Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководство за работа с Reaper


  • Моля, влезте, за да отговорите
Няма отговори по тази тема

#1 ram

ram

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 23 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Bourgas

Публикувано: 26 January 2007 - 11:03

REAPER е сериозен, но интуитивен аудиообработващ софтуер, създаден за прихващане, запис, аранжимент и миксиране на аудио в Windows среда. Този продукт е така направен, че би могъл да влезе в употреба и на професионалистите, а освен това ще е добър помощник и за любителите аудиоентусиасти.

Инсталацията на програмата протича сравнително бързо, като при нея трябва да укажете кои компоненти желаете да бъдат качени. По подразбиране се инсталират всички модули с изключение на драйвера ReaRoute ASIO, но той няма да ви е необходим, освен ако не разполагате с ASIO-съвместима звукова карта със съраунд възможности. Вероятно знаете, че ASIO (Audio Stream Input/Output) е протокол за пренос на многоканален звук, разработен от небезизвестните Steinberg. Този протокол е платформено независим и се поддържа от все повече софтуерни аудио и MIDI сикуенсъри. Накратко, с помощта на ASIO интерфейса софтуерът получава достъп до многоканалните способности на наличния аудиохардуер. Ползвайки ASIO, увеличавате броя на поддържаните входно-изходни звукови канали, които при повечето стандартни аудиокарти са два, т.е. поддържат стереорежим.

Самият инсталиращ пакет на REAPER от своя страна е реализиран чрез известната програма за създаване на инсталатори NSIS и едва ли ще имате някакви трудности с него, особено ако вече сте си качвали който и да е от следните продукти: Winamp, eMule, Apache Tomcat, Miranda IM, AbiWord или BOCHS, защото и при тях е използван именно NSIS при създаването на инсталационния пакет.

След като вече сте си качили програмата, ще установите, че в папката на REAPER разполагате с няколко основни препратки за стартирането му, а именно: стандартен режим (Reaper), режим за създаване на нов проект (Create new project), режим за стартиране с възможност за повторно конфигуриране (Show audio configuration on startup) и режим на интеграция с друг ReWire-съвместим софтуер (ReWire slave mode).

Независимо от това точно в какъв конкретен режим ще ползвате софтуера – автономен или в комбинация с външен аудиопродукт, ще установите, че в общи линии основният работен интерфейс на REAPER не е претърпял някакви сериозни промени в сравнение с предходната версия. Всъщност дори и до момента да не сте ползвали въпросната аудиопрограма, ако някога сте работили с който и да е софтуерен сикуенсър за Windows, например ACID от SonicFondry/Sony Pictures Digital, съвсем възможно е да се почувствате буквално като у дома си още щом стартирате REAPER, което може да бъде отбелязано като плюс. Добавянето, подредбата и редакцията на семплите и траковете става най-вече с помощта на мишката, а целият проект се визуализира в средата на основния екран, в т.нар. времева линия.

Тъй като възможностите на софтуера са много сериозни, няма дори да се опитвам да пресъздавам стъпка по стъпка процеса за създаване на конкретен проект – опциите в програмата действително не са никак малко и мястото няма да ми стигне. Именно затова представям на вниманието ви каре, където съм се опитал да опиша съвсем сбито какво все пак предлага софтуерът REAPER.
Публикувано изображение
REAPER накратко:

• Интуитивен и лесен за употреба интерфейс, при който почти всичко става на принципа “издърпване и пускане” (drag"n"drop).

• Програмата разполага с изключително бърз вграден аудиоредактор с базова функционалност. С негова помощ ще можете да разделяте, да оразмерявате, да контролирате темпото, да използвате ефекти като pitchshift и crossfade за по-плавно преливане на семплите (или песните) в микса. Налице е механизъм за автоматизирано зацикляне (loop) на семплите.

• Изключително гъвкави възможности за препращане (routing) на аудиопотока с множество опции: препродукция (pre-fx), постпродукция (post-fx), плавно затихване (fade), моно- или стереопрепращане. В същото време, ако въпросният механизъм не представлява интерес за вас, не е необходимо да го ползвате, пък и той няма да ви пречи.

• Мощен аудиоредактор с възможност за превключване на източника на входния сигнал в реално време (on the fly) и режим за мониторинг на нивото на подавания сигнал.

• Поддържа се работа с аудио- и MIDI файлове, запис на аудио и MIDI, както и интеграция с VSTi и DXi софтуерни синтезатори, възможно е и миксиране на MIDI аудиото.

• Възможност за експортиране на проектите с цел интеграция с други аудиоприложения.

• Готовата продукция може да бъде запазена в произволен аудиоформат.

Димитър Петков

www.computers.bg
Публикувано изображение
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители