Прехвърляне към съдържание


Снимка

Статия: Поглед под капака на оптичния дисковод


 • Моля, влезте, за да отговорите
5 отговора по тази тема

#1 Profruit

Profruit

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 282 мнения
 • Пол:Не казвам

Публикувано: 09 October 2006 - 06:39

Като хардуер, оптичният дисковод е подложен на температурни инверсии и завихрени въздушни потоци създавани в кутията на компютъра. Това способства за натрупване на прах, водещ до влошаване експлатационните му възможности. Ттютюнопушенето и подобни емисии са неприятел на познатия ни CD-ROM. Независимо какъв е той: CD-ROM, CD-RW, Сombo, DVD-ROM, DVD-RW конструктивно те си приличат.
Реших, че ще бъде полезно за незнаещия как да пристъпи, ако реши да почисти със собствени сили притежаваното устройство. Възможността да премине този път ще даде увереност и спестени средства. За нагледния урок подбрах стара записвачка, модел на Yamaha. Разликите между този модел и евентуален ваш ще са минимални и в хода на обяснението ще се опитам да ги застъпя.
Всеки дисковод има челен панел. Разглеждайки го отпред, намираме специфична дупка. Това е нашия вход за успешно разглобяване. За целта ще трябва да набавим игла, тънка отверка или парче тел. Прокарваме го през дупката и с неголямо усилие натискаме докато се открехне шейната. Сантиметър открехване е достатъчен. В случая натискаме зъбно колело участващо в редуктор за отваряне и затваряне на шейната. Зъбното колело играе роля на ключ в крайни положения на шейната и има отлято рамо. Имено това рамо ние избутваме, за да отцепи/отключи и задвижи шейната.
Публикувано изображение

Подхващаме с две ръце краищата на шейната и бавно я издърпване навън. Това усилие може да се спести, ако сме я оставили отворена при изключен комп и внимателно я свалим от носачите на кутията. Следва сваляне на челната капачка на шейната. Тя играе роля на ограничител в две направления. При затворено уплътнява дисковода, при отворено не позволява снемане на челния панел. В моя случай аз вече съм я свалил, обърнал записвачката обратно и с помощта на сиви овали съм показал щипките, които държат челната капачка за шейната. С плоска отверка и малко импровизация отцепваме щипките и плавно нагоре я отделяме.
Публикувано изображение

Сега имаме поле за изява. Следва снемане на челния панел. Той се държи на три или четири щипки, разположени по средата на всяка една външна стена. Отверки и ловки пръсчета е гаранция за успеха, че ще бъдат откопчани по едно и също време, и така ще може да се изтегли панела навън.
Сивите овали свързани с линии показва връзката на щипките с прорезите на металната кутия. Търпение и ловкост.Не натискайте силно, в никакъв случай грубо.
Публикувано изображениеСледва снемане на долния капак. Тук е въпрос на дизайнерско виждане и е възможно да е горен. Интуиция и наличие на винтове подсказват пътя. В моя случай винтовете бяха 6 на брой.
Публикувано изображение

Снели капака, пред вас се откроява Нейно величество електрониката. Бъдете внимателни с нея. Отронен радиоелемент ще я повреди.
Публикувано изображение


Следва демонтаж на горния метален капак. Той е фиксиран от подгънати планки. Само преди малко там е имало винтове, а така също пласмасови щипки. Този път ловкостта ще бъда нужна повече. Ще трябва две щипки на страна и една планка да бъдат освободени, за да може леко раздут с помощта на две отверки капакът да бъде освободен нагоре.
Отверката в горния червен овал показва едната щипка. Другата е зад кадър. Под нея се вижда подгъната планка. Спокойствие и ловки пръстчета.
Публикувано изображение

При последователния етап на разглобяване аз пропуснах една снимка. Над шпиндела дето върти оптичния диск има планка с притискаща шайба. В шайбата има постоянен магнит. При развъртане на диска шпиндела бива повдигнат и притиска диска в магнита. Така се получава съединител и носач на оптичния диск. Моята планка бе на щипки, но има и такива дето са на винтове. Млади сте, умни сте и простете, че прескачаме това демонтиране.
Обръщаме записвачката да легне по "очи". Дойде ред да свалим шейната. Тук момента е деликатен и зависи от сложността на редуктора. Но всички шейни имат щипки не повече от две. Това е зъбче (горе в дясно на картинката), което спира изхвърлянето на шейната от нейното легло. Шейната се движи в улеи и нещо трябва да я ограничи в край излязло положение. Щипката съм оградил в овал. Подпъхвам нежно плоска отверка и я изтеглям до пълно освобождаване.
Публикувано изображение


