Jump to content

Ръководство: Видео конвертиране за начинаещи - 5 част


Препоръчан пост

Видео конвертиране за начинаещи - 5 част

От фотоапарата към компютъра

 

 

Едва ли има човек в наши дни, който да не е използвал фотоапарат. Разбира се, не става дума за класическите фотоапарати с лента, а за новите далеч по-удобни дигитални апарати. В последните години популярността на тези машинки непрекъснато расте и те вече са станали масови. Днес все повече хора разполагат с дигитален фотоапарат. Технологиите се развиват много бързо и на пазара се появяват все по-добри апарати, които не правят само качествени снимки, а предлагат много други възможности. Една от тях е възможността да заснемате видео филми. Съвременните дигитални фотоапарати могат да създават видео клипове с прилично качество.

Рано или късно пред всеки потребител, притежаващ подобен апарат, възниква въпроса за възможността да прехвърли своите видео клипове от фотоапарата на компютъра си. По този начин ще се освободи място на апарата, като същевременно уникалните видео филмчета ще се съхранят сигурно и за в бъдеще.

Масовите фотоапарати създават видео файлове в “.mov” формат. Разбира се, ако разполагате с необходимите за него кодеци ще можете да възпроизвеждате създадените от вас филмчета и на компютъра си. Освен необходимостта от допълнителни кодеци има и друга особеност на видео файловете с разширение “.mov”, а именно размера им. Подобни файлове са значително по-обемни и ако са повече на брой ще заемат не малка част от твърдия ви диск. Също така “.mov” файловете са по-трудни за допълнителна обработка.

Решението на тези проблеми е да конвертирате създадените с фотоапарата ви клипове в някой от компресираните компютърни формати, например “.avi”.

Има немалко програми, които ще ви помогнат за такъв тип конвертиране, но за съжаление много от тях са платени, а някои доста сложни за работа. Няма място за притеснения обаче, защото днес заедно ще разгледаме една сравнително нова, но доста амбициозна програма, с която ще можете да работите безплатно, а от долните редове ще се уверите, че всичко е много просто.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3284/VC.gif

 

Представям ви Kate's Video Converter - софтуер с не особено голям размер, но с големи възможности. Трябва да поясня, че програмата все още е в процес на разработка и е beta версия. В случая това не е толкова лошо, защото именно поради тази причина този конвертор засега е безплатен.

 

 

Официална страница: http://www.fakewebcam.com/

Настояща версия: 2.8.0

Размер: 7.70 MB

Български интерфейс: Не

 

 

Както споменах по-горе, масовите фотоапарати заснемат видео във файлове с разширение “.mov”. За да можете да гледате такива файлове на компютъра си се нуждаете от специфични кодеци и плейър. Може би най-популярният плейър за възпроизвеждане на този видео формат е QuickTime - висококачествен софтуер от Apple, съдържащ всички необходими кодеци, но за съжаление платен. Ако не разполагате с QuickTime ще ви предложа една безплатна алтернатива, носеща названието QuickTime Alternative.

 

Важно: кодеците, съдържащи се в горните два софтуерни пакета са необходими както за възпроизвеждането, така и за самия процес на конвертиране на файлове в “.mov” формат. Затова задължително ще ви трябва някой от гореспоменатите два варианта, за да можете да конвертирате желаните “.mov” файлове в “.avi” или друг формат.

 

Сега нека пристъпим към работата с Kate's Video Converter. Инсталацията е стандартна с една малка подробност. Програмата ще поиска да инсталира Windows Media Format 9 Series Runtime Files, с което трябва да се съгласите. След приключване на инсталацията не ви остава нищо друго освен да стартирате програмата.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3284/VC2.png

Фиг. 1: Програмата предлага прегледен и удобен за работа интерфейс.

 

Веднага ще ви направи впечатление опростения и лесен за употреба интерфейс.

В най-горната лента има три възможности:

 

“File” - от тук можете да отворите/заредите файла, който желаете да конвертирате, както и да затворите програмата.

 

“Settings” - Тук имате няколко възможности:

- От “Settings...” можете да посочите изходната папка, в която желаете да се създават конвертираните файлове. Ако желаете можете да отметнете възможността, тази папка автоматично да се отваря след като процеса на конвертиране приключи.

- AVI Options / MPEG Options / WMV Options / Quick Time Options / DVD Options / VCD Options / SVCD Options - предлагат възможност за индивидуални настройки в зависимост от желанието ви в какъв видео формат да бъде ново получения файл.

 

“Help” - Повече информация за програмата.

 

 

Нека сега да заредим файла, който ще конвертирате. След като го изберете, в полето “Input file …” ще се изпише точния път до него. От бутона “...”, намиращ се от дясно на това поле също можете да посочите файл, който искате да конвертирате.

 

Следващото поле - “Convert Options …” ви предлага изключително удобната възможност да конвертирате само част от зададения файл. Например ако се интересувате само от първите 2 минути от даденото клипче, поставете отметка пред “Convert from” и в полетата задайте “0 to 120 seconds”.

 

В последното поле - “Output format …” трябва да посочите в какъв формат искаме да стане ново получения файл. Възможностите са AVI, MPEG, WMV, Quick Time, DVD, VCD, SVCD.

 

Предлагам да разгледаме само процеса на конвертиране от “.mov” в “.avi”.

След като сте добавили “.mov” файла, които ще конвертирате и сте избрали изходен формат “AVI”, трябва да зададете и няколко настройки, касаещи компресията, качеството и големината на файла, който ще създадете. За целта натискате върху бутона “Advanced”, намиращ се най-долу по средата на програмата. Ще се отвори нов прозорец, който изглежда така:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3284/VC3.png

Фиг. 2: Да зададем аудио и видео компресията.

 

 

В горната част на този прозорец трябва да поставите отметка пред “Use Video Compressor”, след което от падащото меню да изберете под какъв метод и с какви кодеци да бъде компресирано видеото. Личната ми препоръка е да изберете XviD Codec.

Забележка: трябва да разполагате с инсталиран кодек, които желаете да използвате.

В случай, че имате наличен XviD Codec от падащия списък, след като го посочите, натиснете върху бутона “Video Settings”. Ще се появи нов прозорец, в който може да се направят множество по-фини настройки, като повечето от тях са за по - напреднали потребители. Затова ще ви препоръчам да натиснете върху бутона “Load Defaults”, намиращ се в долния ляв ъгъл. Тези стандартни настройки ще осигурят сравнително добро качество на изходния файл. Единствената корекция, която може да се направи по тези стандартни настройки е да се повиши още малко качеството. Това става от плъзгащата лента в горната част на този прозорец, като 1 е най-високо качество, а 31 най-ниско, разбира се за сметка на големината на файла. Лично ще ви препоръчам да зададете качество между 2 и 3. След като го направите натиснете бутона “OK” в долния десен ъгъл и така затваряте този прозорец.

Сега пред вас отново е Фиг. 2 и е време да зададете и аудио компресията. За да направите това поставете отметка пред “Use Audio Compressor”. Стандартните “.avi” файлове са с mp3 звук, затова предлагам от падащия списък да посочите “MPEG Layer-3”.

Най-отдолу на този прозорец имате възможност да зададете размера на картината в пиксели, ако желаете да е точно определен.

След като сте определили настройките остава само да натиснете върху бутона “Apply”, за да ги приложите и така да затворите този прозорец.

 

Преди да стартирате процеса на конвертиране имате възможност за преглед на видео файла. Ако натиснете върху бутона “Preview”, намиращ се в долния ляв ъгъл, филмчето ще започне да се възпроизвежда в горната част на програмата, но няма да има звук. Затова можете да го възпроизведете в специалния за тази цел външен плейър, като натиснете върху малкото квадратно бутонче, намиращо се от дясната страна на бутона “Preview”. Ще се отвори нов прозорец, в който картината ще се възпроизвежда на по-голям екран като ще имате възможност да паузирате и спирате филма, да намалявате и усилвате звука и да видите времетраенето му. Ако искате да затворите този плейър трябва да натиснете бутона “Stop”, след което той ще стане на бутон “Close”, натиснете го повторно и този прозорец ще се затвори.

 

Вече не ви остава нищо друго освен да стартирате самият процес на конвертиране. Това разбира се става от бутона “Convert”, намиращ се в долния десен ъгъл на програмата. Ще трябва да изчакате известно време в зависимост от големината на файла и възможностите на вашият компютър.

 

 

В заключение ще кажа, че все пак трябва да се има предвид, че Kate's Video Converter засега е още в процес на разработка и е възможно да се натъкнете на някакви бъгове. Авторите са се заели с доста амбициозен проект в лицето на програма, предлагаща конвертиране в най-различни видео формати, работеща с голям списък от кодеци и предлагаща лесна навигация и възможност за работа. Безспорно по този софтуер има още много неща, които ще се изпипват и коригират в бъдеще, за да стане по-стабилен и функционален. Въпреки това смятам, че нищо не ви пречи да пробвате този лесен за употреба конвертор и ако постигнете желаните от вас резултати няма да има никакво значение, че все още е бета версия.

 

 

Автор на ръководството: Стефан Бъчваров

Всички права върху ръководството са запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Редактиран от IVAN
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...