Jump to content

Ръководство: Как да запаметим настройките и допълненията си към Firefox


Препоръчан пост

Браузърът Firefox се превърна в една от най-често употребяваната програма за сърфиране из Интернет сред българските потребители. Самата програма дава възможност за създаването и организирането на множество любими препратки (bookmarks), също така инсталирането на допълнителни разширения (extensions) и теми (themes). След известна работа обаче всеки потребител създава доста любими препратки, инсталира различни разширения и подобрения, запазва определена история на сърфирането си и пароли и друга информация в самата програма. При евентуален срив на системата или загуба на данни обаче тази информация може да изчезне, а тя определено е ценна и полезна за потребителите, които дълго време са работили с Firefox. Така преди време се е появила необходимостта от програма, която да съхрани всичката тази информация от Firefox, така че потребителя да може да я възстанови по всяко едно време.

 

Една от най-добрите програми за тази цел е MozBackup, която може да бъде изтеглена от нашия каталог: MozBackup @ SoftVisia.com. Към момента на писането на това ръководство последната версия е 1.4.5, като съм използвал точно нея.

 

Та да започваме. След като инсталирате програмата (няма никакви особености) и я стартирате на първия прозорец ще получите информация за това, какво прави програмата и след като натиснете бутона "Next" ще бъдете отведени до първия основен прозорец:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2195/MozBackup1.png

 

Тук на първо време трябва да изберете дали ще правите резервно копие (Backup a profile) или ще възстановявате такова (Restore a profile). След като направите този избор трябва да посочите за кое приложение желаете да създадете или възстановите резервно копие. В примера на картинката по-горе аз избирам "Mozilla Firefox 1.5.0.7 (en-US)", защото искам да направя копие на своя браузър. Когато сте готови с избора си, бутона "Next" става активен и можете да го натиснете, за да продължите напред.

 

На втория прозорец можете да изберете потребителския профил, който искате да архивирате и мястото, където архива да бъде записан:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2195/MozBackup2.png

 

Понеже самият браузър предоставя възможност за изграждане на множество потребителски профили със самостоятелни настройки, то и програмата за резервни копия ви дава възможност да изберете на кои профил желаете да направите копие. Можете да изберете от списъка с активни профили в секцията "Select the profile you want to backup". В моя пример аз имам само един профил с името "default" и го избирам него.

След като изберете профила, можете да изберете или промените местоположението на архивния файл. Това става чрез бутона "Browse", който ще ви изведе нов диалогов прозорец, в който можете да изберете желаното местоположение за архива, както и неговото име. За моя пример аз съм избрал файла да бъде съхранен в главната директория на С устройството ми и името му да бъде "Firefox Backup 24.20.2006" като стандартното разширение на архивния файл е ".fcv".

 

След като приключите с тези настройки можете да натиснете бутона "Next" и програмата ще ви попита дали желаете да защитите архива си с парола:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2195/MozBackup3.png

 

След като изберете дали желаете или не да сложите парола на архива ще преминете на последния прозорец с настройки:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2195/MozBackup4.png

 

В този прозорец можете да изберете компопентите, които желаете да бъдат архивирани. Някои елементи в списъка са неактивни, защото се отнасят до другото приложение, което можете да архивирате - пощенския клиент на Mozilla. В моя пример съм избрал всички възможни опции, а ето и тяхното значение:

- General Settings - тази опция указва на програмата да запамети основните настройки на браузъра ви като настройка на табовете, прокси сървър, ниво на сигурност и всички други настройки Firefox. Тази опция е избрана по подразбиране и не можете да я дезактивирате, в което има смисъл.

- Bookmarks - чрез включването на тази опция ще можете да съхраните препратките към любимите си страници (bookmarks) в реда, в който са въведени и организирани.

- History - тази опция ще запамети списъка на посетените от вас страници

- User Styles - чрез тази опция ще можете да съхраните визуалните настройки на браузъра си

- Extensions - с тази опция ще можете да съхраните всички допълнителни разширения, които сте инсталирали. При избирането й, автора на MozBackup ви предупреждава, че някои разширения не могат да бъдат архивирани и можете да ги загубите, за което той не носи отговорност.

- Saved Passwords - можете да съхраните запаметените пароли във вашия браузър чрез тази опция

- Coockies - ако изберете тази опция, програмата ще съхрани в архивното копие всички кукита (coockies) от посетените от вас страници

- Saved form details - чрез тази опция можете да съхраните информацията за автоматичното попълване на форми, което е една от функциите на браузъра Firefox

- Downloaded file list - тази опция ще съхрани списъка с изтеглени файлове чрез Firefox

- Certificates - ако сложите отметка пред тази опция, програмата ще включи в архивното копие информация за всички сертификати за сигурността на сайтовете, които сте посетили.

 

След като сте готови с избирането на желаните опции можете да натиснете бутона "Next", при което програмата ще създаде архивното копие на настройките на браузъра ви:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2195/MozBackup5.png

 

След като приключите или можете да излезете от програмата или да се върнете в началния прозорец без да я рестартирате, а като изберете опцията "New Backup or restore".

 

 

Самото възстановяване не е изобщо сложно, като ще преминете през същите прозорци, които съм показал по-горе. На първо време ще трябва да изберете "Restore a profile" от втория прозорец и отново ще трябва да изберете за коя програма ще желаете да възстановите архивно копие. После ще трябва пак да укажете за кой профил желаете да възстановите настройките и къде се намира файла-резервно копие. Нататък ще можете да укажете кои елементи да възстановите (от обяснените малко по-горе). И накрая сте готови.

 

Боравенето с програмата определено не е трудно и не отнема време, но ползите от нея според мен са доста големи.

 

Успех!

 

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

 

Всички права върху текущото ръководство и картинките, включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъде възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...