Jump to content

Статия: Справочник за кодеци


Night_Raven

Препоръчан пост

Здравейте виждам че има доста нерешени проблеми с използването на кодеците,в някои от мненията които разгледах по нагоре,видях че някои от потребителите не успяват да се справят с деинсталирането на кодеците,още нещо,тези зелени линии обикновенно говорят че има инсталирани два или повече кодека което показва че няма съвместимост(тоест пречат си!) и затова бих ви препоръчал да си изтеглите оттук Microsoft fix it,това е напълно безплатен продукт на Майкрософт,за да изтеглите Microsoft fix it изберете първо това http://img577.imageshack.us/img577/6867/42424.jpg и после това http://img207.imageshack.us/img207/5935/777722.jpg ,той ще поправи всичко което сте объркали преди това!Надявам се всичко да е наред с кодеците и плейването на различните видео файлове! :gentlemen:
Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...
  • Отговори 127
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

@Night_Raven,

Статията е много добра, но има нещо, което не ми е ясно - къде се използват енкодерите. Предполагам, че всички платени кодеци са енкодери. Мисля, че се използват във видео/аудио редакторите, но не съм много сигурен дали е така. До скоро си мислех, че трябва да ми го предлагат конверторите, но това май не е така. Нещо като "theFrontend", за която си писал ръководство. А за декодерите мисля, че разбрах - те декодират информацията, а плеъра я възпроизвежда. Имам още един въпрос за Splash Lite. Когато НЕ съм инсталирал Фрапс не мога да гледам клипчетата, които съм направил с него. Предполагам, че липсва кодека, който се инсталира с него. А проблемът е, че когато съм инсталирал Фрапс при Splash-a се плейва само аудиото, а картина няма. С другите плеъри нямам проблем при възпроизвеждането.

Link to comment
Сподели другаде

Енкодерът може само да кодира в даден формат, т.е. да компресира в него. Декодерът прави обратното - декодира/декомпресира. Кодекът е комбинация от енкодер и декодер. Може да са командни приложения, може да са базирани на DirectShow, а може и да са VfW/ACM, сътоветно за видео и аудио.

Няма връзка между това дали даден кодек/енкодер/декодер е платен или безплатен. Всеки си създава продукта и си преценява какво ще прави и дали ще струва пари и колко.

Енкодери се използват във всички програми, които трябва да могат да компресират в дадения формат. Ако дадена програма трябва да може да компресира в (да речем) MP3, то тя трябва да разполага с енкодер за целта. Ако тази програма трябва да може да конвертира (да речем) FLAC в MP3, тя трябва да има декодер за FLAC и енкодер за MP3. Ако тази програма трябва да може да конвертура двупосочно между FLAC и MP3, тя трябва да разполага енкодери и декодери (т.е. пълни кодеци) и за двата формата. Предполагам свахащаш идеята.

 

Липсата на картина при възпроизвеждане на видео файлове, компресирани във формата на Fraps, ще да се дължи на самия плеър. Fraps инсталира VfW кодек, който служи едновременно за компресиране и декомпресиране. Явно плеърът просто не харесва VfW декодери (и предпочита DirectShow такива) или просто не харесва конкретния декодер на Fraps. Нямам точна представа. Не използвам въпросния плеър.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Аз попитах какво разбираш под "обикновен кодек" и ти ми даваш линк към страница с видео кодеци. В предния коментар обаче специално ги нарече видео кодеци. Продължавам да нямам грам представа какво искаш да попиташ.
Link to comment
Сподели другаде

Всичко, което е енкодер или декодер. А например H.264 е кодекът на самия видео файл и не разбирам какво представлява. Дадох линк към видео кодеци, защото реших, че ще ме разбереш по-добре. Ако все още не разбираш какво питам изтрий постовете.
Link to comment
Сподели другаде

@Night_Raven,

Мисля, че си изясних нещата, но имам още 2 въпроса:

1. С HD само резолюцията на видеото ли се означава? Т.е има ли някакви ограничения за bitrate, framerate и т.н.