Аутопсията е налице. Сега можем да почистим "окото на тигъра". Представлява безцветен обектив. Вътре има полупроводников лазер. Външната лупа е подвижна и се върти около собствената си ос. Цялата тази "оптика" се държи в своето пространство благодарениена на нежни пружини. Те още захранват с енергия лазера. Почиствайки външната бленда, мислете като за докосване по собсвената си ретина. Не се наемам да препоръчвам препарати. Аз го правя с помпичка за почистване на фото-обектив и безвлакнестта салфетка.Около тази оптика има соленоид, който я кара да се движи вертикално възвратно постъпателно.Всичко тук е самата нежност. Наблизо ще намерите заветния тример-потенциометър, задаващ работен ток на лазера. Върхът на отверката го сочи.
Публикувано изображение


Почистили, следва обратен монтаж. Сглобяване на оптичния дисковод. Сега е момента да се погледне състоянието на гумения ремък участващ в предаването на въртящ момент от двигател. Моята записвачка бе с твърдо зацепване и нямаше ремък. Разтеглен гумен ремък заменяйте с пинцети, за да избегнете омазняването му от вашите пръсти. Допир с палци до ремъка ще е причина той да приплъзва. На последната картина с червени линии съм наблегнал моментите за правилен монтаж. Необходимо е в улейте да се поставят съответни зъбци задвижващи дадени части от механиката. При неправилен монтаж, шейната няма да се прибира, а шпиндела ще издига нагоре ненавремено. Улеите за движение аз смазвам със силиконови смазки или вазелин. Зъбците на рейката също можете да смажете с тънък филм вазелин. Това важи и за зъбните колела.
Публикувано изображение

Всички схеми или съвети вие можете да използвате на своя отговорност и риск, само с учебна цел и изключително само за лично ползване, като аз по никакъв начин не поемам отговорност за каквито и да е последствия от прилагането или неправилното използване на публикувания материал в случай на загуби, или повреди.
Не се допуска използването на публикувания материал за комерсиални или други цели.
Скоро как да отключим серията NEC ND35xx ~ 45xx до пълнофукционален ND4551A.

Успех приятели и нека силата да бъде с вас.
Profruit
Публикувано изображение

#2 vyrgozunqk

vyrgozunqk

  I486 DX

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 904 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София окръг

Публикувано: 05 August 2007 - 00:51

Препарат не трябва да се използва в никакъв случай, по простата причина, че всички лещи са органични и нанасянето на всякакъв препарат ( спирт, ацетон и т.н. ) ще затъмни лещата ! Единствено с препарат могат да се чистят старите 2х/4х устройства, които са със стъклени лещи. Най-много може да ползвате чиста вода или разтвор за очни лещи примерно :)

If you are posting looking for commercial software without any intention
of paying for it, you WILL be flamed.

"The box said "Requires Windows 95 or better." So I installed LINUX."
I'm using Linux and i'm proud of it!!!
I hate Windows and i'm also proud of it!!!

#3 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23015 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:Русе

Публикувано: 05 August 2007 - 04:42

За ацетонa съм съгласен, но спирт или някакъв вид алкохол може, без да се прекалява. Класически и много добър начин за чистене е клечка за уши с мъничко алкохол или спирт на върха на памучето. Може и с вода или и без течност ако е по-малко замърсено.
А и Profruit винаги е знаел какво говори.

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#4 KoLchE

KoLchE

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 58 мнения

Публикувано: 06 September 2007 - 10:16

А с дестилирана вода някой пробвал ли е да извърши манипулацията. Тя не би трябвало да навреди на пластмасата и да остави петно върху нея...

#5 vyrgozunqk

vyrgozunqk

  I486 DX

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 904 мнения
 • Пол:Мъж
 • Живущ в:София окръг

Публикувано: 06 September 2007 - 20:33

Няма проблеми с водата, стига да не "удавиш" другите чарколяци :P

If you are posting looking for commercial software without any intention
of paying for it, you WILL be flamed.

"The box said "Requires Windows 95 or better." So I installed LINUX."
I'm using Linux and i'm proud of it!!!
I hate Windows and i'm also proud of it!!!

#6 DOROM

DOROM

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 189 мнения
 • Пол:Жена

Публикувано: 24 October 2010 - 10:33

А как става на лаптоп?
Да дадем корени и крила на децата си.....
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители