Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководство: Как да изрежем песни в mp3 формат с помощта на mp3DirectCut


 • Моля, влезте, за да отговорите
9 отговора по тази тема

#1 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 10 April 2007 - 12:17

Често във форума потребителите задават въпроси как могат да отрежат част от дадена песен, да извлекат само част от нея или просто да направят основни операции като изрязване и вмъкване в дадена песен под формата на Mp3-ка. Също така доста потребители просто желаят да поставят част от дадена песен като мелодия при позвъняване на мобилните им телефони.

Разбира се има доста платени и изключително добри програми, но те са или доста сложни или много скъпи. За наша радост обаче има и безплатни програми, които не блестят с хиляди екстри и възможност за сложни манипулации, но все пак абсолютно подходящи за едни нормални цели. Един чудесен пример за такава програма е mp3DirectCut.

Разбира се можете да изтеглите най-актуалната версия на програмата от нашия каталог - mp3DirectCut @ SoftVisia.com.

След като стартирате програмата ще забележите, че интерфейса й не е особено сложен:
Публикувано изображение

За да заредите песента, която желаете да редактирате изберете File -> Open и чрез диалоговия прозорец, който ще ви се отвори я намерете и чукнете върху Open. След като отворите желаната песен, ще забележите в горната част на програмата как прозореца е запълнен с фигура, подобна на графика, което всъщност представлява (казано най-достъпно) звуков анализ на заредения файл (колкото по-високо стигат тъмно сините чертички, толкова по-високи са тоновете). Ето един пример за това как изглежда програмата при заредена песен:
Публикувано изображение

Когато е заредена дадена песен ще забележите една жълта прекъсната ления в горната част на програмата. Тази жълта линия показва къде се намирате в песента. Можете да се придвижите напред или назад в песента като просто задържите бутона Ctrl и натиснете левия бутон на мишката. В такъв случай програмата автоматично ще ви прехвърли към избраната позиция в песента. Друг начин да се придвижите в песента е като чукнете някъде върху оранжевата лента точно под зоната с анализа на песента. Когато чукнете върху дадена позиция, програмата автоматично ще ви прехвърли там. Можете също така да чукнете с левия бутон на мишката върху тази оранжева лента и да задържите бутона натиснат докато влачите с мишката напред или назад, за да се придвижите до дадена част на песента.
Можете да се придвижите напред или назад в песента и чрез първата група бутони в зоната Nav в долната половина на основния прозорец на програмата. Ето и какво прави всеки един бутон от първата група:
<< - придвижвате се назад в песента с определена малка стъпка (по подрадбиране е 10 секунди)
>> - придвижвате се напред в песента с определена малка стъпка (по подрадбиране е 10 секунди)
<<< - придвижвате се назад в песента с определена голяма стъпка (по подрадбиране е 1 минута)
>>> - придвижвате се напред в песента с определена голяма стъпка (по подрадбиране е 1 минута)

Можете лесно да се ориентирате къде се намирате в песента или като видите къде се намира непрекъснатата жълта линия в оранжевата лента по средата на основния прозорец на програмата или като погледнете първото голямо текстово поле в средата на прозореца, което отразява цялата дължина на песента и текущата ви позиция в момента (на дадената картинка по-горе песента е дълга 4 минути и 30 секунди, а маркера (жълтата прекъсната линия) е на 7-мата секунда).

По принцип възможните елементарни дейстивя, които можете да извършите с една песен чрез програмата са да изрежете дадена част (или части от песента), т.е. да премахнете дадени участъци или пък да премахнете всичко, освен даден участък от песента.

Преди да направите това обаче трябва да маркирате областта, която желаете да изрежете. Ето един пример за маркирана зона (маркираната област е в светло-синьо):
Публикувано изображение

Можете да маркирате дадена част от песента по няколко начина:
- да чукнете с левия бутон на мишката, където желаете да започне маркираната зона и да се придвижите до зоната, където желаете да е края на маркираната зона и да чукнете с десния бутон на мишката. Можете също така да чукнете с левия бутон на мишката и да провлачите до края на зоната, която желаете да маркирате. За съжаление обаче програмата няма да се придвижи автоматично напред или назад в песента ако достигнете края на прозореца, така че ще трябва да направите нещо друго. Ако желаете да маркирате по-голяма зона от тази, която е показана в програмата, започнете маркирането и провлачете до края на прозореца, после се придвижете по някой от гореописаните начини до желаната позиция, в която искате да зададете края на маркираната зона и натиснете десния бутон на мишката. Ще забележите как светло-синята зона се увеличава. Също така можете да видите каква част сте маркинали чрез светлосинята щрихована зона в оранжевата лента в средата на прозореца.
- можете да зададете начало на маркираната зона като отидете на желаната позиция и натиснете бутона Set begin. После трябва да се придвижите до позицията, която желаете да е край на маркираната зона и да натиснете бутона Set end. Така отново ще очертаете зона, която можете да изрежете или изтриете от песента.

Ако желаете да си оставите само част от дадена песен можете много лесно да маркирате желаната част и да я запишете в отделен файл чрез командата Save selection... от менюто File.

След като сте маркирали дадена зона можете да отидете в началото й чрез бутона I..<< или в края й чрез бутона >>..I. Ако желаете да изтриете избраната зона можете да изберете от менюто Edit -> Remove selection. Друг начин е като натиснете бутона Del от клавиатурата. Можете да изрежете избраната част, като в последствие да я поставите на друго място в песента, чрез менюто Edit -> Cut. Можете и да я копирате чрез Edit -> Copy.

Програмата работи също така и с т.нар. cue points или наречени още "маркери". Можете да поставите маркери на различни места в песента, като в последствие лесно да се придвижвате между тях с бутоните I< и >I.

Можете и да прослушате заредената в програмата песен или избраната от вас зона чрез бутоните от областта Audio. Ето и тяхното значение:
=>I.. - можете да прослушате 2 секунди от песента преди началото на маркираната зона
I=>.. - можете да прослушате 2 секунди от песента след началото на маркираната зона
..=>I - можете да прослушате 2 секунди от песента преди края на маркираната зона
..I=> - можете да прослушате 2 секунди от песента след края на маркираната зона
=>I..I=> - можете да прослушате по 2 секунди от песента преди началото и след края на маркираната зона
Rew - можете да превъртите песента в началото й
Stop - можете да спрете възпроизвеждането на песента
Play - можете да прослушате песента
Rec - можете да направите запис от микрофона ви или външно закачен източник.


Когато приключите с редактирането на песента (изрязването и вмъкването) можете да изберете Save All... от менюто File и да запаметите редактираната песен.


Ами това е общо взето. Иначе програмата има още възможности и функции, но исках да обясня само основните й възможности, за да можете лесно да се справите с изрязването на песни или редактирането им. Иначе можете да ми пишете лично съобщение, ако желаете да добавя нещо друго или съм пропуснал да обясня нещо.Всички права върху текущото ръководство и картинките, включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#2 goltak

goltak

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 9 мнения

Публикувано: 08 June 2008 - 15:07

Много благодаря за готиното ръководство, беше ми много полезно.

#3 Феята на зъбките

Феята на зъбките

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 11 November 2010 - 18:56

много благодаря тъй като съм гола-вода :blush: с компа и всичките му там програми ми беше много полезно :thumbsup:

#4 SSS

SSS

  logocska

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 93 мнения

Публикувано: 21 February 2011 - 14:31

а за какво служи този бутон:

Публикувано изображение
logocska

#5 n-inka

n-inka

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 42 мнения

Публикувано: 26 May 2011 - 15:18

Здравейте. Може ли чрез тази програма да вкървам на определени части от песента отделни звуци. Например- трябва ми в една песен да вкарам на някои места (избрани от мен) рев на тигър. И как се поставят маркерите?

#6 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23026 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 26 May 2011 - 16:40

Не. Това не е аудио редактор, а проста програма за рязане на MP3.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#7 n-inka

n-inka

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 42 мнения

Публикувано: 26 May 2011 - 17:00

Много се извинявам, но цял ден търся и не мога да намеря такава програма, а ми трябва спешно. Ако има такъв редактор, с който директно да мога да вкарвам такива отделни звуци и ефекти в дадена песен, бихте ли ме насочили?
Или- как се поставят маркерите в песента, така че ако обединя песента с такива ефекти да мога да ги разкопирам , където съм маркирала. И после да изтрия ненужните.

#8 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23026 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 26 May 2011 - 19:10

Добър безплатен аудио редактор е Audacity. По-пълно аудио студио е DarkWave Studio. От платените бих препоръчал Sony Sound Forge и Adobe Audition, но те са вече професионални.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#9 n-inka

n-inka

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 42 мнения

Публикувано: 26 May 2011 - 19:53

Много благодаря!

#10 APPOLO

APPOLO

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 8 мнения

Публикувано: 15 December 2012 - 20:39

Много благодаря! Помогна ми много.
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители