Jump to content

Харесвате ли снукър?


Sir William

Препоръчан пост

Може би ще е интересно, ако някой обясни правилата на играта ;)

 

Специално за теб и тези, които искат да разберат снукъра като игра съм написала нещичко по-горе. Ако нещо не ви стане ясно питайте.

Вчера гледах полуфинала Рони О'Съливан - Стивън Макгуайър. Вторият фрейм беше най-абсурдният, който съм гледала някога. Толкова много грешки противоречаха на законите на логиката при професионални играчи. По едно време се чудех да се смея ли или да плача. :blink:

Link to comment
Сподели другаде

Рони О'Съливан спечели Лондон "Мастърс"!

http://www.picvalley.net/u/78/77596_762.JPG

 

 

 

Този път Рони показа страхотна игра и беше наистина тази "ракета", която обичаме да гледаме.

Жалко, че Динг като че ли падна психически, но за този талантлив китаец явно победите предстоят.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Да, днес (04.02.2007) е финала на Maлта Къп. http://web.stevenssnooker.com/images/cueball2.gifhttp://web.stevenssnooker.com/images/cueball.gif

Ето малко данни за двамата финалисти:

 

Шон Мърфи (Shaun Murphy):

http://www.picvalley.net/u/85/84243_800.JPG

 

Националност: Англия

Дата на раждане: 10.08.1982

Професионалист от: 1997

Спечелени световни титли: 1 (Embassy World Championship 2005)

Най-голям брейк: 147 (Benson and Hedges Championship 2001)

 

Райън Дей (Ryan Day):

http://www.picvalley.net/u/85/84237_440.JPG

 

Националност: Уелс

Дата на раждане: 23.03.1980

Професионалист от: 1999

Най-добро представяне: Четвърт финалист (Welsh Open 2005)

Най-голям брейк: 147 (Buckleys Challenge)

 

 

Добавям: даже вече се играе финала. :)

http://www.picvalley.net/u/85/84316_297.JPG

Редактиран от Sir William
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

http://www.teamtalk.com/Images/57101.jpg

 

Тази събота, на 21 април, от 11 часа Евроспорт ще сложи началото на тазгодишното Световно първенство по снукър. То е точно 30-то поред на това място и годишнината ще бъде отбелязана в петък в Шефилд. В The Crucible Theatre Питър Ебдън ще опита да защити трофеят си спечелен миналата година в не особено вълнуващ мач с Греъм Дот. Младият китаец Динг Дзънхуей има шанса да се докаже. Но това ще му е особено трудно, защото още в първият кръг среща фаворита в абсолютно всеки турнир - Рони "Ракетата" О'Съливан. Победителят от този двубой ще се изправи срещу победителя от друг мач на талантите: Нийл Робъртсън - Райън Дей. На настоящият № 1 Стивън Хендри пък му предстои сравнително лесен мач срещу дебютанта на световно първенство Дейвид Гилбърт (66).

Първи кръг се играе до 10 от 19 фрейма; втори кръг и четвърфинали до 13 от 25; полуфинал до 17 от 33 и финала до 18 от 35.

Най-много пъти Световната купа са вдигали:

Стивън Хендри -7 (1990; 92; 93; 94; 95; 96; 99)

Стив Дейвис - 6 (1981; 83; 84; 87; 88; 89)

Рони о'Съливан - 2 (2001; 2004)

Марк Уилямс - 2 (2000; 2003)

 

Таблица с предстоящите мачове и резултати можете да видите тук, а да следите развитието на двубоите на живо - тук.

 

Приятно гледане.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Финалът на Световното беше... абе, финал на Световно. Много малко турнири (даже не и снукър) завършват по такъв зрелищен и интригуващ начин. От 12:4, Селби да докара до 12:10, после 14:14, това не съм го очаквала.

Жалко е само, че сезона свърши. Следващият ще е интересно да наблюдаваме изкачването на новопоявилите се лица сред големите.

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 weeks later...
  • 3 months later...
  • 5 months later...

Яааа, каква темичка имало тука и не съм я видял... :)

Това е най-интересния спорт за мен. Винаги когато има турнири ги следя, а когато има време и пари играя. Е, играя от скоро, де. В Търново нямахме маса до преди 3 месеца ли, колко, но сега вече ни сложиха и на нас една маса и й се радваме.

Иначе, от аватара ми личи на кого бях фен, но след като почина фаворит ми е О'Съливан. Харесва ми бързата му игра и смятам, че няма много играчи, които могат да му се противопоставят, когато е в добра форма. Между другото...Пол Хънтър беше един от играчите, които винаги затрудняваха "Ракетата". Помня обрата на финала на Мастърс-а през 2004 или 2005, когато от 9-6 Пол обърна резултата на 9-10. Страхотен финал.

 

 

А тая вечер ще разберем кой ще спечели Уелш Оупън :)

 

 

Може би ще е интересно, ако някой обясни правилата на играта ;)

 

Някой път, като имам време и ми се занимава ще обясня правилата с повечко подробности ;)

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Та..обещаните правила... :P

 

Снукърът е вид билярд, който се играе на маса с размери ~360х180 сm. Има 15 червени и 6 цветни топки - жълта, зелена, кафява, синя, розова и черна..както и бяла (бияч). Мисля, че по-горе имаше скрийншот с подредбата на топките, затова няма да търся шотче ;) Всяка вкарана топка носи точки на играча, който я е вкарал. Червените носят по 1т. жълта - 2, зелена - 3, кафява - 4, синя - 5, розова - 6 и черна 7. Топките трябва да се вкарват в реда "червена-цветна". След като някоя цветна топка бъде вкарана тя се връща на масата (освен в случаите, когато червените топки са свършили. Тогава започва разчистването на цветните). Червените топки не се връщат на масата. Максималният възможен брейк е 147 (точките, които даден играч прави при едно отиване на масата). Този брейк може да бъде постигнат при комбинация на всяка червена с черна 15х1 = 15т. от червените, 15х7= 105т. от черните, и всички цветни 27..така като се събере 15+105+27= 147 ;) След като червените свършат се разчистват цветовете по реда на големината им - (жълта, зелена, кафява, синя, розова, черна). Играчът направил повече точки в края на даден фрейм печели фрейма. Фрейм може да бъде спечелен и без да са вкарани всички топки. Примерно някой играч води с 70:0 и на масата има 3 червени...3 червени правят 51 възможни точки за противника и затова той се предава. Естествено може да не се предаде и да търси точки от фалове на противника, но е трудно противника да направи 5 фала.. ;)

Всеки фал носи най-малко 4 точки на противника ти. При фал по синя примерно противника печели 5 точки, защото стойността на синята е 5т. По черна - 7т., защото това е стойността на черната. Ако фалът е по жълта той носи 4 точки на противника ("Всеки фал носи най-малко 4 точки на противника ти"). При вкарана бяла в джоб се дават 4 точки на противника, освен, ако не е при игра по по-голям цвят.

Когато противника е в позиция снукър (ситуация при която няма пряка видимост към топката мишена) и направи фал, а след фала ние се озовем в позиция снукър се отсъжда свободна топка. След отсъждането на свободна топка можем да си номинираме някоя цветна топка и да я играем като червена (ако най-малката топка на масата е червена. Ако няма червени можем да номинираме някоя цветна и да я играем вместо топката с най-малка стойност) след което играта си продължава нормално. Ако от ситуацията снукър се получи фал (играча който е в положение снукър не докосне мишената) и съдията отсъди пропуск ние можем да върнем играча да повтори удара или да играем от ситуацията която се е получила. Ако нямаме удобна топка за атака, просто връщаме противника да играе отново ;) Съдията има право да не отсъжда пропуск, а само фал. Това зависи изцяло от него. Ако реши, че играчът е положил всякакви усилия за да се измъкне, но измъкването е невъзможно може да не отсъди пропуск и ние няма да имаме право да върнем играча в положение снукър, а трябва да играем от създалата се ситуация.

Ако няма ситуация снукър и противника направи 2 поредни фала от едно и също място получава официално предупреждение. При трети фал губи служебно фрейма.

С един удар могат да се вкарат и 15-те червени топки, но не и няколко цветни. Това е фал. Вкарването на цветните топки е номинативно. Номинираш, че ще вкарваш черната - трябва да вкараш нея. Не можеш да играеш по черна и да вкараш зелена (примерно). Но може да играеш една червена и да вкараш друга. Това е позволено.

Ако бялата се допира до червена примерно, се отсъжда "докосващи се топки". Тогава играчът който е на ход може да играе накъдето си иска без да е длъжен да докосва червена, защото на практика контакта вече е осъществен. Няма право обаче да помръдва топката която е докосната до бялата без да е играл първо със борд, защото тогава се отсъжда "удар с добутване" и се дават точки на противника.

Докосването на топките с щека, ръка или с част от дрехата е забранено и се наказва с точки за противника и той получава право да играе. По време на удара единият крак трябва задължително да опира земята. Прескачането на топките е строго забранено, освен, ако турнира не е за трикови изпълнения. Ограничение във времето за удари няма, освен, ако играча не го прави нарочно (да бави мача). Тогава съдията предупреждава играча и може да се стигне до служебна победа на противника. Турнир, който е изключение и има ограничение във времето е "Висшата лига", но този турнир е по-различен от другите ;)

Играчите са длъжни да излизат с панталон, обувки, риза, елече и папионка, а не каквото си изберат. Играч на който му е позволено да излиза без папионка е Стивън Магуаяр (99% сигурен, че не бъркам играча), който има разрешително от Световната Билярд и Снукър Асоциация (поради здравни причини).

 

 

 

В общи линии това са правилата. Ако имате някакви въпроси или нещо не ви е ясно - давайте ги насам ;) Надявам се да съм обяснил всичко както трябва и да е разбираемо за хората, които не са запознати със спорта :)

Редактиран от Aragorn(Elesar)
Link to comment
Сподели другаде

По време на удара единият крак трябва задължително да опира масата.

 

Тука мисля, че грешиш! :P При отделни ситуации крака се опира до масата но това е защото играчът не иска да използва механичен удължител. Мисля, че трябваше единия крак задължително да докосва земята!

 

п.п. Като играем заедно да си ме видял да докосвам с крак масата при всеки удар? :P

Link to comment
Сподели другаде

Тука мисля, че грешиш! :P При отделни ситуации крака се опира до масата но това е защото играчът не иска да използва механичен удължител. Мисля, че трябваше единия крак задължително да докосва земята!

 

п.п. Като играем заедно да си ме видял да докосвам с крак масата при всеки удар? :P

Верно..мисълта ми беше точно това - че трябва да докосва земята, а не масата. Моя грешка :P Сега ще се коригирам.. ;)

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте приятели на снукъра,

 

Български снукър портал Ви дава шанс да спечелите щека за снукър, часове за безплатна игра, тениска и още изненади.

 

Включете се в играта на Български снукър портал, която започва на 01.06.2008 година:

 

http://snooker-bg.net/viewpage.php?page_id=16

 

Успех на всички

 

 

 

Също така за най-активния всеки месец във форума на Български снукър портал ще има шапка.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...