Jump to content

Ръководство: Undelete Plus - Нов живот за вашите файлове


Препоръчан пост

Някога губили ли сте ценни за вас файлове от компютъра си? Почти всеки се е сблъсквал с подобен проблем. Загубата на файлове може да е причинена от много неща: “забиване” или срив в системата, поради зараза с вирус, цялостно форматиране на твърдия диск или просто случайно изтриване на файлове по невнимание. Ако обаче тези файлове са били уникални или много ценни за вас, тогава със сигурност ще искате да си ги възстановите. Предполагам, че повечето от вас са чували за програми, които могат да възстановяват изтрити файлове. За съжаление повечето от тези полезни програми са платени, други са по-трудни за употреба, а трети не постигат задоволителни резултати. Днес обаче ще разгледаме една чудесна алтернатива.

 

 

Представям ви Undelete Plus - една малка, удобна, лесна, бърза и безплатна програма, която постига впечатляващи резултати и не съдържа никакъв зловреден код.

Преди да разгледаме по-подробно този софтуер, нека се запознаем с няколко основни и много важни правила и принципи, които трябва да знаем преди да започнем да възстановяваме изтрити и изгубени файлове. За начало трябва да се разбере, че има разлика между изтрит и изгубен файл.

- Изтритият файл значително по-лесно може да бъде възстановен, тъй като неговото съдържание е останало почти непокътнато върху твърдия ви диск.

- Загубеният файл е по-проблемен и труден за възстановяване, защото при него не са останали всичките данни. В този случай програмата за възстановяване започва да претърсва целия диск, като се опитва да идентифицира липсващите части по тяхната структура. Често изгубените файлове биват изписвани във възстановяващия софтуер с автоматично генерирани или непълни имена.

Когато става дума за изгубени/изтрити данни нещата винаги са относителни и няма нищо сигурно. Затова е много важно да спазвате следните препоръки:

  • Когато установите липса на данни и искате да се опитате да ги възстановите направете това възможно най-скоро.
  • Не записвайте и не добавяйте нищо ново на дисковия дял, на който е била изгубената информация!
  • Не записвайте програмата за възвръщане на данни на същия дисков дял. Дори само нейното инсталиране може да провали опитите ви за възстановяване на отделни файлове. Ако разполагате с няколко твърди диска, инсталирайте програмата за възстановяване на диска, който не е съдържал изтритите файлове. В случай, че не разполагате с няколко отделни твърди диска, използвайте програмата от алтернативен носител (дискета, диск, външна памет). Ако нямате такава възможност най-добре ще е да откачите твърдия диск и да го включите на друг компютър.
  • Никога не записвайте възстановената информация на същия диск, от който е била изтрита! Това може да доведе до грешки при възстановените данни или да възпрепятства изобщо всякакво възстановяване. Задайте запис към друг твърд диск или към някой от алтернативните варианти, споменати по-горе.

Ако се придържате към тези препоръки шансовете ви да си възвърнете изгубените данни са значително по-големи.

 

След като разбрахме при какви условия и в кои случаи възстановяването на изгубени и изтрити файлове е по-вероятно, сега е време да разгледаме Undelete Plus.

 

 

Официална страница: FDRLab Data Recovery Centre

Линк за изтегляне на последната версия: Undelete Plus @ SoftVisia

Настояща версия: 2.6.0.0

Размер: 657 KB

Български интерфейс: Да

 

 

Първо искам да уточня, че програмата е налична в две версии – с инсталатор и без инсталатор. Предлагам да се спрем на втората, така наречената портативна версия (без инсталатор), защото не виждам смисъл да се инсталира подобен продукт. Обикновено загубата на данни е неочаквана и в такъв момент ми се струва неуместно тепърва да инсталираме определена програма. Още по-ненужно ми се струва да я инсталираме без повод, предварително за вбъдеще, когато евентуално може да ни потрябва. Смятам, че е много по практично да разполагаме с портативната версия и при нужда просто да стартираме изпълнимия файл. Разлика в качеството на работа при двата варианта няма.

Програмата работи с основните файлови системи за Windows (FAT 12/16/32, NTFS/NTFS5), но може да възстановява данни и от различни други носители, като портативни твърди дискове, флопи дискети, CompactFlash, SmartMedia, MultiMedia и SD карти.

 

След като изтеглите версията без инсталация ще разполагате само с един малък файл, който можете да съхраните например на дискета или друг носител. Когато ви потрябва неговата помощ просто кликнете два пъти върху него, за да го стартирате.

След като направите това ще се отвори следният главен прозорец: Фиг. 1

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2988/Undelete%20Plus%20menu.png

Фиг. 1: Програмата предлага много удобен за работа интерфейс.

 

Нека сега да разгледаме начина на работа с Undelete Plus:

Чудесно е, че само с едно кликване на мишката можете да преведете интерфейса на български език. Можете да направите това като натиснете върху българското знаме, намиращо се в лентата “Lng”. В съседната лента “Устройства” ще видите наличните устройства във системата, като освен твърдите дискове ще бъдат отчетени и допълнително включените външни устройства (ако има такива). Ако искате да опресните листата с устройства натиснете върху зелените стрелки.

Следва да изберете устройството, на което са били изтритите данни, като сложите отметка пред него.

Сега остава само да натиснете върху първия бутон “Сканиране” от лентата с бутони в горната част на програмата и да изчакате докато сканирането приключи.

След като това стане ще видите списъка с резултатите в дясната половина на програмата, в прозореца “Файлове”. Там ще намерите и допълнителна информация за всеки намерен файл като: име (възможно е да е непълно или автоматично генерирано), пътека до него, състояние, големина и дата.

Ще забележите, че в лявата половина на програмата където преди бяха изброени наличните устройства сега има списък с различните типове файлове, които са намерени. Така много по-лесно ще откриете този файл, който търсите, в случай че е точно определен. В долната лява половина на Undelete Plus можете да изберете освен менюто “Типове”, така и “Папки”, от където имате възможност да възстановявате цели папки с наличните в тях файлове. Също така можете да изберете отново “Устройства”, за да направите ново сканиране.

В случай, че търсите конкретен файл не е нужно да преглеждате списъка с всички намерени, а можете да използвате много удобния “Филтър”. За тази цел след като сте направили сканиране, натиснете върху третия бутон “Филтър” от разположените в горната част на програмата бутони.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2988/Undelete%20Plus%20filter.png

Фиг. 2: Филтъра със сигурност ще ви помогне по-бързо да намерите желаните файлове.

 

Ще се отвори малък прозорец (Фиг. 2), в който можете да филтрирате резултатите по три категории: цялото или част от името на файла, дата, големина. След като въведете данните на търсения от вас файл или файлове, просто натиснете върху “Настрой” и програмата веднага ще покаже филтрирания списък с резултатите.

Ако сте открили желаните от вас файлове трябва да ги селектирате. Посочете кои файлове искате да “възкресите” като поставите отметка пред тях. След това трябва да определите къде да бъдат записани възстановените данни. Можете да зададете това от полето, намиращо се под списъка с намерени файлове - “Възвърни файловете в папка:”. По подразбиране файловете се възвръщат в “C:\”. Можете директно да отворите зададената от вас директория или папка чрез натискане на бутона “Отвори...”.

След като сте посочили файловете, които искате да възстановите и сте задали къде желаете да се запаметят, остава единствено да натиснете върху втория от бутоните, намиращи се в горната лента – “Възвръщане”. Сега само трябва да изчакате процеса по възвръщането да приключи, като можете да го следите в лентата с проценти, намираща се най-отдолу на програмата.

 

В заключение ще кажа, че е чудесно, че има програми като Undelete Plus, които могат да са ни от голяма полза, като същевременно са лесни за употреба и безплатни. Все пак имайте предвид, че независимо дали използвате този или друг подобен софтуер, при възстановяването на изтрити и изгубени данни няма нищо сигурно! Всъщност голяма е вероятността да не успеете да възстановите напълно или въобще определен файл. Възможни са и различни проблеми и “бъгове” и дори определен файл да бъде възстановен, няма гаранция, че съдържанието му е точно каквото би трябвало да бъде или че ще работи в случай, че е изпълним. При възстановяване на цяла папка също няма гаранция, че всички файлове или под папки, които са били вътре в нея ще бъдат налични.

Въпреки това не се отчайвайте и нищо не пречи да опитате да вдъхнете втори живот на изгубените си файлове. Ако спазвате съветите в началото на статията съм сигурен, че ще успеете да “възкресите” ако не всички, то поне значителна част от загубените си данни.

 

 

Автор на ръководството: Стефан Бъчваров

Всички права върху ръковоството са запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 months later...

Къде видя всичките setup.exe? Портативната, която е без инсталатор е чисто и просто самостоятелно ехе, което се стартира директно. Можеш да изтеглиш от тук.

Кой линк не работи? Ако говориш за миръра в даунлоуда, да, но иначе всичко си е наред.

Link to comment
Сподели другаде

Въпреки, че програмата е определяна като полезна и добра, все пак си мисля, че все още няма програма, която може да възвърне дадени изтрити файлове по перфектен начин. Винаги ще има проблеми с файловете, ако са музикални или видео е най-зле.
Link to comment
Сподели другаде

Къде видя всичките setup.exe? Портативната, която е без инсталатор е чисто и просто самостоятелно ехе, което се стартира директно. Можеш да изтеглиш от тук.

Кой линк не работи? Ако говориш за миръра в даунлоуда, да, но иначе всичко си е наред.

За линкъ от БГ ставаше въпрос че не се отваря,а от чуждия го свалих но този които се инстаил.сигурно не съм видял друг.

Но няма значение този които ми даде вече е свален за което много ти Благодаря.

Link to comment
Сподели другаде

  • 7 months later...

Здравейте!

Наскоро по невнимание изтрих много ценни снимки от фотоапарата си.За щастие намерих тази програма и като че ли си възвърнах надеждата си.Така,истеглих я,инсталирах я и я включих.В ръководството пише,че могат да се възвръщат файлове и от други портативни дискове,дискети и така нататък.Аз включих моя фотоапарат към мрежата,но не ми се вписа в програмата като устройство..Можете ли да ми кажете защо се получи така и възможно ли е ваобще да възвърна снимките си ... :lookaround: Много съм отчаяна,тези снимки наистина бяха много важни за майка ми ...

Благодаря предварително... :help: :(

Link to comment
Сподели другаде

Не стана с тези програми,за съжаление,отново не ми открива устройството :lookaround:

Сега се мъча с Photorescue,ама не й разбирам вобще,сега ми дава някви неща,кодове и разни и си нямам на идея за какво става на въпрос...в задънена улица съм. :((((

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 years later...

Не стана с тези програми,за съжаление,отново не ми открива устройството :lookaround:

Сега се мъча с Photorescue,ама не й разбирам вобще,сега ми дава някви неща,кодове и разни и си нямам на идея за какво става на въпрос...в задънена улица съм. :((((

 

Според мен,за да ти свърши/ат програмата/те работа,тъй като вече съм попадал на подобен проблем,PoLy ще имаш нужда от Driver,който да инсталираш в компютъра си за фотоапарата,за да ти отвори или открие устройството,ако не си го направила,направи го и тогава пак пробвай със споменатите вече програми!Успех надявам се да съм бил полезен. :gentlemen:

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...