2. Какво може да представлява един кодек, като хардуерно устройство (написал си, че кодекът може да бъде хардуер или приложение)

Link to comment
Сподели другаде

1. Да. Разделителната способност определя дали дадено съдържание/видео поток е high-definition или не. Разбира се ако кадрите в секунда са малко и/или битрейтът е нисък, тогава ще имаме калпав HD поток, защото ще изглежда зле. Битрейтът определя колко добре ще изглежда изображението и дали ще има т.нар. пикселизация. Ако случайно не го схващаш, ето пример: ти си (честен) строителен предприемач и колкото по-добре си финансиран, толкова по-качествена сграда ще построиш. По същия начин и колкото по-висок е битрейтът, толкова по-качествено ще е крайното изображение. Е, има си оптимален битрейт. Ако битрейтът е по-нисък от оптималното, качеството ще падне. Ако битрейтът е по-висок от оптималния, се прахосва излишно пространство. Идеята е да се определи оптималният битрейт, при който качеството ще е максимално, а размерът минимален. Оптималният битрейт зависи от доста фактори: разделителна способност, кадри в секунда, какво точно се компресира, как точно изглежда самото изображение (т.е. какви филтри са му прилагани) и т.н. Битрейтът зависи и от това какъв формат се използва. Някои формати като DivX, Xvid и H.264 са оптимизирани за високо ниво на компресия и не са им нужни високи битрейти, за да изглеждат добре. Други формати (като MPEG-2 например) не компресират добре и са им нужни по-високи битрейти, за да запазят качество. Кадрите в секунда са някъде по средата. Те са обикновено фиксирани, т.е. има установени стандартни кадри в секунда и всеки DVD/HDDVD/Blu-ray диск използва дадено количество кадри. Т.е. един филм е 23.976 FPS, друг е 24, друг е 25 и т.н. Основно зависи от това къде се разпространява и от филмовото студио колко кадри в секунда решат да използват за различните релийси. При компресиране на (HD)DVD/Blu-ray в AVI/MKV (например) кадрите в секунда обикновено се запазват. Могат да се променят, но обикновено се запазват. Т.е. понеже се запазват минават по-незабелязано и се обръща по-малко внимание на тях като елемент от видео компресията. Т.е. HD видео поток може да е и с 10 кадъра в секунда, но просто няма да е приятен за гледане. В повечето случаи, де.

 

2. Може да е хардуерно устройство, което има за цел да извършва компресия/декомпресия автоматично. Един пример (донякъде) са видео картите, които в днешно време имат специализирани декодери за H.264 (т.нар. хардуерно ускорение), за да отменят централния процесор от тази задача. Това технически погледнато не е пълноценен кодек, защото само декомпресира сигнал, а не го компресира, но би трябвало да дава представа какво имам предвид. Видео камерите също разполагат с хардуерни кодеци. При снимане те компресират видео потока, а при възпроизвеждане го декомпресират.

Link to comment
Сподели другаде

  • 6 months later...

Здравейте, искам да конвертирам ACHVD Lite - видео, към формат,който заема по-малко място и съответно запазва оптимално взаймоотнощение качество/размер на файла. Клиповете са снимани с panasonic fz 45.

За конвертиране използвам Free HD Converter.

Какъв формат мога да използвам за максимално запазване на качество/размер на файла и каква програма бихте ми препоръчали. за това?

Link to comment
Сподели другаде

Бих препоръчал класическите комбинации:

- AVI контейнер с Xvid видео и MP3 аудио;

или

- MKV контейнер с AVC видео и AAC или Vorbis аудио.

Вече какви параметри ще избереш е отделен въпрос.

Link to comment
Сподели другаде

Free HD Converter - самата програма няма много опции. Има размер, резолюция, кадри в секундя (ползвам 24),също и Video bitrate (тук не знам колко е оптималната стойност). На Audio Bitrate ползвам 192. Като цяло програмката няма много опции за избор.

Ако може да препоръчаш някой програма или начин за конвертиране в горепосочениете варианти.

Като цяло при конвертирането искам да запазя резолюцията 1280 на 780 пиксела. В момента 7мин. запис от фотоапарата е около 700МБ. Предпочитам размерът да го намаля горе-долу наполовина. Имам инсталирани haali media spliter, core AVC кодек и твоя кодек пакет.

Windows 7 Sp1

Link to comment
Сподели другаде

Зависи коя комбинация избереш.

Ако искаш AVI контейнер с Xvid видео и MP3 аудио, бих препоръчал Gordian Knot. Ръководство има в тази тема. Писано е за рипване на DVD, но принципът е същият.

Ако искаш MKV контейнер с AVC видео и AAC/Vorbis аудио, бих препоръчал MeGUI, но за нея няма ръководство и сигурно ще ти е неясна.

 

Всъщност точно какъв контейнер е източникът? Пак е AVI?

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...