Прехвърляне към съдържание


Снимка

Какво правят цигарите с кожата ви


 • Моля, влезте, за да отговорите
10 отговора по тази тема

#1 tetelina

tetelina

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 11 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 24 January 2007 - 09:01

Непрекъснато се говори за вредното влияние на никотина върху здравето. Повечето опасни действия могат да се прочетат върху кутиите цигари, които най-сетне спряха да бъдат по-красиви от кутийка за бижута.

Публикувано изображение
Само седмица след като спрете да пушите, ще усетите
кожата си по-красива от всякога. Снимка: Корбис


Проблемите със здравето обаче настъпват постепенно и незабележимо. Докато негативното влияние на никотина върху красотата се вижда още след първите няколко месеца пушене.

Пушенето ви състарява

Заедно със слънчевата светлина и стреса, никотинът също прибавя още няколко години върху лицето ви и то по най-неприятния начин.

Само от едно дръпване от цигарата, в тялото ви попадат над милиард свободни радикали, които се полепват по белите ви дробове, а оттам се разпространяват в целия организъм.

Свободните радикали са сочени за основния причинител на редица заболявания и проблеми с кожата и само анти-оксидантите и здравословният начин на живот могат да намалят щетите.

Когато говорим за състарена от пушене кожа, трябва да ви кажем също, че терминът "лице на пушач" е признат за медицински термин още през 1985 година.

"Лице на пушач" означава преждевременно състарена кожа, бръчици около устните, очите и носа и сивеещ цвят на кожата.

Пушенето "изяжда" колагена от кожата ви

Тютюневият дим съдържа над 4 000 токсина, някои от които се влизат директно в кръвообращението, което ги отвежда до най-фините кръвоносни съдове на кожата.

Така се намалява съдържанието на колаген в кожата, който, както е известно, се грижи кожата да е еластична и свежа.

Пушенето изтънява кожата

Кожата на лицето на пушачите е много по-тънка, защото кръвоснабдяването й е нарушено, а тънката кожа се набраздява много по-лесно, обясняват лекарите.

Направено е изследване на 25 двойки близнаци, при които единият близнак е пушач, а другият - не. Чрез изследване с ултразвук е доказано, че кожата на пушачите е по-тънка с до 40%, което я прави изключително податлива на всякакви външни влияния, дехидратация и скоростно остаряване.

Най-добрият начин да забравите за всички тези неволи, е да спрете цигарите, както и да избягвате изобщо задимени помещения.

Източник
Публикувано изображение

#2 Tihichko

Tihichko

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 274 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 28 August 2010 - 17:58

Привет, всичко това което е описано безспорно е така! Но едва ли е достатъчно за да стрестне сериозен пушач.
Не познавам пушач,който пуши поне от 10г. и да не желае да откаже цигарите.Всички тайно си мечтаем,че някоя сутрен ще се събудим без да ни се пуши!
Но това не се случва, не защото не го желаем, а защото просто сме болни,зависими и това е самата истина просто сме наркомани и трябва веднъж за винига да го презнаем пред себе си.Цигарата никога не доставя удоволствие,тя е просто необходимата доза никотин,/който всъщност е най бързия наркотик/-която ни е нужна за да облекчим гладът на организма който самите ние сме накарали да превикне към този наркотик.Лично аз пуша от 28г. по-вечето време от както се помня аз пуша и то не по една кутия на ден,а не по малко от 80 цигари дневно.Не мога да кажа,че това ме е състарило,но ми отнема много повече от състаряването, отнемами независимостта,спокойствието,радостта,увереността в себе си и пр..Мислим си,че те ни успокояват,всъщност това не е така,повече ни изнервят от колкото да ни правят по спокойни.Повечето пушачи,немогат да си представят денят без цигара,изпитват панически страх,когато остан с малко или без цигари.Всъщност, това едно от нещата които трябва да се преодолеят и чак тогова да се пристъпи към отказване на този порок.Повечето пушачи никога не биха пропушили ако можеха да върнат времето назад,когато са запалили първати си цигара.Залъгват се в началото,че винаги когато поискат мога да ги откажат.Това съвсем не е така и те го знаят.Какво печелим когато запалем поредната си цигара? Повече здарве,или повече удоволствие? Разбира се нищо,повече губим от колкото да печелим и най важното- от нищо не се лишаваме,защото пушенето не е удоволствие,ако е удоволствие то тогава защо въобще ги загасяме нека пушим и димим постоянно,ще ни достави ли това удоволсвие? Разбира се,че не,тогава можем спокоино да разберем веднъж за винаги,че пушенето ни прави роби на никотина,отнема от щастието ни,като ни прави по-нервни,зависими и най вече болни наркомани.Много пъти сме изпадали в конфликтна ситуациа с жена ми,заради пушенето.Изгорил съм всичките мокети във всяка стая,за колата да не говорим колко пъти сменях тапицерията.Но най важното е,че лишаваме както самите себе си,от здраве,спокойствие,пари....така и нашите близки хора около нас.Нейскам да смятам колко пари съм дал за цигари през всичките тези 28г.-но съм убеден,че не са никак малко и можех да имам поне още две коли или "две жени"! Разбира се,за последното се шегувам...
Искам да споделя,че от 15.8.2010г.-от както една приятелка ми прати една книга за лесно отказване на цигарите,аз от 80-цигари дневно,вече пуша по 15 цигари дневно.Въпреки,че не съм прочел книгата до край./Страх ме е да ни ги откажа на цяло/! :)Автора дори препоръчва когато се чете книгата да не спирате цигарите,т.е. да си пушите през времето докъто я четете.
Но истината е,че тази книга промени живота ми и съм много благодарен на моята приятелка за нея.
Книгата може да свалите от Алан Кар - Не Пуша пожелавам успех на всички които желаят да се откажат от този наркотик,нищо не губим само можем да спечелим!
Поздрави на всички!

Затова, ето аз пращам пророци и мъдреци и книжници и вие едни ще убиете и разпънете, а други ще биете в синагогите си и ще ги гоните от град на град. За да падне върху ви всичката кръв праведна, пролята на земята от кръвта на праведния Авел до кръвта на Захария, сина Варахиин, когото убихте между храма и жертвеника. ( Исус, Матей, гл. 23 ст. 34 и 35 )


#3 -TEN4O-

-TEN4O-

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 243 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 28 August 2010 - 19:32

Дръпнах книгата - благодаря.Ама нещо не ми се верва, все пак ще прочета и ще видя.

"A business that makes nothing but money is a poor business."

Henry Ford


#4 v_antonova1986

v_antonova1986

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 5 мнения

Публикувано: 17 November 2010 - 21:54

Аз ги отказах така както ги започнах- внезапно. Цигарите са много вреден навик и колкото по-рано осъзнаем, че ни вредят, токова по-добре за нас.

#5 ivapenkova

ivapenkova

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 5 мнения

Публикувано: 04 January 2011 - 21:22

И аз пуших около 7-8 години и от 1 година вече съм ги спряла. Защо никои не казва за проблемите след спирането на тютюнопушенето? Със спирането си качих 20кг., които с никакво ограничаване на храната, диета и спорт не могат да се свалят. Можете да си представите предполагам колко е готино да си с толкова килограма в повече и колко проблеми носят те, включително и здравословни. Ако сега се каня да спра цигарите, то НИКОГА няма да го направя. Помислете си добре кое е по-добре за Вас.

#6 Nazikov

Nazikov

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 2125 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Пазарджик
 • Интереси:Компютри, техника, музика и др.

Публикувано: 04 January 2011 - 23:29

И аз пуших около 7-8 години и от 1 година вече съм ги спряла. Защо никои не казва за проблемите след спирането на тютюнопушенето? Със спирането си качих 20кг., които с никакво ограничаване на храната, диета и спорт не могат да се свалят. Можете да си представите предполагам колко е готино да си с толкова килограма в повече и колко проблеми носят те, включително и здравословни. Ако сега се каня да спра цигарите, то НИКОГА няма да го направя. Помислете си добре кое е по-добре за Вас.

По-скоро истински проблеми ще имаш, ако продължиш да пушиш. Качването на килограми се дължи не само на спирането на цигарите. За да качиш толкова много, причините сигурно са комплексни. С напредването на възрастта се забавя метаболизма и това е една много мощна причина. Познавам двама души поне, които спряха да пушат чак когато се разболяха тежко. Единият оцеля като по чудо от рак на белия дроб, а другия преживя байпас на сърцето. Отделно вуйчо ми почина от рак на белия дроб, като беше заклет пушач. Цигарите неминуемо спомагат човек да се разболее по-лесно от някаква лоша болест. Отделно сега са и скъпи и ще стават още по-скъпи, а качеството на живот през цялото време е по-лошо и също пушенето е проява на лош вкус. Няма да споменавам как мирише дъха на пушач.

#7 isaakhim

isaakhim

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 255 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 05 January 2011 - 10:48

Здравейте, ivapenkova!

Абсолютно съм убеден, че спирането на цигарите Ви е донесло само полза. Замисляли ли сте се, колко пъти вместо да сложите поредната цигара в устата сте прибягвали до храна? Сигурно над 95% в случаите. Всичко е въпрос на воля и ако се ограничите от постоянното "похапване" ще си върнете предишните килограми. Заменете бисквитите, солетите, бонбоните, чипса, ядките и другите висококалорични "залъгалки на глада" с плодове, зеленчуци или чаша вода. Ще се учудите колко бързо ще започнете да си възвръщате килограмите. Не казвам да прилагате някакви драстични диети. Яжте примерно по 3 пъти на ден без да преяждате, като в края на храненето не прибягвате до сладкиши. Колкото е възможно по-малко смесвайте храната, тоест колкото повече различни храни смесите в дадено хранене, толкова по-бавно ще се усвоят от организма. Когато сте жадни пийте чиста вода, а не я заменяйте с натурални сокове (повечето въобще не са натурални), безалкохолни и други такива. Ако се чувствате добре, може да замените едното от храненията (обикновено сутрешното) с плодове. Другата крайност е да гладувате. Това също е голяма грешка, защото се получава ефектът йо-йо, който е добре познат. В резултат от подобна диета, организмът изгладнява и при започване на нова консумация на храна, той си набавя не само необходимите му хранителни вещества, а и запаси за следваща такава. Така освен големия стрес на организма и множеството нарушения и заболявания, които се получават в резултат на глада, за изключително кратко време се качват двойно повече килограми. Аз например бях най-тежък, когато ядях по един път на ден. Знам, че не казвам нищо ново, но никога не трябва да се прокрадва и мисъл за това, че сте направили грешна стъпка, като сте отказали цигарите. Вие по-скоро сте направили най-трудната стъпка, а именно волята да ги откажете. С още малко воля и търпение съм абсолютно убеден, че можете да си върнете предишните килограми. Огледайте се около Вас и вижте колко хора с наднормено тегло са пушачи? Цигарите май не могат да им компенсират излишните килограми. Обратното също важи. Всички, които изглеждат добре да не би да са пушачи? Аз също съм бил за известно време пушач и след като ги отказах не качих нито един килограм. Разбира се по никакъв начин не промених хранителния си режим и физическите натоварвания. Чувствам се чудесно и нито за миг не съм съжалявал, че съм ги отказал. Имам много познати, които след отказване на цигарите също не качиха килограми. Не отричам, че има и такива, които след отказ качиха, но от моите наблюдения те са точно поради причини, които съм споменал.

Без лоши чувства! :thumbsup: Ако питате мен по-добре с няколко килограма в плюс, отколкото с 1 кутия цигари на ден. :peace:
CPU: Core 2 Duo E6600 @3400MHz (9 x 378) | CPU Cooler: Prolimatech Megahalems | MB: Asus P5B | RAM: A-Data 2x1GB DDR2 800MHz Dual Channel | Video: Radeon X1950 Pro 256MB | Audio: Creative Audigy 2 ZS | Monitor: LG F920P 19" CRT | HDD: Hitachi 320GB 7200rpm SATA-II; SAMSUNG 320GB 7200rpm SATA-II | DVD-RW: Asus DRW-24B3LT Serial ATA; LG HL-DT-ST GSA-4163B | PSU: Corsair TX650w | Router: TP-LINK TL-WR340N | OS: Windows 7 Ultimate x86

#8 naydenantonov80

naydenantonov80

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 6 мнения

Публикувано: 01 June 2011 - 22:06

И аз пуших около 7-8 години и от 1 година вече съм ги спряла. Защо никои не казва за проблемите след спирането на тютюнопушенето? Със спирането си качих 20кг., които с никакво ограничаване на храната, диета и спорт не могат да се свалят. Можете да си представите предполагам колко е готино да си с толкова килограма в повече и колко проблеми носят те, включително и здравословни. Ако сега се каня да спра цигарите, то НИКОГА няма да го направя. Помислете си добре кое е по-добре за Вас.


Цигарите са доста по голям проблем от килограмите. След известно време метаболизма се нормализира и спокойно можете да си свалите килограмите отново. Докато белодробния емфизем, рака и болеста на ХОББ са доста по сериозни (и смъртоносни от няколко кила в повече).

#9 Leo Kolev

Leo Kolev

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 52 мнения

Публикувано: 08 August 2011 - 09:48

Няма ли да се откажете най-накрая да се мъчите вие непушачите да накарате пушачите да спрат да пушат.Толкова неща съм прочел против тия цигари,но докато ми се пуши ще пуша независимо какви статии и глупости има в интернет и никой не е в състояние да ме спре.мислите че щом пиша това значи пуша 2 кутии на ден ?не .. 5-6 ми стигат но обещавам да ги спра ако някой от вас пропуши :yes:

#10 ivanpetrov1987

ivanpetrov1987

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 3 мнения

Публикувано: 23 August 2011 - 09:45

Няма ли да се откажете най-накрая да се мъчите вие непушачите да накарате пушачите да спрат да пушат.Толкова неща съм прочел против тия цигари,но докато ми се пуши ще пуша независимо какви статии и глупости има в интернет и никой не е в състояние да ме спре.мислите че щом пиша това значи пуша 2 кутии на ден ?не .. 5-6 ми стигат но обещавам да ги спра ако някой от вас пропуши :yes:


Това мнение ми харесва! Не казвам, че трябва да се пуши! Напротив! Но все пак всеки прави своя избор и всеки, който иска да пуши и на кйто му харесва да пуши - нека го прави. Но това трябва винаги да е с мярка..

#11 dimitar_kalinov

dimitar_kalinov

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения

Публикувано: 11 June 2012 - 15:26

нищо против пушачите- само дето аз не им преча като не пуша, но те ми пречат като пушат в близост до мен, аз им дишам дима, кашлям и т.н. Изключително съм доволен, че вече на закрити обществени места не се пуши- на когото му се пуши- супер, обаче да ходи на поляната, а не на места, където всички трябва да му дишат дима.
1 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители