Jump to content

Ревю: Process Guard - Автоматична защита на процесите


Препоръчан пост

ProcessGuard v3.410 NEW!!!

Автоматична защита на процесите

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3487/3487-logo.gif

http://pics.softvisia.com/design/pics/3487/3487-1.png

 

Част от приложенията, обладани от Тъмната страна на Силата (червеи, троянци, шпиони и т.н.), се опитват да се намесят в работата на системните процеси и дори да прекратят работата на някои от тях (например антивирусна програма). Понякога те се промъкват като част от друг софтуер, който привидно е безопасно и полезен, и е напълно възможно дори да не разберете, че някое от тях се е загнездило в системата ви.

Ако защитата на системата е сред главните ви приоритети, а и ако желаете да сте напълно спокойни, бих ви препоръчал малкото приложение Process Guard, което е разработка на австралийците от DiamondCS. Задачата на тази програма е да следи за външно вмешателство в работещите процеси и да ги защитава, а също така да не позволява зловреден код да се стартира без ваше позволение.

 

Process Guard работи невидимо на заден фон, като от иконата в системния трей може да се установи неговото състояние. Първоначално програмата е в обучаващ се режим, чиято е да се запознае с типичните процеси във вашата система. По време на него вие трябва да укажете за кое приложение има разрешение да се стартира. След като обучението приключи, пазителя взема неща под свой контрол и започва да следи за всеки опит за манипулиране на процес. По-късно по всяко време имате възможност да включвате отново обучаващия режим.

Когато непознато приложение се опита да се стартира се появява прозорец, който ви пита дали да му бъде разрешено това действие. След като направите своя избор, можете да отбележите и двете полета "Always perform this action" (за запомняне на избраното действие) и "Ignore checksum changes" (при всички случаи да се извърши действието, дори и контролната сума да е различна - например ако изпълнимият файл е променен от вирус). В програмата е вложен мисъл - след като ви поиска потвърждение за стартиране процес ,не може да стартирате нов, докато не вземете решение за предходния, и дори работата на компютъра става не особена комфортна. Също така, дори и да затворите програмата, нейният процес продължава своето бдение, докато ръчно не го прекратите.

Основният роботен прозорец на Process Guard са състои от четири секции. В Main ще откриете главните настройки на програмата и нейното състояние - включване на защитата, режим и т.н., като за съжаление едни от най-важните опции не са достъпни в безплатната версия - автоматично блокиране на нови или променени процеси, защита на оперативната памет, бутона на Lock за заключване на приложението и др. Alerts съдържа списък на с всички събития, като може да се прегледат и подробните логфайлове. Следва Protection, където прецизно се указва защитата на всяко едно приложение: спиране, модифициране, четене. От тук се добавят и премахват програми от списъка. Security отново съдържа списък с целия стартиран досега софтуер, като може да се получи повече информация за всеки един изпълним файл, да се промени статусът му или да се премахне от списъка.

Накрая ще призная,че наистина се работи малко трудно с Process Guard, особено ако постоянно инсталирате нов софтуер, и е много досадно постоянно да се борите с появяващите се прозорчета. Но ако желаете максимална защита, трябва да се решите на този компромис, а в случай че вече работите с един определен кръг програми, няма да имате никакъв проблем. В заключение ще дам пример с една малка програмка, която по време на инсталацията си се опита да постави едно .ехе файлче със съмнително име. Благодарение на него Process Guard успя да блокирам този "бонус", но ако не разполагах с подобна защита, може би никога нямаше да разбера какво се случва на заден фон.

 

 

http://www.picsbg.com/uploads/8646060d91.gif Лиценз: Shareware

 

http://www.picsbg.com/uploads/6a6b619cdd.jpg Цена: 29.95 $ купи http://www.picsbg.com/uploads/567f9dda43.jpg

 

http://www.picsbg.com/uploads/250114f2ec.jpg ОС: Windows 2K/XP

 

http://www.picsbg.com/uploads/d20842f1d0.jpg Големина: 1.52 MB

 

http://www.picsbg.com/uploads/a07d36aa8c.jpg Официална страница: www.diamondcs.com.au

 

http://www.picsbg.com/uploads/17fe7194c4.jpg Линк за изтегляне: Process Guard

 

ProcessGuard v3.400 FREE

Автор: Списание Software & Hardware

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...