Прехвърляне към съдържание


Снимка

Търся програма която да може да махне звука на някоя песен и да остави само гласа


 • Моля, влезте, за да отговорите
31 отговора по тази тема

#16 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23209 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 August 2007 - 02:36

1. Да, текущата тема е донякъде изчерпана, но не и напълно. Не вярвам в съществуването на теми, които могат да се изчерпат напълно. Винаги може да се намери какво да се добави/обсъди/дискутира/поспори.
2. Никъде в правилата не се казва, че "изчерпана" тема трябва да се затваря.
3. Темата не е против правилата, няма нищо нередно в нея.
4. От затварянето й никой не печели нищо. Нито някой губи от това, че стои отключена.

На принципа "невинен до доказване на противното" темата остава отворена.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#17 pazzo

pazzo

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1 мнения

Публикувано: 22 August 2007 - 18:17

е хайде да не ми опънат ушите пак :haha: предлагам като вариант virttual dj

#18 Skywalker

Skywalker

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 99 мнения

Публикувано: 22 August 2007 - 19:44

Хайде преди да сте заключили темата да внеса малко теория:
Като хищник човекът е със стереоскопично зрение и получава 80% (приблизително) от информацията за света през очите си. И съответно при фокусиране върху обекта на вниманието му той се обръща с лице към него, като очите му сключват еднакъв ъгъл с него. Това завъртане на главата към нормалата към обекта "повлачва" и ушите. Природата се е погрижила за страничните ефекти от това: докато централното зрително поле е ангажирано да преценява разстоянието до обекта, периферното е натоварено със забелязването на заплахи, идващи отстрани - затова и то не е толкова остро, но е по-чувствително.
Какво става със слуха обаче?
Тъй като звуковата вълна в заобикалящата ни среда се отразява по-добре от светлинната, то на това се дължи и с способността ни да преценяваме какво става вляво/вдясно/зад/над/под нас, докато зрението е фокусирано към обекта на вниманието. Слуховият център анализира постъпилата от двете уши информация и я сравнява - по фаза. Звукът, идващ от ляво, първо се получава от лявото ухо, след това от дясното, след това неговото отражение от стена (примерно) вдясно от нас се получава първо от дясното ухо, след това от лявото (и т.н., ако има още препятствия). Тази информация се обработва и мозъкът разбира, че звуковият източник е вляво. Колко вляво - това зависи от разликите във фазите на пристигащите директен и отразени сигнали.
И вече конкретно по въпроса: вокалът е моно сигнал. Пояснявам: моно (единичен) е от един източник. При него можем да преценим само разстоянието. Стерео сигналът е от 2 източника - можем да преценим ляво и дясно. Последните две преценки са ясни на всеки, слагал слушалки на главата си - стерео сигналът "върви" над главата му, докато моно сигналът е точно над главата му. Съраунд сигнала дава представа и за отпред-отзад. Който няма съраунд уредба, може да посети хипермаркет и да се наслади на звука от уцеления пред нас самолет, който прелита покрай и се разбива зад нас.
Та вокалът е моно сигнала и достига до двете уши с еднаква фаза поради простата причина, че когато някой ни пее, ние го гледаме и поради тази причина така и се записва. По същата причина center канала при 5.1 и 7.1 съраунд звуковите потоци съдържа само диалозите и се монтира под/над ТВ-то - просто когато някой ни говори, ние го гледаме и е логично звукът да идва от устата му.
И вече практическото значение на това. По принцип стерео сигналът е от два канала - ляв и десен и излишъкът на информация в него е тази, която дава представа за ляво и дясно. Т.е. ако се преобразува до моно, пак ще чуваме същите инструменти, но звукът им те ще "идва" само от пред нас. Та този излишък на информация ни помага с помощта на съответни алгоритми стерео сигналът да се сравни в честотната лента 300-3300Hz (където е разположен човешкият глас) и да се откриват сигналите с еднакви фази - те са на вокала. Ако още има за чудене - къде по концерти музикантите са в една линия пред/зад певеца и има само един микрофон пред певеца? Нещо като в актьорските изяви, когато искат да визузлизират Шива. В резултат на прилагането на алгоритъма към стерео сигнала се получава моно сигнал в областта 300-3300Hz. Най-елементарният алгоритъм е обръщането на левия канал по фаза в тази честотна лента и сумирането му със същата честотна лента на десния канал - сигналите с еднакви честоти и фази се гасят. Полученият сигнал пак по алгоритми се "разширява", за да позаприлича на стерео оригинала. Обикновено остават "оцветяванията" от бек-вокалите, които се предпочита да са стерео и то с много голяма база. Вярно е казаното по-горе, че вокалът маскира някои от изструментите, но по техните хармоници могат да направят и съответните преценки кое-как да се обработи.
Изобщо отделянето на вокала не е невъзможно, а зависи от източника (т.е. позиционирането на микрофоните в студиото и властурбирането с техния сигнал от тон-режисьора) и ефективността на алгоритмите.
От изписаното става ясно, че вокала на Шаляпин няма как да се махне - достигналите до нас записи са само моно... просто стерео записите са от края на 60-те :)

А като програми - има плъгин дори и за WinAmp - и двете са безплатни, разбира се! :beer:

#19 IVAN

IVAN

  Мечорат Пухашвили

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4645 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 22 August 2007 - 21:28

Хайде преди да сте заключили темата да внеса малко теория:
А като програми - има плъгин дори и за WinAmp - и двете са безплатни, разбира се! :beer:

Не мисля, че има основателна причина да я заключваме.
Мерси за това разяснение. Иначе можеш да споделиш, как се казват тези плъгини за WinAmp.

#20 Skywalker

Skywalker

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 99 мнения

Публикувано: 22 August 2007 - 22:10

Този го ставняват с CoolEdit Pro: http://classic.winam...ns/details/6295
Друг: http://www.analogx.c...io/vremover.htm
Трети: http://www.winamp.co...ins/details/176
Четвърти: http://www.surina.ne...aq/general.html
Пети: http://www2.netexplo...ot/DeFXInfo.htm
Шести: http://www.freedownl...rpher_Gold.html

Навсякъде се упоменава, че се заличава гласа от централния канал, доколкото може да се преведат някакви местни стереотипи в именуването... Някъде определят махането на гласа като да извадиш яйцето от изпечения кекс! :blink:

И чак сега видях точното заглавие на темата! :( Е за това, въпреки, че е точно обратното от обсъждането в последните постове, не съм чувал да го има... Но ако има 5.1 или 7.1 запис на песента, в централния канал би трябвало да е само вокала!

#21 Diabolik

Diabolik

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 122 мнения

Публикувано: 22 August 2007 - 22:28

Skywalker, обяснението ти е много добро, впечатлен съм. Тук обаче има един момент който пропускаш. Болшинството музика се разпространява под формата на мр3 формат - вече орязана, и подобни маневри и каскади, ще навредят много повече от колкото на теория биха помогнали и с най-съвършеният алгоритъм, на най-добрата програма. във файла най-често е останала 1/12 част от всичката информация, която е била там преди компресията (казвам най-често защото мр3 най-често се енкодват до 128 килобита cbr). С това обръщане наинтервала 300 - 3300 херца на единият канал и смесването му с другият за да "угасиш" честотите, ти премахваш не само гласа а и инструментите в този интервал. в този случай мр3 разчита на noise shaping, noise sharpening, masking и други похвати на психоакустиката за да компенсира липсващият от компресията сигнал, като използва недостатъци на ухото като механичен приемник, и ефекти които се получават във вътрешното ухо, заради базилиарната мембрана и слуховият нерв, и как мозъка обработва сигналите. Та притъпяването на този интервал,че ще редуцира значително гласа, но ще редуцира и инструментите в същият интервал. Дори в некомпресиран запис, какъвто и алгоритъм да използваш, каквито и колкото хармоници да останат, те няма да могат да го компернсират НАПЪЛНО и ще личи че нещо липсва. В случая на мр3 обаче това значително влошава нещата, защото не малка част от психоакустичните ефекти, използвани за компенсиране на липсваща информация, ще бъдат нарушени, от това обръщане на фазите в посоченият интервал и смесването им да се "угасят" и това генерално ще скапе цялостното звучене. :peace: :beer:

#22 radolip

radolip

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 3 мнения

Публикувано: 14 September 2007 - 16:14

Повярвайте ми има такава програма и тя се справя прекрасно с тази задача, само че за съжаление не зная коя е. И точно тук мислех да разбера но уви! А откъде зная, че има ли, ами аз имам една песен(50 Cent&Justin-Ayo Technology) в няколко варианта(album,clean,acapella и instrumental) и повярвайте качеството и на 4-те е перфектно. Оства да се разбере с коя програмка са правени, успех в търсенето!

#23 Иван Желев

Иван Желев

  Гадното Момче

 • Banned
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 87 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 14 September 2007 - 16:22

:crosseyes1:
Каквото и да правиш, както и да правиш, с която и да е програма да го правиш, не можеш да отстраниш гласа на певеца, проумей го веднъж за винаги. Максималното което можеш да направиш е разни евтини опити за програмки да го заглушиш частично, в различни степени, но според заглушаването имаш и различна степен на увреждане, обикновено, при по-агресивно заглушаване, значи по-сериозно увреждане, но не и да го прехахнеш изцяло. При поточното аудио, като Wav, мр3, огг ворбис, всичцко е записано в общ поток, разделен на 2 - стерео - ляво и дясно ухо, или при DTS/AC-3 един поток е разделен на 6 части 5.1, но си остава един поток, и за да премахнеш изцяло гласа ти трябва да елиминираш целия честотен диапазон, в който се намира гласа, а това значи че ще осакатиш музиката, защото тази част от музиката която се намира в същият диапазон, също ще бъде елиминирана. Най- добрият начин да направиш това което искаш е: търси си инструменталните вердсии на въпросните песни.

Моля някой администратор или модератор да заключи темата, защото според мен е изчерпана.


зависи - ако носителят е лентов и записан в куадро стерео е възможно само единият от четирите канала да е чистите вокали (основно се практикува при официалните записи на различни поп-банди от 80-те заради модерното тогава "домашно караоке"), като тогава може да се премахнат без проблем, но вероятно нещата опират до дигитализиран звук. може да се пробва с Cool Edit Pro или Soundforge и, ако не говорим за аудиофилска прецизност, с час-два игра се постига задоволителен ефект за по-непретенциозните
Публикувано изображение

#24 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23209 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 14 September 2007 - 16:28

Повярвайте ми има такава програма и тя се справя прекрасно с тази задача, само че за съжаление не зная коя е. И точно тук мислех да разбера но уви! А откъде зная, че има ли, ами аз имам една песен(50 Cent&Justin-Ayo Technology) в няколко варианта(album,clean,acapella и instrumental) и повярвайте качеството и на 4-те е перфектно. Оства да се разбере с коя програмка са правени, успех в търсенето!

Не разбирам какво общо имат тези песни с премахването на музиката или вокала?

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#25 radolip

radolip

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 3 мнения

Публикувано: 14 September 2007 - 16:34

Песента е една но в няколко варианта, повтарям(album,clean,acapella и instrumental), kato album и clean не ги разглеждаме. Но при acapella се чуват само гласовете на певците, а при insterumental е само музиката, и то както казах с доста добро качество.

#26 Иван Желев

Иван Желев

  Гадното Момче

 • Banned
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 87 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 14 September 2007 - 16:42

Песента е една но в няколко варианта, повтарям(album,clean,acapella и instrumental), kato album и clean не ги разглеждаме. Но при acapella се чуват само гласовете на певците, а при insterumental е само музиката, и то както казах с доста добро качество.


е добре, де, но откъде имаш гаранция, че това не са отделени сегменти още при студиозаписния процес? подобно нещо с добро качество можеш да постигнеш единствено, ако при самия запис на парчето делиш направо от пулта. иначе е невъзможно, брат, винаги се усеща, че е бърникано. подобно нещо не може да се направи с програма, та камо ли при някакъв компресиран формат, за какъвто вероятно става дума
Публикувано изображение

#27 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23209 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 14 September 2007 - 16:50

Песента е една но в няколко варианта, повтарям(album,clean,acapella и instrumental), kato album и clean не ги разглеждаме. Но при acapella се чуват само гласовете на певците, а при insterumental е само музиката, и то както казах с доста добро качество.

Ти говориш за официален релийс на сингъл. Всичко се извършва в студио, където просто пускат инструментала в чистия му вид като отделна песен, без да добавят вокала. Не се добавя и след това да се премахва. Няма нищо общо с това да се обработва дадена MP3-ка и да се премахва вокал или музика.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#28 Steelheart

Steelheart

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 152 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 14 September 2007 - 16:57

откъде зная, че има ли, ами аз имам една песен(50 Cent&Justin-Ayo Technology) в няколко варианта(album,clean,acapella и instrumental)


Уха, солиден довод. :giggle: Тук ще може да прочетеш малко инфо за въпросната песен, а също и че е издадена в 4 варианта. Нали не мислиш, че Aftermath Entertainment ползват Magic Voice Remover 0.0.7

#29 radolip

radolip

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 3 мнения

Публикувано: 14 September 2007 - 17:12

Това вече е друго нещо. Мерси много за информацията и че ме избави от заблудата в която бях изпаднал! :thumbsup:

#30 stanilabg

stanilabg

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1375 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 06 October 2011 - 19:22

Темата е малко стара, но все пак да попитам.
Приятел се интересува, дали има програма/плеър, която/който да премахва вокала от дадена песен. Синът му ходи на някакъв курс по пеене, където им трябва само "музиката" - става въпрос за не толкова известни песни, които имат и миди версии (народни и чисто словашки).
Skywalker е посочил някакви плъгини за winamp, но не мога да ги открия.
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители