Jump to content

Дискусия: Как защитавате компютъра си?


Препоръчан пост

  • Отговори 382
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Деинсталация на програмата ще реши проблема с подправката. А защо не просто да я повредя?

 

За да я деинсталираш трябва да знаеш паролата , да може да я повредиш но както съм писал в предния пост

защитени от неволно :look: изтриване или промяна на съдържанието им
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...

От година и повече не ползвам антивирусна програма. Само с вградената защитна стена съм + MBAM и SAS. Напоследък обаче не съм се интересувал от материята и ме интересува, все още ли тези две програми са най-добри за профилактични сканирания от време на време? Благодаря предварително на отговорилите. 

Link to comment
Сподели другаде

Malwarebytes Anti-Malware си остава много солидно приложение, но SUPERAntiSpyware не толкова. Не е боклук или нещо такова, но далеч не е това, което беше преди време. По принцип бих препоръчал HitmanPro като второ приложение за сканиране, но за жалост то е платено.
Link to comment
Сподели другаде

Благодаря Ви за бързите отговори. Искаше ми се още една безплатна програмка за сканиране да инсталирам, но щом SAS не е това, което беше, може би ще остана само с MBAM, като ще пускам от време на време и онлайн скенера на ESET.

п.п прочетох, че hitman pro е freeware за сканиране, като до 30-тия ден, ще мога да се възползвам и от екстрата да трие, ако открие нещо. Всъщност не е проблем, че не трие след 30-тия ден. Достатъчно ми е, че ще мога да сканирам безплатно. А ако открие нещо, ще му мисля, как да го ''лекувам''.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 years later...

Някой да знае каква е разликата между MBR вирусите и Boot секторен вирус? Аз нещо не мога да я схвана. И при двата вируса става върос за зараза на сектора за начално зареждане, но защо се разглеждат поотделно? Какви поразии могат да направят тези вируси?

Link to comment
Сподели другаде

Някой да знае каква е разликата между MBR вирусите и Boot секторен вирус? Аз нещо не мога да я схвана. И при двата вируса става върос за зараза на сектора за начално зареждане, но защо се разглеждат поотделно? Какви поразии могат да направят тези вируси?

Boot - sector infector (BSI)

Тези вируси инфектират сектора за начално зареждане на дискове. Вируси, които заразяват главния запис за начално зареждане (Master Boot Record - MBR), може да инфектират сектора за зареждане на дискети. Ефективното премахване на вируси BSI се осъществява с форматирането на заразения диск. Вируси на MBR не може да бъдат премахнати с форматиране на диска. Boot sector вирусите се разпространяват чрез заразени флопи-дискове. Това обикновено се случва, когато потребителя остави дискета във флопи-дисковото устройство. Когато системата се стартира следващия път, компютърът се опитва първо да зареди от флопито. Ако дискетата е заразена с boot sector вирус, то той ще се запише в boot sector-а на твърдия диск. За да предпазите компютъра си от boot sector вируси, е добре да промените настройките в CMOS така, че да позволяват зареждане на операционната система само от твърдия диск - C:\, но не и от флопито - A:\.

 

Master Boot Record (MBR)

Всички твърди дискове съдържат главен запис за начално зареждане (Master Boot Record - MBR), към който се обръща компютърът при стартиране. MBR вирусите заразяват този запис на твърдия диск с вирусен код, когато системата зареди от заразена дискета. Често срещан начин на заразяване е когато потребителят забрави заразена дискета във флопидисковото устройство при изключване на компютърът. Следващия път, когато включи компютъра, той се опитва да зареди операционната система от дискетата, като заразява твърдия диск с вируса MBR. Впоследствие вирусът се изпълнява заедно с нормалния код на MBR всеки път когато системата се зарежда от вече заразения твърд диск. После вирусите MBR се опитват да заразят секторите за начално зареждане на дискети и дискове, когато бъдат използвани. MBR вирусите не се отстраняват от диска в процес на форматиране. Тъй като MBR се намира на различно място в диска, един вирус MBR трябва да бъде премахван с инструмент като FDISK или като системата се зареди от чиста стартова дискета, преди да бъде използвана антивирусна програма.

 

http://www.chitatel.net/forum/topic/5703-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D1%82%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5/

 

http://zashtitakomputar.blogspot.bg/2009/12/boot.html

 

https://forums.softvisia.com/index.php/topic/12342-mbr-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D1%81-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA/

 

Би трябвало да стигне като информация!

Link to comment
Сподели другаде

Личното ми мнение е, че откъм защита безплатните антивирусни са общо взето един дол дренки. По-скоро е въпрос на интерфейс и лични предпочитания. Ако искаш нещо по-минималистично, можеш да се насочиш към BitDefender Antivirus Free, Panda Free Antivirus или 360 Total Security Essential. Ако пък искаш повече екстри и възможности, можеш да опиташ avast! Free Antivirus. Продуктите на AVG и Avira ги намирам за някъде по средата.

Най-добрият вариант си остава да тестваш лично.

Link to comment
Сподели другаде

Panda-та ми даде грешка при инсталацията, другите съм ги пробвал, затова сега ще видя 360 TSE.

Наскоро във 360 TSE имаше бъг. Много хора писаха във форумите! Не знам дали са го оправили!

Може да се опита със 360 TS. Не я харесват много, защото е имала оптимизатор.

Мога да потвърдя че е абсолютно безвреден!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...