Jump to content

Ревю: Windows Defender - защитника на Windows


Препоръчан пост

Ревю: Windows Defender - Вградената защита на Windows

 

Покрай тази програма се вдигна доста шум, защото се писа, че тя ще бъде вградена в Windows Vista и няма да позволява инсталирането на друг подобен софтуер. Но какво всъщност е Windows Defender? Ако се опитаме да преведем самото заглавие, това би трябвало да е защитника на операционната система. Дали е така и наистина ли тази програма разполага с всички необходими опции - надявам се вие да решите след като прочетете това ревю и тествате сами програмата.

 

И така, да започнем. Версията, с която работих за това ревю е 1.1.1592.0. Можете да откриете най-актуалната версия в нашия каталог - Windows Defender @ SoftVisia.com

 

Още при стартирането на програмата и при първия поглед върху основния й прозорец се забелязва, че няма много бутони, множество опции и други, а интерфейса е изчистен и максимално опростен:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2713/WD1.png

 

В началния прозорец можете да видите информация за последното сканиране на системата, дали има настроени бъдещи автоматични сканирания, дали е включена автоматичната защита и коя е версията на антивирусните дефиниции. Разполагате също така и с бутон за проверка и изтегляне на последните дефиниции.

Самата простота и изчистеност на началния екран е донякъде предимство, но от друга страна за по-опитните потребители това е недостатък, защото реално няма какво да се настройва.

 

Всъщност след като разгледах обстойно програмата ми направи впечатление, че е така направена, че да изисква минимална въвлеченост от страна на потребителя и самата тя (програмата) прави почти всичко. Все пак има някои настройки, които ще разгледам по-късно.

 

В горната част на основния прозорец се забелязват различни бутони, които водят до други прозорци с допълнителни опции и настройки на програмата. Началния прозорец, който се стартира с програмата е достъпен чрез бутона "Home". Един от основните модули на програмата е сканиращият модул, който е достъпен чрез бутона "Scan". При натискането на този бутон програмата започва автоматично да сканира системата ви за зловредни програми с основните си настройки:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2713/WD2.png

 

По време на сканирането можете да видите кой файл или компонент бива проверяван, колко време е изминало, колко файла са проверени и кога е започнало сканирането. Аз лично не намерих тази информация за особено полезна, защото мен ме вълнува колко време остава, кои типове файлове или обекти са сканирани (например активните процеси, паметта и т.н.) и други.

 

Ако желаете да настроите опциите на сканирането трябва да натиснете малката стрелка до бутона "Scan", която ще ви предостави възможност да изберете дали да стартирате бързо, пълно или потребителски зададено сканиране:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2713/WD3.png

 

Ако изберете бързото сканиране, програмата ще сканира местата на вашия компютър, където е най-вероятно да бъдат скрити зловредни програми. За разлика от това сканиране, пълното такова сканира изцяло твърдите ви дискове, както и активните процеси. Имате възможност да сканирате и определени устройства и папки.

Лично на мен тези опции ми се видяха доста бедни, понеже предпочитам да задавам какво точно да се сканира и по какъв начин. А тук потребителския избор е ограничен само до две опции.

 

Програмата разполага също така с модул за историята на сканираните обекти и открити зловредни програми:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2713/WD4.png

 

Чрез този модул можете да видите кои програми или обекти са били засечени като опасни, какво действие е било предприето и кога е било извършено сканирането им. Също така можете да получите допълнителна информация за потенциално опасната програма.

Отново сравнително постен модул според мен, защото можеха да предоставят повече информация, възможност за търсене в Интернет за зловредната програма и други.

 

 

Всички настройки на програмата могат да бъдат открити в модула Tools, в който вече има какво да се види и настрои за разлика от предишните модули:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2713/WD5.png

 

В секцията Options можете да настроите различни аспекти на програмата като:

- автоматичното сканиране - кога да се извършва, колко често, какъв тип да бъде и още допълнителни опции

- настройки по подразбиране при открити потенциално вредни програми

- обекти и местоположения, които да бъдат сканирани при включен скенер в реално време

- допълнителни настройки за сканиране на съдържанието на архиви, използване на евристичен метод на проверка и създаване на точка на възстановяване (Restore point) на системата преди извършване на някакви действия.

- административни настройки относно това кои потребители да могат да използват програмата.

 

Чрез секцията Microsoft SpyNet можете да се присъедините към онлайн общността на програмата, в която можете да дискутирате и да намерите помощ за всички известни и неизвестни вредни програми. Това е един от модулите-гордост на програмата, защото чрез него можете да получите максимално количество информация и то директно от експерти и потребители, което е доста ефективен метод.

 

Освен тези две секции, програмата разполага и с четири инструмента:

- Карантинен сектор (Quarantined Items) - чрез него можете да видите всички обекти и файлове, които са поставени под карантина и съответно да предприемете различни действия с тях (възстановяване, изтриване, опит за почистване)

- Анализатор на активния софтуер (Software Explorer) - това приложение определено ми допадна, защото може да анализира различни типове програми като предоставя доста детайлна и интересна информация:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2713/WD6.png

 

Можете да изберете да разгледате програмите, които се стартират със системата ви, текущо активните приложения, програми, които са свързани по мрежата и различните активни услуги. Информацията, която получавате за всяко приложение е наистина детайлна и включва освен името му и активния файл, също така и производител, местоположение, размер, тип и класификация според Microsoft.

 

- Позволени елементи (Allowed items) - това е модул, подобен на карантинния сектор, само че с обратно действие, а именно че в него можете да зададете кои елементи и файлове да не бъдат третирани като опасни и съответно да не бъдат сканирани.

- Официалната страница на Windows Defender (Windows Defender website) - в нея можете да откриете още инструменти за сигурността на вашата система, допълнителна и актуална информация относно вируси, зловредни програми и други.

 

 

В интерес на истината това е, което може да се напише за програмата. Windows Defender не блести с много неща, като според мен лично авторите са се опитали да създадат продукт без много настройки, който да бъде лесен за употреба и не толкова объркващ колкото другите подобни програми. Това е удачно донякъде за по-неопитните потребители, но за останалите е доста неудачно според мен. Също така липсват доста неща, без които една програма от подобен род според мен не може.

 

В крайна сметка приложението не е чак толкова лошо, макар че не мога да проверя ефективността му (защото това е много относително понятие), но все пак си заслужава да бъде пробвано и всеки сам да прецени доколко устройва нуждите му (й).

 

 

Всички права върху текущото ревю и картинките включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

Дам. Хубава и закъсняла реакция на Редмъндския "гигант".

 

Защо досега системата със "затворен код" MS Windows, която всъщност няма такава "запечатана" структура не включваше подобно приложение за сигурност?

 

Аз си го обяснявам така: заради "корпоративните" призводители на програми за сигурност: Symantec, McAfee и още знайни и незнайни "смукачи". Които забогатяват на базата на великата операционна система Microsoft. Не само забогатяват, но плащат хубави данъци, които хранят корпоративна Америка. Мяза ми на световен заговор, в който според мен авторите на антивируси, антиспай, анти-не-знам-какво-си произвеждат усърдно вируси, шпиони, експлойти и какво ли не. ЗА ДА ПЛАЩАМЕ!

 

Знаете ли колко струва годишен абонамент на елитна антивирусна програма за "домашен" потребител? Около 70-80 лева. ГОДИШНО!

Умножаваме по пет, колкото е горе-долу живота на една операционна система от фамилия Windows. Стойността на антивируса и операционната система за пет години са горе-долу еднакви. Визирам Windows XP. А какво остава за антиспай, защитна стена и прочее други приложения? n.a.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...