Jump to content

Ревю: Parents Friend - виртуалния защитник на компютъра ви


Препоръчан пост

Все още съм млад, за да имам деца, но знам, че и този момент ще дойде скоро. Живеейки в една ера, където компютрите вече изместват всичко (май дори и секса) и имайки в предвид факта, че децата вече знаят повече от родителите си за компютрите и се ровят навсякъде, нуждата за защита им от различните Интернет измамници, порнографското и насилствено съдържание и други нараства постоянно. И не само това. Ясно е, че децата се ровят навсякъде из компютъра ни, отварят всякакви папки, файлове, някои от които ние не бихме желали те да отворят. Това не се отнася само за децата, а за всички останали, които боравят с нашите компютри. Ясно е, че понятието "личен компютър" отдавна не е особено лично и всеки по един или друг повод може да седне на компютъра ви или пък вие доброволно да оставите компютъра си на някого, който да работи с него. И така изброих множество ситуации, които могат да се сведат до една - някой работи с компютъра ви (дете или възрастен човек) и вие искате да го ограничите в малка или голяма степен.

 

Но как да стане това. Може би чрез създаването на ограничен акаунт. Или може би чрез премахването на множество компоненти и програми. Да, това е чудесен вариант, стига да разбирате малко повече от компютри и да ви се експериментира. Но в Интернет има множество добри програми, чиято цел е именно това - ограничаване на ресурсите на даден компютър.

 

Една програма, на която скоро попаднах след съвет на потребител от SoftVisia.com беше Parents Friends. Още от самото име ми стана интересно за какво става въпрос, въпреки че вече си имах на идея. Поразрових се за описания на програмата и ревюта, макар че никъде няма подробна информация за нея. Та това, което прочетох беше достатъчно да ме накара да се разровя надълбоко във възможностите на програмата и да напиша това ревю.

 

Като за начало можете да изтеглите програмата от официалната от нашия каталог - Parents Friend @ SoftVisia.com. Интересното при нея е, че тя се води безплатна и същевременно платена. Разликата между двете версии е, че при безплатната версия в логовете, които се съхраняват, всяка четвърта буква е заменена от точка, което определено орязва функционалността й, но е логично. А другата разлика е просто 5 долара :)

 

След като инсталирах програмата ми се появи едно интересно прозорче, което ме уведомяваше, че мога да изведа програмата на преден план с клавишната комбинация Ctrl+Shift+F7. Хитра идея, защото се оказа, че реално програмата е скрита и можете да я извикате само с тази клавишна комбинация:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/ParentsFriend3.png

 

След като я извикате ви се появява едно сладко прозорче (всички останали прозорци и икони от десктопа изчезват), което ви подканва да въведете основната парола:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/ParentsFriend5.png

 

Като всяка една програма от подобен тип и тази е защитена с основна парола и е скрита от любопитните очи.

 

Интерфейса не блести с кой знае какво и даже е леко дървен:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/ParentsFriend1.png

 

Освен това самата програма се оказа нелека за настройване и сравнително трудна за разбиране. Но това беше компенсирано абсолютно напълно от нейните възможности.

 

Първият и основен модул на програмата е следенето на програмите и Интернет страниците. Този модул ви позволява да следите заглавията на прозорците на активните програми и ако дадена фраза бъде открита в тях, то прозореца може да бъде затворен, да бъде разрешено ползването му само в определено време. Същото важи и за интернет страниците, като при зареждането на всяка една страница, заглавието в горната част на браузъра ви се променя и точно това следи ParentsFriend. Ако бъде открита дадена дума, то браузъра може автоматично да бъде затворен, да бъде пренасочен към друг адрес или да се изиска парола за продължаване.

 

Този модул на програмата поддържа изготвянето на списък, който да бъде запаметен, зареждането на такъв списък, а също така разполагате и с примерен списък с елементи, които можете да заредите.

 

Жълтите бутони върху прозореца са указателни и ще ви помогнат да разберете повече за всеки един елемент или функция.

 

Ето и как изглежда настроена програмата (картинката е от официалната страница):

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/Programme-e.jpg

 

Вторият модул на програмата следи активните приложения и ви дава възможност да ги добавите към списъка в първия модул, където можете да укажете какви ограничения желаете да зададете:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/ParentsFriend2.png

 

Програмата следи заглавията на активните приложения и ако намери в тях определена дума или фраза, може да изберете да я блокирате, да разрешите пускането й само през определено време или да я защитите с парола. В този модул можете да изберете да виждате всички програми по техните заглавия, като имена на файлове или по двата начина. Можете също така да зададете да виждате и скритите процеси.

 

Третият модул на програмата служи за защита на избрани папки или файлове:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/ParentsFriend6.png

 

С помощта на този модул можете да защитите всяка желана от вас папка. Принцип на действие е, че избраната папка се влачи и се пуска върху полето под "List of all folders that should be hidden and locked". След това програмата ви пита за парола за защита на папката и я архивира, като скрива архива и ви дава възможност да изтриете оригиналната папка. Реално програмата създава архив, на който поставя зададената от вас парола и го премества в скрита папка с име "PF" в главната директория на твърдия ви диск. Всеки обаче може спокойно да разбие паролата, ако не е много сложна.

 

Чрез този модул можете също така да защитите зададени от вас файлове, като трябва само да ги провлачите върху полето под надписа "List of all files that sghould be locked". Реално файловете биват заключени от програмата и няма да можете да работите с тях. Е, това ще е така, докато не се усетите да използвате програмата Unlocker ;) На картинката са показани примерни настройки, които направих, за да тествам програмата.

 

Следващият модул на програмата ви позволява да зададете времеви лимити, през които избрани от вас програми могат да бъдат спирани:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/ParentsFriend7.png

 

Чрез този модул можете също така да зададете през кои периоди от време потребителите да могат да ползват Интернет, а също така и компютъра като цяло. Можете да изберете всякакви вариации от времеви периоди, както е показано на примерната картинка по-долу:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/Timelimits-e.jpg

 

В този модул можете също така да укажете колко минути потребителя може да ползва дадено приложение. Тази статистика се записва от програмата, независимо колко пъти и спира даденото приложение или компютъра. В интерес на истината докато пишех началото на това ревю бях чукнал без да искам върху този модул и съм задал да не мога да ползвам Интернет от 11:00 до 11:30. Да, ама като не знаех и се шашнах какво става. Интересното е, че програмата кара Internet Explorer да мине в Offline режим и така спира да работи. Не знам обаче как ще действа това на други браузъри, които не са базирани на IE.

 

Петият модул на програмата контролира регистрите и тяхното използване:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/ParentsFriend8.png

 

Този модул ви дава възможност да премахнете определени елементи от Start менюто. Също така чрез него можете да забраните промените в определени групи в регистрите, да настроите опция за автоматично включване в системата, да премахнете текущия wallpaper, да забраните контекстните менюта чрез чукване с десен бутон на мишката върху някоя програма от системния трей, да забраните изпълнението на клавишната комбинация Ctrl+Alt+Del, да скриете дадени устройства и още много други.

 

Заедно с другите възможности на програмата, можете да я настроите да следи и да запаметява всички действия, които са извършени на компютъра ви. Ето примерен екран, който взех от официалната страница на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/Logbuch-e.jpg

 

 

Освен всичко друго, в програмата можете да създадете потребителски профили, на които да дадете различни права и да приложите различни ограничения. Ето примерен екран от официалната страница:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/User-e.jpg

 

За тези потребители можете да укажете кои програми да могат и да не могат да пускат, колко време да могат да работят с компютъра и с Интернет и други. Потребителските профили могат да бъдат зареждани с операционната система чрез диалогов прозорец.

 

 

Последният модул на програмата е с име "System/Info" и ви дава възможност да зададете различни ограничения на вашата система като:

- невъзможност за промяна на тапета (wallpaper) на работния ви плот

- невъзможност за промяна на елементите по Start менюто

- задаване на начална страница на браузъра ви

- защита на регистрите от добавяне на нови записи

- защита на твърдите ви дискове от създаването на нови файлове

- следене на отделни директории в които да не бъдат създавани нови файлове

http://pics.softvisia.com/design/pics/2328/ParentsFriend9.png

 

 

Заключението ми за програмата е, че макар и да е стара (последната версия е от 2002 година), тя е доста ефективна и под Windows XP и определено е най-добрата програма за защита на компютъра от този тип, която съм виждал. Макар и сложна на пръв поглед и с леко дървен интерфейс, тя изпълнява функциите си по доста добър начин, като предоставя голяма гъвкавост на настройките. Препоръчвам я на всеки потребител, но с едно наум, защото с програми от подобен род шега не бива, понеже ако забравите някоя от паролите си, после става много лошо.

 

 

Всички права върху текущото ревю и картинките включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

Сърдечни благодарности за програмата :bravo:

Имам две деца и докато ме няма не знам къде влизат и какво правят, а както всички знаем - заплахите в Интернет са големи. Много полезна програма и добре направено ръководство - ще я ползавам с удоволствие.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...
  • 2 years later...

Искам и аз да добавя още нещо по темата.Преди време след ровене из нета попаднах на много хубава програмка.Направена е перфектно,на български е, лесна е за работа и на сайта на разработчиците и можеш, както да си я изтеглиш така и да получиш подробна информация относно настройките и.

Това е сайта: http://www.childdef.com/

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...