Jump to content

Ревю: Exact Audio Copy (EAC)


Препоръчан пост

http://pics.softvisia.com/design/pics/2319/eac.PNG

 

Exact Audio Copy

 

Информация за програмата:

Официална страница: www.exactaudiocopy.de

Лиценз: Безплатен (Freeware)

Последна версия (към момента на писане): 0.95 beta 4

Линкове за изтегляне:

EAC 0.95 beta 4 (Installer) (1.2MB)

EAC 0.95 beta 4 (ZIP) (1.6MB)

EAC 0.95 beta 4 с възможност за запис на дискове CDRDAO (Installer) (1.8MB)

EAC 0.95 beta 4 с възможност за запис на дискове CDRDAO (ZIP) (2.3MB)

 

За какво иде реч?

Настоящата програма е рипър на аудио дискове. Не "рапър", а "рипър". Думичката идва от друга анлийска думичка "rip", която означава "изкормвам", "разпарям". Спокойно, дишайте дълбоко, няма насилие тук. Ако от обикновено изкормване но домашното прасенце за нова година потича кръв, то тук пак ще "потече", но не кръв, а прекрасни нанизи от единички и нулички. Музикалният поток ще се понесе към зиналата ви, жадна за звукови вибрации, паст. Казано на прост български, това е програма, която записва песни от музикални дискове, на щайг... компютъра ви.

 

Хайде малко повече информация

Видяло се е, че няма да ми се размине лесно.

Основната идея е, че на автора й му е писнало от некачествен софтуер за запис на аудио дискове и е решил да направи свой собствен. Резултатът е налице. Първото, което е редно да изтъкна, е, че програмата не спада към стандартните такива програми, защото не е "пълна". Реално процесът на запис на песен от аудио диск в някой компресивен формат не е директен. Няма и как да бъде. Независимо дали ви се показва или не, първо се преминава през WAV формат. Повечето програми имат вградена поддръжка на MP3 и други формати и енкодират в реално време - докато чете от диска и се енкодира в MP3 например. EAC не е такава програма. Тя е тясно специализирана в възможно най-качествено и точно (близко с оригинала) извличане на аудио информацията. Това не значи, че програмата не може и да компресира, но трябва отделно да си свалите желаният енкодер и трябва ръчно да се настрои след това. Единственият реален конкурент на EAC в аудио извличането е друга безплатна (open source) програма - CDex.

EAC е много богата на опции, което е и нож с две остриета. Опитните потребители може и да се усмихнат хищно, но за начинаещите може да е много объркващо.

Програмата поддържа 4 режима на четене на даден аудио диск:

- Secure mode - всеки сектор се чете толкова пъти, колкото е нужно, докато се върнат два еднакви резултата. Така се постига много висока достоверност на четене.

- Paranoid mode - дискът се чете на малки блокове, което понякога може да даде по-добри резултати.

- Fast mode - непрепоръчителен режим по принцип, но може да е от полза ако устройството не поддържа jitter correction.

- Burst mode - информацията се чете директно, без никакви корекции.

 

Няма да се спирам подробно на опциите, защото са ТВЪРДЕ много. Ще опиша функциите обобщено:

- поддържа се автоматично преименуване на песните

- поддържа се и freedb базата от данни, от която може да се изтегли информацията за диска и да се попълянт ID3 етикетите.

- програмата чете CD-Text

- програмата може да сравнява WAV файлове

- програмата може да записва WAV файлове

- програмата може да разцепи даден голям WAV файл на базата на съпътстващия го .CUE файл - т.нар. audio CD image.

- поддържа се запис на аудио дискове от WAV файлове.

- поддържат се различни профили с настройки, които можете да сменяте бързо и лесно.

 

Програмата определено не гали окото с шарен интерфейс и това е нормално, тя е насочена предимно към по-опитните потребители.

 

Плюсове:

+ най-доброто за създаване на 1:1 копия на аудио дискове

+ много богат на опции

+ безплатен

+ поддържа freedb и CD-Text

+ поддържа профили

+ може да записва аудио дискове...

 

Минуси:

- ... но само от WAV файлове

- доста сложна за обикновения потребител

- липсват интегрирани енкодери за основните формати

- леко изнервящ начален Wizard

 

Ако ви трябва да запишете няколко MP3-ки, то надали ще има особено значение дали ще е с тази или с друга програма. Ако обаче имате оригинален диск и искате да направите копие 1:1, то по-добра програма от тази няма да намерите. Това си е факт. Че е и безплатна.

Комбинирана с първокласен MP3 енкодер като LAME и получавате най-доброто, което може да се намери за създаване на MP3-ки.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
Аз лично бих я сложил да си подели 1-вото място със CDeX. Като цяло тази програма е много добра, и наистина си струва пред всякакви платени боклуци на пазара.
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Имам следния проблем.

След инсталирането на програмата и започвайки да я настройвам, още в самото начало, ми дава само виртуалните механики. Затворих програмата, деинсталирах ги(за да не бъркат работата), рестартирах компа, отворих програмата и пак същата работа. Пак само виртуалните.

