Jump to content

Търся програма която да може да махне звука на някоя песен и да остави само гласа


Препоръчан пост

1. Да, текущата тема е донякъде изчерпана, но не и напълно. Не вярвам в съществуването на теми, които могат да се изчерпат напълно. Винаги може да се намери какво да се добави/обсъди/дискутира/поспори.

2. Никъде в правилата не се казва, че "изчерпана" тема трябва да се затваря.

3. Темата не е против правилата, няма нищо нередно в нея.

4. От затварянето й никой не печели нищо. Нито някой губи от това, че стои отключена.

 

На принципа "невинен до доказване на противното" темата остава отворена.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
  • Отговори 31
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

Хайде преди да сте заключили темата да внеса малко теория:

Като хищник човекът е със стереоскопично зрение и получава 80% (приблизително) от информацията за света през очите си. И съответно при фокусиране върху обекта на вниманието му той се обръща с лице към него, като очите му сключват еднакъв ъгъл с него. Това завъртане на главата към нормалата към обекта "повлачва" и ушите. Природата се е погрижила за страничните ефекти от това: докато централното зрително поле е ангажирано да преценява разстоянието до обекта, периферното е натоварено със забелязването на заплахи, идващи отстрани - затова и то не е толкова остро, но е по-чувствително.

Какво става със слуха обаче?

Тъй като звуковата вълна в заобикалящата ни среда се отразява по-добре от светлинната, то на това се дължи и с способността ни да преценяваме какво става вляво/вдясно/зад/над/под нас, докато зрението е фокусирано към обекта на вниманието. Слуховият център анализира постъпилата от двете уши информация и я сравнява - по фаза. Звукът, идващ от ляво, първо се получава от лявото ухо, след това от дясното, след това неговото отражение от стена (примерно) вдясно от нас се получава първо от дясното ухо, след това от лявото (и т.н., ако има още препятствия). Тази информация се обработва и мозъкът разбира, че звуковият източник е вляво. Колко вляво - това зависи от разликите във фазите на пристигащите директен и отразени сигнали.

И вече конкретно по въпроса: вокалът е моно сигнал. Пояснявам: моно (единичен) е от един източник. При него можем да преценим само разстоянието. Стерео сигналът е от 2 източника - можем да преценим ляво и дясно. Последните две преценки са ясни на всеки, слагал слушалки на главата си - стерео сигналът "върви" над главата му, докато моно сигналът е точно над главата му. Съраунд сигнала дава представа и за отпред-отзад. Който няма съраунд уредба, може да посети хипермаркет и да се наслади на звука от уцеления пред нас самолет, който прелита покрай и се разбива зад нас.

Та вокалът е моно сигнала и достига до двете уши с еднаква фаза поради простата причина, че когато някой ни пее, ние го гледаме и поради тази причина така и се записва. По същата причина center канала при 5.1 и 7.1 съраунд звуковите потоци съдържа само диалозите и се монтира под/над ТВ-то - просто когато някой ни говори, ние го гледаме и е логично звукът да идва от устата му.

И вече практическото значение на това. По принцип стерео сигналът е от два канала - ляв и десен и излишъкът на информация в него е тази, която дава представа за ляво и дясно. Т.е. ако се преобразува до моно, пак ще чуваме същите инструменти, но звукът им те ще "идва" само от пред нас. Та този излишък на информация ни помага с помощта на съответни алгоритми стерео сигналът да се сравни в честотната лента 300-3300Hz (където е разположен човешкият глас) и да се откриват сигналите с еднакви фази - те са на вокала. Ако още има за чудене - къде по концерти музикантите са в една линия пред/зад певеца и има само един микрофон пред певеца? Нещо като в актьорските изяви, когато искат да визузлизират Шива. В резултат на прилагането на алгоритъма към стерео сигнала се получава моно сигнал в областта 300-3300Hz. Най-елементарният алгоритъм е обръщането на левия канал по фаза в тази честотна лента и сумирането му със същата честотна лента на десния канал - сигналите с еднакви честоти и фази се гасят. Полученият сигнал пак по алгоритми се "разширява", за да позаприлича на стерео оригинала. Обикновено остават "оцветяванията" от бек-вокалите, които се предпочита да са стерео и то с много голяма база. Вярно е казаното по-горе, че вокалът маскира някои от изструментите, но по техните хармоници могат да направят и съответните преценки кое-как да се обработи.

Изобщо отделянето на вокала не е невъзможно, а зависи от източника (т.е. позиционирането на микрофоните в студиото и властурбирането с техния сигнал от тон-режисьора) и ефективността на алгоритмите.

От изписаното става ясно, че вокала на Шаляпин няма как да се махне - достигналите до нас записи са само моно... просто стерео записите са от края на 60-те :)

 

А като програми - има плъгин дори и за WinAmp - и двете са безплатни, разбира се! :beer:

Link to comment
Сподели другаде

Хайде преди да сте заключили темата да внеса малко теория:

А като програми - има плъгин дори и за WinAmp - и двете са безплатни, разбира се! :beer:

Не мисля, че има основателна причина да я заключваме.

Мерси за това разяснение. Иначе можеш да споделиш, как се казват тези плъгини за WinAmp.

Link to comment
Сподели другаде

Този го ставняват с CoolEdit Pro: http://classic.winamp.com/plugins/details/6295

Друг: http://www.analogx.com/contents/download/audio/vremover.htm

Трети: http://www.winamp.com/plugins/details/176

Четвърти: http://www.surina.net/pacemaker/faq/general.html

Пети: http://www2.netexplora.com/ancelot/DeFXInfo.htm

Шести: http://www.freedownloadscenter.com/Multime...rpher_Gold.html

 

Навсякъде се упоменава, че се заличава гласа от централния канал, доколкото може да се преведат някакви местни стереотипи в именуването... Някъде определят махането на гласа като да извадиш яйцето от изпечения кекс! :blink:

 

И чак сега видях точното заглавие на темата! :( Е за това, въпреки, че е точно обратното от обсъждането в последните постове, не съм чувал да го има... Но ако има 5.1 или 7.1 запис на песента, в централния канал би трябвало да е само вокала!

Link to comment
Сподели другаде

Skywalker, обяснението ти е много добро, впечатлен съм. Тук обаче има един момент който пропускаш. Болшинството музика се разпространява под формата на мр3 формат - вече орязана, и подобни маневри и каскади, ще навредят много повече от колкото на теория биха помогнали и с най-съвършеният алгоритъм, на най-добрата програма. във файла най-често е останала 1/12 част от всичката информация, която е била там преди компресията (казвам най-често защото мр3 най-често се енкодват до 128 килобита cbr). С това обръщане наинтервала 300 - 3300 херца на единият канал и смесването му с другият за да "угасиш" честотите, ти премахваш не само гласа а и инструментите в този интервал. в този случай мр3 разчита на noise shaping, noise sharpening, masking и други похвати на психоакустиката за да компенсира липсващият от компресията сигнал, като използва недостатъци на ухото като механичен приемник, и ефекти които се получават във вътрешното ухо, заради базилиарната мембрана и слуховият нерв, и как мозъка обработва сигналите. Та притъпяването на този интервал,че ще редуцира значително гласа, но ще редуцира и инструментите в същият интервал. Дори в некомпресиран запис, какъвто и алгоритъм да използваш, каквито и колкото хармоници да останат, те няма да могат да го компернсират НАПЪЛНО и ще личи че нещо липсва. В случая на мр3 обаче това значително влошава нещата, защото не малка част от психоакустичните ефекти, използвани за компенсиране на липсваща информация, ще бъдат нарушени, от това обръщане на фазите в посоченият интервал и смесването им да се "угасят" и това генерално ще скапе цялостното звучене. :peace: :beer:
Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...
Повярвайте ми има такава програма и тя се справя прекрасно с тази задача, само че за съжаление не зная коя е. И точно тук мислех да разбера но уви! А откъде зная, че има ли, ами аз имам една песен(50 Cent&Justin-Ayo Technology) в няколко варианта(album,clean,acapella и instrumental) и повярвайте качеството и на 4-те е перфектно. Оства да се разбере с коя програмка са правени, успех в търсенето!
Link to comment
Сподели другаде

:crosseyes1:

Каквото и да правиш, както и да правиш, с която и да е програма да го правиш, не можеш да отстраниш гласа на певеца, проумей го веднъж за винаги. Максималното което можеш да направиш е разни евтини опити за програмки да го заглушиш частично, в различни степени, но според заглушаването имаш и различна степен на увреждане, обикновено, при по-агресивно заглушаване, значи по-сериозно увреждане, но не и да го прехахнеш изцяло. При поточното аудио, като Wav, мр3, огг ворбис, всичцко е записано в общ поток, разделен на 2 - стерео - ляво и дясно ухо, или при DTS/AC-3 един поток е разделен на 6 части 5.1, но си остава един поток, и за да премахнеш изцяло гласа ти трябва да елиминираш целия честотен диапазон, в който се намира гласа, а това значи че ще осакатиш музиката, защото тази част от музиката която се намира в същият диапазон, също ще бъде елиминирана. Най- добрият начин да направиш това което искаш е: търси си инструменталните вердсии на въпросните песни.

 

Моля някой администратор или модератор да заключи темата, защото според мен е изчерпана.

 

зависи - ако носителят е лентов и записан в куадро стерео е възможно само единият от четирите канала да е чистите вокали (основно се практикува при официалните записи на различни поп-банди от 80-те заради модерното тогава "домашно караоке"), като тогава може да се премахнат без проблем, но вероятно нещата опират до дигитализиран звук. може да се пробва с Cool Edit Pro или Soundforge и, ако не говорим за аудиофилска прецизност, с час-два игра се постига задоволителен ефект за по-непретенциозните

Link to comment
Сподели другаде

Повярвайте ми има такава програма и тя се справя прекрасно с тази задача, само че за съжаление не зная коя е. И точно тук мислех да разбера но уви! А откъде зная, че има ли, ами аз имам една песен(50 Cent&Justin-Ayo Technology) в няколко варианта(album,clean,acapella и instrumental) и повярвайте качеството и на 4-те е перфектно. Оства да се разбере с коя програмка са правени, успех в търсенето!

Не разбирам какво общо имат тези песни с премахването на музиката или вокала?

Link to comment
Сподели другаде

Песента е една но в няколко варианта, повтарям(album,clean,acapella и instrumental), kato album и clean не ги разглеждаме. Но при acapella се чуват само гласовете на певците, а при insterumental е само музиката, и то както казах с доста добро качество.
Link to comment
Сподели другаде

Песента е една но в няколко варианта, повтарям(album,clean,acapella и instrumental), kato album и clean не ги разглеждаме. Но при acapella се чуват само гласовете на певците, а при insterumental е само музиката, и то както казах с доста добро качество.

 

е добре, де, но откъде имаш гаранция, че това не са отделени сегменти още при студиозаписния процес? подобно нещо с добро качество можеш да постигнеш единствено, ако при самия запис на парчето делиш направо от пулта. иначе е невъзможно, брат, винаги се усеща, че е бърникано. подобно нещо не може да се направи с програма, та камо ли при някакъв компресиран формат, за какъвто вероятно става дума

Link to comment
Сподели другаде

Песента е една но в няколко варианта, повтарям(album,clean,acapella и instrumental), kato album и clean не ги разглеждаме. Но при acapella се чуват само гласовете на певците, а при insterumental е само музиката, и то както казах с доста добро качество.

Ти говориш за официален релийс на сингъл. Всичко се извършва в студио, където просто пускат инструментала в чистия му вид като отделна песен, без да добавят вокала. Не се добавя и след това да се премахва. Няма нищо общо с това да се обработва дадена MP3-ка и да се премахва вокал или музика.

Link to comment
Сподели другаде

откъде зная, че има ли, ами аз имам една песен(50 Cent&Justin-Ayo Technology) в няколко варианта(album,clean,acapella и instrumental)

 

Уха, солиден довод. :giggle: Тук ще може да прочетеш малко инфо за въпросната песен, а също и че е издадена в 4 варианта. Нали не мислиш, че Aftermath Entertainment ползват Magic Voice Remover 0.0.7

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 years later...

Темата е малко стара, но все пак да попитам.

Приятел се интересува, дали има програма/плеър, която/който да премахва вокала от дадена песен. Синът му ходи на някакъв курс по пеене, където им трябва само "музиката" - става въпрос за не толкова известни песни, които имат и миди версии (народни и чисто словашки).

Skywalker е посочил някакви плъгини за winamp, но не мога да ги открия.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...