Jump to content

Инсталиране и администриране на форум


Препоръчан пост

Привет на всички знаещи и заинтересувани / като мене / :bye1:

Ще ви бъда много благодарен, ако ми разясните / ама много подробно / как точно става инсталирането и администрирането на форум. Интересува ми кои файлове се качват и как става работата с тях. Идеята е следната: да си намеря / най - вероятно купя / някъде местенце и да си направя форум. Знам, че в необятното пространство се предлагат хиляди free forums ама им нямам много вяра. Затова ви моля да отделите малко време и да ми разясните. Сигурен съм, че подобна тема ще бъде много полезна на доста народ ...

 

Предварително благодаря на отзовалите се ;)

Link to comment
Сподели другаде

Чак толкава подробно не знам как ще стане засега, а и не е необходимо, защото е достатъчно простичко и ако не успееш (в което се съмнявам) по - добро остави тази идея. Ще спомена само тези принципи, които ми се струват основни и еднакви за повечето CMS форуми.

1. Трябва ти хост с PHP, MySQL (поне 1 база данни). Това е минимума.

Тук е мястото да спомена, че няма да е зле акоимаш някакво понятие от РНР, макар повърхностно (като мен).

2. Влизаш в контролния панел на хост акаунта ти и трябва да създадеш 1 база данни. Понякога задаваш всичко необходимо, понякога само "next->next..." Зависи къде ти е хоста. Трябва в крайна сметка да оформиш (и знаеш след това):

 

- MySQL hostname: localhost (почти винаги е localhost )
- MySQL database: (име на база данни, зададено предварително при създаване на база данни)
- MySQL username: (юзър, който си задал предварително при създаване на база данни)
- MySQL password: (тук мисля, че е по добре без парола , но все пак ти решаваш)

 

После задаваш тези данни в инсталационния файл. В 80 % от случаите това е install.php (името зависи от форума, който ще инсталираш). Отваряш го с Note Pad, намираш горепосочените редове и задаваш данните си.

3. Качваш форума в папката (в коя , зависи от хостинга, но в повечето случаи това е public_html)

4. Следва да го инсталираш, влизайки в www.tvoiadomein.neshto и следвайки стъпките идентични с инсталиране на софтуеър.

5. Изтриване на инсталационният файл и папка (ако има такава).

 

Това е с 2 думи, но мисля че е достатъчно за да си направиш форума. Ако има проблеми питай. Ако греша някъде нека ме поправят - тук има доста знаещи хора :thumbsup:

Link to comment
Сподели другаде

Pantockrator, благодаря за бързия отговор, но нищо не ми стана по - ясно. Както и да е. Засега оставям тази непосилна за мен идея и ще се насоча към многобройните безплатни варианти.

Всъщност ето какво знам: трябва да намеря хост, който предлага PHP, MySQL / каквото и да значи и за каквото и да служи :crosseyes1: / . Само за сведение - готови такива се предлагат на www.1111mb.com и www.9999mb.com . Създава се база данни, потребител и парола. След това се избира форумът, който искаме да се качи и го качваме в директория forum например. След това пишем в браузъра www.името.9999mb.com/forum и започва инсталацията. След като се приключи се изтрива някакъв файл и после се влиза във форума вече за администрация. На думи го докарвам, но на практика ... нещо не става. Но както казах по-горе засега оставям идеята за по-късно. Ще попрочета и когато ми се разяснят нещата ще питам пак. Явно съм :punish:

Link to comment
Сподели другаде

Весо, спри да търсиш място, където да си качиш форума ;) С радост ще ти осигуря всичко, което ти е нужно тук в SoftVisia ;)

 

Иначе относно инсталирането - първо кажи коя форумна система предпочиташ, защото при различните системи си има спецификации. Иначе Pantockrator го е обяснил много добре, аз ще се опитам още малко да го опростя.

 

Форумната система представлява компютърен скрипт, който съдържа в себе си команди. Тези команди правят най-различни операции като например щом натиснеш бутона "Публикуване" при нова тема, този скрипт взема това, което си написал и го оформя като нова тема и т.н. Тези скриптове се пишат на специален програмен език, който се казва РНР. Така че РНР ти е програмния език, на който е написан форума или казано по друг начин това са инструкциите, които карат форума да работи.

Във всеки форум има обаче потребители, мнения, картинки и т.н. и всичко това е информация, която е навързана, т.е. към един потребител е свързано неговото име, неговите постове, неговия аватар и т.н. Всичката тази информация е обединена в един масив с хиляди връзки между елементите, който масив се нарича база с данни. Тази база с данни е разположена също на сървъра, като за да работиш с нея ти трябват различни команди. Например когато отвориш форума РНР скрипта се обръща към базата с данни и взема от там последните новини, последните автори на новините и всичко, което виждаш. Базата с данни най-образно се нарича MySQL.

 

Така, след като разяснихме PHP и MySQL мога да ти обясня следното - когато инсталираш форум, на него на първо време му трябва база с данни (която първоначално е празна), за да може там да прави всички записи. Така че както е написал Pantockrator, на първо време създаваш базата с данни. След като я създадеш, трябва да създадеш потребител, който да може да работи с нея (това е с цел сигурност, за да не може всеки да пипа). След като създадеш потребител и му зададеш парола, при инсталирането на форума задаваш следната информация:

- къде се намира базата с данни (Pantockrator е посочил в примера си)

- какво е името на базата с данни

- с кое потребителско име и парола ще се осъществява достъпа

- къде да бъде инсталира форума

 

Общо взето повторих това, което е написал Pantockrator и се опитах да го разясня. Все пак както писах по-горе, нещата зависят къде точно искаш да инсталираш форума и коя форумна система искаш да имаш, така че нека да уточним това първо и нататък ще дадем конкретни инструкции.

 

П.П. Пиши ми, за да ти дам място и да направим името.

Link to comment
Сподели другаде

:'( Миленски .... това, което си написал направо ме разчувства. Знам, че хората в този форум начело с теб са приятелски настроени, но ... подобно отношение е направо ... нямам думи. В началото мислех това да ти го пратя на ЛС, но в последствие реших, че е хубаво и новите потребители / които не познават атмосферата тук / да го прочетат.Направо съм трогнат :'( и страшно много ти благодаря !!!

 

Ще попрочета това - онова за форумите и други подробности и като стана готов ще свиркам. А до тогава - бъдете здрави всички :bye1:

Link to comment
Сподели другаде

Пууу, аман от връзкари! :P

Хехеее, шегичка бе! Весо, кога ще се съберем на по бира да видиш какъв пич е шефа? Кофти е, че се далечко, ама ако направиш форум искам да съм от първите и то със специална покана! :haha:

Link to comment
Сподели другаде

Пууу, аман от връзкари! :P

Хехеее, шегичка бе! Весо, кога ще се съберем на по бира да видиш какъв пич е шефа? Кофти е, че се далечко, ама ако направиш форум искам да съм от първите и то със специална покана! :haha:

Деянски, приятелю, кой съм аз, че да бягам от едни 20 лв примерно ??? :giggle:

Link to comment
Сподели другаде

Едно от най-тънките предложения които съм намерил засега в БГ са на ТопХост. За около 20 лв. може да имаш хостинг с домейн за цяла година.

Засега не съм имал никакви проблеми с тях.

Следващата стъпка е да си избереш форум. Това според мен е най-лесно ако идеш на следния сайт (препоръчвам го горещо на всички) и да разгледаш (вляво по менюто) една по една всички форум системи и да решиш коя ти харесва най-много. Хубавото е че тия пичове имат тестово инсталирана всяка една система и можеш свободно да влезеш да гледаш, да мажеш :coolman: . Автоматичен скрипт възстановява всичко всеки час.

След като се спреш на любим продукт, отиваш на страницата му и търсиш Documentation --> Instalation Guide. Вярно е че трябва да се чете на английски, ама си мисля че без английския нищо няма да стане. Има и доста локализирани версии, които имат парчета информация на български, дори "Упътване за инсталация".

Ако искаш може и да тръгнеш по утъпкания път - да си пуснеш безплатен форум, без да пипаш много, или Tragedy да помогне, ама все пак предполагам искаш да научиш как става работата по същество.

Както казва една древна поговорка: " Дай на гладния въдица, а не риба".

Успех!

Редактиран от bat-stan
Link to comment
Сподели другаде

bat-stan, благодарско за чудесния отговор. Разгледах всичко много внимателно и съм много доволен от наученото.

 

Иначе до къде стигнах: пробвах няколко известни ми форумни системи като SMF, Joomla, PHPBB2, Mambo, IPB. Останах впечатлен от SMF и в момента го разучавам. Иначе: оказва се, че инсталерането и администрирането на форум е лесно. Затова искам да обърна внимание на трудното / за мен / - инсталация и работа с PHP и MySQL. Знам само / от Миленски / , че това са двете необходими неща за да се инсталира форум. Затова след малко разсъждения реших да си формулирам въпроса. Представете си, че някъде си имам собствено място в нета. Какво и КАК трябва да инсталирам, че да създам основата за инсталиране на форум ? Например имам място в www.123.com което е с адрес www.123.com/vesodimov . И там е чисто. Няма нищо. Нито PHP нито MySQL. Какво да направя, че да тръгне инсталацията на форума ?

 

EDIT: Хм. Сега като се зачудя виждам, че горе май съм написал глупост. В смисъл, че тези неща могат да бъдат инсталирани на две места - на собствения компютър и на сървър някъде в нета. В първия вариант аз самия трябва да си инсталирам нещата при мен, а при втория - трябва да намеря място, където ги има инсталирани. Правилно ли разсъждавам ? И не ми се смейте :no: ВИЖДАМ ВИ !!!

Редактиран от vesodimov
Link to comment
Сподели другаде

ОК,

Да започнем по същество.

Първо искам да уточня че не е задължително портала и форума който ти е харесал да е на PHP и MySQL. Има и други алтернативи, но цитираните са най-разпространени. Може би трябва да обясним кое за какво служи:

- PHP е език за програмиране, който съдържа логиката на приложението. Това което се получава като резултат е web страница с HTML код който твоя браузър визуализира.

- MySQL - базата с данни която пази в таблици, всички необходими неща: потребители, постове във форумите, разделите във форумите...

Качването на файловете:

Едно от първите неща които трябва да сравниш е дали твоя хостинг ще поддържа PHP и MySQL и какви версии са те. Може да се окаже че имаш последна версия на някой портал или форум, а хостинга ти е на по-ранна версия.

Следващото нещо което трябва да се направи е да качиш цялата информация на web сървъра в твоята папка. За това трябва да използваш FTP връзка, за която трябва да си получил име-парола при регистрацията, или ако имаш някакъв административен панел на хоста, да създадеш оттам. Като казвам цялата информация имам в предвид структура от папки и файлове, които си свалил (най-вероятно архивирани). Там са всички PHP файлове, които в последствие ще се изпълняват + някой допълнителни файлове свързани с инсталацията на системата. Предварително е важно да планираш къде и как ще са разположени файловете ти. Ако например инсталираш форум, той може би трябва да е инсталиран в папка www.123.com/vesodimov/forum/ . Ако мислиш да слагаш портал, той може би трябва да е директно в главната папка. Имай в предвид че може на сървъра папката ти да се казва /www , /public_html или нещо от сорта. Но като цяло е важно как ще се вижда резултата през web. За да си сигурен кое в коя папка качваш, най-добре е първо да прочетеш упътването на съответния хост доставчик и след това да тестваш с някоя картинка или малък текстов файл, за да усетиш като качваш нещо, как се вижда то в уеб. Направи си някоя папка, изтрий я. Абе въобще поиграй си. В крайна сметка бъди сигурен че няма да се разминеш с една инсталация. Все пак първите няколко пъти ще се учиш :newpaper1:

 

Инсталацията:

Съвременните версии на форумите и порталите вече са направени много лесни за инсталация. След като се увериш че всички файлове са качени на web сървъра без изключение, трябва през уеб браузър да се опиташ да достъпнеш главната си страница където си качил скрипта (напр. www.123.com/vesodimov/index.php). Това което в повечето случаи трябва да се случи е да видиш първата страница на магьосника "wizard" за инсталация. В 3-4 екрана трябва да попълниш малко нещя от сорта, как да се казва базата от данни (би трябвало автоматично да си я създаде), каква да е паролата. Име и парола за администриране на портала (форума) разни пътища за запазване на служебни файлове и т.н. Ако за нещо не си сигурен и има стойност по подразбиране, остави го така. Много е възможно да получиш съобщения за грешка свързани с достъп до някой от папките ти. Тогава трябва през FTP клиента да отидеш на съответната папка и да разшириш правата за достъп. Като преминеш успешно всички стъпки, автоматично или отново задавайки същия адрес трябва да ти се появи вече твоя портал или форум.

 

Следва администрирането на портала или форума, което вече е специфично за различните системи и се извършва през уеб, използвайки името и параолата които си задал по време на инсталацията.

 

 

Като алтренатива на всичко това, може да има и следния вариант:

Твоя хост доставчик да има библиотека с нагласени скриптове готови за инсталация (т.е няма нужда да качваш през FTP). Това е друга опция която можеш да ползваш за по-лесно. Просто трябва да разгледаш какво ти предлагат.

 

Ами това е в общи линии.

 

Като цяло това е общото обяснение на всички първоначални стъпки. Не гарантирам да съм изчерпателем или да съм обяснил всичко професионално и разбираемо :rolleyes: Пробвай и ако запънеш някъде пиши. Ще помагаме колкото можем.

 

УСПЕХ!!!

Link to comment
Сподели другаде

Нещо съм пописал без да чета ;)

Когато имаш хост без PHP и MySQL няма начин като ги качиш да заработи.

Ако искаш безплатен хост с PHP и MySQL може да пробваш www.100webspace.net

Другия вариант е да си инсталираш PHP и MySQL и Уебсървър на твоя личен комп XAMPP

Но тогава ще си го виждаш само ти - т.е. няма да бъде в нета.

Link to comment
Сподели другаде

Навлизам упорито в дебрите и :

1. Още вчера се сетих за www.100webspace.net и се регистрирах. Качих форумната система, но не заработи. Опасявам се, че грешката е в мен, защото качих системата в главната ми директория, а май трябваше в директорията, която ми бе направена служебно след регистрацията. При теб как е ?

2. Поради факта, че нямам реално IP качването на каквото и да е отпада .

 

Благодаря за помощта. Но ако имам въпроси още ще пиша. Няма отърване от мен докато не си го обясня :cooldude:

Link to comment
Сподели другаде

Мисля че това е проблема. Трябва скрипта да е качен в папка /www/vesodimov.100webspace.net/ (или както там се казва домейна)

Пробвай с преместване, за да не си играеш да качваш всичко отново.

Link to comment
Сподели другаде

Там е ключа.

Но сега възникна друго. Инсталацията тръгва и стига до въвеждане на данните / име на база, име, парола ... /. Въвеждам името на създадената от мен база, пиша и името на сървъра, който програмата ми даде. Или въпросът ми се свежда до това - какво да напиша в заградените с червено ?

 

http://www.softvisia.com/users/vesodimov/Other/100ws.gif

Link to comment
Сподели другаде

Горното червено поле, трябва да въведеш името въведеш името на паролата на база данните. КАто тези данни по принцим ти се пращат от хостинга, като се регистрираш....

При мене в писмото данните са дадени след "MySQL account"...

 

2-рото поле:

Това е по твой избор, въвеждаш името и паролата, която искаш да имаш, и като се инсталира форума .. пишеш това име и парола и ще си с админски права :)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...