на файлове и папки и с тази програма. На мен лично много ми допадна с простотата си и леснотата на работа, така че ви я препоръчвам и на вас.

Link to comment
Сподели другаде

Качване на файлове с помощта на Staff-FTP

 

Официален сайт: http://www.staff-ftp.com/index.php

Лиценз: Безплатен

Download: SoftVisia

 

Още в началото искам да кажа, че програмата разполага с приятен и лесен за боравене интерфейс, който почти не се различава от останалите. Въпреки това веднага ми направи впечатление, че не се набива на очи т. нар. Съветник по свързването / Connection wizzard /. Както и при другите програми за да качвате файлове трябва да разполагате с име и парола. Както и с името на хоста, където ще качвате.

След стартиране се отваря ето такъв прозорец:

 

http://softvisia.com/design/pics/3492/Staff-FTP1_small.gif

 

За да направите необходимата връзка следва да попълните полетата:

Host: името на хоста

Login: вашето потребителско име

Password: вашата парола

и да натиснете този бутон ---> http://softvisia.com/design/pics/3492/Staff-FTP2.gif

 

Както виждате екранът се разделя на четири. В лявата част са вашите папки и файлове. Чрез преминаване през тях можете да достигнете до нещата, които искате да качвате. Същото важи и за дясната, където се намира вашето "Интернет - местенце". В ляво долу се получава информация за подадените команди. За прозореца долу вдясно ще отделя особено внимание. Там имате възможност да "складирате" файловете, които ще се качват и после с едно натискане на мишката те да се качат. Прехвърлянето на файловете в този прозорец става чрез избиране на самия файл от прозореца в ляво горе, натискане на десен бутон на мишката и избор на Add to Query. Освен това чрез малкото часовниче точно под подредените файлове ви се дава възможнаст сами да определите точната дата и час на прехвърлянето.

 

Качването става по два начина:

- маркиране на файла или папката и придърпването му / й / в дясната страна

- маркиране на файла / папката /, десен бутон на мишката и избор на опцията Upload / F3 /.

 

За тези от вас, които имат повече FTP връзки има и добра новина - веднъж въведена, информацията / хост, име и парола / може да бъде изведена чрез натискане на стрелката под полето Host.

 

http://softvisia.com/design/pics/3492/Staff-FTP3_small.gif

Link to comment
Сподели другаде

Качване на файлове с помощта на SmartFTP

 

Друга безплатна програма, с която можете лесно да качите своите файлове в Интернет е SmartFTP. Можете да изтеглите най-актуалната версия от нашия каталог - SmartFTP @ SoftVisia.com.

 

Първоначално програмата е малко по-сложна от останалите, но щом свикнете веднъж с нея, ще откриете, че е доста лесна и интуитивна за работа.

 

При първоначалното стартирате, прозореца на програмата изглежда по подобен начин:

http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP1.png

 

Тук е важно да знаете, че в най-горната част се намира областта за свързване на към отдалечен сървър, в средата (сивата зона) ще се разположи списъка със файлове на този отдалечен сървър когато се свържете, а най-отдолу се намира зоната, в която можете да видите кой файл се качва в момента.

 

Както при другите програми, така и тук има няколко начина да се свържете с даден отдалечен сървър. Първият и най-удобен е като използвате зоната за влизане в горната част на програмата:

http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP2.png

 

Тук в полето срещу "Adress" трябва да попълните адреса (или host-а) на отдалечения сървър, в полето срещу "Login" - вашето потребителско име, а срещу "Password" - вашата парола. След като сте готови остава само да натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP3.png и ако сте попълнили правилно данните си, ще се свържете към отдалечения сървър. Ако вече сте попълнили там своите данни при предишна работа с програмата, ще се се появят автоматично и ще бъдете свързани към дадения сървър. Също така, ако сте се свързвали към повече от един отдалечен сървър, то информацията за тях се пази в програмата в секцията за свързване и можете да изберете някоя от предишните сесии като натиснете стрелката, сочеща надолу в края на текстовото поле срещу "Address" - http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP14.png

 

Друг начин за свързване е като натиснете този бутон - http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP4.png, който се намира в средата на програмата. Той ще изведе допълнителен прозорец, в който можете да попълните своите данни:

http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP5.png

 

И тук, както обясних по-горе трябва да попълните адреса на отдалечения сървър (Host), своето потребителско име (Username) и парола (Password). Можете също така да укажете в коя директория от отдалечения сървър желаете да влезете автоматично при свързване - това става като попълните името на директорията, заградено със символа "/" в полето срещу "Path".

 

След като се свържете, съдържанието на отдалечения сървър ще се появи в средата на програмата:

http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP6.png

 

Ще забележите, че тази част прилича на Windows Explorer - в лявата страна имате дървовидната структура на папките, а в дясната - съдържанието им. Можете лесно да изключите лявата част чрез бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP7.png в горния десен ъгъл на тази част.

 

След като сте отворили вече отдалеченият сървър е време да отворите и вашият компютър, за да можете да изберете файловете, които желаете да попълните. Това става чрез бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP8.png и след като го натиснете, в дясната част на средната зона, където досега беше само съдържанието на отдалечения сървър ще се отвори и съдържанието на компютъра ви:

http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP9.png

 

Всъщност програмата SmartFTP работи на принципа на употребата на табове както е в новия Internet Explorer или във Firefox. Можете да отворите множество табове, които да съдържат или отдалечени сървъри или локални папки и да прехвърляте между тях. Също така можете да организирате показването на табовете - те могат да са отделни панели или в един панел и да превключвате между тях като чуквате върху имената им в горната част.

 

След като вече сте отворили двата таба (единия със сървъра, а другия с вашия компютър) можете да качите избрани от вас файлове или папки. Това става като маркирате желаните елементи в таба със съдържанието на компютъра ви и използвате бутоните http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP10.png или http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP11.png в зависимост от това как са разположени двата таба (стрелката показва от къде към къде ще се прехвърлят избраните елементи). Друг начин за прехвърляне на файлове или папки е като изберете желания елемент и го провлачите с левия бутон на мишката към мястото, където желаете да го прехвърлите.

 

При натискането на някой от тези два бутона, прехвърлянето на файловете или папките ще започне автоматично. Ако желаете този процес да започва, когато вие пожелаете, за да можете да добавите за качване множество елементи от различни места, които да стартирате в желана от вас поредност, трябва да натиснете бутона за включване/изключване на директното прехвърляне - http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP12.png. Ако включите този бутон, при прехвърляне на файлове по един от гореописаните два начина, в зоната за прехвърляне на файлове ще се появи неговото име и допълнителна информация:

http://softvisia.com/design/pics/3492/SmartFTP13.png. По този начин можете да добавите множество файлове и папки и да спрете всички, освен даден, а после да пускате за прехвърляне следващият чрез бутоните в горната й част.

 

 

Както казах в самото начало, работата с програмата е леко объркваща и сложна отначало, но в последствие се оказва доста лесна и с множество възможности.

Link to comment
Сподели другаде

Качване на файлове с помощта на FreshFTP

 

Друг добър представител на безплатните клиенти FreshFTP. Можете да изтеглите програмката от официалната й страница - FreshWebmaster.com, като ще трябва да посочите своят e-mail, на който ще получите безплатния лицензионен ключ.

 

Самата работа с програмата е много лесна и доста прилича на работата с други програми от този тип. След като я стартирате ще забележите, че основният прозорец е разделен на четири части, които са много подобни на другите програми:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP1.png

 

- в зоната в жълто ще можете да видите системните команди, които се подават към отдалечения сървър и допълнителна информация за тях.

 

- в зоната в зелено е прозореца, в който можете да разглеждате и отваряте папките на твърдите си дискове, от където ще копирате желаната информация

 

- в зоната в оранжево можете да отворите папките на отдалечения сървър, където ще копирате желаните файлове или папки.

 

- в зоната в синьо ще можете да следите кои файлове или папки се качват в момента и какъв е техният прогрес.

 

 

За да се свържете с отдалечения сървър има няколко възможни начина:

 

1. Можете да направите това чрез бутона "Connect To":

http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP2.png

 

След като го натиснете ще ви се отвори диалогов процозер за създаване на нова връзка:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP3.png

 

В този прозорец трябва да попълните следните данни:

- в полето Server трябва да попълните името на сървъра или името на host-а (то трябва да ви е предоставено от самият сайт, към който сте се регистрирали или фирмата, от която сте закупили домейна си).

- в полето Username трябва да попълните потребителското име, което сте избрали за връзка с отдалечения сървър

- в полето Password трябва да попълните паролата, която сте избрали за съответното потребителско име.

