Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководство: Видео конвертиране за начинаещи – 4 част


  • Моля, влезте, за да отговорите
Няма отговори по тази тема

#1 Spursy

Spursy

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 91 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:София

Публикувано: 10 October 2006 - 22:48

Видео конвертиране за начинаещи – 4 част
От компютъра към телефона


В последно време на пазара има много и различни модели мобилни телефони, снабдени с множество разнообразни функции. Вече възможността мобилният телефон да възпроизвежда видео филмчета не се възприема като допълнителна екстра, а по скоро като стандарт. За разлика от преди, сега можете лесно да си намерите телефон с по-големи възможности за не много пари. Има редица сравнително евтини модели, с които човек може да снима, да слуша радио, да гледа видео, да пуска mp3-ки и т.н. Може би сте забелязали многото и различни реклами, в които ви се предлага по един или друг начин да се сдобиете с различни картинки, песни и клипове за вашия мобилен телефон. Това удоволствие обаче се заплаща и вероятно много от вас са се замисляли дали няма начин сами да си създадат подобни оригинални неща. Разбира се, че отговорът е “да” - всеки сам може да направи нещо уникално за телефона си. Единственото, което ви трябва е желание и подходящ софтуер.


В настоящата статия ще разгледаме как можем сами, при това без никакво затруднение, да конвертираме различни клипове и филмчета, с които разполагаме на домашния си компютър, във файлове, подходящи за мобилния ни телефон. Ако искате да впечатлите вашите приятели и познати с уникално видео на вашия телефон, нека да започваме!

За начало трябва да си набавим необходимият ни софтуер. Предлагам той да е безплатен, за да не се окаже че отново ще плащаме, само че по друг начин. Ще разгледаме три безплатни варианта, а в последствие всеки сам ще прецени кой от тях най-много подхожда на индивидуалните му нужди. Програмите, на които ще се спрем са: “Acala 3GP Movies Free”, “Mobile Media Converter” и “3GP Converter”. Ще преценим възможностите на всяка една от тях, като се запознаем и с начина на работа с нея.

Подобно на компютрите, мобилните телефони могат да възпроизвеждат видео в няколко различни формата, но може би най-разпространеният мобилен формат е “3gp”. Именно затова ще конвертираме нашите видео файлове в него.


Acala 3GP Movies Free

Официален сайт: http://www.cutedvd.com/
Настояща версия: 2.3.6
Размер: 3.24MB


Acala 3GP Movies Free е сравнително малка, но същевременно мощна програма, с чиято помощ можете да конвертирате множество компютърни видео формати (DIVX, XVID, AVI, MPG, MPEG,VOB,VCD,SVCD) в 3GP формат, подходящ за мобилни телефони. Програмата предлага висока скорост на конвертиране и добро качество на крайния продукт. В допълнение имате възможност за няколко настройки, много полезна опция за “preview” (предварително преглеждане на видео файла) и чудесна възможност да конвертирате само определена част от даден видео файл.
След това кратко описание, нека заедно се запознаем по-подробно с възможностите, които ни предлага този софтуер и начина на работа с него.
Публикувано изображение

Инсталацията е стандартна и няма да ви затрудни. След като приключите с нея и стартирате програмата това, което ще ви направи впечатление е удобният за работа и добре подреден интерфейс.
Първото нещо, което трябва да направим е да изберем видео файла, който ще конвертираме. Това става от най - левия от бутоните, които са разположени в долната част на програмата
Публикувано изображение

След като го натиснете ще се отвори прозорец, от който трябва да посочите избрания от вас файл. Програмата предоставя възможност да конвертирате няколко файла едновременно. Ако желаете това, можете да повтаряте процедурата за избор на файл колкото пъти желаете. В случай, че искате да премахнете някой от вече добавените файлове просто го изберете и натиснете втория бутон от ляво на дясно
Публикувано изображение

Ако искате да премахнете всички добавени файлове наведнъж натиснете четвъртия по ред бутон
Публикувано изображение