Преди време я бях инсталирал, но тогава беше всичко наред - 4 механики. Беше ми възникнал проблем с записването, ако си спомняте и затова деинсталирах програмата, като се съмнявах да не би да е там проблема. После се оказа, че не е в нея, и сега реших да я инсталирам пак. Да, ама не става. Не дава нужните механики.

Какво да направя?

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Night Raven привет!

Имам следния проблем: инсталирах ЕАС, направих настройките точно по описаният от теб начин и когато натисна бутона за старт на самия процес на копиране,... срив в системата и компа рестартира. Windows ми съобщава, че е открил сериозен проблем и че е трябвало да "затвори" програмата. Сега съм с нов комп, асамблирал съм си го сам. Получи се много добра конфигурация. Преди повече от шест месеца, когато бях със стария си комп и се опитах да използвам ЕАС имах точно същият проблем. Тогава настройките си ги бях правил сам.

Ако имаш идея какъв е проблема моля помогни.

Link to comment
Сподели другаде

Странен проблем наистина. Ако не си бил с най-новата версия на EAC, изтегли я. Опитай и написаното от мен в четвъртия коментар в темата (за wnaspi).

Ако не помага, кажи за каква конфигурация става въпрос.

Link to comment
Сподели другаде

Разполагам с най- новата версия на програмата. Изпълних препоръката ти от коментар 4. Получи се точно същия проблем като описания от мен по- горе.

 

Конфигурацията ми е следната:

Motherboard: ASUS M2NPV-MX

CPU: AMD Athlon 64 3800+ 2.4GHz

Memory: Kingston HyperX 1GB 675MHz DDR2 (Kit x 2)

Power Supply: Seasonic S12-500E

HDD: Seagate Barracuda 320GB 16MB SATA 7200rpm

 

Не мисля, че проблемът идва от несъвместимост с hardware-а. Включил съм ЕАС към списъка на Date Execution Prevention. Старият ми комп беше конфигурация на основата на Intel-CPU, но проблемът беше абсолютно същия. Единствена допирна точка между двете конфигурации е ОС, която е Windows XP Home Edition with SP2 full version. Само уточнявам, че ОС е напълно легална и лицензирана версия.

 

Поздрави

 

Asteron

Link to comment
Сподели другаде

Искаш да кажеш, че си го добавил към изключенията на DEP? Странно. Опитай все пак да изключиш DEP напълно: отвори C:, горе в адресната лента добави boot.ini, за да стане C:\boot.ini и Enter. На последния ред добави /noexecute=AlwaysOff или ако вече има /noexecute, промени стойността след "=" на AlwaysOff, за да изглежда така:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=AlwaysOff /fastdetect

Запази файла и рестартирай. Пиши дали се е оправило.

Link to comment
Сподели другаде

Привет Night Raven,

Изключих напълно DEP, но проблема си остана. Поведението на компа е точно както го бях описал по- горе, без абсолютно никаква разлика. Благодаря ти за съветите и отделеното време.

 

Поздрави

 

Asteron

Link to comment
Сподели другаде

Привет Night Raven,

Изключих напълно DEP, но проблема си остана. Поведението на компа е точно както го бях описал по- горе, без абсолютно никаква разлика. Благодаря ти за съветите и отделеното време.

 

Поздрави

 

Asteron

Остава да е конфликт с някой драйвер. Опитай дали в Safe Mode ще ти дава тази грешка. Ето пример: обикновено пакетите с драйвери на nVidia съдръжат nVidia IDE driver. В Add or Remove Programs кликни върху nVidia Drivers и деинсталирай само IDE драйвера ако е инсталиран.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
Вече няколко дни се боричкам с въпросната програма. Не иска да прочете CD-текста от диск и това си е! Какво ли няма ме правих, и ASPI драйвери сменях няколко пъти - но не! Също и Where Is It. А текста си го има, отварям с нерото информация за диск и там са наредени изпълнители и заглавия. Ако някой има идея ще съм много благодарен. :)
Link to comment
Сподели другаде

Aspi слоят няма общо със CD-Text. В меню EAC -> Drive Options... -> Offset / Speed сложи отметка на CD-Text Read capable drive и виж дали ще стане.

Иначе ако дискът е оригинален, можеш да опиташ да получиш информацията от freedb базата от данни.

Link to comment
Сподели другаде

:) Благодарности!!!

Всичко е наред. По принцип като инсталирам нова програма внимателно разучавам всички настройки, но този път реших да я изпробвам и като не извади текста просто зациклих! :)

Иначе с интернет база данни е ясно, но проблема бе с моите компилации. Благодаря още веднъж! :)

Link to comment
Сподели другаде

Не знам дали е уместно в тая тема да питам, но то е следствие от неволите ми с горната програма - виждам, че тя кореспондира с CDPlayer.ini /както и Where Is It/ а такъв файл в моя компютър няма. Tози файл съществува ли по принцип в Windows XP или е част от предни ОС или някоя друга програма го създава? И евентуално защо при мен го няма. /е,аз си го създадох и вече го ползвам/ :)
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...