Забележка: възможно е горните полета да са в сиво, ако е избрана опцията Anonymous. В такъв случай просто трябва да я отмаркирате, за да можете да ги въведете. Ако желаете програмата да запомни вашата парола и да не се налага да я въвеждате всеки път, поставете отметка пред опцията Save password.

Ако желаете веднага след свързването с отдалечения сървър, на който ще качвате своите файлове, да се отвори дадена папка от него, то можете да зададете името й в полето Remote Directory като преди и след името трябва да има символа "/".

 

На втората страница от прозореца за създаване на нова връзка (с име Settings), можете да зададете коя папка да бъде отворена от локалните ви дискове при успешно свързване. Можете да зададете името й в полето под надписа Local Directory, като тази опция е много полезна, ако качвате файлове от една и съща папка.

http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP4.png

 

На третата страница с име Proxy/Firewall можете да укажете данните на прокси сървъра, ако минавате през такъв (на картинката по-долу съм дал примерни стойности и пояснения):

http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP5.png

 

След като сте въвели всички данни и сте отметнали желаните опции, можете да натиснете бутона "OK" и програмата ще ви свърже с отдалечения сървър.

 

 

Друг начин да се свържете към отдалечен сървър е като изберете опцията Site Manager... от менюто File, при което ще ви се отвори модула за свързване към създадени вече връзки или за създаване на нови такива:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP6.png

 

В този прозорец в лявата част можете да видите съществуващите вече връзки, а чрез бутона New Site можете да създадете нова. След като натиснете този бутон в лявата част ще се добави нов елемент, а полетата в дясната част ще бъдат празни и ще можете да въведете своите данни. Полетата, които ще видите съдържат същата информация както обясних по-горе. Когато сте готови можете или да се свържете директно с избраната връзка от списъка в лявата част (чрез бутона Connect) или да запаметите връзката и да излезете от този прозорец (чрез бутона Save & Exit).

 

Друг начин за свързване, при предварително зададени връзки, е като натиснете стрелката надолу до бутона Connect to, при което ще ви се отвори падащ списък със зададените вече връзки. За да се свържете към даден сървър, просто изберете името на връзката към него:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP7.png

 

 

След като се свържете успешно в дясната част на прозореца на програмата ще ви се отвори отдалечения сървър с папките в него или ако сте задали папка, която да се отвори при свързване. На картинката по-долу, можете да видите пример при успешно свързване и каква информация се появява в отделните зони, които обясних в началото:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP8.png

 

За да качите файл трябва първо да го маркирате от вашият компютър в дясната част на програмата и съответно да изберете папката, в която желаете да го качите на отдалечения сървър. След като изберете желаният файл или папка, можете да го провлачите в дясната част с помощта на мишката. Друг начин да го качите в избраната папка е като изберете от менюто на програмата съответно Local -> Upload File или чукнете файла с десния бутон на мишката и от контекстното меню изберете Upload. А също така можете да използвате и бутоните http://softvisia.com/design/pics/3492/FreshFTP9.png между двата прозореца (първият е за незабавно прехвърляне, а втория добавя файла към списъка с файлове за по-нататъшно прехвърляне).

 

Когато направите някое от гореизброените действия, в долната част на програмата (синята зона) ще се появи информация за файла или директорията, които се качват в момента:

 

 

 

Като заключение искам да ви кажа, че работата с програмата е много лесна и интуитивна и веднъж щом свикнете ще ви е много лесно да боравите с нея.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Качване на файлове с помощта на FileZilla

 

Една от най-известните безплатни програми за качване на файлове върху отдалечен сървър в Интернет е FileZilla. Можете да изтеглите най-актуалната версия от нашия каталог - FileZilla @ SoftVisia.com

 

Интерфейса на програмата и работата с нея наподобяват тези на гореописаните програми. Основния ви прозорец отново е разделен на няколко зони:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla1.png

 

В най-горната зона имате бутони за управление като свързване към даден сървър, смяна на изгледа, прекъсване или обновяване на връзката, както и за бързо свързване към даден сървър.

Под тази група с прозорци се намира полето, в което се появяват системните съобщения на програмата при свързване с даден сървър. По-надолу се намират двете области, в които се показват файловете съответно на локалния компютър и на отдалечения. Под тях се намира зоната, в която можете да видите кои файлове се прехвърлят в момента или очакват да бъдат прехвърлени.

 

Както при другите програми и тук можете да се свържете бързо към даден сървър, като при това свързване данните ви няма да бъдат запазени при следваща работа с програмата. Можете да въведете данните си в горната част на програмата:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla2.png

 

Трябва съответно да въведете адрес (Address) на отдалечения сървър, потребителско име (User), парола (Password) и евентуално да промените порта, по който програмата да се свърже (Port - обикновено е 21, не го сменяйте, ако не сте сигурни). Накрая остава само да натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla3.png

 

Друг начин за свързване е чрез вградения мениджър за връзки в програмата (Site Manager). Можете да отворите този мениджър или чрез менюто File http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla4.png или чрез този бутон http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla5.png. Ако вече сте запазили връзки при предишна работа с програмата, можете да ги използвате за бързо свързване като натиснете стрелката до бутона за свързване и изберете желаната връзка:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla6.png

 

Самият менидър на връзки ви предоставя възможност да създадете връзки към даден сървър и да ги запазите за по-нататъшно ползване, както и да добавите допълнителни опции при свързване:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla7.png

 

В лявата част на прозореца ще видите списък с всички връзки (ако сте създали такива), а в дясната част са полетата, които трябва да попълните при създаването на връзка. За да създадете нова връзка трябва да натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla8.png, при което в лявата част ще се добави нов елемент, чието име можете да промените. След като промените или потвърдите името, полетата в дясната част ще станат активни и ще можете да въведете в тях своята информация.

Ще трябва да въведете съответно адреса (Host) на отдалечения сървър и порта, по който програмата да се свърже (Port - обикновено е 21, не го сменяйте, ако не сте сигурни), после да изберете дали ще се свързвате анонимно (Anonimous) или с потребителско име и парола (Normal). В повечето случаи ще трябва давъведете потребителско име (User) и парола (Password), така че изберете опцията Normal.

 

Ето един пример за попълнени данни:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla9.png

 

Ако желаете да укажете коя папка да бъде отворена на локалния компютър при свързване и съответно коя папка да бъде отворена на отдалечения компютър, можете да направите това като натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla10.png, при което ще ви се появи следния прозорец:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla11.png

 

в полето под "Default local directory" можете да зададете директорията от компютъра, на който работите, а в полето под "Default remote directory" да зададете директорията от отдалечения компютър (на снимката са попълнени примерни данни). Когато сте готови, натиснете бутона ОК и ще бъдете върнати към предишния прозорец с връзките.

 

Когато приключите с въвеждането на връзките, можете да изберете някоя от тях и да натиснете бутона http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla12.png. Можете също така само да запаметите връзките и в последствие като пуснете програмата да изберете някоя чрез този бутон http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla13.png.

 

При успешно свързване с отдалечения сървър в горната част ще се изпише информация за свързването, а в средните две части ще се появи съдържанието на локалния компютър и на отдалечения такъв. Можете да разглеждате съдържанието на двете машини по нормалния начин, както използвате Windows Explorer:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla14.png

 

Ако желаете да прехвърлите някой файл или папка, трябва да го изберете от лявата страна (компютъра, на който работите) и съответно да отворите папката на отдалечения сървър, където искате да го копирате. След това можете или да го чукнете два пъти с мишката, или да натиснете Enter или да чукнете върху него с десен бутон и да изберете "Upload. Съответно същия принцип важи и при свалянето на файлове от отдалечения сървър, само че там опцията се нарича "Download".

 

Когато прехвърлянето на файлове или папки започне, в доланата част на програмата ще можете да следите процеса и да видите с каква скорост става това:

http://softvisia.com/design/pics/3492/FileZilla15.png

 

 

Това беше обяснението за работа с тази програма, като смятам, че изобщо не е трудно и бързо ще свикнете с нея.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Друга програма, с чиято помощ ще можете да качите своите файлове на отдалечен сървър е FTPRush. Както и останалите програми, този FTP клиент е включен в нашия каталог и можете да изтеглите най-актуалната версия от там - FTPRush @ SoftVisia.com.

 

 

С риск да се повторя, ще кажа, че работата с програмата и нейния изглед наподобяват тези при останалите програми, които разгледах по-горе:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush1.png

 

В най-горната част можете да видите лентата за бързо свързване към даден сървър. В централната част са разположени двата прозореца, в които можете да видите съдържанието отдалечения сървър, към който се свързвате и на компютъра ви. Под тази област се намира областта със системна информация, относно свързването и работата ви с отдалечения сървър. Най-отдолу се намира секцията, в която можете да видите кои файлове и/или папки се прехвърлят в момента от единия върху другия компютър или кои очакват да бъдат прехвърлени.

 

В FTPRush има няколко начина, по които можете да се свържете с отдалечения сървър. Най-бързия начин е като използвате лентата в горната част на програмата, където можете да зададете адреса на сървъра, потребителското име и парола:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush2.png

 

След като въведете данните на сървъра трябва да натиснете бутона http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush3.png, за да се свържете.

 

Можете също така да отворите мениджъра за бързо свързване към даден сървър, където можете да зададете допълнителни опции на свързването. За целта натиснете стрелката до бутона за бързо свързване - http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush4.png и изберете "Quick Connect Dialog". Можете да отворите прозореца за бързо свързване и чрез менюто FTP на програмата:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush5.png

 

Самия прозорец за бързо свързване ви предлага да при което ще ви се отвори прозореца за бързо свързване:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush6.png

 

В този прозорец можете да зададете пътя към отдалечения сървър (Host), потребителското име (Username), паролата (Password), а също така и папка от отдалечения сървър, която да бъде отворена при свързване (Remote Path), както и папка от компютъра ви (Local Path). След като въведете своите данни трябва само да натиснете "ОК", за да се свържете.

 

Друг начин, по който да се свържете е да използвате вградения мениджър на връзки към отдалечени сървъри. Можете да стартирате този помощник от менюто Tools -> Site Manager или чрез клавиша F3:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush7.png

 

След като стартирате мениджъра ще забележите, че можете да организирате връзките си с отдалечени сървъри в различни папки, а също така имате и папка с бързите връзки, които сте осъществявали досега:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush8.png

 

Можете да добавите нова папка с връзки чрез бутона http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush9.png или да добавите нова връзка чрез бутона http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush10.png. След като натиснете бутона за нова връзка ще ви се отвори малко прозорче, в което да въведете името й:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush11.png

 

След като въведете името и натиснете бутона "ОК" ще ви се отвори прозорец, в който можете да въведете своите данни, който е същия, както този, описан по-горе при бързото свързване към даден сървър:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush6.png

 

След като въведете данните си можете да натиснете бутона "Test...", за да проверите дали можете да осъществите връзка със сървъра или можете да натиснете "ОК", за да запаметите тази връзка. След като направите това ще ви се отвори отново прозореца с мениджъра за връзки, но в него вече ще е връзката, която сте създали:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush12.png

 

Интересното при този мениджър е, че не можете да се свържете към даден сървър ако чукнете два пъти върху връзката му (това само ще отвори неговите свойства). Нещо, което е супер нелогично според мен, но явно е така или поне не съм намерил друг начин. За да се свържете към избран сървър, който е в този списък трябва да чукнете с десен бутон върху името му и да изберете "Connect" от контекстното меню:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush13.png

 

След като се свържете по някой от гореописаните методи в лявата част на програмата ще ви се отвори съдържанието на отдалечения сървър, а в лявата част ще видите съдържанието на компютъра си:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush14.png

 

Другото странно в тази програма е начина, по който става прехвърлянето на файлове. За разлика от другите програми, които описах по-горе, при FTPRush прехвърлянето не става по подразбиране чрез двойно чукване на файла, който искате да качите или свалите. За да направите това трябва да чукнете бутона http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush15.png или да чукнете върху файла (директорията) с десния бутон на мишката и да изберете Transfer, или пък да натиснете клавишната комбинация Ctrl+T:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush16.png

 

След като започнете прехвърлянето, в долната част на програмата ще видите файла(овете) или папката(ите), които в момента се прехвърлят, какъв е техния размер и колко остава още, за да бъдат прехвърлени:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3492/FTPRush17.png

 

Това е обяснението за работа с тази програма, макар че нещо не ми хареса начина на работа с нея. Предполагам, че има и допълнителни настройки, които да направят интерфейса по-интуитивен, но това изисква допълнително търсене и ровене, а в това ръководство се опитах да обясня как може да се работи с програмите без промяна на основните настройки.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Хиляди благодарности за ръководствата които сте направили най-после успях да си кача сайтчето и то благодарение на тези ръководства.

Просто сте невероятни

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...