След като сме добавили желания от нас файл можем да прегледаме видеото преди да сме го конвертирали. Това става в горния ляв ъгъл на програмата, където се намира екрана за “preview”. Когато натиснем бутона Play, видео файла ще бъде пуснат, а ако искаме да го спрем просто натискаме съседния бутон за спиране. Над тези бутони има лента (Set Spot), с помощта на която с “плъзгачите” в нея можем да конвертираме не целия видео файл, а само избрана част от него. Просто трябва да посочим (чрез плъзгачите) от къде до къде да бъде откъса, който ще обработим.
Следва да зададем изходните настройки. Те се намират в горната дясна част на програмата. Най-отгоре стоят рекламни линкове към други продукти на компанията, създател на този софтуер. Във всеки случай те едва ли ще ви попречат и не бих казал, че са досадни. От падащите менюта под тях можем да посочим няколко изходни настройки. От “Video Quality” можем да изберем степента на качеството на файла, който ще получим, като най-ниското възможно е “Low”, а най-високото “Excellent”. Имайте предвид, че колкото по-високо качество посочите, толкова по-голям ще стане ново получения файл на размер.
От “Frame Size” можем да определим размера на картината, като имаме три стандартни възможности и се съобразим с характеристиките на мобилния телефон.
От “Split output file to suit to memory stick” имаме възможност да разделим бъдещия файл като зададем размер по наше желание.
От “Output Folder” посочваме къде да бъде записан файла, който ще създадем.
След като сме готови остава само да стартираме процеса на конвертиране като натиснем големия бутон, намиращ се по средата на долния ред в програмата.
Публикувано изображение

Процеса няма да отнеме много време, което зависи от продължителността на видео файла, който обработваме. Ако създадения от вас видео файл, насича когато го пуснете на мобилния ви апарат, тогава просто трябва да намалите качеството.


3GP_Converter

Официален сайт: http://www.nurs.or.jp/~calcium/3gpp/
Настояща версия: 0.34
Размер: 3.48MB3GP_Converter е странна и нестандартна програма. Официалният сайт е на японски език затова едва ли ще бъде от голяма полза за повечето от вас. Самата програма не изисква инсталация, а просто трябва да бъде извлечена от архива, в който е поставена. За да бъде стартирана трябва да натиснем върху “Setup”. Когато бива стартирана за първи път е на японски и затова на мнозинството от вас ще бъде на квадратчета както се получава, когато операционната система не поддържа определен шрифт. За щастие много лесно можем да я пуснем на английски, като го посочим от падащия списък с езици, намиращ се в долния ляв ъгъл. Програмата ще запомни избора ни и няма да се налага да посочвате желания език при всяко стартиране. Както вече споменах този софтуер е доста нестандартен, затова начина на работа с него може да ви се стори малко странен, но в никакъв случай не е труден, дори точно обратното
Публикувано изображение

След като вече сме задали желания от нас език, сега трябва да определим формата, в който ще бъде бъдещия филм. За да бъде творението ни в 3gp формат, подходящ за мобилни телефони, от горния прозорец можем да посочим: “General: 3GPP+AAC General Setting”, “General: 3GPP+AAC General Setting with XviD encoder” или “General: 3GPP+AMR General Setting”, “General: 3GPP+AMR General Setting with XviD encoder”. Разликата е, че при вторите два варианта няма да имате възможност да зададете по-високо качество и звука (Mono) няма да бъде много добър. Например ако конвертирате музикален видео клип е по-добре да изберете вариантите с “+AAC” за да се насладите на по-добро звучене, но ако сте решили да имате един от любимите ви футболни голове на телефона можете да изберете вариантите с “+AMR” защото едва ли ще усетите съществена разлика в звука, но за сметка на това ще получите по малък на размер файл.
Ако изберете вариантите, при които се използва XviD encoder, получените файлове ще бъдат с малко по-малък размер, без да се забелязва съществена разлика в качеството.
След като направите своя избор кой вариант е най-подходящ за вас натискаме бутона “Apply”. Ще се появи малко прозорче в което трябва да натиснем “Yes”, за да потвърдим направения избор. След като го направим досегашния прозорец ще изчезне и ще се появи нов.
Публикувано изображение

От него ще направим последните донастройки преди да конвертираме желания файл.
Ако сте задали вариант с “AAC” ще имате възможност да определите качеството на бъдещия файл. От падащото меню задаваме “QCIF Normal quality 15fps Stereo” или ако искате да зададете по-високо качество “QCIF High quality 15fps Stereo”. В случай, че сте избрали вариант с AMR посочваме “QCIF Normal quality 15fps Mono”. След това чрез бутона “Browse” можем да определим мястото, където ще бъде записан новосъздадения видео файл. След като сме готови с всичко остава само да изберем кой файл ще конвертираме и да изчакаме малко време докато приключи процеса. При тази програма желания файл не се посочва, а буквално се “пуска”. Просто натискаме върху файла и без да пускаме копчето на мишката го довлачваме и пускаме в прозореца в горната част на програмата. След като го пуснем софтуерът автоматично започва процеса на конвертиране.


Mobile Media Converter

Официален сайт: http://www.miksoft.net/
Настояща версия: 1.1.0
Размер: 2.05MB


Mobile Media Converter е продукт на MIKSOFT, предлагащ различни възможности за конвертиране. Както подсказва името на програмата, свойствата й не се изчерпват само с конвертиране на компютърни видео формати в 3GP. Софтуерът предлага и възможност за обратно конвертиране (от 3GP в MPEG), както и за превръщане на mp3-ки в AMR аудио файлове и обратното (AMR в MP3). Програмата се отличава с добра скорост на работа и много изчистен и опростен интерфейс.
Инсталацията е стандартна и няма да срещнете затруднения.
Публикувано изображение

След като стартираме програмата трябва да изберем файла или файловете, които да конвертираме. Това става с бутона “+”. С бутона “-“ можем да премахнем някой от вече добавените файлове. След това трябва да посочим изходната директория, в която ще бъде създаден бъдещия файл. Това става с бутона “...”.
Следва да посочим типа конвертиране, който желаем. От падащото меню “Conversion” избираме “to 3GP”. След като направим това ще се появи ново падащо меню “Quality”, от което избираме “High” и не ни остава нищо друго освен да натиснем бутона “convert now!”. В зависимост от големината на входящия файл ще изчакаме малко време, докато приключи процеса на конвертиране преди да се насладим на творението си.


В заключение нека дам собственото си мнение за софтуерните предложения, които разгледахме. Acala 3GP Movies Free е отличен избор, предлага удобен за навигация интерфейс, висока скорост на конвертиране и няколко възможности за настройка, чрез които можете да постигнете много високо качество на изходния файл. Опцията за “preview” е много полезна, а възможността да конвертирате само определена част от входящия файл е направо чудесна и ще ви спести необходимостта от друг софтуер ако желаете да имате само определен откъс от даден филм на телефона си.
3GP_Converter е наистина странна и нестандартна програма, но в замяна на това предлага много възможности за конвертиране в различни “мобилни” формати. Не изисква инсталация, а предоставя възможност да превръщате видео файловете от вашия компютър в различни мултимедийни формати подходящи както за обикновени мобилни телефони, така и за устройства от по-висок клас, като iPod и PlayStation Portable (PSP) например. Видео файловете, които ще създадете ще бъдат с превъзходно качество! В началото работата с нея може да ви се стори по-трудна, но само след няколко опита ще разберете колко лесно е всичко.
Mobile Media Converter е софтуерът, с който се работи може би най-лесно и бързо от трите предложения. Разполага с изчистен и лесен за употреба интерфейс. Целият процес се свежда до три кликвания с мишката. Най-големият плюс при тази програма е възможността да конвертира не само компютърни формати в такива за мобилни телефони, но и обратното. Освен това може да я използвате и за бързо преобразуване на музикалните ви mp3 файлове в amr и обратното. Големият й недостатък е, че при конвертиране в 3GP файлове, дори при задаване на най-високо качество, не може да постигне резултатите на другите две предложения.
И трите програми са безплатни, малки по размер и лесни за употреба. В зависимост от индивидуалните ви нужди сами ще прецените коя е най-подходяща за вас, но независимо какъв е изборът ви, смятам, че няма да сбъркате. Забавлявайте се!

Автор на ръководството: Стефан Бъчваров
Всички права върху ръковоството са запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Мнението беше редактирано от IVAN: 30 January 2008 - 23:43

Публикувано изображение
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители