Jump to content

Ръководство: Power Defragmenter и Contig - или колко е лесно да дефрагментирате


Препоръчан пост

1. Уводни думи

Всички знаем, че специалистите използват сложни термини когато говорят, само и само да не ги разберем. Даже в последния брой на сп. "Мениджър" има една много хубава статия за това как дори и най-големите специалисти и гении трябва да говорят на разбираем език, за да могат другите да ги разберат. Един от все още сложните термини, които доста компютърни гении (и не толкова гениални хора) използват, това е думата "дефрагментиране" и съответните й производни. Неведнъж във форума сме засягали темата за дефрагментацията, за фрагментираните файлове и т.н. и затова реших да напиша едно бързо ръководство за работа с две чудесни програми, тясно свързани с тези термини.

 

2. Що е то фрагментация и дефрагментиране

Но преди да започна с обясненията по програмите искам накратко да ви обясня що е това дефрагментиране и има ли то почва у нашия компютър. Всъщност корена на думата дефрагментиране е думата фрагмент, което преведено от английски (fragment) означава парче, част, къс и т.н.

Когато записвате файлове на твърдия си диск, те биват разполагани последователно върху него, т.е. от първото неаето простраство. Когато дискът ви е празен, разполагането започва от вътрешната част на кръглите плочи, навън в определени пътечки. Когато изтриете даден файл, той бива премахнат от диска и на негово място се получава дупка. Ако после запишете друг файл и той е по-голям от размера на останалата празнина, тогава файла се разделя и едната част се записва на това свободно място, а другата на следващото свободно. Така файловете се разделят и при опит за четенето им, главите на твърдия диск първо се придвижват до първата част, прочитат я, а после отиват към втората, което отнема време. Ако файловете са събрани на едно място, дори и разделени на части, но тези части да са една до друга, то тогава четенето им би било много по-бързо. Самото състояние на разделени части на файлове, които са разпръснати по твърдия ви диск се нарича "фрагментация". Оттам лесно можете да се досетите, че процеса по "събиране" на тези части в близки райони се нарича "дефрагментация".

 

Ето и един нагледен пример за фрагментиран и дефрагментиран файл:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3398/Defragment.jpg

 

 

Програмите, които служат за дефрагментиране на файловете се наричат дефрагментатори. Общо взето целта им е една и съща - да оптимизират работата на твърдия ви диск и намалят времето за прочитане на даден файл.

 

Ако работите с Windows операционна система, то вие разполагате с вграден дефрагментатор, който можете да стартирате от Start -> Programs -> Accessories -> System Tools -> Disk Defragmenter. Проблемът обаче е, че този дефрагментатор е бавен и не толкова ефективен. Тук на помощ се явяват другите програми дефрагментатори, най-известните между които са O&O Defrag и Diskeeper. Да, но те са скъпоплатени, на моменти тежки и сложни до определена степен. Преди време баща ми ме попита да му обясня за дефрагментацията и ми поиска програмка, с която да работи. Тогава му препоръчах VoptXP (сега се казва само Vopt), която разполагате с три бутона, което беше доста улесняващо. Но и тя беше платена, така че трябваше да намеря друг вариант.

 

 

3. Практическа работа с Contig и Power Defragmenter

Тогава един много ценен от мен приятел ме запозна с Contig. Програмката е дело на небеизвестните Sysinternal, които правят просто прекрасен софтуер и то съвсем безплатен. Всъщност Contig е приложени, което оптимизира вашите файлове и ги пренарежда, но за съжаление няма графичен интерфейс - т.е. работи се в режим, където трябва сами да напишете определени команди, за заработи програмата. Но заедно с него беше създаден и графичен интерфейс от друга фирма, който интерфейс е във формата на програмата Power Defragmenter. Или казано по друг начин - програмата, която дефрагментира е Contig, а програмата, с която управлявате първата програма и виждате всичко по лесен и удобен начин се казва Power Defragmenter.

 

Двете програми могат да бъдат изтеглени от нашия каталог - Contig @ SoftVisia.com и Power Defragmenter @ SoftVisia.com

 

Важно е да знаете, че Power Defragmenter няма да работи, освен ако файла Contig.exe не е разположен в същата папка.

 

След като сте сложили двата файла на едно място е време да започнем - стартирайте Power Defragmenter GUI.exe и ще видите първоначалния прозорец, с който ще бъдете приветствани. Тук трябва да натиснете просто Next:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3398/PowerDefragmenter1.png

 

След това ще ви се отвори основния прозорец на програмата с възможност за избор на желаната операция:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3398/PowerDefragmenter2.png

Ще можете съответно да:

- дефрагментирате определен файл

- дефрагментирате определена папка

- дефрагментирате определен дисков дял

- стартирате двойна дефрагментация (ще обясня по-долу)

 

а) дефрагментиране на файл(ове)

Ако желаете да дефрагментирате само определени файлове, изберете първата опция и ще ви се отвори нов прозорец, в който трябва да изберете кои файлове желаете да дефрагментирате (ако не знаете имената им, можете да натиснете бутона с двете точки след полето за въвеждане и да ги откриете) и после да натиснете бутона "Defragment":

http://pics.softvisia.com/design/pics/3398/PowerDefragmenter3.png

Този метод е подходящ когато искате да дефрагментирате големи файлове като филми, image файлове, резервни копия и други.

 

 

б) дефрагментиране на директория(ии)

Ако желаете да дефрагментирате цяла директория заедно с файловете в нея, изберете втората опция на основния екран и в новопоявилия се прозорец въведете папките, които желаете да дефрагментирате или ги изберете с помощта на бутона с двете точки след полето за въвеждане. Когато приключите с избирането, натиснете бутона "Defragment":

http://pics.softvisia.com/design/pics/3398/PowerDefragmenter4.png

Този метод е подходящ ако желаете да ускорите четенето на всички файлове в една папка и да ги подредите близко един до друг. Полезно при игри, програми или да речем снимки (може и клипчета, музика и т.н.)

 

 

в) дефрагментиране на дялове на твърд диск

Третата опция от основния прозорец ще ви позволи да дефрагментирате изцяло избран от вас дял на твърд диск (или цял диск, ако не е разделен на дялове). За целта изберете желаното устройство от падащият списък и после натиснете бутона "Defragment":

http://pics.softvisia.com/design/pics/3398/PowerDefragmenter5.png

 

г) Двойно дефрагментиране

Двойното дефрагментиране или както го наричат авторите на програмката - PowerMode Disk Defragmentation ще извърши процеса на дефрагментиране на избрано устройство два пъти, с което ще се постигне максимален ефект от операцията. Трябва да знаете обаче, че този метод ще отнеме двойно повече време, понеже процеса се извършва два пъти:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3398/PowerDefragmenter6.png

 

 

След като натиснете бутона "Defragment" при избрана някоя от четирите опции, ще се отвори един нов прозорец с черен фон, на който ще започнат да се сменят различни числа и букви. Това всъщност представлява програмата Contig, която е била стартирана от Power Defgragmenter. Когато процеса на дефрагментиране приключи, този черен прозорец ще се затвори и ще видите съобщение, че процеса е приключил. След като натиснете бутона "ОК" на съобщението, ще бъдете отведени до основния прозорец на Power Defragmenter.

 

 

Ами това е, програмката не е никак сложна, харесва ми, защото има точно четири опции, което е гаранция за много трудно объркване на потребителите. Също така съм я тествал десетки пъти и работи просто безупречно, макар и да няма множество опции или графични красоти. Все пак е идеална за всички, които искат бързо и лесно да дефрагментират дисковете си.

 

 

 

Всички права върху текущото ръководство и картинките, включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 months later...

Присъединявам се към мнението на orion - много добро ръководство. :thumbsup:

Благодаря на Tragedy, за положената работа.

Аз лично досега се задоволявах с Windows-ката опция за дефрагментиране (не е кой-знае какво, но все пак!), но чесно казано ми стана любопитно да изпробвам тези програми, като прочетох публикацията на Tragedy.

Така, че... Ще видим! :)

... Но засега...: Благодаря, за положения труд! :yes:

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 years later...

Здравейте!

 

Въпросът ми е дали дефрагментацията може да окаже негативен ефект, на хард диск с мъртви сектори (~15% в моя случай) или когато се прекрати насилствено ?

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...