Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководство: Компресиране на DVD дискове


 • Моля, влезте, за да отговорите
2 отговора по тази тема

#1 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 27 February 2006 - 22:51

Преди да започна искам да ви кажа, че компресирането и разпространението на оригинални дискове без да притежавате техния лиценз е незаконно и програмите, обяснени по-долу, не трябва да бъдат използвани за тази цел. В случая чрез тази статия се опитвам да ви помогна да компресирате легално закупените от вас DVD носители с цел съхранение или създаване на резервни копия.

На първо време трябва да си изтеглите следните две програми:
DVD Decrypter 3.5.4.0
DVDShrink 3.2

След това правите следните неща:
1. Пускате програмата DVD Decrypter след като предварително сте заредили диска, който искате да копирате. Ето и екран от програмата:

Публикувано изображение

Трите зони, които са важни тук са:
- Source - там трябва да ви пише устройството, от което ще копирате DVD-то
- Destination - това е пътя до папката, където ще се копират файловете (можете да го промените като чукнете върху малката иконка срещу пътя).
- полето вдясно с файловете, които ще се копират - можете да изберете дали ще бъдат всички.

Когато сте готови, натискате големия бутон в долната част и процесът започва.

2. След като натиснете бутона, започва копирането на файловете, което е следното нещо:

Публикувано изображение

3. Следващата стъпка е да стартирате DVDShrink. Какъв е смисълът от тази програма? Ами стандартните DVD-та, на които са записани филмите, са по-големи от 4 гигабайта (често са по 7 или 8 гигабайта), а празните дискове, които купувате, са по 4,7 (приблизително, зависи как го смятате) гигабайта. Първата програма ви копира просто файловете, като премахва защитата от тях (ако самото DVD е защитено) докато втората ги компресира.
Тук трябва да поясня нещо - почти винаги едно DVD се състои от три части - менюта, основен филм и екстри. С помощта на втората програма можете да променяте нивото на компресия на тези три елемента. Като препоръчително е компресията на основният филм да е над 75% (различните автори дават различни стойности). Какво точно значи това - пускате си втората програма и трябва да ви се появи този прозорец:

Публикувано изображение

4. След като сте пуснали програмата, горе от бутончето Open Files трябва да изберете папката, където сте копирали файловете. Тук трябва да направя едно доуточнение, че може директно да копирате от DVD диска без да използвате първата програма, но аз го правя заради факта, че мога да обработвам филма по-късно и защото няма да ми се бави компа със сваляне и компресиране едновременно. Та след като изберете папката, прозореца ще ви се промени в нещо подобно на това:

Публикувано изображение

Тук можете да видите отделните части, за които говорих, като аз в случая съм избрал основния филм, за да обясня нещо друго.

По принцип почти всяко едно DVD върви с повече от един език за озвучаване (в нашия случай това са езиците в секция Audio в десния прозорец) и също така има субтитри на няколко езика (в секцията под Subpicture). Можете спокойно да изключите аудио или субтитрите за езиците, на които няма да гледате филма, и по този начин ще се увеличи качеството на главния филм (защото тези допълнителни файлове, няма да заемат място, което ще бъде оползотворено за самия филм).

Също така аз не гледам допълнителните материали, затова направо ги махам. Начинът за махане е като маркирам директно Extras и в дясната част на прозореца избера Still Pictures.

Относно елементите от главното меню (Menus,) избирам точно този елемент от списъка вляво и в дясната част давам No Compression, за да не ми насичат менютата. Правя това, защото самите менюта не са големи и не ми заемат много място.

За да настроите опциите при първото пускане на програмата трябва да изберете File -> Preferences. Ще ви излезе следният прозорец:

Публикувано изображение

В този прозорец можете да изберете какъв ще бъде изходящият файл или по-точно какво ще бъде изходящото DVD. От това ще се определи и размера на файловете и необходимата компресия. Стандарта за обикновените DVD дискове е DVD-5.
Hide audio and subpicture streams of insignificant size служи при положение, че на самия диск разполагате с множество малки (незначителни) аудио и видео файлове, които трудно могат да бъдат компресирани. Ако изберете тази опция тези файлове няма да бъдат показвани, така че списъка с файлове, който ще ви се покаже, няма да е огромен.
Automatically open VIDEO_TS subfolders - ако включите тази опция, дори и да посочите главната папка, където се намира рипнатото DVD, програмата автоматично ще отваря папката VIDEO_TS. Не е най-полезната опция, но нищо не пречи да си я включите за всеки случай.
Run analysis and backup in low priority mode to improve multi-tasking - това според мен е доста полезна опция, особено имайки предвид, че процесът на свиване отнема около 40 минути при добра машина (при слаба може да е двойно повече). Ако я включите, програмата ще използва процесора ако не е натоварен. Ако пък използвате друго приложение, програмата ще използва само свободната процесорна мощ. Интересното при тази опция е, че ако не ползвате друго приложение, програмата ще използва процесора ви на 100%, което е изключително удобно, и не трябва само да я включвате и да я изключвате.

На следващият прозорец (страница) ще видите следните настройки:
Публикувано изображение
Лично според мен включването на опцията Enable video and audio preview е излишно, защото никой няма да седне да гледа всичко, което се компресира, а и винаги имате възможност да погледнете какво става по време на процеса на компресиране. Ако все пак някой реши, че му се гледа клипа по време на компресирането (имайте предвид, че клиповете показват отделни фреймове просто за преглед), ето двете възможни опции:
Select audio preview mode - ще ви помогне да изберете какъв да бъде аудио звука на това, което преглеждате.
Select DirectX video renderer - тази опция е по-интересна, защото ви позволява да изберете какъв енкодер (модул за компресия) ще се използва при процеса. Някои енкодери позволяват по време на компресирането на гледате други видео файлове (VMR-9), но се представят по-бавно, докато други (VMR-7 или Overlay Mixer) са по-бързи, но няма да можете да пуснете друг видеоклип с което и да е приложение по време на процеса на компресиране. Лично аз ви препоръчвам или 9-ката ако работите през деня или 7-цата ако оставяте компа да върши работа през нощта.

На следващия файл можете да зададете настройките на изходящият(те) файл(ове):
Публикувано изображение
Първата опция е за Макровижън защитата. Ако сложите отметката пред Remove Macrovision protection, тази защита ще бъде премахната.
Remove P-UOPs (Prohibited User Operations) - чудесна опция за едни доста гаднички ограничения. Такива сигурно сте виждали по дисковете във вестниците, при които преди да изгледате рекламата на Глобул, не можете да продължите напред. Е, сега вече може.
Remove layer break - полезна опция, когато рипвате двуслойно DVD, при което прескачането от един слой на друг резултира върху малка пауза, която понякога е дразнеща. Ако включите тази опция, паузата се премахва автоматично.
Split VOB files into 1GB size chunks - доста време се чудех за какво е тази опция, докато веднъж не я изключих. Когато направих това се усмихнах, защото компа ми изпища, че всички .vob файлове трябва да са по-малки от 1 гигабайт при еднослоен носител. Затова гледайте да си я включвате и оттам нататък програмата ще си цепи файловете самичка. Не се притеснявайте, че това цепене ще навреди на качеството или ще се появят паузи - няма.
Logical remapping of enabled streams - за тази опция честно казано разбрах докато пишех това ревю. Всъщност тя служи в случай, че махнете определени елементи (субтитри, аудио потоци, екстри). Ако е включена опцията, програмата автоматично ще се помъчи да премахне тези елементи от менютата и да преорганизира файловете, така че да не ви дразнят, но имайте предвид, че не винаги работи според специалисти.

На следващия прозорец можете да си поиграете с опциите за това кои субтитри да се показват и кои аудио файлове да се включат в изходящото DVD. Какво имам предвид, ще разберете след картинката:
Публикувано изображение
Чрез трите опции Audio language and coding type, Subpicture language можете да зададете кои аудио писти, формата им и кои субтитри ще бъдат включени в изходящият файл. Това е предварителна настройка преди още да сте избрали кое DVD ще компресирате и действа на генерално (общо) ниво. Чрез тези опции можете например да изберете да останат само файловете, които са на езика Оджибва, кодирани с AC3 и с Камбоджански субтитри (ако има изобщо такива). Аз не бих ги пипал тези опции ако не съм много сигурен каква глупост искам.
С Disable all subpicture ще накарате всички субтитри да изчезнат.

И така стигнахме до последния екран за настройки:
Публикувано изображение
Тук можете да настроите опциите на входящо/изходящите файлове, а именно:
Enable overlapped I/O - this may increase the ripping performance. - това е опцията-обяснение, т.е. всичко си е казано в нея.
Read 32KB blocks (default is 64KB) - ако някой види разлика в производителността, да ми каже. Авторите твърдят, че има, така че можете да ги послушате и да я включите.
Check RPC2 drive region code when opening a DVD - ако сте успели да си хакнете DVD-то да чете други региони, можете да махнете тази опция, за да не възникнат проблеми. По принцип си е включена и препоръчвам да остане така за неопитните потребители.
Последните две опции са доста функционални, защото става въпрос за възможност за запис на изходящият файл с Nero - Enable burning with Nero и за възможността за изтриване на презаписваем диск ако вече има запис на него - Always erase non-empty RW media without prompting, иначе все ще ви пита.

След като завършите първоначалните настройки и настроите елементите, които искате да останат, и нивото на компресия, можете да натиснете бутона BackUp, който ще ви отведе до последната серия прозорци за настройки преди започването на процеса по компресиране:

Публикувано изображение
Това са опциите, за които говорих в горния си пост. Тук от падащият списък под Select bacup target можете да изберете къде да бъдат записани компресираните изходящи файлове. Ако имате инсталирана някоя версия на Nero, не е нужно да записвате файловете отделно, като тази работа може да бъде свършена от DVDShrink чрез интеграцията й с Nero. За целта трябва да изберете първия елемент от този списък:

Публикувано изображение
Другите две опции са при създаването на ISO имидж. Ако не желаете да записвате изходните файлове, можете да изберете опцията Hard Disk Folder и файловете ви ще бъдат записани на посочената по-долу в този прозорец папка (в полето под Select folder for temporary files).

На втората страница от тези настройки ще можете да настроите опциите за регион на изходящото DVD.
Публикувано изображение
Както сами виждате тук можете да зададете на изходящите файлове да са четими във всички региони чрез отметката пред опцията Region Free. Ако пък желаете да зададете даден регион, махнете гореспоменатата отметка и поставете отметката пред съответния регион.
В полето под Provider ID, можете да напишете ваша информация, която да бъде записана върху диска (например име, някакъв номер).

Следващият прозорец (страница) ще ви помогне да настроите опциите за качеството.
Публикувано изображение
Ето едно чудесно обяснение за дълбокия анализ от потребителя CoLLiSioN: "Без анализ за всяка една секунда от DVD-то би се отделило едно и също количество информация. С анализа се "вижда" къде сцените са по-динамични и биха изисквали повече място, къде сцените са по-статични и нямат нужда от даденото им място. Тази опция значително ще увеличи времето за кодиране, тъй като ще премине през видео файловете веднъж за анализ и втори път - кодиране."
Ако желаете да го направите преди самото компресиране, поставете отметката пред Perform deep analysis before backup to improve quality.
Опцията Compress video with high quality adaptive error compensation е нова екстра в програмата. По принцип по време на компресирането се получават миниатюрни грешки които се изразяват или в загубата на остротата на картината или нарушаването на преходите между отделните кадри. Включването на тази опция ще ви помогне да изберете кои грешки искате да бъдат коригирани с по-голям приоритет, като имайте предвид, че това ще увеличи значително качеството на изходящата картина. Аз ви съветвам да изберете опцията "smooth".
Важно: Включването на тези две опции ще увеличи значително времето за компресиране, затова трябва да прецените какво търсите - качествена компресия с добро качество или бързо приключване на операцията.

На следващия прозорец ще можете да настроите режима на компресиране и какво да се случи след приключването му:
Публикувано изображение
Включването на опцията Run backup in low priority mode ще ви позволи да използвате компютъра си по време на компресирането. Ако я изключите, процесорът ще бъде натоварен максимално в полза на програмата.
Ако желаете компютърът да се изключи след приключване на процеса, можете да включите опцията Shutdown computer when backup is complete. Тази опция е полезна ако оставяте компютъра да компресира през нощта и след това искате той да се изключи.
Слагайки отметката пред Play sound when complete, програмата ще възпроизведе даден звук след като приключи с процеса на компресиране (можете да укажете кой звук в текстовото поле или чрез бутона "Browse").

Последният прозорец се отнася към записването на DVD диск след приключване на процеса:
Публикувано изображение
В този прозорец можете да зададете името на диска (Volume Label) и скоростта на записа (Burn Speed).
Последните две опции служат за подпомагане на съвместимостта между записвания диск и различните DVD плеъри. Book type DVD-ROM опцията (ако е налична за вашата DVD записвачка) ще позволи използването на специална технология на запис, чрез която готовият диск ще може да се разчете на повече домашни плеъри, които по принцип не поддържат всички модели DVD+R/RW дискове.
Burn at least 30mm (DVD+R/RW high compability mode) е подобна на горната опция и отново ще подобни разпознаването на готовият диск от повечето домашни плеъри.

Ако сте готови със всички настройки, можете да натиснете бутона "ОК". Аз лично записвам DVD-то с отделна програма (Nero) за по-голямо удобство и функционалност.

Малко информация за компресирането на два филма (или два диска) на един - не съм записал диск, но поне разбрах от къде може да стане този вариант. В главния прозорец на програмата натискате бутона "Re-author". Ще ви се отвори подобен прозорец:

Публикувано изображение
Тук в дясната част имате подобие на браузър, където от падащия списък в горната част можете да изберете носителя (DVD диск или папка, където той е рипнат) и след това чрез влачене и пускане да преместите филмите, които искате да се компресират. В моя случай съм избрал два DVD филма, като съм провлачил основните им части в дясната страна на прозореца. Интересното обаче е, че при опит за преместване на някое от менютата, програмата дава съобщение, че преместеното меню няма да е функционално, понеже елементите, към които то води, ще бъдат разместени.
Оттук нататък не съм си играл повече, затова не мога да дам и повече информация.

Всички права върху статията са запазени!
Автор: Милен Метев (Tragedy)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#2 Alexander

Alexander

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 16 мнения

Публикувано: 20 January 2008 - 20:47

Хубаво обаче нещо не мога да си изтегля втората програмка.
Малко помощ Моля.

#3 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Вече София
 • Интереси:Няма нищо по-интересно от самите хора.

Публикувано: 20 January 2008 - 21:31

Оправих линковете. Благодаря за забележката :)

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.

0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители